Elektrische auto's minder pechgevoelig dan brandstofauto's

© Voyagerix

Elektrische auto's minder pechgevoelig dan brandstofauto's

Geplaatst: 1 mei 2024 - 13:33

Redactie ID.nl

Uit onderzoek van de ADAC (zeg maar de Duitse ANWB) blijkt dat elektrische auto's minder last te hebben van pechgevallen dan auto's met een conventionele verbrandingsmotor. Dit verschil wordt groter naarmate de elektrische modellen recenter zijn.

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Bij auto's met het eerste registratiejaar 2020 hadden elektrische voertuigen 1,9 minder pechgevallen per 1000 geregistreerde auto's in vergelijking met benzine- of dieselauto's. Bij de jongere modellen uit 2021 liep dit verschil zelfs op tot 3,6 minder pechgevallen.

Volgens de ADAC zijn er logische redenen voor de lagere pechgevoeligheid van elektrische auto's. Een elektromotor heeft aanzienlijk minder bewegende en slijtende onderdelen dan een verbrandingsmotor met versnellingsbak, uitlaatsysteem, brandstofinjectie en aanverwanten.

Vooral veel autopech met startbatterij en banden

De meest voorkomende pechgevallen bij zowel EV’s en auto’s op benzine of diesel zijn een lege of defecte startaccu en een lekke band (waarbij EV’s wel wat minder vaak pech hebben). Onderdelen als de generator, startmotor en verlichting vallen ongeveer even vaak uit bij elektrische en verbrandingsmotoren.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Opvallende verschillen

In de pechcategorieën die we hierboven noemden, ontlopen EV’s en conventionele auto’s elkaar niet al te veel. Waar EV's het duidelijk beter doen is bij storingen aan de aandrijving zelf en bij problemen met sleutels en sloten. Omdat EV’s vaak keyless zijn, worden bestuurders veel minder vaak buitengesloten (en ja, de-sleutel-zit-in-het-contact-maar-ik-heb-de-deur-laten-dichtvallen is echt een reden om de hulptroepen te bellen).

Ook zijn er grote verschillen in problemen met betrekking tot de aandrijving (het HV-systeem van de elektrische auto is hetzelfde als de aandrijving van een auto met verbrandingsmotor). Ook hier is de EV in het voordeel: volgens de ADAC heeft dat alles te met de aanzienlijk eenvoudigere technische opbouw van een elektromotor.

Hoewel het er op lijkt dat EV’s dus minder pechgevoelig zijn, waarschuwt de ADAC wel dat het nog te vroeg is voor definitieve conclusies. EV’s zijn een relatief nieuw fenomeen, waardoor het lastig is om te voorspellen hoe gevoelig ze na aan aantal jaar voor pech zullen zijn. Zo is het nog niet duidelijk wat op langere termijn de effecten van het hogere gewicht van EV's op banden, remmen, vering en aandrijflijn zullen zijn. Of de accu's net zo lang meegaan als een verbrandingsmotor valt ook nog te bezien. Hoe het ook zij: de eerste berichten zijn in ieder geval hoopgevend!

Lees ook: Onderhoud elektrische auto voordeliger dan van brandstofauto

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten