ID.nl logo
Best, beter, bakfiets: 20 tips voor meer plezier, gemak en veiligheid
© Lea Rae
Mobiliteit

Best, beter, bakfiets: 20 tips voor meer plezier, gemak en veiligheid

Een bakfiets is superhandig, of je nu kinderen, boodschappen of je hond wilt meenemen. En met de juiste aanpassingen kun je nog meer uit je bakfiets halen. In dit artikel krijg je 20 praktische tips om je rit nog veiliger, leuker en comfortabeler te maken.

Meld je aan voor de E-bakfiets Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bakfiets Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

We hebben 20 tips voor je verzameld, verdeeld over zes verschillende categorieën: 🦺 Veilig en zeker 👪 Samen op pad 💺 Comfortabel onderweg 🔨 Praktische aanpassingen ☔ Door weer en wind 📱 Slimme gadgets

Lees ook: Dit is de beste bakfiets voor jouw (gezins)situatie

🦺 Veilig en zeker

1: Stevig slot

Zorg dat je bakfiets goed beveiligd is met een stevig slot. Kies een kettingslot of U-slot van gehard staal. Let op het ART-keurmerk: hoe meer sterren, des te beter de beveiliging. Ga minimaal voor twee sterren. Kies een lang (ketting)slot (bij voorkeur minimaal 150 centimeter) om zowel het frame als een wiel vast te zetten en idealiter ergens aan vast te zetten Onderhoud je slot. Als extra kun je ook nog een fietsalarm installeren, voor nóg meer zekerheid.

2: Reflecterende stickers

Maak je bakfiets beter zichtbaar met reflecterende stickers. Plaats ze op de zijkanten, achterkant en randen van de bakfiets. Gebruik witte stickers aan de voorkant, rode achteraan, en gele of oranje aan de zijkanten. Dit zorgt ervoor dat je goed opvalt, vooral bij slecht weer of in het donker.

Ja, de kleur en de plek van de stickers maken uit! De kleuren van de reflecterende stickers op de bakfiets (wit aan de voorkant, rood aan de achterkant, geel of oranje aan de zijkanten) zijn gekozen om duidelijk te maken of je aan komt rijden, wegrijdt of passeert, wat de zichtbaarheid en veiligheid vergroot. Wit (licht) wordt van nature geassocieerd met een voertuig dat naar je toe komt, terwijl rood wereldwijd de kleur is voor achterlichten en remlichten. Voor zijreflectoren op voertuigen worden vaak geel of oranje gebruikt. Deze kleuren helpen om de contouren en de breedte van een voertuig beter zichtbaar te maken, vooral bij het passeren of in bochten.

3: Zijspiegel op het stuur

Met een zijspiegel zie je wat er achter je gebeurt. Kies voor een trillingsbestendige spiegel die makkelijk verstelbaar is. Omdat je zo beter zicht hebt op het verkeer om je heen, fiets je veiliger en kun je adequater reageren op andere bestuurders. Extra tip: inklapbare spiegels zijn handig wanneer je vaak door smalle doorgangen moet manoeuvreren, bijvoorbeeld door een steeg achter je woning om bij je schuur te komen.

👪 Samen op pad

4: Hond mee? Gezellig!

Maak van je bakfiets een comfortabele plek voor je hond. Een antislipmat zorgt voor grip en comfort. Een veiligheidsriem of -tuigje voorkomt dat je hond onderweg uit de bak kan springen, terwijl hij of zij tegelijkertijd nog wel genoeg bewegingsvrijheid heeft. Neem een kussentje of oude deken mee zodat je viervoeter lekker kan liggen. Ga je ver fietsen? Vergeet dan niet water en een (opvouwbare) drinkbak mee te nemen.

5: Kindervermaak

Vooral bij langere ritten kan zelfs de bakfiets, hoe leuk ook, een beetje gaan lijken op de achterbank. Zorg daarom dat je kinderen zich kunnen vermaken. Hang een waterbestendige tas in de bakfiets en doe daar wat (kleur)boeken en potloden in. Een magnetisch tekenbord doet het ook altijd goed. Ga je de natuur in? Met een speelgoedverrekijker zijn ze uren zoet!

Ook interessant: Elektrische bakfiets kopen? Zo wordt je proefrit een succes

💺 Comfortabel onderweg

7: Verwarmde handvatten

Gebruik je de bakfiets ook veel in de winter? Dan kunnen verwarmde handvatten heel lekker zijn. Daarmee blijven je handen warm, zelfs op koude dagen. Kies een systeem met meerdere warmtestanden en zorg dat de installatie waterdicht is. Een oplaadbaar batterijsysteem is handig voor thuis opladen.

8: Gelzadel

Een gelzadel zorgt voor extra rijcomfort, vooral tijdens langere ritten. Een goed gelzadel helpt schokken en trillingen te dempen. Kies een zadel dat goed past bij je lichaamsbouw en rijstijl. Een waterdicht model is praktisch bij regenachtig weer. Handig, in Nederland!

9: Trekkoord voor kindervoeten

Met een trekkoord in de bakfiets kunnen kinderen hun voeten ergens op laten rusten. Bevestig een elastisch koord op een hoogte die makkelijk bereikbaar is voor kindervoeten. Dit helpt om de rit prettiger te maken voor de kleintjes. En dus ook voor jou als ouder!

Misschien vind je dit ook leuk: Je bakfiets schoonmaken? Dit zijn de beste tips

🔨 Praktische aanpassingen

10: Verstelbare plank in de bak

Met een verstelbare plank in je bakfiets kun je de ruimte efficiënt indelen. Ideaal om breekbare spullen apart te houden of een apart hoekje creëren voor de hond bijvoorbeeld. Stel de hoogte eenvoudig in met een systeem van sleuven of rails. Zo kun je snel schakelen tussen boodschappen, sportuitrusting of wat je ook maar mee wilt nemen.

11: Losse opbergboxen

Met opbergboxen benut je de ruimte in je bakfiets nog beter. Kies voor weerbestendige boxen met handvatten, zodat je ze makkelijk kunt tillen en stapelen. Ideaal voor boodschappen of werkspullen: je laadt de boxen in één keer in je bakfiets – en ben je op de plek van bestemming, dan til je ze er net zo makkelijk weer uit.

12: Multifunctionele hoes

Een hoes voor over de bak kan meer dan alleen beschermen tegen regen. Je kunt hem onderweg bijvoorbeeld ook als picknickkleed gebruiken, of er spullen in leggen en hem oprollen.

13: Fietstassen

Kom je regelmatig ruimte tekort? Een prima manier om dat op te lossen, is door achterop fietstassen te bevestigen. Kies wel tassen die waterdicht zijn. Door voor dubbele tassen te gaan (dus aan elke kant van je bagagedrager een), blijven de balans en de stabiliteit van de bakfiets zo goed mogelijk.

14: Opklapbare zitbankjes

Met opklapbare zitbankjes maak je je bakfiets multi-inzetbaar en kun je snel wisselen tussen het vervoeren van kinderen of (grote) spullen. Gebruik lichtgewicht materialen zoals aluminium of kunststof en vergeet ook de (driepunts)veiligheidsgordels niet. Die zijn niet verplicht in een bakfiets, maar – de naam zegt het al – wel veiliger!

15: Bagagespin

Met elastische bagagespinnen (ken je vast nog wel van vroeger) houd je je lading veilig op zijn plek. Deze handige hulpmiddelen zijn flexibel en geschikt voor ladingen van verschillende vormen en maten. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en lengtes. Kies elastieken met stevige haken. Grotere ladingen zet je vast met meerdere spinnen.

16: Verdeel het gewicht

Een goede gewichtsverdeling verbetert de stabiliteit van je bakfiets. Plaats zware items laag en centraal. Verdeel het gewicht gelijkmatig en vul eventuele 'gaten' op met kleinere items.

☔ Door weer en wind

17: Verstelbare regenhoes

Bescherm je lading tegen regen met een verstelbare regenhoes. Gebruik waterdicht materiaal en kies een model met elastische randen en riempjes, ritsen en/of klittenband. Wil je de hoes gebruiken om je kinderen tijdens een regenbui droog te houden? Dan is het wel zo fijn als een deel van de hoes doorzichtig is, zodat ze gewoon naar buiten kunnen kijken. En zodat jij hen ook ziet.

18: Bakfiets 'garage'

Kun je je bakfiets thuis niet kwijt in een schuur of garage? Bescherm je bakfiets dan met een losse op maat gemaakte overkapping. Gebruik ademend, waterafstotend materiaal om condensvorming te voorkomen. Het frame moet stevig zijn zodat het bestand is tegen wind. Reflecterende strepen zorgen voor zichtbaarheid.

Lees ook: Slimme manieren om je bakfiets veilig te stallen

📱 Slimme gadgets

19: Smartphonehouder op het stuur

Natuurlijk fiets je niet met je smartphone in de hand. Maar soms heb je hem toch nodig, bijvoorbeeld om iets op te zoeken of om een route te volgen. Monteer daarom een smartphonehouder op je stuur. Zo zorg je dat je aandacht zo goed mogelijk op de weg en het verkeer kan blijven. Een model met een draaimechanisme is praktisch, en een usb-oplaadmogelijkheid via de dynamo of accu is een handige extra.

20: Elektrische fietspomp

Een elektrische pomp maakt het oppompen van je banden een stuk makkelijker. Kies een compact model met een digitaal display voor nauwkeurige metingen. Een oplaadbare batterij zorgt dat je altijd lucht hebt. Handig voor grotere banden van bakfietsen.

Bakfiets proberen?

Hier zit er vast wel eentje voor je tussen!
â–¼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2,5 uur

â–¼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl: