Zo red je een verdronken iPhone

© PXimport

Zo red je een verdronken iPhone

Geplaatst: 20 maart 2015 - 07:06

Aangepast: 24 november 2022 - 11:17

Redactie ID.nl

Hoe voorzichtig je ook bent, het is maar al te gemakkelijk om je telefoon in een bad, een toilet of zelfs een enorme modderpoel te laten vallen - vooral nu de iPhone 6 Plus de neiging heeft om uit je zak te puilen. Het hoeft echter geen dure grap te zijn.

Hier vind je een aantal trucs waarmee je hopelijk je smartphone kunt laten opdrogen. Deze tips gelden natuurlijk niet alleen voor iPhones, maar in tegenstelling tot veel Android-telefoons zijn iPhones niet waterdicht. Lees ook: Waarom je iPhone na verloop van tijd traag wordt.

Het spreekt voor zich dat de eerste stap je telefoon uit het water vissen is. Schakel het apparaat vervolgens uit en haal de simkaart eruit. Probeer niet om een natte telefoon te gebruiken. Probeer de telefoon en de simkaart droog te maken met een handdoek, mouw of wat je ook bij de hand hebt. Schud het apparaat ook eventjes om water uit de poorten te laten stromen. Volg daarna dit stappenplan.

Vergeet niet dat het kan dat je iPhone echt niet meer te redden is. Deze stappen helpen dus niet altijd. Maar het kan echter niet erger worden, dus je kunt het net zo goed even proberen.

De rijsttruc

Als je een klein beetje rijst in een pan met water doet heb je binnen de kortste keren genoeg voor 5000 mensen. Dat komt omdat rijst heel goed water opzuigt. Neem een grote kom en leg je telefoon erin, samen met genoeg rijst om het apparaat volledig te bedekken. Laat de boel 24 uur onaangeroerd.

Pas na die 24 uur moet je je nu (hopelijk) opgedroogde telefoon weer in elkaar zetten. Probeer hem aan te zetten. Werkt hij niet, stop hem dan terug in de kom en probeer het de volgende dag opnieuw. Na de derde of vierde mislukte poging is het helaas tijd om het op te geven.

Andere trucs die je kunt proberen

Als je een lekkere warme droogkast in je huis hebt, kun je je telefoon daar een dag of drie in leggen om het ongewenste vocht eruit te halen. Het sleutelwoord is echter 'hitte'. Vermijd alles wat heet is.

Je kunt ook rijst vervangen door siliconengel (er zitten vast een paar zakjes in een schoenendoos die je nog ergens hebt liggen). Vergeet alleen niet: het is geen rijst, dus eet het niet op.

Wat je niet moet doen

De volgende dingen die je niet moet doen liggen nogal voor de hand, maar we noemen ze toch maar even:

- Gooi je natte telefoon niet tegen een muur tijdens een driftbui: alle hoop is nog niet verloren.

- Stop een telefoon met waterbeschadiging niet in de droogtrommel (zelfs niet in een sok of een kussensloop).

- Leg je natte telefoon niet op de radiator.

- Warm je natte telefoon niet op met een haardroger.

- En we kunnen het niet geloven dat we dit moeten zeggen, maar stop je natte telefoon ook niet in de vriezer.

Als je in de Apple Store zielig gaat doen, vertel dan in ieder geval de waarheid: iOS-apparaten hebben ingebouwde vochtdetectoren, dus ze kunnen zien dat je apparaat nat geweest is. Ze kunnen echter niet zien of je hem in bad of in het toilet hebt laten vallen, dus dat kun je voor jezelf houden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten