ID.nl logo
Best, beter, bakfiets: 20 tips voor meer plezier, gemak en veiligheid
© Lea Rae
Mobiliteit

Best, beter, bakfiets: 20 tips voor meer plezier, gemak en veiligheid

Een bakfiets is superhandig, of je nu kinderen, boodschappen of je hond wilt meenemen. En met de juiste aanpassingen kun je nog meer uit je bakfiets halen. In dit artikel krijg je 20 praktische tips om je rit nog veiliger, leuker en comfortabeler te maken.

Meld je aan voor de E-bakfiets Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bakfiets Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

We hebben 20 tips voor je verzameld, verdeeld over zes verschillende categorieën: 🦺 Veilig en zeker 👪 Samen op pad 💺 Comfortabel onderweg 🔨 Praktische aanpassingen ☔ Door weer en wind 📱 Slimme gadgets

Lees ook: Dit is de beste bakfiets voor jouw (gezins)situatie

🦺 Veilig en zeker

1: Stevig slot

Zorg dat je bakfiets goed beveiligd is met een stevig slot. Kies een kettingslot of U-slot van gehard staal. Let op het ART-keurmerk: hoe meer sterren, des te beter de beveiliging. Ga minimaal voor twee sterren. Kies een lang (ketting)slot (bij voorkeur minimaal 150 centimeter) om zowel het frame als een wiel vast te zetten en idealiter ergens aan vast te zetten Onderhoud je slot. Als extra kun je ook nog een fietsalarm installeren, voor nóg meer zekerheid.

2: Reflecterende stickers

Maak je bakfiets beter zichtbaar met reflecterende stickers. Plaats ze op de zijkanten, achterkant en randen van de bakfiets. Gebruik witte stickers aan de voorkant, rode achteraan, en gele of oranje aan de zijkanten. Dit zorgt ervoor dat je goed opvalt, vooral bij slecht weer of in het donker.

Ja, de kleur en de plek van de stickers maken uit! De kleuren van de reflecterende stickers op de bakfiets (wit aan de voorkant, rood aan de achterkant, geel of oranje aan de zijkanten) zijn gekozen om duidelijk te maken of je aan komt rijden, wegrijdt of passeert, wat de zichtbaarheid en veiligheid vergroot. Wit (licht) wordt van nature geassocieerd met een voertuig dat naar je toe komt, terwijl rood wereldwijd de kleur is voor achterlichten en remlichten. Voor zijreflectoren op voertuigen worden vaak geel of oranje gebruikt. Deze kleuren helpen om de contouren en de breedte van een voertuig beter zichtbaar te maken, vooral bij het passeren of in bochten.

3: Zijspiegel op het stuur

Met een zijspiegel zie je wat er achter je gebeurt. Kies voor een trillingsbestendige spiegel die makkelijk verstelbaar is. Omdat je zo beter zicht hebt op het verkeer om je heen, fiets je veiliger en kun je adequater reageren op andere bestuurders. Extra tip: inklapbare spiegels zijn handig wanneer je vaak door smalle doorgangen moet manoeuvreren, bijvoorbeeld door een steeg achter je woning om bij je schuur te komen.

👪 Samen op pad

4: Hond mee? Gezellig!

Maak van je bakfiets een comfortabele plek voor je hond. Een antislipmat zorgt voor grip en comfort. Een veiligheidsriem of -tuigje voorkomt dat je hond onderweg uit de bak kan springen, terwijl hij of zij tegelijkertijd nog wel genoeg bewegingsvrijheid heeft. Neem een kussentje of oude deken mee zodat je viervoeter lekker kan liggen. Ga je ver fietsen? Vergeet dan niet water en een (opvouwbare) drinkbak mee te nemen.

5: Kindervermaak

Vooral bij langere ritten kan zelfs de bakfiets, hoe leuk ook, een beetje gaan lijken op de achterbank. Zorg daarom dat je kinderen zich kunnen vermaken. Hang een waterbestendige tas in de bakfiets en doe daar wat (kleur)boeken en potloden in. Een magnetisch tekenbord doet het ook altijd goed. Ga je de natuur in? Met een speelgoedverrekijker zijn ze uren zoet!

Ook interessant: Elektrische bakfiets kopen? Zo wordt je proefrit een succes

💺 Comfortabel onderweg

7: Verwarmde handvatten

Gebruik je de bakfiets ook veel in de winter? Dan kunnen verwarmde handvatten heel lekker zijn. Daarmee blijven je handen warm, zelfs op koude dagen. Kies een systeem met meerdere warmtestanden en zorg dat de installatie waterdicht is. Een oplaadbaar batterijsysteem is handig voor thuis opladen.

8: Gelzadel

Een gelzadel zorgt voor extra rijcomfort, vooral tijdens langere ritten. Een goed gelzadel helpt schokken en trillingen te dempen. Kies een zadel dat goed past bij je lichaamsbouw en rijstijl. Een waterdicht model is praktisch bij regenachtig weer. Handig, in Nederland!

9: Trekkoord voor kindervoeten

Met een trekkoord in de bakfiets kunnen kinderen hun voeten ergens op laten rusten. Bevestig een elastisch koord op een hoogte die makkelijk bereikbaar is voor kindervoeten. Dit helpt om de rit prettiger te maken voor de kleintjes. En dus ook voor jou als ouder!

Misschien vind je dit ook leuk: Je bakfiets schoonmaken? Dit zijn de beste tips

🔨 Praktische aanpassingen

10: Verstelbare plank in de bak

Met een verstelbare plank in je bakfiets kun je de ruimte efficiënt indelen. Ideaal om breekbare spullen apart te houden of een apart hoekje creëren voor de hond bijvoorbeeld. Stel de hoogte eenvoudig in met een systeem van sleuven of rails. Zo kun je snel schakelen tussen boodschappen, sportuitrusting of wat je ook maar mee wilt nemen.

11: Losse opbergboxen

Met opbergboxen benut je de ruimte in je bakfiets nog beter. Kies voor weerbestendige boxen met handvatten, zodat je ze makkelijk kunt tillen en stapelen. Ideaal voor boodschappen of werkspullen: je laadt de boxen in één keer in je bakfiets – en ben je op de plek van bestemming, dan til je ze er net zo makkelijk weer uit.

12: Multifunctionele hoes

Een hoes voor over de bak kan meer dan alleen beschermen tegen regen. Je kunt hem onderweg bijvoorbeeld ook als picknickkleed gebruiken, of er spullen in leggen en hem oprollen.

13: Fietstassen

Kom je regelmatig ruimte tekort? Een prima manier om dat op te lossen, is door achterop fietstassen te bevestigen. Kies wel tassen die waterdicht zijn. Door voor dubbele tassen te gaan (dus aan elke kant van je bagagedrager een), blijven de balans en de stabiliteit van de bakfiets zo goed mogelijk.

14: Opklapbare zitbankjes

Met opklapbare zitbankjes maak je je bakfiets multi-inzetbaar en kun je snel wisselen tussen het vervoeren van kinderen of (grote) spullen. Gebruik lichtgewicht materialen zoals aluminium of kunststof en vergeet ook de (driepunts)veiligheidsgordels niet. Die zijn niet verplicht in een bakfiets, maar – de naam zegt het al – wel veiliger!

15: Bagagespin

Met elastische bagagespinnen (ken je vast nog wel van vroeger) houd je je lading veilig op zijn plek. Deze handige hulpmiddelen zijn flexibel en geschikt voor ladingen van verschillende vormen en maten. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en lengtes. Kies elastieken met stevige haken. Grotere ladingen zet je vast met meerdere spinnen.

16: Verdeel het gewicht

Een goede gewichtsverdeling verbetert de stabiliteit van je bakfiets. Plaats zware items laag en centraal. Verdeel het gewicht gelijkmatig en vul eventuele 'gaten' op met kleinere items.

☔ Door weer en wind

17: Verstelbare regenhoes

Bescherm je lading tegen regen met een verstelbare regenhoes. Gebruik waterdicht materiaal en kies een model met elastische randen en riempjes, ritsen en/of klittenband. Wil je de hoes gebruiken om je kinderen tijdens een regenbui droog te houden? Dan is het wel zo fijn als een deel van de hoes doorzichtig is, zodat ze gewoon naar buiten kunnen kijken. En zodat jij hen ook ziet.

18: Bakfiets 'garage'

Kun je je bakfiets thuis niet kwijt in een schuur of garage? Bescherm je bakfiets dan met een losse op maat gemaakte overkapping. Gebruik ademend, waterafstotend materiaal om condensvorming te voorkomen. Het frame moet stevig zijn zodat het bestand is tegen wind. Reflecterende strepen zorgen voor zichtbaarheid.

Lees ook: Slimme manieren om je bakfiets veilig te stallen

📱 Slimme gadgets

19: Smartphonehouder op het stuur

Natuurlijk fiets je niet met je smartphone in de hand. Maar soms heb je hem toch nodig, bijvoorbeeld om iets op te zoeken of om een route te volgen. Monteer daarom een smartphonehouder op je stuur. Zo zorg je dat je aandacht zo goed mogelijk op de weg en het verkeer kan blijven. Een model met een draaimechanisme is praktisch, en een usb-oplaadmogelijkheid via de dynamo of accu is een handige extra.

20: Elektrische fietspomp

Een elektrische pomp maakt het oppompen van je banden een stuk makkelijker. Kies een compact model met een digitaal display voor nauwkeurige metingen. Een oplaadbare batterij zorgt dat je altijd lucht hebt. Handig voor grotere banden van bakfietsen.

Bakfiets proberen?

Hier zit er vast wel eentje voor je tussen!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom
© JBL
Huis

Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare draadloze hoofdtelefoon, bluetooth-speaker, radio of soundbar? Vandaag hebben we vijf interessante audioproducten voor je gespot.

JBL Tune 770NC

Zoek je een goede bluetooth-koptelefoon met noise-cancelling? De zwarte uitvoering van de JBL Tune 770NC is op het moment van schrijven spotgoedkoop! Als je liever een ander kleurtje wilt, kies je als alternatief voor een witte, blauwe of paarse versie. Deze kleurstellingen zijn eveneens betaalbaar. De Tune 770NC heeft zachte kussens die volledig over je oren vallen. Wel zo comfortabel, want hierdoor ervaren je oren geen hinderlijke drukpunten. Gunstig is de ondersteuning voor actieve ruisonderdrukking. Op drukke plekken filtert deze draadloze koptelefoon storende achtergrondgeluiden weg.

De Tune 770NC heeft twee audiodrivers van veertig millimeter met een volledig bereik. Op een volledig opgeladen accu kun je tot ongeveer 44 uur luisteren. Zet je noise-cancelling uit, dan bedraagt de maximale luistertijd zelfs zeventig uur. Heb je een lekker muziekalbum opstaan terwijl iemand je opbelt? Pauzeer dan de audioweergave en voer handsfree een gesprek. Tot slot loont het de moeite om de JBL Headphones-app op een smartphone te installeren. Met behulp van diverse equalizerinstellingen stel je daarmee jouw favoriete geluid in.

Xiaomi Redmi Buds 5

Voor enkele tientjes koop je deze volledig draadloze oordopjes van Xiaomi. Je kiest tussen een zwarte, witte en lichtblauwe uitvoering. Ondanks de lage aanschafprijs ondersteunt de Redmi Buds 5 noise-cancelling. Ideaal voor wie zich in een drukke omgeving even wil concentreren. Volgens de fabrikant filteren de in-ears tot 46 decibel van de geluiden om je heen weg. Het werkt vooral bij laagfrequentie audiogolven, zoals motoren van voertuigen. Je kunt zelf de mate van actieve ruisonderdrukking instellen.

Xiaomi belooft op een enkele acculading een luistertijd van tien uur. Verder kun je de oordopjes met de bijgesloten oplaadcase tot driemaal volledig opladen. Kortom, de Redmi Buds 5 hebben pas na zo'n veertig uur luisteren netstroom nodig. Heb je vaak haast, dan is de snellaadfunctie ideaal. Na vijf minuten opladen kun je weer twee uur luisteren. Via het bedieningspaneeltje aan de buitenzijde stuur je de in-ears makkelijk aan. Sla bijvoorbeeld een liedje over, wijzig het volume of neem een inkomend gesprek aan. Als laatste is het lichte gewicht van slechts 5,3 gram per oordopje een pluspunt. Dit maakt de Redmi Buds 5 geschikt voor lange luistersessies.

Philips TAB5309/10

Met de Philips TAB5309/10 schaf je een betaalbare soundbar én subwoofer aan. Beide apparaten zijn draadloos met elkaar verbonden, waardoor je geen kabels hoeft te trekken. Als je met de afstandsbediening een hoog basniveau selecteert, voel je drukke scènes van films, series en games letterlijk trillen. Uiteraard activeer je net zo makkelijk een 'zachtere' basweergave. De achterzijde telt drie aansluitingen, namelijk HDMI-ARC, s/pdif (optisch) en 3,5mm-audiojack. Je kunt dus elke televisie aansluiten.

