Slimme manieren om je bakfiets veilig op te bergen

© GUEVEN PURTUL

Slimme manieren om je bakfiets veilig op te bergen

Geplaatst: 9 oktober 2022 - 12:35

Aangepast: 28 maart 2024 - 11:33

Martine van Dorsten

De beste opbergplaats voor je bakfiets is natuurlijk veilig en droog in een schuur, berging of fietsenstalling, zowel thuis als onderweg. Een mogelijkheid die niet iedereen heeft, maar ook dan zijn er diverse oplossingen te bedenken. In dit artikel lees je alles over de verschillende manieren om je bakfiets weg te zetten.

De bakfiets is voor veel mensen een vaak gebruikt vervoersmiddel. Met name in steden vervangt de tweewieler steeds vaker de auto om kinderen naar school te brengen, boodschappen te doen of spullen te verhuizen. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je (elektrische) bakfiets is het belangrijk deze goed te stallen. Zo voorkom je het risico op diefstal en bescherm je de bakfiets tegen slijtage en schade onder invloed van weersomstandigheden.

Beste opbergplaats voor je bakfiets

De veiligste opbergplaats voor je bakfiets is in een garage, berging of schuur aan huis. En om deze optie éxtra veilig te maken is het verstandig de fiets daar altijd vast te zetten aan bijvoorbeeld een grondanker of een haak in de muur. Hoe meer obstakels, hoe kleiner de kans dat een bakfiets gestolen wordt tenslotte. Stal je de bakfiets onderweg? Dan is de veiligste optie om deze in een bewaakte fietsenstalling te plaatsen én vast te zetten met een extra veiligheidsslot aan bijvoorbeeld een fietsenrek.

Heb je wel een berging, maar beperkte ruimte voor een bakfiets? Dan is een bakfiets met opvouwbare bak misschien een goede optie voor je. Bij een dergelijk model bakfiets is de bak eenvoudig te verwijderen en op te vouwen, waarna de fiets nog maar amper extra ruimte inneemt. Daarnaast is het ook slim fietsen in de opbergruimte om en om te plaatsen. Zo nemen ze minder ruimte in beslag en haken de sturen niet zo snel in elkaar.

Een fietsenhok (laten) plaatsen

Heb je geen schuur of berging, maar wel een voor- of achtertuin? Overweeg dan een fietsenhok te plaatsen. Deze vorm van bergruimte hoeft geen overbodige ruimte in te nemen en is over het algemeen goed betaalbaar. Mocht je zelf handig zijn, dan zou je ook zelf een berghok kunnen maken van bijvoorbeeld hout. Zie je dat niet zitten? Dan zijn er ook kant-en-klare fietsenboxen verkrijgbaar van metaal en/of kunststof. Een oplossing die vaak iets goedkoper is dan hout en een langere levensduur heeft.

Bedenk bij het kiezen van de juiste optie voor jouw situatie goed wat je wensen zijn, nu en in de toekomst. Hoeveel (bak)fietsen wil je op dit moment kunnen stallen en verandert dat mogelijk in de toekomst? En om wat voor (bak)fietsen gaat het? Een gemiddelde bakfiets is al gauw 2,5 tot 3 meter lang, dus een diepe bergruimte is belangrijk. De breedte van een bakfiets ligt zo rond de 75 centimeter, in tegenstelling tot de 50 centimeter van een gewone fiets. Reken dus goed uit hoeveel ruimte je nodig hebt voor het aantal en de typen fietsen die je in het nieuwe fietsenhok wilt kunnen stallen.

Houd er bij het (laten) plaatsen van een fietsenbox ook rekening mee dat in sommige gemeentes een bouwvergunning vereist is. Met name wanneer je een fietsenhok in de voortuin wilt plaatsen kan dat het geval zijn. Daarnaast zijn er in een gemeente mogelijk richtlijnen met betrekking tot de maximale hoogte. Mensen kiezen er in zo'n geval vaak voor de stalling in de tuin te laten verzinken, zodat deze minder hoog uitkomt. Houd bij het verzinken van een fietsenbox echter wel rekening met de afwatering. En heb je een elektrische bakfiets die je in de bergruimte wilt opladen? Dan is het van belang te bedenken hoe je daar elektriciteit krijgt.

Man op bakfiets in de stad

BEKIJK ALLE ELEKTRISCHE BAKFIETSEN OP KIESKEURIG.NL INCLUSIEF UITLEG OVER ONZE WINKELZOEKER!

Bakfiets stallen in een gemeenschappelijke stalling

Heb je geen ruimte om een fietsenhok of -box te plaatsen? Kijk dan of er een gemeenschappelijke stalling in de buurt is die je kunt gebruiken. Daar hangt wel een prijsplaatje aan, maar het verlengt de levensduur van je bakfiets aanzienlijk en dat scheelt weer in de onderhoudskosten. Op www.veiligstallen.nl vind je een groot aantal openbare en vaak commerciële fietsenstallingen met keuze uit onder andere bewaakte stallingen en fietskluizen. In kleinere steden vind je dergelijke opties vaak alleen in het centrum of in de buurt van het station, maar in grotere steden komen de opties ook in woonwijken steeds vaker voor.

Bakfiets buiten stallen

Is bergruimte aan huis geen optie en heb je geen geschikte fietsenstalling in de buurt? Dan kun je de bakfiets natuurlijk ook buiten stallen. Zorg dan wel dat je een speciale bakfietshoes aanschaft. Daarmee zorg je dat je bakfiets zo veel mogelijk beschermd wordt tegen vuil en vocht. Goede waterdichte beschermhoezen zijn vaak gemaakt van ademend materiaal met getapete naden. Met een hoes ga je roestvorming en vochtoverlast tegen; ook is je bakfiets beter beschermd tegen beschadigingen. Hoezen voor een bakfiets zijn al verkrijgbaar van eenvoudige afdekhoezen, waarmee je enkel de bak goed afdekt, tot complete bakfietshoezen waarmee de hele fiets inclusief bak wordt beschermd. Wanneer je je bakfiets vaker buiten stalt, kun je het beste voor zo'n complete hoes kiezen.

0

Powered by

logo

Een bakfiets die met een slot aan een lantaarnpaal is vastgezet

© photosis - stock.adobe.com

Stal je je bakfiets regelmatig buiten, dan moet je ook extra alert zijn op het nodige onderhoud. Met name de bewegende onderdelen, elektronica en remkabels reageren niet goed op vocht, dus probeer deze delen zo droog mogelijk te houden. Zonder kettingkast kan bijvoorbeeld een ketting al na enkele dagen gaan roesten. Heb je een elektrische bakfiets, dan is ook de accu een extra kwetsbaar onderdeel. Houd er rekening mee dat deze vaak slechts spatwaterdicht is. Droog een (elektrische) bakfiets regelmatig en loop bewegende onderdelen zoals de ketting, remmen en trappers vaker na op roestvorming.

Beveilig je bakfiets

Bakfietsen zijn zeer gewild en daarom helaas erg gevoelig voor diefstal. Of jouw bakfiets nu binnen, in de tuin of in een stalling staat: stal hem extra veilig. Een aantal tips om de kans op diefstal van je bakfiets te verkleinen:

  • Zet je bakfiets bij voorkeur in een afgesloten (buiten)ruimte, zoals de voortuin of liever nog de achtertuin waar de bakfiets minder in het zicht staat. Een poort of hek met slot is een makkelijk toe te voegen drempel om diefstal te voorkomen.

  • Plaats je bakfiets zoveel mogelijk in het licht, bijvoorbeeld onder een lantaarnpaal. Hoe zichtbaarder de plek, hoe minder interessant je bakfiets is voor een dief. Staat je bakfiets thuis in de tuin, monteer dan een buitenlamp met bewegingssensor.

  • Zet je bakfiets altijd goed vast, bij voorkeur met meerdere sloten. Om de kans op diefstal te voorkomen, maak je de bakfiets waar mogelijk vast aan een paal of fietsenrek. Thuis kun je de bakfiets vastzetten aan bijvoorbeeld een haak in de muur of een grondanker.

    Bekijk het aanbod bakfietsen op Bol.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten