ID.nl logo
De beste tips voor het onderhoud van je bakfiets
Mobiliteit

De beste tips voor het onderhoud van je bakfiets

Steeds meer mensen hebben een bakfiets: om de kinderen mee naar school te brengen of er hun boodschappen mee te doen. Heb je zelf een bakfiets? Dan vraag je je misschien af of deze speciaal onderhoud vergt en wat je zelf kunt doen om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. ID.nl heeft het voor je uitgezocht.

Dit artikel in het kort: Net als voor reguliere fietsen is het ook voor een bakfiets aan te raden deze eens in het jaar langs de fietsenmaker te brengen voor technisch onderhoud. Daarnaast kun je veel onderhoud ook zelf doen om onnodige kosten te voorkomen. Regelmatig je bakfiets onderhouden voorkomt daarbij slijtage, wat de levensduur verhoogt, en verbetert het gebruiksgemak.

Lees ook: Bakfiets kopen? Hier moet je op letten

Berg je bakfiets goed op

Voorkomen is beter dan genezen, zeker ook in het geval van roestvorming. Daarom is het aan te raden een bakfiets zoveel mogelijk overdekt en droog te stallen . Zo voorkom je dat er roestplekken ontstaan door vocht. Een schuur of garage is ideaal om een bakfiets veilig en droog te stallen. Heb je die ruimte niet? Zorg dan dat je de bakfiets zoveel mogelijk beschermt met een bijpassende waterdichte beschermhoes. Zo houd je in ieder geval het meeste vocht tegen. Is de bakfiets toch natgeregend? Droog het frame en de bak dan af met een droge doek.

Ben je van plan de bakfiets voor langere tijd te stallen? Reinig, smeer en controleer de bakfiets dan vooraf goed volgens onze tips. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je de bakfiets na langere tijd weer wilt gebruiken.

Kies voor schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor fietsen

Zo verwijder je viezigheid en voorkom je roest

Maak een bakfiets regelmatig schoon

Het schoonmaken van een bakfiets doe je niet alleen om hem er netjes uit te laten zien. Regelmatig schoonmaken zorgt ook voor een langere levensduur. Het advies is om de bakfiets eens per maand schoon te maken. Is de bakfiets heel vies na een ritje door modder, zand of sneeuw? Wacht dan niet te lang met reinigen. Gebruik een emmer met lauw water en eventueel zeep en maak de bakfiets van boven naar beneden schoon. Zo pak je eerst het minst vieze deel aan om vervolgens door te gaan met het meer hardnekkige vuil.

Lastig te bereiken plekken en onderdelen maak je het makkelijkst schoon met een afwasborstel of tandenborstel. De fietsketting kan lastiger te reinigen zijn door vuil en vet. Gebruik in dat geval een ontvetter die je even laat intrekken, voordat je de ketting met een tandenborstel schoonmaakt. Belangrijk na het schoonmaken is dat je de bakfiets goed droog maakt. Doe dit bij voorkeur met een microvezeldoek.

©ronstik

Meld je aan voor de E-bakfiets Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bakfiets Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Bescherm de bakfiets

Nadat de bakfiets helemaal is schoongemaakt, is het belangrijk om de metalen onderdelen, zoals de ketting, goed te smeren. Dit zorgt ervoor dat de bakfiets soepel blijft lopen tijdens het trappen. Voor het smeren van de ketting kun je een kettingspray gebruiken. Spuit de fietsketting in en laat die vervolgens goed drogen. Zo vormt er zich een beschermende laag over de ketting en voorkom je roestvorming.

Behalve tijdens een maandelijkse schoonmaakbeurt is het ook aan te raden na een hevige regenbui je fiets af te drogen en de ketting te behandelen met een kettingspray. Houd daarbij een droge doek bij de hand, zodat je smeermiddel direct kunt wegvegen wanneer het op de remmen of velgen komt.

Daarnaast is het ook van belang andere bewegende onderdelen te smeren om roest en slijtage te voorkomen. Dit zorgt er ook voor dat de bakfiets lichter en makkelijker fietst. Voor onderhoud van alle schroeven en bouten kun je smeermiddel gebruiken. In de meeste gevallen bevat smeermiddel een dun rietje waarmee je heel nauwkeurig kunt richten en gedoseerd kunt sprayen om zelfs de lastigste plekken te onderhouden. Vervolgens wrijf je het overtollige smeermiddel weg met een microvezeldoek en is de klus geklaard. Tip: nu je toch bezig bent, is het handig om meteen te checken of alle schroeven en bouten goed vastzitten en deze eventueel aan te draaien.

