5 onderhoudtips voor je rookmelders

Geplaatst: 18 september 2022 - 13:00

Aangepast: 25 juli 2023 - 13:52

Wesley Akkerman

Rookmelders ophangen in huis is sinds 1 juli 2022 verplicht in Nederland. Om zo lang als mogelijk met die melders te kunnen doen, geven we wat tips waarmee je ze goed onderhoudt.

Veiligheid is van groot belang in je eigen huis. En we kunnen ons voorstellen dat je soms heel veel taken op je to-do-lijstje hebt staan om die veiligheid voor jezelf en je gezin te garanderen. Omdat rookmelders niet echt opvallen in huis, kan het zijn dat je ze wellicht een keer vergeet en dat het onderhoud daardoor wat achterloopt op de rest. Echter, je rookmelders vergeten schoon te houden kan voor problemen zorgen: van een alarm dat zomaar afgaat tot een alarm dat niet afgaat op het moment dat het wel zou moeten. Daarom presenteren we vijf onderhoudstips voor rookmelders.

Rookmelders in huis onderhouden

Over het algemeen gaan rookmelders een jaar of tien mee. Helemaal wanneer je ze goed weet te onderhouden. Ondertussen kunnen er dingen gebeuren die de levensloop inkorten. Stof speelt vaak een grote rol daarin. Maar lege batterijen vormen ook een doorn in het oog. Wat zijn nou precies de dingen waaraan je moet denken bij het onderhouden van rookmelders?

5 onderhoudtips voor je rookmelders-22373935

Meestal is het zo dat normale batterijen ongeveer een jaar meegaan in een rookmelder. Wanneer de batterijen bijna leeg zijn, dan geven rookmelders een signaal af. Een korte piep laat je weten dat het tijd is om hen te vervangen. Maar waarom zou je daarop wachten? Je kunt ieder jaar de klok erop gelijkzetten dat de batterijen leeg zijn. Daarom kun je elk jaar voor dezelfde dag een agenda-item aanmaken in je agenda, waarmee je jezelf herinnert de batterijen in alle rookmelders te vervangen. Zo weet zeker dat de rookmelders altijd werken en loop je geen onnodig risico.

Druk daarnaast eenmaal per maand op de testknop van de rookmelders in huis. Met de testknop check je of het alarm nog wel werkt en of je dus wel hoort dat er ergens rookontwikkeling is. Elke moderne rookmelder heeft zo’n knop, die duidelijk aangeduid wordt. Heeft je rookmelder geen testknop, dan doe je er goed aan te investeren in een model dat wel zo’n knop heeft. Voorkomen is beter dan genezen en met een rookmelder wil je gewoon weten waar je precies aan toe bent.

Schoonmaken en ophanglocatie

Zorg er bovendien voor dat de rookmelders allemaal schoon blijven. We weten het: ze hangen aan het plafond en daardoor zijn ze lastig te onderhouden. Maar met een stofmagneet, eventueel verlengd, kun je de randen vrij maken van stof. Dat doe je om te voorkomen dat er ook maar iets geblokkeerd wordt. Haal hem ook geregeld van het plafond af om de binnenkant schoon te maken. Dit kun je doen met een stofzuiger of een spuitbus vol geconcentreerd lucht. Houd wel een centimeter of twintig afstand, zodat je geen vocht achterlaat in de rookmelder.

En als je te maken hebt met een veelvoud aan valse alarmen, wuif dat gegeven dan niet zomaar weg. Dat is een moment waarop je even scherp moet zijn en eigenlijk moet achterhalen hoe het komt dat de rookmelder constant af gaat. Wees daarbij vooral kritisch over de ophanglocatie van het apparaat. Hangt die dichtbij een gasfornuis, kachel of ventilatieopening? Dan kan het zijn dat de melder constant reageert op de rookontwikkeling van die bronnen. In dat geval dien je een andere locatie uit te kiezen voor de rookmelder.

5 onderhoudtips voor je rookmelders-22373937

Overweeg een slim model

Tot slot besteden we nog wat aandacht aan slimme rookmelders. Door de jaren heen zijn rookmelders – net als heel veel andere apparaten in huis – een stuk slimmer geworden. Zo kun je verschillende slimme rookmelders aan elkaar koppelen via de app van de fabrikant of aanbieder. Waarom zou je dit doen? Nou, als je een groot huis hebt en er is opeens ergens een brand of rookontwikkeling, dan kunnen andere rookmelders in huis eveneens een signaal afgeven. Bovendien krijg je dan op je smartphone een notificatie van de huidige situatie.

Je bent daardoor veel beter op de hoogte van wat er zich in huis afspeelt. Heb je bijvoorbeeld ook een (aantal) beveiligingscamera(‘s) in huis hangen en ben je niet thuis, dan kun je bij het ontvangen van zo’n notificatie controleren wat er thuis gebeurt en eventueel de brandweer inschakelen. Voor slimme rookmelders gelden dezelfde normen als de domme varianten als het gaat om het onderhoud. Ook deze moet je vrijwaren van stof en insecten, zodat ze geen valse meldingen geven of hun werk niet doen wanneer je dat wel van hen zou verwachten.

Wanneer je investeert in een slimme rookmelder, dan moet je wellicht ook een smarthomehub aanschaffen om de apparaten aan het internet te kunnen koppelen. In dat geval is het handig als de hub op een centrale plek in huis staat en ook goed onderhouden wordt. Stof hem regelmatig af, houd hem schoon en controleer maandelijks of alles nog wel werkt. Daarnaast dien je een goede smartphone te hebben die overweg kan gaan met de verschillende meldingen.

Toch maar professioneel laten doen?

Vraag een offerte aan voor brandbeveiliging :

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten