Gebruik een VPN op je Android-smartphone

Gebruik een VPN op je Android-smartphone

Smartphone & tablet

Geplaatst: 29 juni 2017 - 10:12

Aangepast: 24 november 2022 - 12:35

Redactie

Met je smartphone maak je waarschijnlijk weleens verbinding met een slecht of onbeveiligd openbaar netwerk. Om ervoor te zorgen dat je telefoon tijdens het browsen op zo'n netwerk toch beveiligd is, kun je gebruikmaken van een VPN. Hier laten we zien hoe je een VPN op je Android-smartphone gebruikt.

VPN staat voor 'virtual private network'. met een VPN wordt je verbinding versleuteld, waarbij het internetverkeer van je telefoon via een eigen server plaatsvindt waarbij er slechts weinig gegevens opgeslagen worden. Je herkent VPN misschien wel van school of van je werk, waar je het mogelijk moest gebruiken om vanaf je eigen apparaat veilig op het bedrijfsnetwerk in te loggen.

Wat zijn de voordelen van een VPN?

Een VPN heeft als voordeel dat je vrijwel anoniem kunt browsen vanwege de versleuteling. Je locatie is zeer moeilijk te achterhalen, en VPN stelt je in staat om bepaalde blokkades van websites te omzeilen, bijvoorbeeld wanneer bepaalde content in een bepaalde regio normaal gesproken niet benaderd kan worden.

Vooral in landen met strenge regimes en regels wordt er veel gebruikgemaakt van VPN, omdat op die manier de overheid niet zomaar kan meegluren.

Maar VPN is dus ook heel handig om een mogelijk onveilige internetverbinding veiliger te maken door het internetverkeer te versleutelen. Op onbeveiligde openbare wifi kan het namelijk gebeuren dat anderen die ook met dat netwerk verbonden zijn toegang tot je gegevens kunnen krijgen.

VPN op Android

Als je met je Android-apparaat verbinding maakt met een VPN, gaat al je internetverkeer via de VPN lopen. Dus ook andere apps maken meteen gebruik van de VPN, niet alleen je browser.

Je kunt VPN handmatig instellen op je Android-apparaat door naar Instellingen > Draadloos en Netwerken > Meer > VPN te gaan en zelf een VPN-dienst toe te voegen. Je moet hier de informatie die je van je VPN-dienst gekregen hebt invoeren. Denk hierbij aan het webadres van de dienst, je gebruikersnaam en je wachtwoord.

Je kunt daarna VPN in- of uitschakelen of altijd aan laten staan via de notificatie in de bovenbalk.

VPN-apps voor Android

Veel belangrijke VPN-diensten hebben echter hun eigen app, waarmee je eenvoudig verbinding met de dienst kunt maken. Veel van deze apps hebben ook extra functies die bijvoorbeeld het gebruiksgemak of de veiligheid extra verbeteren.

Hideman is een VPN-dienst met een handig te gebruiken app (met ingebouwde adblocker) die tevens een widget heeft waarmee je snel verbinding kunt maken of de verbinding kunt verbreken. Je kunt voor de dienst betalen via sms, wat erg handig is omdat je dan geen betalingsgegevens hoeft door te geven.

Met Tunnelbear kun je maandelijks gratis 500mb aan data verbruiken via de dienst. Wil je meer data kunnen verbruiken via VPN, dan kun je kiezen uit verschillende abonnementen die beginnen bij $4,99 per maand. je netwerkactiviteiten worden niet vastgelegd en er wordt gebruikgemaakt van AES 256-bit versleuteling.

NordVPN levert stabiele verbindingen die goed beveiligd zijn. De app heeft tevens een killswitch waarmee al je verkeer direct wordt stilgelegd wanneer de VPN-verbinding wegvalt. Op die manier lekt er geen enkele data naar een onbeveiligde verbinding.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000