Wanneer moet je je rookmelders vervangen? Zo test je het zelf

© Maksims_Liene | fotoduets

Wanneer moet je je rookmelders vervangen? Zo test je het zelf

Geplaatst: 12 april 2024 - 10:26

Redactie ID.nl

In Nederland zijn rookmelders in huis al een tijdje verplicht. En dat is alleen maar goed: want bij brand word je gewaarschuwd, waardoor jij en je gezin op tijd kunnen vluchten. Maar wist je dat rookmelders niet eeuwig meegaan? Het is belangrijk dat je ze regelmatig test en op tijd vervangt. Hoe, wat en wanneer lees je hier.

🔥 Lees ook: Alles wat je moet weten over rookmelders

Waarom moet je een rookmelder regelmatig testen?

Om zeker te weten dat de batterijen nog voldoende spanning hebben en dat de sensor naar behoren werkt, is het advies om rookmelders minstens één keer per maand te testen. Test ze ook wanneer je langere tijd weg bent geweest (bijvoorbeeld op vakantie). Heb je thuis geklust waarbij veel stof is vrijgekomen? Dan is testen ook belangrijk.

🚬Zo test je je rookmelder
1. Druk op de testknop aan de zijkant of onderkant.
2. Houd deze ingedrukt tot je een hard alarmgeluid hoort, meestal 5-10 seconden.
3. Laat de knop los. Het geluid stopt. Zo niet, dan is er mogelijk een probleem.
4. Herhaal dit voor elke rookmelder in huis.

0

Powered by

logo

Lees ook: 5 onderhoudtips voor je rookmelders

Wanneer moet je een rookmelder vervangen?

1: Na de aangegeven datum

Rookmelders gaan zo'n 10 jaar mee. Daarna neemt de betrouwbaarheid af, onder meer doordat zich in de loop der tijd stof en vettigheid ophoopt, waardoor de sensor minder accuraat wordt. Vervang ze daarom op tijd. De exacte vervangingsdatum vind je meestal op de zijkant. Wacht niet tot precies die datum, maar vervang ze voor de veiligheid al net een paar maanden eerder.

2: Geen of slecht geluid tijdens de maandelijkse test

Een andere indicator dat je rookmelder aan vervanging toe is, is de geluid tijdens je maandelijkse test. Of eigenlijk: de afwezigheid daarvan. Hoor je geen geluid of klinkt het zwak? Vervang dan de batterijen of reinig de melder. Helpt dit niet, dan heb je een nieuwe nodig. Overigens kun je niet van alle rookmelders zelf de batterijen vervangen. Als het goed is, gaat de ingebouwde batterij in een dergelijk model wel de hele looptijd van de rookmelder mee.

Rookmelder batterij vervangen

© highwaystarz

Gekoppelde rookmelders

Gekoppelde rookmelders zijn een slimme keuze voor een zo goed mogelijke brandveiligheid in huis. Deze melders communiceren draadloos met elkaar, waardoor ze allemaal afgaan zodra één melder rook detecteert. Zo word je overal in huis gewaarschuwd, ook als de brand niet in dezelfde ruimte is. Dat geeft je extra tijd om te vluchten. Bij gekoppelde melders is het wel belangrijk om ze allemaal tegelijk te vervangen, zelfs als ze niet even oud zijn. Zo blijft het systeem optimaal functioneren.

Een veiliger gevoel

Dan is een gekoppeld systeem zeker een aanrader

(Nog) niet verplicht, wél veilig:
0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten