Je bakfiets schoonmaken? Dit zijn de beste tips

Je bakfiets schoonmaken? Dit zijn de beste tips

Geplaatst: 14 oktober 2022 - 17:28

Aangepast: 28 maart 2024 - 11:41

Martine van Dorsten

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je bakfiets, is het aan te raden hem regelmatig schoon te maken. Schoonmaken helpt namelijk tegen vuil en vocht dat roest of andere slijtage kan veroorzaken. Geef je bakfiets daarom minimaal eens per maand een goede schoonmaakbeurt om de levensduur en het gebruiksgemak te vergroten. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Allereerst is voorkomen altijd beter dan genezen. Stal je bakfiets dus bij voorkeur zoveel mogelijk op een droge, schone plek en verwijder vuil zo snel mogelijk. Heb je bijvoorbeeld over zanderige, bestrooide of besneeuwde wegen gefietst? Haal dan bij thuiskomst een doek over de gehele fiets om het ergste vuil te verwijderen. Zo voorkom je dat vuil, water of pekel je bakfiets aantasten.

Benodigde materialen

Om je bakfiets een grondige schoonmaakbeurt te geven heb je niet veel nodig. Een emmer warm water met eventueel wat allesreiniger, een spons en een zachte (microvezel)doek zijn al voldoende. Voor de moeilijk bereikbare onderdelen kan een afwasborstel of oude tandenborstel van pas komen.

Aanvullend is het aan te raden om een smeermiddel klaar te leggen. Na afloop van een natte schoonmaakbeurt is het namelijk van groot belang de fiets goed te drogen en bewegende onderdelen, zoals de fietsketting, goed te smeren. Zo voorkom je roestvorming en blijft je bakfiets licht en soepel rijden.

De beste aanpak om een bakfiets schoon te maken

Werk altijd van boven naar beneden. Zo reinig je eerst de minst vieze onderdelen bovenaan en eindig je met de onderkant waar het meeste vuil zich bevindt. De wielen maak je het beste schoon door vanuit het midden van het wiel naar de velg te werken.

Start met een zachte borstel of doek om het frame en de wielen eerst goed af te borstelen. Vervolgens kun je de bakfiets van boven tot onder schoonmaken met de spons en het water. Gebruik niet te veel water om te voorkomen dat het op plekken terechtkomt waar je het niet makkelijk droog maakt. Heb je een elektrische bakfiets? Let dan extra goed op het gebruik van water in de buurt van de accu en display en besteed daar meer aandacht aan tijdens het drogen. Zie hiervoor ook de tips verderop in dit artikel.

De vuilste onderdelen, zoals de binnenkant van de spatborden, vragen soms wat extra aandacht. Ook op de fietsketting hoopt hardnekkig vuil zich makkelijk op en vanwege het vette oppervlak is dit vuil vaak lastiger te verwijderen. Het is daarom slim hiervoor een reinigingsmiddel te gebruiken. Doe dit op een doek en wrijf dit langs de hele ketting om het verder schoonmaken van de ketting makkelijker te maken.

Velgen en spaken zijn eenvoudig schoon te wrijven met een microvezeldoek (of eventueel een oud T-shirt). Zijn alle onderdelen schoon? Spoel de bakfiets dan nog een keer grondig na met water en maak vervolgens de fiets goed schoon én droog met een schone doek.

Schoonmaak- en onderhoudsmiddelen nodig? Bekijk het aanbod op Bol.com

Wat NIET te doen bij het schoonmaken van een bakfiets:

  • Gebruik nooit een stoomapparaat om een (bak)fiets schoon te maken. Dit verwijdert het vet van de ketting en lagers waardoor de kans op roest wordt vergroot.

  • Gebruik nooit een hogedrukspuit. Hierdoor komt het water eerder in onderdelen waarin je geen water wilt hebben, zoals de lagers van je versnellingsnaaf of trapas. Een emmer water of eventueel een (zacht spuitende) waterslang is voldoende.

  • Gebruik geen ontvettende schoonmaakmiddelen voor de banden en afdichtingen. Dit kan het rubber beschadigen waardoor verdere problemen ontstaan.

Nazorg voor de bakfiets

Na elke schoonmaakbeurt is het van belang om met name de ketting te smeren. Zo voorkom je roestvorming en problemen tijdens het fietsen. Voor het grondig reinigen van de ketting kun je eventueel gebruik maken van een ontvetter, om het hardnekkige vet te verwijderen. Veeg daarna de ketting schoon en gebruik kettingspray om de hele ketting te smeren. Gebruik een schone doek om het overtollige smeermiddel weg te vegen.

Als de bakfiets helemaal schoon is, kun je deze eventueel in de wax zetten om de fiets blinkend te houden. Dit doe je met een speciaal middel, zoals een polish of wax, wat een beschermend laagje over de lak en het chroom aanbrengt.

Tips voor aan het schoonmaken van een elektrische bakfiets:

  • Haal eerst het display van het stuur en bescherm de houder met bijvoorbeeld een stukje plastic. Maak na afloop de contactpunten van het display en de houder schoon met een zachte doek. Extra goed schoonmaken kan eventueel met een speciale contactspray.

  • Haal de accu uit je elektrische bakfiets voordat je de bakfiets gaat schoonmaken en maak ook daarbij de contactpunten op de houder en accu schoon en droog met een zachte doek.

  • Richt geen waterstraal op de accuhouder. Dit kan schade aanbrengen. Komt er toch water in? Laat dan het water weglopen en de contactpunten goed drogen voordat je de accu weer plaatst.

  • Check na afloop van het schoonmaken altijd even of de accu en display weer goed zijn aangesloten en alles naar behoren werkt.

BEKIJK ALLE ELEKTRISCHE BAKFIETSEN OP KIESKEURIG.NL INCLUSIEF UITLEG OVER ONZE WINKELZOEKER!

Fietsenmaker koppelt usb-stekker aan display e-bike

© Sebastian Rothe Photography

Een regentent schoonmaken

De regentent op een bakfiets heeft vaak veel te verduren door regen, wind, hagel en sneeuw. Geen wonder dus dat de regentent makkelijk vies kan worden. Vaak is het echter voldoende om de stof en de raampjes schoon te maken met een zachte borstel en eventueel wat water. Vlekken die er niet direct uitgaan, kunnen eventueel met de borstel en wat warm water worden verwijderd.

Hardnekkige vlekken, zoals vogelpoep, moet je zo snel mogelijk verwijderen om erger te voorkomen. Doe dit door de resten weg te vegen en de vlek nat te maken met veel schoon en lauw water. Slaat de vlek nog wat wit uit na opdroging? Dan verdwijnt dit vanzelf door zon en regen op de regentent.

Let op: gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen zoals zeep of allesreiniger op de regentent. Deze middelen kunnen de coating en waterafstotende laag van een regentent beschadigen.

Roestplekken van een bakfiets verwijderen

Helaas is het niet altijd mogelijk een bakfiets droog te stallen en fiets je nou eenmaal soms door een regenbui. Daardoor is roestvorming op een bakfiets niet helemaal te voorkomen. Gelukkig kunnen ook roestplekken vrij eenvoudig worden verwijderd. Doe dit door de roest met een staalborsteltje weg te poetsen en de plekken vervolgens glad te maken met een schuursponsje. Ook roest op een fietsketting is op deze manier makkelijk te verwijderen. Let er daarbij wel op dat je de ketting altijd weer opnieuw invet met een smeermiddel of kettingspray.

Een roestige schroef

© Alexius Sutandio

Tip: controleer je bakfiets tijdens het schoonmaken

Wanneer je toch al extra aandacht aan je bakfiets besteed, is het handig om tijdens het schoonmaken de bakfiets meteen te controleren op slijtage en/of haperingen. Niets is tenslotte belangrijker dan de veiligheid van je bakfiets. Controleer daarom onder andere de remmen, kabels, banden, verlichting en ketting tijdens het schoonmaken. Zo pleeg je automatisch regelmatig onderhoud en verhoog je het gebruiksplezier en de levensduur van je bakfiets.

0

Powered by

logo

Watch on YouTube

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten