Dit zijn de voordelen en nadelen van slimme rookmelders

Dit zijn de voordelen en nadelen van slimme rookmelders

Geplaatst: 30 december 2022 - 18:31

Aangepast: 25 juli 2023 - 14:07

Wesley Akkerman

Slimme rookmelders kunnen je wat uitgebreider waarschuwen dan een gewone rookmelder die alleen maar hard piept als hij rook detecteert. Tenminste, dat hoop je. Wat zijn de voordelen van slimme rookmelders ten opzichte van een gewone rookmelder? En zijn er nadelen?

Sinds de zomer van 2022 zijn ze verplicht in huis: rookmelders. Wat voor rookmelder je ophangt is niet zo van belang, als hij het maar doet. Wanneer je vaak thuis bent, dan hoor je dat ding aan het plafond vanzelf een keer piepen wanneer het foute boel is. Maar als je juist vaak van huis bent, kan het zijn dat niemand dat alarm hoort afgaan. Dan kunnen die rookmelders nog zo hard schreeuwen, maar de benodigde acties volgen dan meestal te laat.

Het doemscenario

Het is voor veel mensen een nachtmerrie: er veel te laat achter komen dat je huis in lichterlaaie staat, waardoor je alle persoonlijke eigendommen kwijt bent. Die tv is het probleem nog niet eens, maar zaken als foto’s, knuffeltjes van kinderen of unieke verzamelitems hebben zijn onvervangbaar. Daarom doe je er goed aan om je huis goed te beschermen. Dat kan met allerlei slimme tools voor in huis, waaronder dus een slimme rookmelder. Die apparaten hebben zo hun voor- en nadelen en die nemen we in de rest van artikel met je door. Zo weet je waar je aan begint.

Een rookmelder die afgaat

© vectorfusionart - stock.adobe.com

Wat is een slimme rookmelder?

In de basis is een slimme rookmelder een apparaat dat rookontwikkeling detecteert en dan een alarm laat afgaan wanneer nodig. Wat maakt die rookmelder dan precies ‘slim’? Dat is het feit dat de rookmelder door de wifi- of bluetoothverbinding een bericht kan sturen naar de eigenaar. Heb jij dus een slimme rookmelder, dan krijg je een bericht op je smartphone, waardoor je dus ook actie kunt ondernemen wanneer je niet thuis bent.

rookmelder met app

Voordelen van slimme rookmelders

Het belangrijkste voordeel van een slimme rookmelder is dan ook dat je al eerder weet wat er speelt in huis. Je ontvangt namelijk meteen een pushbericht wanneer de melder afgaat. Je kunt dan de brandweer inschakelen of iemand bellen om te checken of er daadwerkelijk brand- of rookontwikkeling is.

De meeste slimme rookmelders hebben bovendien een handige app waarmee je allerlei gegevens op kunt vragen over het apparaat. Zo hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over de accu. Want je kunt de hoeveelheid beschikbare energie gewoon in de app zien. Ook kun je een overzicht van meldingen bekijken en wellicht een oorzaak ontdekken voor eventuele valse meldingen. Is dat wanneer het de kookavond van je kind is? Of speelt er wellicht iets anders? Hoe meer gegevens je hebt, hoe adequater je kunt handelen. Tot slot kun je zo’n slimme rookmelder ook weer uitschakelen met je smartphone en kun je meerdere modellen van dezelfde fabrikant soms onderling aan elkaar koppelen.

Dit zijn de voordelen en nadelen van slimme rookmelders-24802809

Om valse meldingen te voorkomen, doe je er goed aan je (slimme) rookmelders netjes te onderhouden. In dit artikel geven we daar vijf handige tips over.

Nadelen van slimme rookmelders

Slimme rookmelders hebben dus wat handige voordelen: je hebt meer informatie tot je beschikking, kunt adequaat handelen en kunt hem ook snel uitschakelen. Maar er kleven ook nadelen aan het gebruik van dit product. Zo zijn de melders veel duurder in aanschaf en gaan de accu’s niet allemaal enkele jaren mee. Dat komt doordat er een extra module in zit, voor bijvoorbeeld wifi. Die module verbruikt niet ontzettend veel stroom, maar wel meer dan rookmelders die ‘dom’ zijn.

Batterij van rookmelder vervangen

© HighwayStarz

En wat als die wifi-verbinding wegvalt? Op dat moment krijg je wel een melding binnen in de app, maar dan werkt het systeem dus niet meer wanneer je niet thuis bent om het probleem op te lossen. (Valt jouw wifi vaak weg? Lees dan onze Koopgids mesh-systemen)

Daarnaast kun je het best ook investeren in bijvoorbeeld een slimme beveiligingscamera (bijvoorbeeld die van Ring) om valse meldingen op afstand uit te sluiten. Als je op de camerabeelden geen rook of brand ziet, dan hoef je ook de brandweer wellicht niet te bellen. Maar dan komt het: gevoelsmatig ben je dan niet zeker van je zaak. En wat kun je dan het beste doen? Zomaar de brandweer bellen wordt je niet in dank afgenomen.

Slimme rookmelders zijn handig, maar…

Kortom: slimme rookmelders zijn echt wel een handige en waardevolle toevoeging aan je smarthome. Zeker wanneer je andere slimme apparaten hebt. Zo kun je ze bijvoorbeeld koppelen aan slimme lampen, die rood kleuren wanneer het alarm afgaat. Je bent met deze apparaten altijd op de hoogte van eventuele problemen, maar op afstand nemen ze ook zorgen met zich mee. Want je kunt mogelijk niet meteen of goed controleren of er daadwerkelijk iets aan de hand is.

Investeren in een fijne relatie met je buren is dan een goede voorbereiding, zodat je hen kan bellen om even te checken of ze wat zien. Ook kan een beveiligingscamera helpen om een aantal kamers in de gaten te houden. Wellicht kun je daarnaast andere slimme sensoren in huis plaatsen, die bijvoorbeeld de luchtkwaliteit meten. Als die afslaan en melden dat de lucht vervuild is (terwijl dat normaliter niet zo is), dan heb je een tweede bron die aangeeft dat er wat speelt in huis.

Ga jij voor een 'domme' of een slimme rookmelder? Hieronder vind je een kleine selectie rookmelders op Kieskeurig.nl.

0

Powered by

logo

Bekijk ook deze video: Rookmelders in huis? Hier moet je op letten!

Watch on YouTube

Toch maar professioneel laten doen?

Vraag een offerte aan voor brandbeveiliging :

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten