Consumenten testen: de Stella Morena Premium MDB3 FI

Consumenten testen: de Stella Morena Premium MDB3 FI

Geplaatst: 29 mei 2024 - 17:24

Aangepast: 13 juni 2024 - 12:30

Partnerredactie

De Stella Morena Premium MDB3 FI is een sportieve en robuuste e-bike die vooral geschikt is voor de actieve fietser die graag lange afstanden aflegt. Drie enthousiaste testers hebben deze stijlvolle fiets uitvoerig getest in het kader van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest.

In samenwerking met Stella

Als onderdeel van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest is deze Stella Morena Premium MDB3 FI uitgebreid getest door drie verschillende testrijders, die de fiets allemaal een paar weken in gebruik hebben gehad. Wil je meer weten over de testprocedure en hoe de testers met de e-bikes zijn gematcht? Of wil je weten welke elektrische fietsen uiteindelijk met een winnend predicaat uit de test zijn gekomen? Laat je e-mailadres hieronder achter en ontvang direct de resultaten!

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Gebruiksvriendelijkheid

De Morena Premium MDB3 FI is een gebruiksvriendelijke fiets. At roemt de sportieve fietshouding die je kunt aanpassen dankzij het in hoogte verstelbare stuur. Wel merkt hij op dat de stuuruitslag beperkt is door de kabels die door het balhoofd in het frame lopen: “Hier heb bij het fietsen geen last van, maar als je lopend even snel wilt keren in een straatje of op een trottoir dan moet je een paar keer steken.”

De accu is makkelijk op te laden op de fiets en heeft een solide aansluiting. At merkt op dat de lader zelf geen ledlamp heeft om de laadstatus aan te geven. “Je hoort alleen een klik als hij gaat laden. Het schakelmechanisme dat op het stuur zit, laat zien dat er wordt opgeladen. De leds hiervan geven de voortgang aan”, aldus At.

Consumenten testen: de Stella Morena Premium MDB3 FI-VZgdKFSGS2K2RWMvIRELcQ

Fietscomfort

Het fietscomfort van de Morena Premium MDB3 FI is over het algemeen goed. At waardeert de verende zadelpen en voorvork die bijdragen aan het comfort. Ook vindt hij het zadel lekker zitten, al is het voor lange afstanden aan de harde kant. At: “Het Selle Royal Freccia Athletic-fietszadel vind ik voldoen voor korte trips, maar ga je langere ritten maken, dan gaat hij algauw hard aanvoelen, met als gevolg zadelpijn.” Ook is de sportieve zithouding niet voor iedereen geschikt. Peter ervaart dit als “een beetje het gevoel dat ik op een mountainbike rijd.”  

Prestaties

De prestaties van deze Stella Morena-e-bike zijn indrukwekkend te noemen dankzij de krachtige Bosch-middenmotor en soepele Shimano Cues-schakeling. At is enthousiast: “Door gebruik te maken van de nieuwe Shimano Cues-derailleur met tien versnellingen kun je altijd een geschikte fietsmodus vinden. Al dan niet ondersteund door de krachtige Bosch-middenmotor.” Wel merkt At op dat in vlak Nederland eigenlijk alleen de lichtere versnellingen nuttig zijn in combinatie met de motorondersteuning. “Je hebt tien versnellingen. Echter, in het vlakke Nederland gebruik je met de Bosch-motorondersteuning alleen maar de tandwielen 11, 13, 15 en 17. De andere tandwielen hebben in een vlak landschap geen toegevoegde waarde”, legt hij uit. De remmen presteren uitstekend volgens de testers. Menno is te spreken over de schijfremmen van Shimano die je veilig en snel laten remmen.

“Deze fiets heeft een mooie en snelle uitstraling. Alles klopt: het stuur, de bediening van de ondersteuning en de reactie van de ondersteuning.”

- Peter

Design en afwerking

Het design en de afwerking van de Stella Morena Premium MDB3 FI oogsten lof bij de testers. “Het design van de fiets is heel erg mooi. Het is een robuuste en strakke fiets, die erg vast op de weg ligt,” aldus At. Hij waardeert ook de mooie afwerking, waarbij de zichtbare lasnaden goed passen bij het stoere karakter van de fiets. De witte kleur draagt bij aan de sportieve uitstraling. 

Lange afstanden

De grote accu en comfortabele zithouding maken de Morena Premium MDB3 FI uitermate geschikt voor lange afstanden. At heeft de fiets uitvoerig getest op lange ritten en is enthousiast: “De fiets heeft een actieradius die ligt tussen de 140 en ruim 200 kilometer, afhankelijk van de gekozen ondersteuningsmodus waarin je fietst.” 

Wat verder opvalt

Op de Stella Morena Premium MDB3 FI heb je de keuze uit verschillende ondersteuningsmodi, die je via de Bosch Flow-app kunt instellen. Een aandachtspunt dat genoemd wordt is de beperkte stuuruitslag, doordat de kabels door het balhoofd lopen.

Consumenten testen: de Stella Morena Premium MDB3 FI-IfJatvOcTrekXdJk0b6Zsg

Prijs-kwaliteitverhouding

Over de prijs-kwaliteitverhouding zijn de meningen verdeeld. Peter vindt de adviesprijs van 3.699 euro aan de hoge kant. Dit is de aanschafprijs bij een accu met een capaciteit van 750 Wh. “Het is veel geld, maar je krijgt er wel een geweldige e-bike voor terug met hoogwaardige componenten,” nuanceert hij. Menno is positiever en noemt de fiets “zijn geld zeker waard” gezien de uitstekende rijeigenschappen en krachtige motor. De Stella Morena Premium MDB3 FI is ook aan te schaffen voor een lager aankoopbedrag bij accu's met een lagere capaciteit; 3.299 euro bij een 500Wh accu en 3.499 euro bij een accu met een capaciteit van 625Wh.

Conclusie

De Stella Morena Premium MDB3 FI is een sportieve en robuuste e-bike die vooral geschikt is voor de actieve fietser die graag lange afstanden aflegt op verharde én onverharde paden. De krachtige Bosch-middenmotor en soepele Shimano Cues-schakeling zorgen voor uitstekende prestaties, en de verende voorvork en zadelpen dragen bij aan het fietscomfort. Het design en de afwerking zijn van hoge kwaliteit, met een stoer en strak uiterlijk. Wel zijn er enkele aandachtspunten, zoals het zadel, dat voor lange afstanden aan de harde kant is, de beperkte stuuruitslag en de moeilijk toegankelijke accu. Al met al is de Morena Premium MDB3 FI een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een sportieve en capabele e-bike voor lange ritten op diverse terreinen.  

Pluspunten
  • Strak sportief design 

  • Zit en fietst comfortabel 

  • Krachtige middenmotor 

Minpunten
  • Hard zadel voor lange ritten 

  • Accu lastig te verwijderen 

Meer informatie over deze e-bike?

Bekijk de Stella Morena Premium MDB3 FI op Kieskeurig.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten