Met de juiste bakfietsaccessoires creëer je zelf je ideale bakfiets!

Met de juiste bakfietsaccessoires creëer je zelf je ideale bakfiets!

Bakfiets

Geplaatst: 7 oktober 2022 - 10:48

Aangepast: 25 november 2022 - 11:50

Martine van Dorsten

Wil je jouw bakfiets uitbreiden voor nog meer veiligheid, comfort of een mooiere uitstraling? Mogelijkheden genoeg! Van babyschalen en tuigjes, van tentstokken tot stickers, van regententen tot zonnedaken en van sloten tot bagagedragers: je leest er alles over in dit artikel.

Veilig op slot

Het allereerste onmisbare accessoire voor je splinternieuwe bakfiets is natuurlijk een goed veiligheidsslot. Een slot met een ART-keurmerk en minimaal 2 sterren is daarvoor aan te raden. Er zijn ook ART-3 sloten verkrijgbaar, die nog een stuk veiliger zijn, maar deze wegen al gauw meer dan 3 kilo en dat maakt ze niet voor iedereen de fijnste keuze. Meer over het ART-keurmerk en de sterren-rating lees je in ons artikel Zo wordt je elektrische fiets niet gestolen. Natuurlijk ook interessant wanneer jouw bakfiets niet elektrisch is!

Meer gebruiksgemak

  • Heb je de beveiliging van je bakfiets op orde, dan wordt het tijd om naar het gebruiksgemak en het comfort te kijken. Dat kun je zelf vaak makkelijk verhogen, ook weer met allerlei accessoires. Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende mogelijkheden:

  • Een fietspomp met drukmeter geschikt voor alle soorten ventielen (zie ook ons artikel Voor elk ventiel de juiste bandenpomp). Zo houd je je banden altijd op de juiste spanning. Dat fietst wel zo lekker!

  • Een bagagedrager, zodat je nog meer passagiers of spullen kunt meenemen. Eventueel uit te breiden met snelbinders.

  • Reflectiestrips om de zichtbaarheid en veiligheid te verhogen en de kans op ongelukken te verkleinen.

  • Tentstokken om regententen en/of zonnedaken op te monteren. Verderop in dit artikel komen we daar uitgebreid op terug.

  • Fietsspiegels om extra zicht te bieden op het verkeer dat achter je rijdt wanneer je een bocht wilt maken of probeert over te steken.

  • Kussens om het zitcomfort van je kind of huisdier te verhogen. Ook daar komen we nog uitgebreider op terug.

Bescherm je bakfiets

Helaas kun je je bakfiets niet altijd droog en schoon stallen. Dan kan een bakfietshoes uitkomst bieden. Deze waterdichte hoezen, vaak van ademend materiaal met getapete naden, beschermen je bakfiets tegen vuil en vocht. Zo voorkom je roestvorming en vochtoverlast en bescherm je jouw bakfiets tegen beschadigingen. Hoezen voor een bakfiets zijn er in allerlei uitvoeringen: van eenvoudige afdekhoezen, waarmee je enkel de bak goed afdekt, tot complete bakfietshoezen waarmee de hele fiets inclusief bak wordt beschermd.

Bakfietsaccessoires voor kinderen

Gebruik je jouw bakfiets om kinderen te vervoeren? Dan staat veiligheid uiteraard voorop. Zet de kleintjes vast in een speciaal zitje, passend bij de bakfiets, of kies voor een accessoire waarmee je een Maxi-Cosi of ander type kinderstoel eenvoudig vastzet. Voor de allerkleinsten bestaan er babyschalen waarmee je zelfs kinderen vanaf een paar maanden veilig in je bakfiets kunt vervoeren. Oudere kinderen kunnen op de bankjes in een bakfiets zitten. Daarbij zijn gordels en passende fietshelmen uiteraard wel van groot belang.

© feliks szewczyk pikselstock - stock.adobe.com

Bescherming tegen weersomstandigheden

Van zonnedaken tot regententen: je kunt je bakfiets én je passagiers tegen alle mogelijke weersomstandigheden beschermen. Veel merken combineren dergelijke accessoires. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een zonnedak te monteren op de tentstokken van een bijpassende regentent. Zo pas je jouw bakfiets zelfs in de meest wisselvallige weersomstandigheden snel en simpel aan.

Naast weersomstandigheden zijn er meer redenen om een bakfiets te beschermen. Zo kan een bakrand helpen de rand van een houten bak te beschermen tegen stootschade. Een antislipmat beschermt de bodem tegen krassen door vervoerde passagiers of spullen. Een antislipmat zorgt daarbij ook voor een betere grip bij het in- en uitstappen, wat ongelukken kan voorkomen.

Bekijk het aanbod bakfietsen op Bol.com

Comfort onderweg

Bescherming tegen regen of zon is natuurlijk niet het enige wat je kunt doen om het comfort van je kinderen te verhogen. Zacht zitten is ook altijd prettig. Daarvoor kun je je bakfiets uitbreiden met losse kussens. Je kunt kiezen uit zitkussens of langere kussens, dus kussens die ook de rug ondersteunen. Vooral als je vaak wat langere afstanden fietst met kinderen in de bak, is dit een aanrader. En wil je je hond meenemen? Er bestaan speciale hondenkussens die de volledige bodem bedekken. Niet alleen zit of ligt je hond zo heel lekker, ook bescherm je zo de bakbodem tegen bijvoorbeeld krassen.

Bakfietsaccessoires voor huisdieren

Neem je graag je hond mee naar het bos of de heide? Zorg dan niet alleen dat hij lekker kan liggen, maar ook dat je hem veilig vervoert. Zo bestaan er kooien voor in de bakfiets of kun je de hond een tuigje omdoen en hem vastzetten in de bak, zodat hij er niet uit kan springen. Wil je voorkomen dat je hond steeds naar één kant van de bak gaat? Dan zijn er tuigjes waarmee je de hond links en rechts vastzet, zodat hij in het midden blijft zitten en jij makkelijker je balans bewaart.

Spullen vervoeren

Een bakfiets is natuurlijk niet alleen handig voor vervoer van de kinderen, maar ook om je dagelijkse boodschappen te doen of pakketjes weg te brengen. Met de zwaarste spullen in het midden en zo diep mogelijk in de bak voorkom je dat het rijgedrag van de bakfiets wordt beïnvloed. Handig daarbij zijn de opbergers die sommige merken bakfietsen speciaal op maat leveren, om te voorkomen dat spullen kunnen verschuiven. Er bestaan daarnaast ook verschillende organizers en bagagenetten waarin je eenvoudig kleinere producten, zoals het onmisbare veiligheidsslot, kunt vastzetten. Ook de eerdergenoemde antislipmat voor op de bodem van de bak kan helpen voorkomen dat spullen verschuiven.

Decoratie van je bakfiets

Naast alle praktische afwegingen, kun je natuurlijk ook op zoek zijn naar bakfietsaccessoires om de uitstraling van jouw bakfiets te veranderen. Je ziet tegenwoordig zo veel bakfietsen op straat dat het niet meevalt om de jouwe te herkennen in een stalling. Of misschien wil je gewoon graag de show stelen onderweg.

Een leuke manier om jouw bakfiets op te leuken is door het gebruik van stickers speciaal gemaakt voor bakfietsen, met de meest uiteenlopende prints en patronen. Voor een aantal bekende bakfietsmerken bestaat zelfs een standaard collectie aan passende bakfietsstickers. Extra voordeel: deze stickers kunnen ook reflecterende patronen bevatten, wat weer zorgt voor betere zichtbaarheid op de weg!

Je ziet het: er zijn genoeg mogelijkheden om je bakfiets helemaal te personaliseren, of het nu gaat om veiligheid, comfort, gebruiksgemak of uitstraling. Doen, want zo heb je nóg meer (en vaak langer) plezier van je bakfiets!

Bekijk hier bakfietsstickers op Bol.com

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000