Elektrische bakfiets verzekeren? Dit moet je weten
Een elektrische bakfiets is populair, niet alleen onder gezinnen met jonge kinderen, maar ook onder dieven. Het verzekeren van een elektrische bakfiets wordt daarom steeds duurder, zeker in gebieden met een hoog diefstalrisico. Ook moet je bij diefstal soms een eigen risico betalen. Dit is waar je op moet letten.
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen: 💶 Wat betekent het hoge diefstalrisico voor de premie? 💶 Welke onderdelen kun je kiezen bij de verzekering van een elektrische bakfiets? 💶 Hoe kies je de beste verzekering?
Ook interessant voor jou: Met deze tips verklein je de kans op diefstal van jouw dure bakfiets
Meld je aan voor de E-bakfiets Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bakfiets Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
De prijzen voor een bakfiets met trapondersteuning beginnen bij zo’n tweeduizend euro. Wil je meer kwaliteit, extra comfort en/of een trendy model, trek dan maar een duizendje of twee meer uit voor je aankoop. Het merk Urban Arrow biedt elektrische bakfietsen aan van rond de zesduizend euro. Helaas wordt juist dit merk ook extreem vaak gestolen. Voor sommige verzekeraars is dat een reden om Urban Arrow bakfietsen niet meer te verzekeren, tenzij je je fiets bij de fietsenwinkel laat voorzien van een gps-tracker. De bakfiets kan dan gevolgd en mogelijk teruggevonden worden na een diefstal. Een gps-tracker maakt de fietsverzekering wel veel duurder. Ook voor elektrische bakfietsen van een ander merk kan een verzekering duur uitpakken, afhankelijk van de gemeente waar je woont.
©Reshift Digital
Grote premieverschillen
Als je een verzekering voor je elektrische bakfiets zoekt op internet, moet je twee gegevens altijd invullen: de waarde van de fiets en je postcode. Die twee factoren zijn bepalend voor de verzekeringspremie. Woon je in een grote stad in de Randstad, dan heb je pech. Maar ook in een Limburgse stad als Roermond kun je met zeer hoge premies te maken krijgen. In minder dichtbevolkte gebieden, zoals Emmen of Tholen, liggen de premies stukken lager, zoals in onderstaande grafiek is te zien.
©José Mast
Eisen van verzekeraars
In 2023 deden zo’n 87 duizend mensen aangifte van een gestolen fiets, een stijging van ruim 40 procent in twee jaar tijd. Dat komt vooral door de toegenomen populariteit van de e-bike, een relatief makkelijk te stelen vervoermiddel met een relatief hoge waarde. Verzekeraars kunnen de trend nauwelijks bijhouden met het verhogen van de premies en voeren daarom andere maatregelen in om e-bikes en elektrische bakfietsen verzekerbaar te houden.
ENRA stelt voor elektrische bakfietsen boven de 3500 euro een track-and-trace module verplicht, die je moet afsluiten bij de fietsenmaker. Ook geeft deze verzekeraar alleen dekking als je een goedgekeurd tweede slot gebruikt.
De ANWB stelt bij elektrische (bak)fietsen altijd een goedgekeurd tweede slot verplicht. Verder heb je bij diefstal een eigen risico van 5 procent van het verzekerde bedrag. Het eigen risico bij diefstal van accessoires of losse onderdelen is 50 euro.
Kingpolis stelt bij elektrische (bak)fietsen met een verzekerde waarde van meer dan 2000 euro een goedgekeurd tweede slot verplicht. Het eigen risico bij diefstal is 50 euro.
Ook andere verzekeraars zijn bezig om hun verzekeringen voor elektrische (bak)fietsen te herzien. Verzekeraar Univé bijvoorbeeld experimenteert met een vrijwillig eigen risico.
ACCESSOIRES MEEVERZEKEREN? Heb je prijzige accessoires bij je bakfiets, zoals een kinderzitje, een regentent en/of een bakfietshoes? Die zijn helaas vaak makkelijk te stelen. Je kunt accessoires meeverzekeren, maar let hierbij extra goed op het eigen risico. Dit kan een flinke hap nemen uit je vergoeding.
©Marko Beric
Op zoek naar een elektrische bakfiets?
Kijk en vergelijkOnderdelen van een elektrische bakfietsverzekering
Diefstal
Alle fietsverzekeringen bieden dekking tegen diefstal. Dit is de kern van je polis. Het verschilt per verzekering hoelang je de nieuwwaarde vergoed krijgt. Vaak is dat drie jaar, maar één of vijf jaar kan ook. Als je de verzekering afsluit bij de fietsenhandelaar, kun je ook afspreken dat je een gelijkwaardige fiets mag uitzoeken. Bij diefstal van onderdelen, zoals de accu, geldt vaak een eigen risico.
Casco
Meestal kun je ook schade aan je bakfiets verzekeren, bijvoorbeeld als je een aanrijding hebt gehad. Een veilig idee, maar het maakt je verzekering wel duurder.
Pech onderweg
Als je relatief lange afstanden aflegt met je elektrische bakfiets, is het fijn als je bij pech onderweg hulp kunt inroepen. Mankementen aan de motor of aan het elektrische systeem zijn niet makkelijk zelf te verhelpen. Bovendien is hiervoor vaak speciaal gereedschap nodig. Met een aanvullende dekking voor pechhulp op je fietsverzekering kun je bellen voor hulp. Zo mogelijk wordt de fiets dan ter plekke gerepareerd; anders wordt hij naar een fietsenmaker gebracht. Dicht bij je huisadres kun je niet altijd hulp krijgen en ook een lege accu is in veel gevallen uitgesloten van de service.
Verhaalsrechtsbijstand
Heeft een ander schuld aan jouw letselschade? Als je een verzekering hebt met verhaalsrechtsbijstand helpt de verzekeraar je om hiervoor een schadevergoeding te eisen van de tegenpartij.
Ongevallenverzekering voor in- en opzittenden
Een ongevallenverzekering vergoedt een vast bedrag in het geval je als bestuurder of meerijder van de bakfiets een ongeluk krijgt, waardoor je invalide raakt of overlijdt.
©ANWB
Zo kies je de beste verzekering
Ga je een bakfietsverzekering kiezen? Volg dan dit stappenplan, zodat je zeker weet dat je niets vergeet.
1: Kies een passende dekking
Welke dekking je nodig hebt, hangt af van de manier waarop je de bakfiets gebruikt. Staat de fiets voornamelijk binnen en laat je hem nooit lang onbeheerd achter? Dan is diefstaldekking minder noodzakelijk dan wanneer de fiets altijd buiten staat.
Neem je wel een diefstaldekking, dan kun je ook denken aan uitbreidingen. Een cascoverzekering is het overwegen waard als je hiervoor niet te veel extra premie hoeft te betalen. Een pechhulpverzekering kan handig zijn als je de fiets regelmatig buiten je eigen woonplaats gebruikt. Verhaalsrechtsbijstand is alleen zinvol als je nog geen rechtsbijstandverzekering hebt met dekking voor verkeersrechtsbijstand.
2: Kies de duur van de dekking
Bij het afsluiten van je fietsverzekering kun je kiezen voor premiebetaling per maand of in één keer voor één, drie of vijf jaar. Een verzekering die je per maand betaalt, kun je doorgaans na het eerste jaar opzeggen. Bovendien hoef je geen premie meer te betalen als je fiets is gestolen. Bij een verzekering waarbij je de premie vooruitbetaalt, ben je dit geld meestal kwijt, ook als de fiets al snel wordt gestolen. Een fietsverzekering met vooruitbetaling is op de lange duur wel goedkoper.
3: Maak een vergelijking
Met de online vergelijker van Kieskeurig kun je verschillende fietsverzekeringen vergelijken. Zo vind je makkelijk de goedkoopste verzekering. Kijk ook goed naar de dekkingen en de voorwaarden, zodat je geen appels met peren vergelijkt.