Met een lengte van 76,6 centimeter past de TAB5309/10 bij zo'n beetje elke beeldbuis. Plaats de soundbar op een televisiemeubel of hang hem met de meegeleverde wandbevestiging aan de muur. Eenmaal aangesloten wissel je tussen verschillende geluidsinstellingen, namelijk film, muziek en stadion. Bovendien versterk je zo nodig stemmen, zodat je mensen op televisie beter kunt verstaan. Je gebruikt deze soundbar eventueel ook voor het luisteren van muziek. Verbind hiervoor een smartphone via bluetooth en stream je favoriete Spotify-afspeellijsten. Als alternatief kun je ook een usb-stick of externe harde schijf met audiobestanden aansluiten.

Lees ook: Welke bluetooth-speaker past bij mij?

JBL Clip 5

De JBL Clip 5 is een van de goedkoopste bluetooth-speakers die je momenteel kunt kopen. Dit product is in zo'n beetje alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar, namelijk zwart, roze, rood, legergroen, wit, paars en blauw. Gunstig is de IP67-gecertificeerde behuizing, want stof, zand en water kunnen niet binnendringen. Hang de Clip 5 via de geïntegreerde karabijnhaak dus gerust in de douchecabine of neem de compacte luidspreker mee naar het strand. Dankzij het lichte gewicht van 285 gram neem je het apparaatje overal mee naartoe. Via de JBL Portable-app op een smartphone pas je desgewenst diverse geluidsopties aan.

De ingebouwde accu kun je via de bijgesloten usb-c-kabel opladen. Luister vervolgens twaalf uur onafgebroken naar muziek, podcasts en/of radio. Is de accu toch onverhoopt leeg? Druk dan op de zogeheten Play Boost-knop voor nog eens drie uur luisterplezier. Verder heeft de voorzijde knopjes om het volume te reguleren en de audioweergave te pauzeren. Ten slotte is het mogelijk om twee Clip 5-speakers draadloos te koppelen. Zo luister je naar een voller geluid. Je leest hier enkele reviews van andere gebruikers.

Philips TAR5005/10

Wil je een goedkope FM-/DAB+-radio met wekkerfunctie kopen? Momenteel bieden enkele webshops dit fraaie exemplaar van Philips voor minder dan vijftig euro aan. Via de lange telescopische antenne aan de achterzijde vergroot je de kans op een goede radio-ontvangst. Kies wel een locatie dicht bij het stopcontact, want de TAR5005/10 heeft geen accu. In de houten klankkast is een audiodriver van ruim zes centimeter verantwoordelijk voor het geluid.

Bovenop de behuizing tref je een behoorlijk uitgebreid bedieningspaneel. Hiermee sla je tot twintig voorkeurzenders in het geheugen op. Je kunt daarnaast het volume wijzigen en een wekker instellen. Configureer zo nodig twee alarmen op verschillende tijdstippen. Verder kan de TAR5005/10 zichzelf na een bepaalde periode automatisch uitschakelen, bijvoorbeeld na 15, 60 of 120 minuten. De voorkant heeft een display waarop je de tijd, het radiostation en zenderinformatie kunt aflezen. Deze (design)radio meet slechts 15,5 × 9,5 × 10,9 centimeter, zodat je vast wel een mooi plekje kunt vinden.

▼ Volgende artikel
Zo kies je de beste muziekstreamingdienst uit
© TheVisualsYouNeed
Huis

Zo kies je de beste muziekstreamingdienst uit

Tegenwoordig bestaan er een hoop muziekstreamingdiensten, die allemaal net even een ander aanbod hebben of andere prijzen hanteren. Hoe bepaal je nou welke dienst de beste voor jou is? Met de tips in dit artikel moet dat een stuk gemakkelijker worden.

Hier moet je op letten om jouw ideale muziekstreamingdienst te vinden:

  1. De kosten
  2. Exclusieve muziek of artiesten
  3. Hoe gemakkelijk ontdek je muziek?
  4. De audiokwaliteit
  5. Apps op verschillende platformen
  6. Andersoortige content beschikbaar?

Lees ook: Zo vind je de ideale Spotify-playlist voor elke gelegenheid

Aangezien je maandelijks moet betalen voor een muziekstreamingdienst is het handig om zeker te weten dat je achter je keuze staat. Bij de meeste diensten kun je meestal een proefabonnement afnemen, maar mogelijk is dat niet genoeg tijd om te bepalen of dit dé dienst voor jou is. En je wilt ook niet 'gewoon voor Spotify' gaan, omdat iedereen dat doet – je wilt een dienst hebben die voldoet aan jouw verwachtingen. Met de tips in dit artikel kun je een gedegen keuze maken. Dat begint natuurlijk bij de maandelijkse kosten van een abonnement.

De kosten

Met een muziekstreamingdienst is het mogelijk naar miljoenen nummers te luisteren. Soms kun je dat doen met een abonnement dat met advertenties ondersteund wordt en waar je verder dus niet voor hoeft te betalen, maar in de meeste gevallen moet je rekenen op maandelijkse kosten van tussen de 10 en 15 euro. Let ook eventueel op gezinsabonnementen: die zijn iets duurder, maar die kun je wellicht delen met familie of vrienden. Sommige abonnementen bieden allerlei extra's aan. Met YouTube Music krijg je toegang tot YouTube Premium (en andersom) en ook Amazon heeft een optie waar Prime bij inbegrepen zit.

©StockPhotoPro

Exclusieve muziek of artiesten

Wat je betaalt is belangrijk, maar waar je naar luistert is van groter belang. Met exclusieve artiesten en nummers kunnen muziekstreamingdiensten zich onderscheiden. Probeer daarom eerst te achterhalen of de muziek van jouw favoriete artiesten wel aanwezig is bij de dienst die je op het oog hebt. Daarnaast speelt de grootte van de catalogus een rol. Spotify heeft bijvoorbeeld meer dan 100 miljoen nummers in de catalogus, terwijl Tidal opschept met meer dan 110 miljoen liedjes. De kans is groot dat daar iets tussen zit waar je graag naar luistert.

Hoe gemakkelijk ontdek je muziek?

Natuurlijk is luisteren naar je favoriete artiesten prima, maar zo nu en dan iets nieuws ontdekken kan ontzettend waardevol zijn. De grootte van een catalogus is bovendien ook alleen belangrijk als je daar iets mee kunt. Biedt een dienst persoonlijke aanbevelingen aan? Maakt het afspeellijsten op basis van je luistergedrag? En is de interface wel intuïtief en toegankelijk genoeg voor het ontdekken van nieuwe muziek? Iets om mee te nemen in je keuze dus!

De audiokwaliteit

De audiokwaliteit is niet voor iedereen even belangrijk. Voor sommigen klinkt Spotify prima, terwijl anderen de voorkeur geven aan diensten als Tidal of Qobuz. Wil je hierop letten, kijk dan naar het aantal kbit/s: hoe hoger dat getal, hoe beter de kwaliteit. Ook de resolutie speelt een belangrijke rol. 16-bit en 44.1 kHz staat gelijk aan cd-kwaliteit, wat vaak als minimale standaard wordt beschouwd. Voor hogere kwaliteit kun je kijken naar resoluties zoals 24-bit en 96 kHz of 192 kHz, die meer detail en dynamiek bieden. Zorg wel dat je audioapparatuur hebt die deze hogere resoluties en bandbreedtes aankan.

©Proxima Studio

Apps op verschillende platformen

Voordat je ergens een abonnement afsluit, kan het handig zijn te kijken naar het appaanbod. Biedt de muziekstreamingdienst die jij wilt uitproberen wel een app aan op het platform dat je wilt gebruiken? Dan bedoelen we niet alleen op systemen als Android en iOS, maar ook op verschillende mediaspelers, home cinema-systemen of je soundbar. Meestal tref je die informatie aan op de website van een fabrikant, en anders staat het op de doos.

Andersoortige content beschikbaar?

Bedenk ook hoeveel waarde je hecht aan extra content op een muziekstreamingdienst. Misschien wil je gewoon muziek luisteren, afspeellijsten maken en af en toe wat nieuws horen – en dat is helemaal prima. Maar sommige gebruikers willen ook podcasts beluisteren in dezelfde app, of audioboeken. Dan kun je tijdens een lange autorit bijvoorbeeld luisteren naar de epische gevechten van Lord of the Rings.