Voor elk ventiel de juiste bandenpomp

Voor elk ventiel de juiste bandenpomp

Geplaatst: 29 september 2022 - 14:52

Aangepast: 16 mei 2023 - 10:47

Maikel Dijkhuizen

Voor fietsen, e-bikes, speed pedelecs, scooters en auto’s bestaan er verschillende ventielen. Wat zijn de bekendste soorten en hoe pomp je de band het beste op?

Band met Hollands ventiel oppompen

Het Hollands ventiel is veruit het bekendst. Andere benamingen hiervoor zijn een dunlopventiel en blitzventiel. Je vindt dit type op nagenoeg alle stadsfietsen. Een voordeel is dat er geen voorbereiding nodig. Draai het zwarte of doorzichtige dopje los en bevestig de kop van de pomp meteen op het ventiel. Gebruik hiervoor een traditionele vloer- of handpomp en breng vervolgens lucht in de band. Meestal heeft een vloerpomp een klemmetje, zodat de luchtslang tijdens het pompen niet losschiet.

Hollands ventiel van een fietsband

Iedereen met een normale stadsfiets herkent ongetwijfeld het Hollandse ventiel.

Band met Frans ventiel oppompen

Sportieve fietsen hebben veelal een Frans ventiel. Denk onder meer aan mountainbikes en racefietsen. Dit type is lang en dun. In tegenstelling tot een Hollands ventiel vereist het oppompen wel wat voorbereiding. Maak het beschermdopje los en laat vervolgens een beetje lucht uit de band ontsnappen. Hiervoor draai je even aan het ventiel, waarna je erop drukt. Sluit nu een capabele pomp aan. De meeste vloerpompen zijn geschikt. Zo niet, gebruik dan een verloopstukje van een Frans naar een Hollands ventiel. Een Frans ventiel noemt men overigens ook wel een prestaventiel of sclaverand-ventiel.

Frans ventiel van een fiets

Voordat je een binnenband met een Frans ventiel kunt oppompen, laat je eerst wat lucht ontsnappen.

Band met autoventiel oppompen

Het autoventiel heeft twee alternatieve benamingen, namelijk Schräderventiel en Amerikaans ventiel. Dit type is dikker dan de twee eerder besproken soorten. Je komt hem met name op auto’s en scooters tegen. Daarnaast hebben ook bepaalde mountainbikes, brommers, skelters en kinderwagens een autoventiel. Pomp de band met een geschikte vloer- of autopomp op. Handig is dat je hiervoor ook bij een tankstation terechtkunt. Past een pomp niet? Er bestaan verloopstukjes van een autoventiel naar een Hollands ventiel.  

Autoventiel met brede diameter

Een autoventiel heeft vergeleken met een Hollands of Frans ventiel een bredere diameter.

Welke fietspomp kopen?

Schaf een pomp aan waarvan de kop op het ventiel van jouw fiets, e-bike, scooter of auto past. De betere pompen zijn geschikt voor alle types. Zo hebben vloerpompen doorgaans twee openingen om over het ventiel te plaatsen. Gebruik de kleine opening voor het Hollands of Frans ventiel. De brede opening is bestemd voor een autoventiel. Zet daarna met het aanwezige klemmetje de pompkop op het ventiel vast, zodat je met volle kracht kunt pompen. Fabrikanten leveren vaak een adapterset met verloopnippels mee, waardoor vrijwel elk ventiel past. Check voor de zekerheid de specificaties om te zien of de beoogde pomp met een Hollands, Frans en/of Amerikaans ventiel overweg kan.

 

Luxe vloer- en voetpompen hebben een drukmeter. Die zijn doorgaans geschikt voor alle ventieltypes. Bijkomend voordeel is dat je hiermee precies de juiste hoeveelheid lucht in de binnenband blaast, zodat die voldoende op spanning is. Op de zijkant van de band staat aangegeven hoeveel bar er in de band mag. Een goedkope handpomp heeft als nadeel dat je daarmee relatief snel het ventiel beschadigt. Gebruik daarom liever een exemplaar met een slangetje. Kost het pompen te veel inspanning? Overweeg dan een compressor of elektrische pomp. Sommige elektrische fietspompen hebben een oplaadbare accu, zodat je die overal kunt gebruiken.

Elektrische pomp van Bosch met verschillende verloopnippels

Blaas met een mobiele elektrische pomp gemakkelijk lucht in een ventiel.

Fietspomp nodig? Bekijk meteen het aanbod op Bol.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000