Alles over het privacyrapport op je iPhone

© PXimport

Alles over het privacyrapport op je iPhone

Smartphone & tablet

Geplaatst: 8 februari 2022 - 09:32

Aangepast: 25 november 2022 - 11:26

Justin Doornekamp

Ook als je een app op je iPhone niet vaak gebruikt, blijft deze mogelijk altijd actief. Er lopen op de achtergrond allerlei processen door, waarvan jij niet op de hoogte bent. Sinds iOS 15.2 kun je via het privacyrapport echter inzicht krijgen in die processen.

Ga op je iPhone naar de Instellingen-app en kies hier voor Privacy. Scrol in dit menu naar onderen, waar je de optie Rapport over privacy van apps ziet. Het kan goed zijn dat je het privacyrapport nog niet hebt ingeschakeld toen iOS 15 uitkwam in september vorig jaar. Dit kun je dan nu dan alsnog doen om inzicht te krijgen in hoe vaak apps toegang krijgen tot bepaalde gegevens, zoals je locatie of microfoon. Ook kun je een analyse opvragen van de netwerkactiviteiten van elke app en websites of domeinen waarmee het vaakst contact is gelegd.

Heb je het privacyrapport net ingeschakeld, dan dien je enkele dagen je telefoon te gebruiken om meer inzicht te krijgen in welke gegevens jouw apps verwerken. Na die periode vind je een uitgebreid rapport over de volgende vier punten:

Toegang tot gegevens en sensors

Onder dit kopje kun je zien hoe vaak en wanneer een app toegang heeft gekregen tot bepaalde sensoren in je iPhone, denk aan de camera- of locatiesensor en je microfoon. Dit omvat ook informatie over hoe vaak apps toegang hebben gekregen tot je foto’s en contacten.

Netwerkactiviteit van apps

Hier zie je hoeveel internetdomeinen een app heeft benaderd en ook hoe vaak dit gebeurde. Het gaat hier om domeinen die direct door de app zijn benaderd, maar ook indirect, bijvoorbeeld via reclames in de app zelf.

Netwerkactiviteit van websites

Dit menu geeft informatie over welke internetdomeinen door websites zijn benaderd, via een webbrowser. Vaak zijn dit gewoonweg de websites die je hebt bezocht via de Safari- of Chrome-browser op je telefoon.

Vaakst gecontacteerde domeinen

Hier zie je welke domeinen het vaakst zijn geraadpleegd door je apps. Als meerdere apps of websites contact leggen met een domein, kan dit betekenen dat het domein je activiteiten combineert tot een profiel, aldus Apple.

© CIDimport

Op ieder moment kun je op een domein drukken om meer details te krijgen over welke apps en websites er contact hebben gelegd met dit domein.  

Privacy

Houd er wel rekening mee dat het privacyrapport van Apple een gedetailleerd beeld probeert te schetsen van vrijwel alle activiteiten op je iPhone. Mocht iemand anders je telefoon in handen krijgen, dan heeft hij dus een volledig beeld van wat jij allemaal uitspookt. Je kunt het privacyrapport overigens altijd weer uitschakelen.  

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000