Wanneer moet je je rookmelders vervangen? Zo test je het zelf
In Nederland zijn rookmelders in huis al een tijdje verplicht. En dat is alleen maar goed: want bij brand word je gewaarschuwd, waardoor jij en je gezin op tijd kunnen vluchten. Maar wist je dat rookmelders niet eeuwig meegaan? Het is belangrijk dat je ze regelmatig test en op tijd vervangt. Hoe, wat en wanneer lees je hier.
In dit artikel kijken we naar het onderhoud en vervanging van rookmelders. • Rookmelders testen • Rookmelders vervangen • Gekoppelde rookmelders
🔥 Lees ook: Alles wat je moet weten over rookmelders
Waarom moet je een rookmelder regelmatig testen?
Om zeker te weten dat de batterijen nog voldoende spanning hebben en dat de sensor naar behoren werkt, is het advies om rookmelders minstens één keer per maand te testen. Test ze ook wanneer je langere tijd weg bent geweest (bijvoorbeeld op vakantie). Heb je thuis geklust waarbij veel stof is vrijgekomen? Dan is testen ook belangrijk.
💡 Er bestaan ook rookmelders met ingebouwde zelftestfunctie, zoals bijvoorbeeld deze van Elro (link). Deze testen zichzelf automatisch en geven een signaal bij problemen. Wel zo makkelijk – en veilig!
Lees ook: 5 onderhoudtips voor je rookmelders
Wanneer moet je een rookmelder vervangen?
1: Na de aangegeven datum
Rookmelders gaan zo'n 10 jaar mee. Daarna neemt de betrouwbaarheid af, onder meer doordat zich in de loop der tijd stof en vettigheid ophoopt, waardoor de sensor minder accuraat wordt. Vervang ze daarom op tijd. De exacte vervangingsdatum vind je meestal op de zijkant. Wacht niet tot precies die datum, maar vervang ze voor de veiligheid al net een paar maanden eerder.
2: Geen of slecht geluid tijdens de maandelijkse test
Een andere indicator dat je rookmelder aan vervanging toe is, is de geluid tijdens je maandelijkse test. Of eigenlijk: de afwezigheid daarvan. Hoor je geen geluid of klinkt het zwak? Vervang dan de batterijen of reinig de melder. Helpt dit niet, dan heb je een nieuwe nodig. Overigens kun je niet van alle rookmelders zelf de batterijen vervangen. Als het goed is, gaat de ingebouwde batterij in een dergelijk model wel de hele looptijd van de rookmelder mee.
©highwaystarz
Gekoppelde rookmelders
Gekoppelde rookmelders zijn een slimme keuze voor een zo goed mogelijke brandveiligheid in huis. Deze melders communiceren draadloos met elkaar, waardoor ze allemaal afgaan zodra één melder rook detecteert. Zo word je overal in huis gewaarschuwd, ook als de brand niet in dezelfde ruimte is. Dat geeft je extra tijd om te vluchten. Bij gekoppelde melders is het wel belangrijk om ze allemaal tegelijk te vervangen, zelfs als ze niet even oud zijn. Zo blijft het systeem optimaal functioneren.
Een veiliger gevoel
Dan is een gekoppeld systeem zeker een aanrader