ID.nl logo
Elektrische bakfiets verzekeren? Dit moet je weten
Mobiliteit

Elektrische bakfiets verzekeren? Dit moet je weten

Een elektrische bakfiets is populair, niet alleen onder gezinnen met jonge kinderen, maar ook onder dieven. Het verzekeren van een elektrische bakfiets wordt daarom steeds duurder, zeker in gebieden met een hoog diefstalrisico. Ook moet je bij diefstal soms een eigen risico betalen. Dit is waar je op moet letten.

Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen: 💶 Wat betekent het hoge diefstalrisico voor de premie? 💶 Welke onderdelen kun je kiezen bij de verzekering van een elektrische bakfiets? 💶 Hoe kies je de beste verzekering?

Ook interessant voor jou: Met deze tips verklein je de kans op diefstal van jouw dure bakfiets

Meld je aan voor de E-bakfiets Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bakfiets Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

De prijzen voor een bakfiets met trapondersteuning beginnen bij zo’n tweeduizend euro. Wil je meer kwaliteit, extra comfort en/of een trendy model, trek dan maar een duizendje of twee meer uit voor je aankoop. Het merk Urban Arrow biedt elektrische bakfietsen aan van rond de zesduizend euro. Helaas wordt juist dit merk ook extreem vaak gestolen. Voor sommige verzekeraars is dat een reden om Urban Arrow bakfietsen niet meer te verzekeren, tenzij je je fiets bij de fietsenwinkel laat voorzien van een gps-tracker. De bakfiets kan dan gevolgd en mogelijk teruggevonden worden na een diefstal. Een gps-tracker maakt de fietsverzekering wel veel duurder. Ook voor elektrische bakfietsen van een ander merk kan een verzekering duur uitpakken, afhankelijk van de gemeente waar je woont. 

©Reshift Digital

Grote premieverschillen

Als je een verzekering voor je elektrische bakfiets zoekt op internet, moet je twee gegevens altijd invullen: de waarde van de fiets en je postcode. Die twee factoren zijn bepalend voor de verzekeringspremie. Woon je in een grote stad in de Randstad, dan heb je pech. Maar ook in een Limburgse stad als Roermond kun je met zeer hoge premies te maken krijgen. In minder dichtbevolkte gebieden, zoals Emmen of Tholen, liggen de premies stukken lager, zoals in onderstaande grafiek is te zien.  

©José Mast

Bedragen gebaseerd op gegevens van Overstappen.nl.

Eisen van verzekeraars

In 2023 deden zo’n 87 duizend mensen aangifte van een gestolen fiets, een stijging van ruim 40 procent in twee jaar tijd. Dat komt vooral door de toegenomen populariteit van de e-bike, een relatief makkelijk te stelen vervoermiddel met een relatief hoge waarde. Verzekeraars kunnen de trend nauwelijks bijhouden met het verhogen van de premies en voeren daarom andere maatregelen in om e-bikes en elektrische bakfietsen verzekerbaar te houden.

ENRA stelt voor elektrische bakfietsen boven de 3500 euro een track-and-trace module verplicht, die je moet afsluiten bij de fietsenmaker. Ook geeft deze verzekeraar alleen dekking als je een goedgekeurd tweede slot gebruikt.

De ANWB stelt bij elektrische (bak)fietsen altijd een goedgekeurd tweede slot verplicht. Verder heb je bij diefstal een eigen risico van 5 procent van het verzekerde bedrag. Het eigen risico bij diefstal van accessoires of losse onderdelen is 50 euro.

Kingpolis stelt bij elektrische (bak)fietsen met een verzekerde waarde van meer dan 2000 euro een goedgekeurd tweede slot verplicht. Het eigen risico bij diefstal is 50 euro.

Ook andere verzekeraars zijn bezig om hun verzekeringen voor elektrische (bak)fietsen te herzien. Verzekeraar Univé bijvoorbeeld experimenteert met een vrijwillig eigen risico.

ACCESSOIRES MEEVERZEKEREN? Heb je prijzige accessoires bij je bakfiets, zoals een kinderzitje, een regentent en/of een bakfietshoes? Die zijn helaas vaak makkelijk te stelen. Je kunt accessoires meeverzekeren, maar let hierbij extra goed op het eigen risico. Dit kan een flinke hap nemen uit je vergoeding.

©Marko Beric

Op zoek naar een elektrische bakfiets?

Kijk en vergelijk

Onderdelen van een elektrische bakfietsverzekering

Diefstal

Alle fietsverzekeringen bieden dekking tegen diefstal. Dit is de kern van je polis. Het verschilt per verzekering hoelang je de nieuwwaarde vergoed krijgt. Vaak is dat drie jaar, maar één of vijf jaar kan ook. Als je de verzekering afsluit bij de fietsenhandelaar, kun je ook afspreken dat je een gelijkwaardige fiets mag uitzoeken. Bij diefstal van onderdelen, zoals de accu, geldt vaak een eigen risico.

Casco

Meestal kun je ook schade aan je bakfiets verzekeren, bijvoorbeeld als je een aanrijding hebt gehad. Een veilig idee, maar het maakt je verzekering wel duurder.

Pech onderweg

Als je relatief lange afstanden aflegt met je elektrische bakfiets, is het fijn als je bij pech onderweg hulp kunt inroepen. Mankementen aan de motor of aan het elektrische systeem zijn niet makkelijk zelf te verhelpen. Bovendien is hiervoor vaak speciaal gereedschap nodig. Met een aanvullende dekking voor pechhulp op je fietsverzekering kun je bellen voor hulp. Zo mogelijk wordt de fiets dan ter plekke gerepareerd; anders wordt hij naar een fietsenmaker gebracht. Dicht bij je huisadres kun je niet altijd hulp krijgen en ook een lege accu is in veel gevallen uitgesloten van de service.

Verhaalsrechtsbijstand

Heeft een ander schuld aan jouw letselschade? Als je een verzekering hebt met verhaalsrechtsbijstand helpt de verzekeraar je om hiervoor een schadevergoeding te eisen van de tegenpartij.

Ongevallenverzekering voor in- en opzittenden

Een ongevallenverzekering vergoedt een vast bedrag in het geval je als bestuurder of meerijder van de bakfiets een ongeluk krijgt, waardoor je invalide raakt of overlijdt. 

©ANWB

Zo kies je de beste verzekering

Ga je een bakfietsverzekering kiezen? Volg dan dit stappenplan, zodat je zeker weet dat je niets vergeet.

1: Kies een passende dekking

Welke dekking je nodig hebt, hangt af van de manier waarop je de bakfiets gebruikt. Staat de fiets voornamelijk binnen en laat je hem nooit lang onbeheerd achter? Dan is diefstaldekking minder noodzakelijk dan wanneer de fiets altijd buiten staat.

Neem je wel een diefstaldekking, dan kun je ook denken aan uitbreidingen. Een cascoverzekering is het overwegen waard als je hiervoor niet te veel extra premie hoeft te betalen. Een pechhulpverzekering kan handig zijn als je de fiets regelmatig buiten je eigen woonplaats gebruikt. Verhaalsrechtsbijstand is alleen zinvol als je nog geen rechtsbijstandverzekering hebt met dekking voor verkeersrechtsbijstand.

2: Kies de duur van de dekking

Bij het afsluiten van je fietsverzekering kun je kiezen voor premiebetaling per maand of in één keer voor één, drie of vijf jaar. Een verzekering die je per maand betaalt, kun je doorgaans na het eerste jaar opzeggen. Bovendien hoef je geen premie meer te betalen als je fiets is gestolen. Bij een verzekering waarbij je de premie vooruitbetaalt, ben je dit geld meestal kwijt, ook als de fiets al snel wordt gestolen. Een fietsverzekering met vooruitbetaling is op de lange duur wel goedkoper.

3: Maak een vergelijking

Met de online vergelijker van Kieskeurig kun je verschillende fietsverzekeringen vergelijken. Zo vind je makkelijk de goedkoopste verzekering. Kijk ook goed naar de dekkingen en de voorwaarden, zodat je geen appels met peren vergelijkt.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.