Dit zijn de beste plekken voor je rookmelders
Sinds 1 juli 2022 is het verplicht rookmelders in huis op te hangen. Je hebt er sowieso één op elke verdieping nodig, zo luiden de richtlijnen vanuit de overheid. Maar wat zijn nou de beste plekken?
Als we de richtlijnen van de overheid er nog eens bij pakken, dan lezen we dat we rookmelders moeten ophangen op elke verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken. Op zolder of in een kelder is een rookmelder niet verplicht wanneer je daar alleen komt om de wasmachine en droger aan te zetten. Maar dan nog kan het natuurlijk geen kwaad om op die plekken juist ook zo’n melder te hangen, helemaal wanneer er apparatuur of elektronica staat. Wasmachines, drogers, boilers en meer van dat soort apparaten kunnen ook mettertijd problemen veroorzaken.
Rookmelders in huis: de beste plekken
Wanneer je rookmelders in huis ophangt, dan is het sowieso verstandig ze aan het plafond te hangen. En is dat niet mogelijk – om wat voor reden dan ook – probeer ze dan zo hoog als mogelijk aan een muur te hangen. Dan weet je zeker dat de rookmelder rook opmerkt. Rook wil altijd omhoog, dus hoe hoger de melder hangt, hoe veiliger de situatie wordt. Verder is het verstandig om ventilatieopeningen en verwarmingen te vermijden. En hang ze ook niet te dicht in de buurt van een lamp (minimaal dertig centimeter) of een muur of hoek (minimaal vijftig centimeter).
Een andere, algemene tip is dat hoe meer rookmelders je ophangt, hoe groter de kans is dat een brand of rookontwikkeling vroegtijdig opgemerkt wordt. Elke vierkante meter van zo’n melder voorzien is een beetje overdreven. Maar je doet er goed aan in elk geval in elke slaapkamer zo’n melder te hangen. Datzelfde geldt voor kamers waar mensen over het algemeen in slapen. Heb je dus een gastkamer of die eerdergenoemde zolder? Hang er daar dan ook eentje op. Dan weet je zeker dat iemand wakker wordt van het alarm dat kan afgaan in de nacht.
Vergeet de gangen niet!
Verder is het verstandig rookmelders op te hangen in gangen. Helemaal als deze gangen verschillende slaapkamers aan elkaar koppelen of een pad vormen richting de uitgang van een huis. Vanzelfsprekend is het zo dat rookmelders hun plek vinden in een woonkamer, keuken en eventueel een eetkamer. Wanneer je er eentje in de keuken ophangt, dan moet je ervoor zorgen dat die niet te dicht bij een oven, gasfornuis of elektrisch kookstel hangt. Als je kookkunsten een keertje tegenvallen, dan wil je niet meteen een oorverdovend alarm horen.
Hetzelfde geldt voor de badkamer: stoom van een douche kan een normale rookmelder af laten gaan. Plaats een rookmelder in de gang dan ook niet te dicht in de buurt (van de deur) van de badkamer.
Het kan overigens zo zijn dat het gebouw waarin je woont (of dat nu een huur- of koopwoning is) extra regels heeft met betrekking tot rookmelders in het algemeen. Mogelijk is een verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders, dus informeer daarnaar wanneer je als huurder nog geen rookmelders gekregen hebt. Verder is het goed om te kijken naar de opties die je hebt, want wellicht wil je investeren in een slim systeem dat ook een notificatie naar je smartphone stuurt of ben je in de markt voor een model dat acht tot tien jaar meegaat op een volle accu.