ID.nl logo
Hoeveel kinderen passen er in een bakfiets?
© pikselstock
Mobiliteit

Hoeveel kinderen passen er in een bakfiets?

Bakfietsen worden veel gebruikt voor het vervoeren van kinderen. Wil jij een bakfiets kopen? Omdat niet in elke bakfiets evenveel kinderen passen, doe je er goed aan om eerst te bedenken hoeveel ruimte jij in de bak nodig hebt. In dit artikel leggen we uit waar je allemaal op moet letten.

In dit artikel vertellen we je: **👧👦🏼 Hoeveel kinderen er in een bakfiets passen 👧🏼👦 Hoe groot kinderen mogen zijn als je ze (nog) in een bakfiets wilt vervoeren 👧👦🏽 Welke accessoires je kunt aanschaffen om het vervoer van kinderen makkelijker en veiliger te maken. **

Lees ook: Veilig fietsen op een bakfiets doe je zo

Meld je aan voor de E-bakfiets Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bakfiets Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Hoeveel kinderen kunnen er in een bakfiets?

Er zijn twee bakfietsvarianten: de tweewieler en de driewieler. De bakfiets met twee wielen biedt standaard plaats aan twee kinderen. In een tweewieler heb je in de meeste gevallen (als de bak diep genoeg is) de mogelijkheid om voor de twee kinderen op het bankje ook een Maxi-Cosi te plaatsen, zodat je ook een baby kunt vervoeren. In sommige tweewielers is het ook mogelijk om een extra bankje te plaatsen, waardoor er drie, of soms zelfs vier kinderen op een bankje kunnen zitten. Let op: niet álle bakfietsen met twee wielen hebben hiervoor een bak die diep en breed genoeg is.  

In bakfietsen met drie wielen passen in de meeste gevallen vier kinderen. Dit komt doordat de bak van een bakfiets met drie wielen groter en breder is dan die van een tweewieler. In de meeste gevallen zitten er in de bak van een driewieler twee bankjes die tegenover elkaar geplaatst zijn. In een driewieler kun je ook een Maxi-Cosi plaatsen om veilig een baby te vervoeren. Daarover lees je verderop in dit artikel meer.

Lees ook: 10 accessoires om je (elektrische) bakfiets nóg veiliger te maken

Bakfietsen met extra grote bak

Er bestaan ook bakfietsen met een extra grote bak waar meer dan vier kinderen in passen. Deze bakfietsen zijn altijd driewielers, zodat het gewicht van de bak goed verdeeld kan worden over de wielen. Er bestaan bakfietsen waar tot wel tien kinderen in passen! Vaak worden deze fietsen gebruikt door kinderdagverblijven of BSO’s, omdat zij veel kinderen tegelijk moeten kunnen vervoeren. Voor zeer grote gezinnen is dit type bakfiets natuurlijk ook een uitkomst. Deze fietsen zijn altijd elektrisch, omdat het anders een te grote klus wordt om zo veel gewicht voort te duwen.

©pikselstock

Bakfiets proberen?

Hier zit er vast wel eentje voor je tussen!

Welk gewicht kan een bakfiets aan?

Het aantal kilo's dat een bakfiets kan dragen, hangt af van de spaken en de velgen van de fiets. De wielen moeten al het gewicht van de bak dragen. Des te steviger de wielen (en de spaken en velgen die daarin verwerkt zitten), des te meer gewicht de fiets aankan.

Omdat het gewicht bij een bakfiets met drie wielen verdeeld kan worden over drie wielen, kan dit type bakfiets meer gewicht dragen dan de gemiddelde tweewieler. Bij een bakfiets met twee wielen moet je rekening houden met een gemiddeld laadvermogen van 100 kilo (exclusief bestuurder). Als we uitgaan van een gemiddeld gewicht van 20 kilo bij een kind van vijf jaar oud, zou je dus zeker vier kinderen moeten kunnen vervoeren.

De gemiddelde bakfiets met drie wielen kan tot ongeveer 150 kilo aan gewicht dragen (exclusief bestuurder). Hier kunnen dus met gemak vier kleuters en nog wat extra bagage in vervoerd worden. Vaak heb je aan 150 kilo laadvermogen genoeg. Grotere kinderen wegen natuurlijk meer, maar vanaf een bepaalde leeftijd gaan de meeste kinderen zelf fietsen, en zitten zij niet meer in de bakfiets.

Grote bakfietsen die geschikt zijn voor meer dan vier kinderen kunnen natuurlijk meer kilo's dragen. Zo zijn er bakfietsen die tot 350 kilo in de bak kunnen dragen. Hier kunnen qua gewicht dus prima tien kinderen van 20 kilo in.

Zet je kind een fietshelm op

Bij aanrijdingen kunnen ze levens redden!

Gewicht verdelen in de bakfiets

Wanneer je veel kinderen, en dus ook veel gewicht vervoert in een bakfiets, is het wel belangrijk om dit gewicht goed te verdelen. Plaats niet alle kinderen aan dezelfde kant en maak kinderen altijd goed vast met een driepuntsgordel die niet te los zit. Plaats kinderen daarnaast zo dicht mogelijk bij het stuur.

Ook interessant: Elektrische bakfiets kopen? Lees eerst deze tips!

Hoe vervoer ik een baby/jong kind in een bakfiets?

Een baby kan al vanaf drie maanden veilig vervoerd worden in een bakfiets. Dit kan in de Maxi-Cosi, maar het kan ook in een babyschaal. Dit is een soort autostoeltje voor in de bakfiets. Baby’s mogen in een babyschaal als zij hun nekje goed omhoog kunnen houden. Het verschilt per baby wanneer dit ongeveer is.

In de meeste tweewielers passen twee babyschalen naast elkaar (ideaal voor gezinnen met een tweeling). In bakfietsen met drie wielen passen eigenlijk altijd twee babyschalen, ofwel naast elkaar, of tegenover elkaar.

Wanneer je kindje uit de babyschaal is gegroeid, is een peuterschaal een mooie opvolger. Deze schaal zorgt ervoor dat je kindje iets minder ligt en meer rechtop zit. Je kunt de peuterschaal gebruiken vanaf een leeftijd van acht maanden. Met anderhalf jaar zijn de meeste kindjes sterk genoeg om zelfstandig en zonder schaal te kunnen zitten in de bakfiets. Het is dan wel essentieel dat je hen goed vastmaakt met een driepuntsgordel.  

©hadrian

Kinderen vervoeren in een bakfiets

Ben je dus op zoek naar een bakfiets om kinderen in te vervoeren? Bepaal allereerst hoeveel kinderen je wil vervoeren en hoeveel kilo's aan gewicht je wilt dat de bakfiets kan dragen. Afhankelijk daarvan kun je kijken welke bakfiets bij die wensen past. Wel is het in de meeste gevallen verstandig om te kiezen voor een elektrische bakfiets, zodat het goed haalbaar is om al dat gewicht te kunnen vervoeren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een gloednieuwe smartphone van Samsung? Deze toestellen zijn vers van de pers!

Samsung Galaxy S25

Samsung fabriceert zijn recent verschenen Galaxy S25 in meer dan twintig uitvoeringen. Op dit moment is het basismodel met 128 GB lokale opslag in de kleurstellingen groen, zilver, lichtblauw en donkerblauw breed verkrijgbaar. Wil je een toestel met meer opslagruimte, dan kun je een exemplaar met 256 GB (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) of 512 GB (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) opslag overwegen. De Galaxy S25 is naar huidige maatstaven een compacte smartphone met een amoledscherm van 6,2 inch. Pluspunten zijn de behoorlijke resolutie van 2340 × 1080 pixels en hoge vernieuwingsfrequentie van 120 hertz. Animaties en videobeelden verschijnen dus vloeiend in beeld.

Als alternatief voor Samsungs eigen processor gebruikt het Koreaanse merk voor de Galaxy S25-serie ditmaal een exemplaar van Qualcomm. Een goede keuze, want de Snapdragon 8 Elite is pijlsnel. Acht rekenkernen zijn afgeregeld op een maximale kloksnelheid van 4,47 GHz. Daarnaast heeft het toestel 12 GB RAM. Zoveel werkgeheugen is geen overbodige luxe, want je hebt toegang tot verschillende veeleisende AI-functies. De achterzijde heeft drie kwalitatieve camera's. Dankzij 3× optische zoom haal je objecten zonder pixelverlies dichterbij. Verder kun je zéér scherpe 8K-video's maken. Neem de Galaxy S25 gerust overal mee naartoe, want de aluminium behuizing is volledig water- en stofdicht.

Samsung Galaxy S25+

Onder de naam Galaxy S25+ brengt Samsung zijn nieuwe paradepaardje ook in een groter formaat op de markt. Het 6,7inch-amoledscherm telt 3120 × 1440 pixels. Deze hoge resolutie resulteert in een indrukwekkende pixeldichtheid van 513 ppi. Vergeleken met de eerder besproken Galaxy S25 (416 ppi)  scheelt dat aanzienlijk. Kijk dus naar haarscherpe Netflix-streams en YouTube-filmpjes. Door het nogal platte ontwerp valt het gewicht van 190 gram voor een smartphone van dit formaat erg mee. De behuizing voldoet aan de IP68-norm, waardoor het toestel bestand is tegen water en stof.

De processor, het werkgeheugen en de camera's zijn gelijk aan die van de Galaxy S25. Wel is er een ruimere accu met een capaciteit van 4900 mAh ingebouwd. Volgens het Koreaanse merk kun je daarmee tot dertig uur achtereen video's afspelen. Het basismodel van de plus-editie bevat met 256 GB bovendien meer opslag. Kies tussen de kleurstellingen groen, zilver, lichtblauw en donkerblauw. Verder is de Galaxy S25+ ook met 512 GB opslagruimte (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) te koop. Meer weten? Lees dan onze Galaxy S25 Plus-review.

Samsung Galaxy S25 Ultra

Kan het jou niet groot genoeg? De Galaxy S25 Ultra is het recentste vlaggenschip van Samsung. Dankzij het riante 6,9inch-amoledscherm van 3120 × 1440 pixels heb je min of meer een minitablet in handen. De fabrikant levert dan ook een stylus mee. Daarmee maak je (aan)tekeningen en voer je nauwkeurige fotocorrecties uit. Ondanks het ruime formaat is de Galaxy S25 Ultra nogal licht. Dit apparaat van 218 gram kun je dan ook langdurig vasthouden. De accu heeft een respectabele capaciteit van 5000 mAh. Volgens de specificaties kun je daarmee tot 31 uur achtereen video's afspelen.

Aan rekenkracht geen gebrek! Net als de andere S25-modellen is de rappe Qualcomm Snapdragon 8 Elite verantwoordelijk voor de prestaties. Dat gecombineerd met 12 GB werkgeheugen zorgt ervoor dat je soepel complexe AI-taken uitvoert en veeleisende 3D-games speelt. Een verschil met de eerder besproken S25-toestellen is dat de camera van het Ultra-model 5× optische zoom ondersteunt. Je kunt dus zonder kwaliteitsverlies een eindje inzoomen. Het recente besturingssysteem Android 15 is voorgeïnstalleerd op een opslagdrager van 256 GB. Kies tussen een zwarte, grijze, zilverkleurige en blauwe uitvoering. Tegen een meerprijs is de Galaxy S25 Ultra ook met 512 GB (zwart/grijs/zilver/blauw) en zelfs 1 TB (zwart/grijs/zilver/blauw) verkrijgbaar. In onze Galaxy S25 Ultra-review lees je meer over dit model.

Samsung Galaxy S24 FE

Zoek je een betaalbare smartphone met een groot scherm en goede prestaties? Dan is de Samsung Galaxy S24 FE een uitstekende keuze. Samsungs eigen Exynos 2400e-processor vormt het hart van dit toestel. De genoemde chipset heeft maar liefst tien rekenkernen, waarbij de rapste core is geklokt op een snelheid van 3,1 GHz. Dankzij 8 GB werkgeheugen gebruik je probleemloos meerdere zware apps tegelijk. Bovendien kun je met dit toestel ook prima gamen. Een ander pluspunt is de lange updateondersteuning tot 31 oktober 2031.

De Galaxy S24 FE heeft een ruim amoledscherm van 6,7 inch. Met een resolutie van 2340 × 1080 pixels en vernieuwingsfrequentie van 120 hertz zijn de beeldprestaties dik in orde. De hoofdcamera ondersteunt een resolutie van 50 megapixel. Bovendien kun je tot 3× optisch inzoomen en in 8K-kwaliteit filmen. De goedkoopste uitvoering van de Galaxy S24 FE bevat 128 GB interne opslag. Kies tussen de kleuren zwart, blauw, groen en geel. Als je meer gegevens wilt opslaan, koop je een exemplaar met 256 GB opslagruimte (zwart/blauw/groen/geel). Lees voor meer informatie deze positieve review op ID.nl.

Samsung Galaxy A16 5G

De Samsung Galaxy A16 5G is goedkoop én heeft ook nog eens een lange verwachte levensduur. Het Koreaanse elektronicaconcern biedt namelijk tot 31 oktober 2030 updateondersteuning. Dit toestel is geschikt voor mensen die hun smartphone voornamelijk voor basistaken gebruiken, zoals appen, internetbankieren, fotograferen en eenvoudige spelletjes spelen. Het toestel bevat 128 GB interne opslag en 4 GB werkgeheugen. Je kiest tussen een donkerblauwe, lichtgrijze en groene versie. Als je meer gegevens wilt opslaan, prik je een eigen microSD-kaart van maximaal 1,5 TB in de behuizing.

Gunstig is het grote 6,7inch-amoledscherm van 2340 × 1080 pixels. Dat is ruim genoeg om onderweg bijvoorbeeld sportwedstrijden of tv-programma's te volgen. Voor fotografiedoeleinden heeft de Galaxy A16 5G in totaal vier camera's. De hoofdlens ondersteunt een resolutie van 50 megapixel. Je kunt alles dus haarfijn vastleggen! Het hier besproken model kan overweg met snelle 5G-netwerken. Heb jij genoeg aan 4G? In dat geval is de lager geprijsde Samsung Galaxy A16 4G een interessante kandidaat. Kies tussen de kleuren zwartgrijs en groen.

▼ Volgende artikel
Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat
Huis

Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat

Ondanks het feit dat Android een ontzettend open platform is waar je veel dingen zelf op kunt instellen, loop je soms tegen een beperking aan. Zo kan het zijn dat je in sommige apps geen screenshot mag maken. Maar mág niet betekent niet kán niet ... Toch een screenshot nodig? Probeer dan deze manieren!

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen maar toch een screenshot nodig? Doe dan dit:

1. Zet Schermopname aan (staat meestal in het snelmenu) 2. Begin met het opnemen van je scherm 3. Na het opnemen speel je de video af 4. Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten 5. Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Lukt dit niet? Vraag het dan aan Google Assistent.

Lees ook: Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder

Hoe vaak doe je het niet: even snel een screenshot maken van wat er op het scherm gebeurt. Zo kun je aan een ander laten zien wat jij ziet, waardoor diegene je kan helpen. Of je wilt iets vastleggen voor later. Wat je reden ook is: het is vervelend als blijkt dat een Android-app het maken van screenshots geblokkeerd heeft. Dit komt zelden voor, maar specifieke apps hebben dergelijke beperkingen – denk aan bankapps en berichtendiensten. Soms is het een kwestie van een schuifregelaar omzetten in de instellingen van een app, maar in veel andere gevallen is het onmogelijk.

In vrijwel alle gevallen heeft dit met privacy en beveiliging te maken. Zo beperkt een bankapp deze functie om te voorkomen dat je persoonlijke gegevens lekken. Browserapps beperken de functionaliteit daarnaast soms in de privémodus (of incognito), zodat bepaalde zaken daadwerkelijk privé blijven. Berichtendiensten doen dit soms bij kortstondige of privéberichten, zodat anderen die niet te zien kunnen krijgen. En videostreamingdiensten bouwen dit soort beperkingen in in de strijd tegen piraterij: zo kunnen beelden niet op een ongeoorloofde manier gedeeld worden.

⚠️ Tegen de gebruiksvoorwaarden Als je een screenshot maakt in een app die dat normaal gesproken niet toestaat, kan dat in strijd zijn met bepaalde wetten, regels of richtlijnen. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor eventuele gevolgen, mochten die zich voordoen.

Een video-opname maken

Je kunt op verschillende manieren een screenshot maken binnen een app die dat normaliter niet toestaat. Zo kun je, hoe omslachtig dit ook klinkt, een video-opname maken. We bedoelen dan niet met een andere smartphone of camera, maar door gebruik te maken van de ingebouwde video-opnamefunctie. De meeste Android-smartphones hebben namelijk de optie Schermopname, binnen het snelmenu (dat is het menu dat je van boven naar beneden trekt). Als je de tegel ziet staan (misschien moet je hem eerst nog toevoegen), dan kun je als volgt te werk gaan.

• Trek het snelmenu naar beneden
• Zoek de optie
Schermopname op (het kan zijn dat die een pagina verderop zit of verstopt zit onder de knop Bewerken)
• Zet
Schermopname aan
• Begin met het opnemen van je scherm
• Na het opnemen speel je de video af
• Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten
• Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Deze methode is echter niet volledig waterdicht. Het kan zijn dat een applicatie niet alleen het maken van een screenshot blokkeert, maar ook Schermopname. In dat geval kun je proberen de opname vanaf het thuisscherm te starten en vervolgens de app te openen. Het kan gebeuren dat de app dan niet in beeld komt tijdens het opnemen. Lukt dat ook niet Gelukkig is er nog een andere optie.

Vraag het aan Google Assistent

Je kunt Google Assistent vragen om het voor je te doen. Vaak blokkeren apps het maken van screenshots via de gebruikelijke manier (zoals volumeknop omlaag + powerknop), maar laten ze het met een omweg toch toe. Aangezien de Google Assistent op vrijwel elke Android-telefoon staat, kan dit een handige back-up zijn voor iedereen tegen de beperkingen aanloopt. Via het korte stappenplan leggen we je uit hoe je te werk gaat. Zo hoef je geen knoppencombinaties te gebruiken.

• Open de app (en het onderdeel) waarvan je een screenshot wilt maken
• Spreek Google Assistent aan (dit kan meestal met het commando
'Hey Google')
• Geef nu het commando '
maak een screenshot'
• De Assistent maakt direct een screenshot

Helaas is ook deze methode niet altijd succesvol. Sommige apps hebben een hardnekkige screenshotbescherming die helaas lastig te omzeilen is. Zie je na het maken van de afbeelding een zwart of leeg scherm? Dan is dat de reden.

Het kan zijn dat op jouw smartphone Google Assistent vervangen is door Google Gemini; maar de werking is hetzelfde. Mocht je de stemassistenten uitgeschakeld hebben, vergeet ze dan niet opnieuw te activeren via de instellingen van je toestel.

Niet voor screenshots, wel voor je smartphone:

De beste screenprotectors