Alles wat je moet weten over rookmelders
Rookmelders zijn onmisbaar voor brandveiligheid in huis. Toch hebben nog lang niet alle woningen goed functionerende rookmelders hangen. Dat is riskant, want rookmelders kunnen letterlijk levens redden bij brand. Gelukkig is de installatie van rookmelders helemaal niet ingewikkeld. In dit artikel lees je alles wat je moet weten, van het kopen van de juiste rookmelders tot het professioneel installeren en onderhouden.
Waarom rookmelders zo belangrijk zijn
Rookmelders zijn cruciaal om brand in een vroeg stadium te detecteren. Dit kan letterlijk het verschil zijn tussen leven en dood. Jaarlijks vallen er nog steeds tientallen doden bij woningbranden in Nederland. Het grootste gevaar bij brand is rookverstikking tijdens de slaap. Een goed werkende rookmelder detecteert de rookontwikkeling bij een brand in huis vroegtijdig en waarschuwt de bewoners met een luid alarmgeluid, zodat zij wakker worden en op tijd kunnen vluchten. Ook overdag bieden rookmelders extra veiligheid. Ze kunnen brand ontdekken terwijl je in een andere kamer bent, waardoor je eerder gealarmeerd wordt. Elke seconde telt bij brand. Hoe sneller je gewaarschuwd wordt, hoe meer tijd je hebt om veilig te vluchten. Rookmelders zijn daarom verplicht in nieuwbouwwoningen en worden dringend aanbevolen voor bestaande bouw. Je kunt je huis nooit brandveilig genoeg maken. Kortom: rookmelders zijn essentieel. Ze waarschuwen direct bij de eerste rook, waar je zelf niets van merkt. Investeren in goed werkende rookmelders is een must voor je eigen veiligheid en die van je gezin. Ze kunnen letterlijk levens redden.
Verschillende soorten rookmelders uitgelegd
De meest voorkomende rookmelders zijn optische rookmelders. Deze detecteren rook met behulp van een lichtbron en lichtsensor. Wanneer rookdeeltjes in de kamer komen, weerkaatst het licht van de lichtbron tegen de rook. De lichtsensor detecteert dit en activeert het alarm. Optische rookmelders zijn het best in staat om verschillende soorten rook te detecteren. Vroeger waren ook ionisatie rookmelders verkrijgbaar. Deze bevatten een radioactieve stof en werden in 2011 in de EU verboden. Ionisatie rookmelders mogen niet meer worden verkocht of gebruikt vanwege het gezondheidsrisico. Heb je nog een ionisatie rookmelder? Vervang deze dan zo snel mogelijk door een optisch exemplaar.
©Nick Beer
Aantal en plaatsing van rookmelders in huis
Het advies is om per verdieping minimaal één rookmelder te plaatsen. In grotere woningen zijn meerdere rookmelders per verdieping noodzakelijk. Hang rookmelders bij voorkeur op in de hal en bij slaapkamers, zodat rook uit aangrenzende ruimtes snel wordt opgemerkt. Op zolder is een rookmelder belangrijk, vanwege het brandgevaar. Ook bij trappen is een rookmelder verstandig om de verdiepingen te verbinden. Hang rookmelders bij voorkeur aan het plafond of hoog aan de muur. Zorg voor een minimale afstand van 30 cm tot muren en hoeken, zodat luchtcirculatie optimaal is. Hang ze niet direct boven verwarming of airco, want luchtstromen kunnen de rook wegblazen bij brand. Volg altijd de instructies van de fabrikant. Met minimaal één rookmelder per verdieping die op de juiste plek hangt, ben je verzekerd van de beste branddetectie. Heb je een groter huis of zolder? Overweeg dan extra rookmelders voor maximale veiligheid.
©Alexey Potov; Alexey Potov
Rookmelders installeren: zo doe je dat
Dan is het tijd om daadwerkelijk te installeren. Boor gaten in het plafond of de muur en bevestig de meegeleverde pluggen. Schroef vervolgens de montageplaten stevig vast met de schroeven. Klik de rookmelder zelf op de plaat tot je een klik hoort. Sluit bedrade exemplaren aan op de elektriciteit en plaats batterijen in batterijgevoede melders. Controleer na installatie of alles goed functioneert door de testknop in te drukken. Je hoort dan een luid alarmgeluid. Herhaal dit voor alle geplaatste rookmelders. Maak tot slot een plattegrond van je huis waarop je de locaties markeert. Blijf je rookmelders ook onderhouden! Test maandelijks de werking met de testknop en stof ze regelmatig af met een stofzuiger. Vervang batterijen minimaal eens per jaar of zodra ze leeg raken. Op die manier weet je zeker dat je rookmelders je tijdig waarschuwen bij brand. Investeer in je veiligheid en installeer rookmelders vandaag nog.
©Phovoir
Onze aanraders
1) ELRO FS4610 rookmelder
De Elro FS4610 is een ultra-dunne rookmelder die je huis veilig houdt met zijn betrouwbare detectie van rook. Het apparaat is slechts 23 mm dik en heeft een ingebouwde batterij die tot 10 jaar meegaat, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over regelmatige vervangingen. De rookmelder voldoet aan de Europese norm EN14604, wat betekent dat het voldoet aan de strikte veiligheidsnormen. Met zijn moderne design past het in elk interieur.
2) Alecto SA-29/5 rookmelder
De Alecto SA-29/5 is een set van twee rookmelders die je huis beschermen tegen de gevaren van brand. Elk apparaat heeft een batterij die tot 5 jaar meegaat, waardoor je minder vaak batterijen hoeft te vervangen. De rookmelders voldoen aan de Europese norm EN14604, wat betekent dat ze voldoen aan de strikte veiligheidsnormen. Het installeren van de rookmelders is eenvoudig en ze zijn gemakkelijk in gebruik.
3) Google Nest Protect slimme rook- en koolmonoxidemelder
De Google Nest Protect is een slimme rook- en koolmonoxidemelder die je huis beschermt tegen zowel snel brandend als langzaam smeulend vuur, en tegen koolmonoxide. Het apparaat werkt op netstroom en kan worden bediend vanaf je mobiel, waardoor je altijd op de hoogte blijft van wat er in je huis gebeurt, zelfs als je niet thuis bent. De Nest Protect controleert zichzelf automatisch meer dan 400 keer per dag en stuurt meldingen naar je mobiel als er iets mis is. Het apparaat kan ook worden gekoppeld met andere Nest-apparaten in je huis voor een volledig geïntegreerd beveiligingssysteem.
Rookmelder Q&A
Ben je geïnteresseerd in extra tips om je huis veilig te houden? Kijk dan ook onze video!