ID.nl logo
Giant AnyTour E+ 5: krachtige en comfortabele e-bike voor avonturiers
© Giant
Mobiliteit

Giant AnyTour E+ 5: krachtige en comfortabele e-bike voor avonturiers

Op zoek naar een nieuwe e-bike waarmee je járen vooruit kunt? De nieuwe Giant AnyTour E+ 5 bestaat louter uit kwaliteitsonderdelen, wat hem geschikt maakt voor dagelijkse ritten naar het werk als lange toertochten. Je kunt op elk terrein uit de voeten, want de krachtige middenmotor biedt verschillende ondersteuningsniveaus.

Partnerbijdrage – in samenwerking met Giant

De recent verschenen AnyTour E+ 5 is voor jong en oud geschikt. Deze moderne elektrische fiets kun je namelijk met een hoge óf lage instap kopen. Bovendien ontwikkelt Giant zijn nieuwste telg in verschillende framematen. Kies je voor een lage instap, dan heb je ook nog eens keuze uit twee hippe kleurstellingen. Kortom, voor iedereen is er een passend exemplaar beschikbaar!

Intelligente middenmotor

De elektromotor vormt het hart van iedere elektrische fiets. Bij de nieuwe modellen van Giant valt dit essentiële onderdeel amper op. De zogenoemde SyncDrive Core-motor is namelijk in de trapas verwerkt. Het zwaartepunt bevindt zich hierdoor exact in het midden van de tweewieler, waardoor je nauwelijks aan deze e-bike hoeft te wennen. De rijervaring is tenslotte nagenoeg hetzelfde als bij een reguliere fiets. Meerdere trapsensors meten jouw kracht op de pedalen, waarna de middenmotor automatisch een comfortabel ondersteuningsniveau kiest. Je hoeft je onderweg dus niet met allerlei instellingen bezig te houden.

Dankzij een flinke koppel van 55 Nm (newtonmeter) ben je steile hellingen en tegenwind altijd de baas. De betrouwbare SyncDrive Core-middenmotor levert tijdens alle weers- en wegomstandigheden ruimschoots genoeg vermogen. Loop je weleens met het stuur in de hand op het voetpad? Activeer dan de loopassistent. De motor helpt in deze modus een handje mee, zodat je de e-bike moeiteloos vooruit duwt.

Kilometerslange fietsavonturen

Vanzelfsprekend leent de AnyTour E+ 5 zich uitstekend voor woon-werkverkeer. Daarnaast kun je met dit vervoersmiddel ook langer op pad. Trek er dus gerust een of meerdere dagen op uit. In de schuine framebuis zit een accu met een riante capaciteit van 500 Wh. Die is goed voor een actieradius van maximaal 170 kilometer. Zelfs op een lang en zwaar parcours door heuvelachtig gebied kun je continu trapondersteuning gebruiken. Selecteer met behulp van zeven Shimano-versnellingen een prettige weerstand. De hydraulische schijfremmen zorgen voor een korte remweg. Ook in de regen!

©Giant

Tijdens korte en lange fietstochten toont het duidelijke kleurenscherm van 3 inch relevante informatie. Zo zie je precies hoeveel kilometer je met het huidige ondersteuningsniveau nog kunt fietsen. Bekijk daarnaast de snelheid, de gereden afstand en het resterende batterijniveau. Vind je het leuk om onbekende plekken met de e-bike te verkennen? Stippel dan een route uit en volg met de ingebouwde fietsnavigatie de juiste weg. Je dient hiervoor een smartphone met de fietscomputer te verbinden.

Onderhoudsarm design

Vergeleken met klassieke tweewielers vereist de AnyTour E+ 5 amper onderhoud. Een belangrijke reden hiervoor is dat diverse componenten in het frame zijn verwerkt, zoals de accu en bedrading. Dat voorkomt slijtage. Vanwege het strakke design zonder bungelende kabels maak je de boel makkelijker schoon. Haal na een rit even een doekje over het frame en de fiets oogt weer spic en span.

De ketting is normaliter verreweg het kwetsbaarste onderdeel van een fiets. Die trekt onderweg allerlei vuil aan en is ook nog eens gevoelig voor roestvorming. Met de AnyTour E+ 5 heb je geen last van dit euvel. De aanwezige carbon-riemaandrijving heeft namelijk ook bijna geen onderhoud nodig. Overige voordelen van deze vernieuwde aandrijfmethode zijn de lange levensduur en stille werking. De ketting smeren is voortaan verleden tijd!

Makkelijk op- en afstappen

Giant heeft zijn nieuwe e-bikes van allerlei gemakken voorzien. Opvallend is de zogenoemde dropper seatpost op het stuur. Zet met deze hendel je zadel tijdelijk lager, waarna je veiliger op- en afstapt. Verder heeft het geïntegreerde MIK HD-systeem op de bagagedrager veel meerwaarde. Klik hierop relatief zware accessoires met een maximaal totaalgewicht van 27 kilo vast, zoals fietstassen of een kinderzitje. Handig is dat je deze accessoires ook weer soepel losmaakt. Meer spullen meenemen? Geen probleem, want de achtervork bevat bevestigingspunten om een fietskar te koppelen.

Zit je eenmaal op de fiets, dan ervaar je onderweg het nodige comfort. Aan de hand van de verende voorvork van 63 millimeter en verende zadelpen heb je nauwelijks last van drempels, boomwortels en andere oneffenheden in het wegdek. De AnyTour E+ 5 heeft brede Schwalbe-banden met een antileklaag. Op tegels, asfalt en schelpenpaden heb je met deze banden maximale grip. Ben je laat thuis en wordt het al schemerig? Zet dan met de bedieningsknop op het stuur het felle voor- en achterlicht aan.

©Giant

Giant AnyTour E+ 5 kopen?

Een nieuwe Giant AnyTour E+ 5 e-bike staat garant voor jarenlang fietsplezier. Ga voor meer informatie naar deze website of maak een testrit bij een fietsdealer in jouw buurt.

Nieuwsgierig naar deze e-bike?

Bekijk hier de Giant AnyTour E+ 5
▼ Volgende artikel
Verhoog je productiviteit met de Focusmodus in Windows 11
© sathit_koyram
Huis

Verhoog je productiviteit met de Focusmodus in Windows 11

Tijdens het werk word je waarschijnlijk regelmatig gestoord door binnenkomende e-mails, meldingen, berichtjes, systeemupdates en pop-ups. Het zijn meestal nuttige en leuke elementen, maar ze halen je wel uit je concentratie. In Windows 11 zit een nieuwe functie om deze afleidingen tijdelijk te dempen.

Snel afgeleid? Zo stel je in dat je computer je niet mag storen met allerlei meldingen:

  • Focus instellen vanuit de Windows Instellingen
  • Focus instellen via de tijd in het het systeemvak
  • Maximaliseer het Focus-venster voor nog meer opties

Hoe minder tijd achter de computer, hoe beter: Van schermverslaafd naar schermbewust: handige tips voor minder schermtijd

Focus instellen

Deze Focusmodus is een productiviteitstool die te vinden is in de Klok-app. Je kunt hem activeren vanuit de Windows Instellingen. Druk op Windows-toets+I en ga naar Systeem, waar je Focus vindt. Hier kun je de duur van een ongestoorde werksessie invoeren. Standaard is dit op 30 minuten ingesteld. Daaronder staan vier opties. Geef de timer weer in de Klok-app om zichtbaar te maken hoelang de sessie bezig is. Vink ook de optie aan om badges te verbergen in de taakbalk-apps. Daardoor kom je niet verleiding om aan die apps aandacht te schenken. Ook het knipperen in de taakbalk-apps verberg je om dezelfde reden. Schakel Niet storen in, dan worden al deze meldingen tijdens de sessie gedempt.

De meeste gebruikers vinken de vier opties aan.

Nog beter focussen?

Een koptelefoon met noisecancelling doet wonderen

In de klok

Het is ook mogelijk om Focus te activeren vanuit het systeemmeldingscentrum. Klik in de taakbalk op de datum- of tijdaanduiding. Hiermee open je de agenda en het meldingsgebied. Onderaan waar de knop Focus staat, kun je de duur aanpassen. Zodra je op de knop klikt, verschijnt de focustimer op het scherm. Terwijl een sessie actief is, zie je de klok en de resterende tijd en nog enkele andere relevante gegevens, zoals wanneer de volgende pauze is gepland. Zie je niet graag de tijdsduur die langzaam aftelt, dan verberg je die door op de drie puntje te klikken. Daarna kun je de optie Resterende tijd weergeven uitschakelen. Als je in de instellingen de optie Niet storen hebt ingeschakeld, blokkeert deze functie alle meldingen.

Nog acht minuten geconcentreerd werken en dan volgt een pauze van vijf minuten.

Ontspannen werken

Wanneer je Focus maximaliseert, zie je rechts de voortgangsgrafiek die toont hoelang je gisteren en vandaag de tool hebt gebruikt. Je kunt ook een Spotify-afspeellijst selecteren om je sessies te begeleiden met ontspannende muziek. Onderaan krijg je de taken te zien die in de app Microsoft To Do op je wachten.

Wanneer je Focus maximaliseert, krijg je nog meer informatie te zien.

▼ Volgende artikel
Van speelgazon tot schaduwtuin: zo kies je de juiste grassoort
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Van speelgazon tot schaduwtuin: zo kies je de juiste grassoort

Een gazon is meer dan een stukje groen. Het kan een speelplek zijn voor kinderen of juist vooral de blikvanger zijn in een strak aangelegde tuin. Soms ligt het vol in de zon, soms grotendeels in de schaduw. Voor elke situatie is er een passend graszaadmengsel. Wat past het best bij jouw tuin?

Graszaad is altijd een mengsel Graszaad bestaat uit een mix van verschillende grassoorten. Elke soort heeft zijn eigen eigenschappen: de ene soort groeit snel, de andere is fijn van structuur, weer een andere herstelt snel en goed. Door deze eigenschappen te combineren, ontstaat een mengsel dat goed is afgestemd op de specifieke omstandigheden in de tuin.

Lees ook: Groener gras? Maaien en onderhouden doe je zo

Wat voor graszaad je nodig hebt, hangt helemaal af van het soort grasveld dat je wilt. Voor een veldje waarop je kinderen lekker kunnen ravotten en een balletje trappen heb je ander gras nodig dan voor een gazon dat vooral bedoeld is voor de sier. Hieronder lees je per toepassing welke grassoorten het meest geschikt zijn.

Speelveld: stevig en snel herstellend

Een gazon waarop gespeeld, gelopen of gevoetbald wordt, moet vooral sterk zijn. Het gras moet tegen een stootje kunnen én zich snel herstellen. Daarvoor heb je een mengsel nodig met veel Engels raaigras (Lolium perenne). Dit gras kiemt snel en vormt stevige sprieten. Het is goed bestand tegen intensief gebruik en groeit snel terug als het beschadigd raakt. Vaak wordt het aangevuld met veldbeemdgras (Poa pratensis), dat ondergronds uitlopers vormt en zo kale plekken opvult. Samen zorgen deze soorten voor een duurzaam speelgazon dat veel belasting aankan.

Siergazon: fijn, traag groeiend en egaal

Voor een siergazon gelden weer andere zaken. Het moet vooral fijn van structuur zijn, gelijkmatig groeien en een egaal, verzorgd beeld geven. Voor dit type gazon zijn roodzwenkgras (Festuca rubra) en struisgras (Agrostis capillaris) geschikt. Deze grassoorten groeien langzaam en blijven laag, waardoor je minder vaak hoeft te maaien. Ze vormen een dichte mat van fijne sprietjes die er netjes uitziet, vooral bij regelmatig onderhoud. Een siergazon vergt wel iets meer zorg, want het is minder sterk en herstelt trager bij schade.

Schaduwgazon: licht nodig, maar minder zon

In tuinen met veel schaduw, bijvoorbeeld door bomen, heeft gras het moeilijk. De meeste grassoorten groeien slecht zonder zon, wat ruimte geeft aan mos. Een schaduwgazon moet daarom vooral weinig licht nodig hebben en toch stevig genoeg zijn om een dichte mat te vormen. Mengsels voor schaduw bevatten vaak fijne vormen van roodzwenkgras en soms bosgras (Festuca heterophylla), een soort die beter groeit bij weinig licht. Een kleine hoeveelheid Engels raaigras zorgt voor stevigheid, maar alleen als er dagelijks toch wat zonlicht aanwezig is. Let op: ook schaduwgazon heeft minimaal 2 tot 4 uur daglicht nodig om goed te blijven groeien.

Droge (zand)grond: diep wortelend en hittebestendig

Op lichte zandgrond of op plekken waar je weinig sproeit, heb je gras nodig dat tegen droogte kan. Dit soort gras moet diep kunnen wortelen en niet te snel verdrogen. Mengsels voor droge omstandigheden bevatten vaak een aangepaste selectie van veldbeemdgras en speciaal geselecteerde varianten van Engels raaigras die minder water nodig hebben. Soms wordt er ook hard zwenkgras aan toegevoegd, dat goed bestand is tegen droogte en hitte. Deze soorten wortelen dieper dan gemiddeld, waardoor ze vocht uit lagere lagen kunnen opnemen. Zo blijft je gazon ook bij warme zomers langer groen.

©Elena Elisseeva | Elenathewise

Wanneer en hoe zaai je gras?

De ideale periode om gras te zaaien is in het voorjaar (maart tot mei) of het najaar (september tot half oktober). Dan is de bodem warm genoeg en valt er meestal voldoende regen. Ook tussentijds bijzaaien is mogelijk – bijvoorbeeld als je last hebt van kale plekken of na het verwijderen van mos – zolang de bodemtemperatuur boven de 10 °C ligt en de grond vochtig blijft.

Begin altijd met een goede voorbereiding. Maai het bestaande gras kort, en verwijder mos en dood materiaal door het gazon te verticuteren. Dat kan met een verticuteerhark of een verticuteermachine.

Bij het herstellen van kale plekken hark je de grond los, zodat het zaad goed contact maakt met de aarde. Zaai vervolgens het juiste graszaadmengsel voor jouw situatie. Druk het zaad licht aan, bijvoorbeeld met een plank of de achterkant van een hark. Belangrijk: houd de bodem vochtig tot het gras begint te kiemen. Dat duurt gemiddeld 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de soort en temperatuur. Wil je extra bescherming bieden? Strooi dan een dun laagje potgrond of compost over het zaad. Dat helpt tegen uitdroging en beschermt tegen vogels.

Wacht met maaien tot het gras minstens 8 cm hoog is, en gebruik dan een hoge maaihoogte bij de eerste maaibeurt. Zo geef je jonge sprietjes de kans om zich goed te wortelen.

Lees ook: Gras vol mos? Dit wil je weten over het verticuteren van je gazon

Tabel: deze grassoorten heb je nodig

Type gazonEigenschappen grasGeschikte grassoorten
SpeelgazonSterk, snelgroeiend, herstellendEngels raaigras, veldbeemdgras
SiergazonFijn, traaggroeiend, egaalRoodzwenkgras, struisgras, veldbeemdgras
SchaduwgazonGroeiend bij weinig lichtFijn roodzwenkgras, bosgras, beetje raaigras
DroogtebestendigDiep wortelend, hittebestendigVeldbeemdgras, hard zwenkgras, raaigrasvariant

Liever meteen resultaat? Kies voor graszoden Wil je niet wachten tot graszaad kiemt en opkomt? Kies dan voor graszoden. Dat zijn kant-en-klare rollen gras, opgekweekt op een kwekerij en direct klaar voor gebruik. Ideaal als je snel een groen gazon wilt, bijvoorbeeld bij een verhuizing of als je tuin in korte tijd helemaal wordt opgeknapt. Graszoden bestaan meestal uit een stevige combinatie van Engels raaigras en veldbeemdgras. Daardoor zijn ze geschikt voor intensief gebruik én vormen ze snel een dicht tapijt.

Het leggen van graszoden kan van maart tot en met oktober, zolang het niet vriest. Zorg dat de ondergrond egaal, losgemaakt en licht vochtig is. Rol de zoden strak tegen elkaar uit, druk ze goed aan en geef royaal water – zeker in de eerste weken. Na 10 tot 14 dagen zijn ze voldoende vastgegroeid om voor het eerst te maaien.