Controleer de bak regelmatig

De bak heeft het soms zwaar te verduren op een bakfiets, waardoor bouten los kunnen komen te zitten. Controleer daarom wekelijks of maandelijks even of dat het geval is en draai ze eventueel aan. Gebruik daarvoor een passende schroevendraaier en een steeksleutel om te voorkomen dat de moer aan de andere kant van de bak meedraait. Check zo elke bout en moer van de bak. Dit voorkomt dat de bak blijft trillen en op deze manier loop je ook niet het risico bouten te verliezen tijdens het fietsen.

Check de fietsbanden

Een bakfiets draagt vaak heel wat gewicht met zich mee, waardoor de fietsbanden extra worden belast. Pomp daarom de banden regelmatig op om lekke banden of problemen met de spaken en velgen te voorkomen. Opgepompte banden zorgen er daarnaast voor dat de bakfiets veel lichter fietst. Vooral in scherpe bochten zul je daar het voordeel van merken.

De bandenspanning check je eenvoudig door met je eigen gewicht op de bak of het zadel te leunen. Veren de banden erg mee? Dan is het goed om ze op te pompen. Gebruik daarvoor nooit perslucht, want dan is er het risico dat de spanning op de banden te hoog wordt en de band knapt.

Zie ook ons artikel Voor elk ventiel de juiste bandenpomp.

©Шамиль Алиев - stock.adobe.com

Langere levensduur

Herhaal de stappen uit dit artikel maandelijks of zelfs wekelijks; zo kun je eenvoudig heel wat beschadigingen, slijtage en roest voorkomen. Voor verder specialistisch onderhoud aan bijvoorbeeld de remmen, kabels en ketting is het daarnaast aan te raden een bakfiets eens per jaar naar een fietsenmaker te brengen voor een onderhoudsbeurt.

Door deze combinatie van doe-het-zelf onderhoud en een jaarlijkse servicebeurt verbeter je de levensduur en het gebruiksplezier van de bakfiets. Let op: de benodigde hoeveelheid onderhoud kan uiteraard per bakfiets variëren, afhankelijk van de manier waarop en hoe vaak de bakfiets wordt gebruikt.

▼ Volgende artikel
De beste Black Friday-deals van Motorola
Huis

De beste Black Friday-deals van Motorola

Motorola draait al een aantal jaartjes mee in de smartphonemarkt en komt jaarlijks met een mooie reeks smartphones. In 2024 zijn bijvoorbeeld de g85, edge 50 fusion en edge 50 ultra uitgebracht. Wat kun je van deze telefoons verwachten?

Als je op zoek bent naar een nieuwe telefoon, wordt het je tegenwoordig niet makkelijk gemaakt. Er is enorm veel keuze, maar de voorkeur gaat vaak uit naar een gerenommeerd merk dat al een aantal jaar mooie toestellen maakt, geschikt voor elk budget. Motorola bijvoorbeeld: dit bedrijf was een van de grondleggers van draadloze en mobiele communicatie en maakt al sinds de jaren '70 mobiele telefoons. Natuurlijk andere dan we nu gewend zijn, maar het laat zien dat Motorola een rijke historie kent.

Interessante Android-toestellen

Motorola staat uiteraard niet stil en heeft onlangs drie interessante Android-toestellen uitgebracht, geschikt voor elk budget en ieder soort gebruiker. Deze toestellen zijn voorzien van de laatste versie van Android en krijgen – zoals we dat gelukkig steeds vaker zien – voor een langere periode beveiligingsupdates, tot in ieder geval 4 jaar lang voor de hier besproken telefoons. Maar over welke drie telefoons hebben we het dan? Nou, lees hieronder snel verder, want we bespreken ze even individueel.

Motorola moto g85: krachtige middenklasser

De term instapmodel gebruiken we liever niet voor de moto g85, want dat doet hem zeker tekort. Want wat krijg je? Een smartphone met een 6,67-inch P-OLED-scherm voorzien van Gorilla Glass 5.5 en een snelle 8-core Qualcomm Snapdragon 6s Gen3-processor. Het scherm biedt een resolutie van 2400x1080, een beeldverhouding van 20:9. Het scherm is geheel randloos, en heeft een achterkant die naadloos overloopt in afgeronde randen en verfijnde afwerkingen.

©Motorola

Deze telefoon heeft een geheugenconfiguratie van 12GB, de opslag is ingebouwd 256GB en uitbreidbaar tot 1TB. Ook handig is de RAM-boost-functie: hiermee kan het standaard geheugen virtueel worden uitgebreid tot 24GB. Hierbij wordt op de opslag een extra deel vrijgemaakt voor het extra geheugen, waardoor je nooit bang hoeft te zijn dat het toestel traag wordt. Dankzij de accucapaciteit van 5.000 mAh kun je de hele dag met het toestel werken, mits de taken niet al te zwaar zijn. De telefoon is geschikt voor twee simkaarten: een fysieke sim en één virtuele e-sim. Mooie foto's maak je dankzij de 50 megapixelcamera met Quad-Pixel-technologie en Macro Vision.

©Motorola

Uiteraard is filmen ook geen probleem, dat kan tot 30 frames per seconde op full-hd-resolutie. 4K-video wordt echter niet ondersteund. Selfies maken doe je met de 32MP-camera aan de voorzijde van je toestel, die onder meer ook dual capture ondersteunt (zowel de camera aan de voorzijde als achterzijde tegelijk gebruiken), AI-functies biedt voor het maken van de selfie met de perfecte glimlach en een selfievideo-spiegel heeft, zodat de foto's en video's niet meer in spiegelbeeld worden gemaakt. 


Tip: handige verzekering
Koop je je nieuwe Motorola-telefoon via de webshop van Motorola? Dan is het goed om te weten dat je daar ook direct een ongevallenbescherming bij kunt afsluiten. Voor een paar tientjes is je telefoon naast de standaard twee jaar garantie fabrieksgarantie ook beschermd tegen ongevalschade. Ben je minder voorzichtig met je telefoon, dan is zo'n extra Motocare-verzekering aan te raden. En, standaard krijg je bij de Motorola edge 50 ultra en edge 50 fusion zelfs al één jaar gratis schermschadebescherming na aankoop. Komt er een barst in je scherm, dan kun je hem gratis laten repareren. Dat zien we niet vaak!

Motorola edge 50 fusion: de perfecte mix

De term fusion is meer dan ooit van toepassing op deze mooie edge 50 fusion, want het is een betaalbaar toestel met uitstekende functies. Het beste van beide werelden dus. Dat zien we al gelijk aan de snelle Qualcomm Snapdragon 7s Gen2-processor, de 512GB opslagcapaciteit, het vlotte 12GB LPDDRX-werkgeheugen en het 6,7inch randloze P-OLED-scherm. Natuurlijk heeft deze telefoon ook Gorilla Glass versie 5.5 en is hij stof- en waterdicht tot IP68. Erg fijn is dat je met deze telefoons 4K-video's kunt opnemen met 30 frames per seconde en dat werkt zowel voor camera aan de achterzijde als aan de voorzijde. De accucapaciteit van deze fusion 50 is gelijk aan die van de moto g85, maar dankzij een extra sterke 68 watt-oplader is de telefoon binnen 30 minuten tot 80 procent opgeladen.

©Motorola

Met een volle accu kun je het met deze telefoon ruim een dag uithouden. Voor het opnemen van geluid beschikt de edge 50 fusion over twee microfoons, zodat zowel selfievideo's als video's opgenomen via de camera aan de achterzijde van goed geluid zijn voorzien. Qua geluid zit het sowieso goed op deze telefoon, want hij heeft een stereoluidspreker die is voorzien van Dolby Atmos voor het mooiste, volste geluid. Gebruik je liever oordopjes, dan kun je alleen een usb-c-koptelefoon of Bluetooth-oortjes aansluiten; vanwege de waterdichtheid heeft dit toestel vanzelfsprekend geen koptelefoonaansluiting.

©Motorola

De My UX-schil van Motorola die over Android heen ligt, biedt verschillende handige bedieningsfuncties, zoals snel ontgrendelen door de telefoon op te tillen of juist op niet storen te zetten door de telefoon ondersteboven te leggen.


Top of the bill: Motorola edge 50 ultra

Ga je voor het beste dat Motorola te bieden heeft, dan kies je voor deze edge 50 ultra. Dit top-of-de-range-toestel heeft een schappelijke prijs, maar biedt daarvoor wel een flinke bundel aan vlotte hardware. Zo beginnen we bij de processor: hier heeft Motorola gekozen voor een (nog) snellere Qualcomm Snapdragon 8s Gen3-processor, dus weer een stukje vlotter dan de andere hier besproken toestellen.

©Motorola

Wat opvalt is dat deze telefoon dan weer een kleinere accucapaciteit heeft (4.500 in plaats van 5.000 mAh) maar de gebruiksduur van 30 uur video afspelen is gelijk aan de andere hier besproken modellen. De edge 50 ultra heeft als extra voordeel dat je je accu razendsnel oplaadt, want het ondersteunt tot 125 watt laden, waardoor je accu binnen 30 minuten helemaal vol zit. Deze telefoon kan ook draadloos worden opgeladen, maar dan met een vermogen van 50 watt. Uitbreiden van de opslag kan bij deze telefoon niet, maar standaard is de Motorola edge 50 ultra voorzien van 1TB opslag, zodat je meteen al voldoende ruimte hebt voor al je apps, documenten en foto's en video's. Kijken we naar het scherm bij dit toestel, dan krijg je een 6,7inch-shcerm, met een (iets afwijkende) resolutie van 2712x1220.

©Motorola

Opvallend is wel dat het scherm hierdoor juist een hogere pixeldichtheid heeft van 446 pixels per inch, waardoor je een mooi en scherp beeld krijgt. Het scherm ontgrendel je naar keuze met een pincode, vingerscan of irisscan. Kijken we naar de camera op deze telefoon, dan zien we dat ook Motorola gebruik maakt van de mogelijkheden van AI: hiermee worden al je foto's optimaal geanalyseerd en verbeterd.

Software met moto AI rekent bijvoorbeeld uit hoe snel je beweegt en past daar, voor het beste resultaat, dynamisch het niveau van de stabilisatie op aan. Je krijgt hierdoor onder meer betere en soepel uitziende video's. Ook bijzonder: De Motorola edge 50 ultra is 's wereld eerste smartphone met een 'Pantone Validated'-camera en -scherm. Hierdoor worden de pantone kleuren van menselijke huidtinten veel beter en natuurgetrouw weergegeven.


⭐ Deze smartphones zijn verkrijgbaar bij Motorola, Coolblue en MediaMarkt. Je ziet daar meteen wat de actuele Black Friday-deals zijn.

▼ Volgende artikel
Black Friday: vooral jongeren stellen aankoop uit tot koopjesdag
Huis

Black Friday: vooral jongeren stellen aankoop uit tot koopjesdag

Black Friday komt er weer aan: op 29 november kun je weer overal terecht voor de beste kortingen. Dat Black Friday ook in Nederland leeft, blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl. Een groot deel van de jongeren die op zoek zijn naar een product wacht met aanschaf tot Black Friday.

Black Friday is weer in aantocht en dat betekent aantrekkelijke kortingen op alles van kleding en cosmetica tot elektronica en zelfs internetabonnementen. Maar wie profiteert het meest van dit koopjesfestijn? Uit onderzoek van vergelijkingssite Overstappen.nl blijkt dat vooral jongeren tussen de 18 en 34 jaar slim wachten op Black Friday om hun slag te slaan.

Lees ook: Zo vind je snel de beste Black Friday-deals

58% van jongeren stelt aankopen uit

Geduld is een schone zaak, zeker als het op Black Friday aankomt. Maar liefst 58% van de 18- tot 34-jarigen houdt de hand op de knip tot de kortingen losbarsten 1. Ter vergelijking: slechts 12% van de 55-plussers en 32% van de 35- tot 54-jarigen wacht op Black Friday. Hoe jonger, hoe meer geduld om te wachten op die felbegeerde koopjes, zo blijkt.

Elektronica en mode populairst

Waar geven al die jongeren hun zuurverdiende centen aan uit tijdens Black Friday? Elektronica en mode zijn veruit het populairst, samen goed voor bijna de helft van alle bestedingen. Ook huishoudelijke apparaten doen het goed met een aandeel van 20%. Opvallend genoeg is de categorie meubels met slechts 5% van de aankopen het minst in trek.

Niet meer alleen fysieke producten

Black Friday is allang niet meer alleen voor fysieke producten. Steeds meer internetproviders bieden aantrekkelijke kortingen en welkomstcadeaus aan tijdens deze periode. "De verwachting is dan ook dat veel mensen dit jaar opnieuw tijdens Black Friday zullen overstappen," aldus telecomexpert Jean-Paul Würsten van Overstappen.nl.