Een rookmelder ophangen binnen 5 minuten doe je zo

© CIDimport

Een rookmelder ophangen binnen 5 minuten doe je zo

Rook- en koolmonoxidemelders

Geplaatst: 28 augustus 2019 - 10:11

Aangepast: 15 september 2022 - 11:26

Remmelt Mastebroek

Wat het ophangen van een rookmelder betreft heb je diverse mogelijkheden. Zo kun je een rookmelder monteren aan de muur of het plafond. Met of zonder boren, net wat je wilt. Check voor het kopen wel even wat jouw beoogde melder aan mogelijkheden biedt. Het ophangen zelf is in de meeste gevallen een fluitje van een cent: binnen een paar minuten heb je een rookmelder geplaatst!

Een rookmelder ophangen met schroeven

Je kunt wat het ophangen van een rookmelder betreft kiezen uit meerdere opties. De meest voor de hand liggende methode is ongetwijfeld de rookmelder monteren met behulp van schroeven. Daarbij is het wel belangrijk om, voordat je een gat gaat boren, te controleren of er geen leidingen boven het plafond of achter de muur lopen op de plek waar jij een gat wilt maken. Dit vanzelfsprekend om gevaarlijke situaties te voorkomen. Je kunt hiervoor bij de bouwmarkt een leidingdetector kopen: die kunnen in de meeste gevallen overweg met zowel water- gas- als elektriciteitsleidingen. Feitelijk zijn het metaaldetectoren. Controleer ook – zeker bij een plafond – of er op de plek waar je boort een balk aanwezig is. In nieuwe huizen met betonnen vloeren speelt dat natuurlijk niet. In oudere huizen heeft het geen zin om een gat te boren op een plek waar nauwelijks iets achter de stuclaag zit.

Een rookmelder ophangen zonder te boren

Een rookmelder ophangen zonder boren is gelukkig ook mogelijk. Het is dan wel afhankelijk van welke rookmelder je koopt. Check en vergelijk voor aankoop de diverse montagemogelijkheden van de melders. Bij veel rookmelders worden magneetplaatjes meegeleverd. Je plakt er eentje op de bodem (eigenlijk de bovenkant dus) en de ander op het plafond. Vervolgens klik je beide magneten op elkaar en de rookmelder hangt. Extra voordeel is dat je zo de batterij makkelijker kunt vervangen. Het is nu immers mogelijk om de hele melder van het plafond te halen en deze in een comfortabeler positie te openen. Nadeel van de magneetplaatjes is dat de kleefstof na een paar jaar mogelijk los gaat laten. Altijd met regelmaat controleren dus of alle melders nog op hun plek hangen!

Belangrijk bij het ophangen van een rookmelder

Voordat je een rookmelder plaatsen gaat, is het belangrijk om de juiste plek te kiezen. Als je een melder op elke verdieping in huis wilt plaatsen, moet je ze tussen de slaapkamers op de gang (overloop) hangen. Vergeet zeker ook de zolder niet. Is daar een schuin dak, dan moet de melder minimaal dertig centimeter lager dan de nok hangen.

Hang in ieder geval ook een melder op in de meterkast. Daar vind je vaak niet alleen alle binnenkomende elektriciteitsleidingen, maar ook gas. Een explosieve combinatie die een beetje extra aandacht verdient.

Er zijn ook plekken in huis waar het beter is geen rookmelder te plaatsen. Denk aan de garage; uitlaatgassen zorgen mogelijk voor een vals alarm (al geldt natuurlijk dat je de melder dan kunt resetten). Ook in de badkamer is het een probleem. De rookmelders voor thuisgebruik werken namelijk allemaal via een optische methode. Ook waterdeeltjes zorgen voor verstoring van meting en worden dus onterecht aangezien voor rook.

Een rookmelder ophangen in de keuken is ook geen goed plan, want daar wordt vanzelfsprekend rook en/of stoom gegeneerd.

Nog even dit. Veel mensen vragen zich af: mag een rookmelder verticaal hangen? Als daarvoor een bevestigingssysteem is bijgeleverd, dan kan dat inderdaad. Check dat echter voor aankoop en vraag het bij twijfel na!

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle rookmelders op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000