De beste tips voor het onderhoud van je bakfiets
Steeds meer mensen hebben een bakfiets: om de kinderen mee naar school te brengen of er hun boodschappen mee te doen. Heb je zelf een bakfiets? Dan vraag je je misschien af of deze speciaal onderhoud vergt en wat je zelf kunt doen om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. ID.nl heeft het voor je uitgezocht.
Dit artikel in het kort: Net als voor reguliere fietsen is het ook voor een bakfiets aan te raden deze eens in het jaar langs de fietsenmaker te brengen voor technisch onderhoud. Daarnaast kun je veel onderhoud ook zelf doen om onnodige kosten te voorkomen. Regelmatig je bakfiets onderhouden voorkomt daarbij slijtage, wat de levensduur verhoogt, en verbetert het gebruiksgemak.
Lees ook: Bakfiets kopen? Hier moet je op letten
Berg je bakfiets goed op
Voorkomen is beter dan genezen, zeker ook in het geval van roestvorming. Daarom is het aan te raden een bakfiets zoveel mogelijk overdekt en droog te stallen . Zo voorkom je dat er roestplekken ontstaan door vocht. Een schuur of garage is ideaal om een bakfiets veilig en droog te stallen. Heb je die ruimte niet? Zorg dan dat je de bakfiets zoveel mogelijk beschermt met een bijpassende waterdichte beschermhoes. Zo houd je in ieder geval het meeste vocht tegen. Is de bakfiets toch natgeregend? Droog het frame en de bak dan af met een droge doek.
Ben je van plan de bakfiets voor langere tijd te stallen? Reinig, smeer en controleer de bakfiets dan vooraf goed volgens onze tips. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je de bakfiets na langere tijd weer wilt gebruiken.
Kies voor schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor fietsen
Zo verwijder je viezigheid en voorkom je roest
Maak een bakfiets regelmatig schoon
Het schoonmaken van een bakfiets doe je niet alleen om hem er netjes uit te laten zien. Regelmatig schoonmaken zorgt ook voor een langere levensduur. Het advies is om de bakfiets eens per maand schoon te maken. Is de bakfiets heel vies na een ritje door modder, zand of sneeuw? Wacht dan niet te lang met reinigen. Gebruik een emmer met lauw water en eventueel zeep en maak de bakfiets van boven naar beneden schoon. Zo pak je eerst het minst vieze deel aan om vervolgens door te gaan met het meer hardnekkige vuil.
Lastig te bereiken plekken en onderdelen maak je het makkelijkst schoon met een afwasborstel of tandenborstel. De fietsketting kan lastiger te reinigen zijn door vuil en vet. Gebruik in dat geval een ontvetter die je even laat intrekken, voordat je de ketting met een tandenborstel schoonmaakt. Belangrijk na het schoonmaken is dat je de bakfiets goed droog maakt. Doe dit bij voorkeur met een microvezeldoek.
©ronstik
Meld je aan voor de E-bakfiets Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bakfiets Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Bescherm de bakfiets
Nadat de bakfiets helemaal is schoongemaakt, is het belangrijk om de metalen onderdelen, zoals de ketting, goed te smeren. Dit zorgt ervoor dat de bakfiets soepel blijft lopen tijdens het trappen. Voor het smeren van de ketting kun je een kettingspray gebruiken. Spuit de fietsketting in en laat die vervolgens goed drogen. Zo vormt er zich een beschermende laag over de ketting en voorkom je roestvorming.
Behalve tijdens een maandelijkse schoonmaakbeurt is het ook aan te raden na een hevige regenbui je fiets af te drogen en de ketting te behandelen met een kettingspray. Houd daarbij een droge doek bij de hand, zodat je smeermiddel direct kunt wegvegen wanneer het op de remmen of velgen komt.
Daarnaast is het ook van belang andere bewegende onderdelen te smeren om roest en slijtage te voorkomen. Dit zorgt er ook voor dat de bakfiets lichter en makkelijker fietst. Voor onderhoud van alle schroeven en bouten kun je smeermiddel gebruiken. In de meeste gevallen bevat smeermiddel een dun rietje waarmee je heel nauwkeurig kunt richten en gedoseerd kunt sprayen om zelfs de lastigste plekken te onderhouden. Vervolgens wrijf je het overtollige smeermiddel weg met een microvezeldoek en is de klus geklaard. Tip: nu je toch bezig bent, is het handig om meteen te checken of alle schroeven en bouten goed vastzitten en deze eventueel aan te draaien.
Controleer de bak regelmatig
De bak heeft het soms zwaar te verduren op een bakfiets, waardoor bouten los kunnen komen te zitten. Controleer daarom wekelijks of maandelijks even of dat het geval is en draai ze eventueel aan. Gebruik daarvoor een passende schroevendraaier en een steeksleutel om te voorkomen dat de moer aan de andere kant van de bak meedraait. Check zo elke bout en moer van de bak. Dit voorkomt dat de bak blijft trillen en op deze manier loop je ook niet het risico bouten te verliezen tijdens het fietsen.
Check de fietsbanden
Een bakfiets draagt vaak heel wat gewicht met zich mee, waardoor de fietsbanden extra worden belast. Pomp daarom de banden regelmatig op om lekke banden of problemen met de spaken en velgen te voorkomen. Opgepompte banden zorgen er daarnaast voor dat de bakfiets veel lichter fietst. Vooral in scherpe bochten zul je daar het voordeel van merken.
De bandenspanning check je eenvoudig door met je eigen gewicht op de bak of het zadel te leunen. Veren de banden erg mee? Dan is het goed om ze op te pompen. Gebruik daarvoor nooit perslucht, want dan is er het risico dat de spanning op de banden te hoog wordt en de band knapt.
Zie ook ons artikel Voor elk ventiel de juiste bandenpomp.
©Шамиль Алиев - stock.adobe.com
Langere levensduur
Herhaal de stappen uit dit artikel maandelijks of zelfs wekelijks; zo kun je eenvoudig heel wat beschadigingen, slijtage en roest voorkomen. Voor verder specialistisch onderhoud aan bijvoorbeeld de remmen, kabels en ketting is het daarnaast aan te raden een bakfiets eens per jaar naar een fietsenmaker te brengen voor een onderhoudsbeurt.
Door deze combinatie van doe-het-zelf onderhoud en een jaarlijkse servicebeurt verbeter je de levensduur en het gebruiksplezier van de bakfiets. Let op: de benodigde hoeveelheid onderhoud kan uiteraard per bakfiets variëren, afhankelijk van de manier waarop en hoe vaak de bakfiets wordt gebruikt.