ID.nl logo
Geef je Android-smartphone een compleet nieuwe look
© PXimport
Huis

Geef je Android-smartphone een compleet nieuwe look

De meeste mensen doen minimaal twee jaar met hun smartphone, en sommigen nog veel langer. Hoesjes kun je nog vervangen, maar al die tijd zit je wel naar hetzelfde scherm te kijken. Dat kan anders. Android kun je namelijk zeer goed personaliseren, bijvoorbeeld met achtergronden, launchers en icon packs. Geef je smartphone een nieuwe look en het is net alsof je een compleet nieuwe telefoon hebt.

Visuele upgrades aan de buitenkant van je toestel beperken zich voornamelijk tot een nieuw hoesje, maar binnenin is dat anders. Smartphonemakers hebben namelijk vaak de slechte gewoonte de prima basisversie van Android ‘op te leuken’ met hun eigen softwarematige schil. Die user interfaces zijn vaak bijzonder traag, onhandig of ronduit lelijk. Je kunt gelukkig veel zaken aan je eigen wensen aanpassen, zonder dat je daar tot in de kleinste code van het besturingssysteem hoeft te duiken. Lees ook: De beste aangepaste launchers voor je Android-telefoon.

Nieuw hoesje voor je smartphone

Eerst maar eens de open deur intrappen: als je het uiterlijk van je telefoon wil aanpassen, koop dan gewoon een nieuw hoesje. Voor elke smartphone zijn talloze hoesjes, covers en protectors in felle kleuren of met leuke opdrukken te koop. Als je een beetje de weg weet door de (web-)winkelstraat, kun je voor een zacht prijsje genoeg hoesjes op de kop tikken om elke maand te veranderen. Het is de makkelijkste manier om je telefoon een frisse look te geven.

©PXimport

Achtergronden

De makkelijkste manier om binnenin je smartphone van stijl te veranderen, is een nieuwe achtergrond. Je kunt een foto nemen die je zelf hebt gemaakt, eentje van internet downloaden, een afbeelding uit een speciale app pakken of zelfs een bewegende, levende achtergrond downloaden.

Heb je al een mooie foto? Zoek hem dan op op je telefoon, klik op de drie puntjes rechtsbovenin en selecteer Instellen als. Klik op Homescreen en volg de stappen om je foto op het juiste formaat bij te snijden. Druk op OK en beslis of je je nieuwe achtergrond ook op je lockscreen (voordat je je telefoon ontgrendelt) wil tonen. Bevestig met Ja en je nieuwe achtergrond is een feit.

Er staan in Google Play talloze apps die bovenstaande stappen voor je doen. Zoek in binnen play.google.com op termen als achtergrond, background of wallpaper en kies een app uit die je ziet zitten (bijvoorbeeld Achtergronden HD van OGQ). Zoek een leuke foto in de app en volg de stappen om een nieuwe achtergrond te downloaden. Tip: zoek ook eens op live wallpapers voor een verzameling bewegende achtergronden, zoals regen, een waterval of een vissenkom. Let wel op dat deze apps een aanslag op je batterij kunnen zijn.

Launcher downloaden

Een launcher eigenlijk net zo’n softwarelaag als de schil die smartphonebouwers op hun toestellen zetten. Het grote voordeel is dat je launchers even snel uit kunt proberen: als het niet bevalt, download je gewoon een nieuwe. Met een nieuwe launcher lijkt het alsof je een goednieuwe telefoon hebt: app-icoontjes zien er anders uit, menu’s staan door elkaar, en vaak zijn ook binnen een launcher de personalisatiemogelijkheden eindeloos.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Launchers worden op Android gewoon verpakt als app. Dat heeft als voordeel dat je heel simpel van launcher kunt wisselen, als het toch niet is wat je hoopte of als je gewoon iets anders wil proberen. In Google Play staan talloze launchers, de een beter dan de ander, soms gratis, soms betaald. Hier geldt vooral: probeer er een paar uit, gooi ze weg als je ze niks vindt en kies er eentje uit om te houden. Bekende opties zijn Nova Launcher, Action Launcher en xOS Launcher, die je Android-smartphone op een iPhone laat lijken.

Een launcher installeert zich over de hele schil van je Android-systeem heen. Het kan zijn dat je een paar keer moet aangeven dat dit inderdaad je bedoeling is. Als je bijvoorbeeld voor de eerste keer teruggaat naar je thuisscherm, vraagt de je telefoon of hij het moet openen met de standaardlauncher of met de nieuwe. Selecteer in die gevallen de gedownloade launcher en tik op ‘onthouden’ of iets van dien aard. Als het goed is gaat het dan de volgende keer goed.

Vergrendelscherm

De meeste smartphonemakers besteden veel tijd aan het uiterlijk van het lockscreen (vergrendelscherm), maar ook die kun je helemaal veranderen. Een app die dat op een fijne manier doet is AcDisplay. Download de app en installeer hem, en open hem daarna.

Als je op de aanknop drukt, krijg je een aantal verzoeken die behoorlijk stevig over kunnen komen. Zo moet de app medebeheerder van je telefoon worden (om je scherm te kunnen ontgrendelen) en al je meldingen kunnen zien (om notificaties te kunnen tonen op je vergrendelscherm). Voor de privacyvoorvechters onder ons misschien iets teveel van het goede, maar wij gaan uit van de goede intenties van de makers (en gebruiken de app al lange tijd probleemloos). Overigens zijn er veel meer apps in Google Play die soortgelijke functies bieden.

Notificaties

Je kunt ook de notificaties aanpassen die je ziet als je je telefoon niet gelockt hebt, dus die aan de bovenkant van je scherm getoond worden als je bijvoorbeeld een appje binnenkrijgt. Daarvoor heb je een app als Heads Up nodig. Heads Up verandert de saaie melding in een notificatie met een veel strakkere, mooiere vormgeving. Je kunt kiezen uit een flinke lijst aan notificaties, dus er zit vast iets voor je tussen.

©PXimport

Het kan nu zijn dat je in eerste instantie dubbele notificaties krijgt, vanuit je telefoon zelf en de versie die Heads Up ervan maakt. Dat los je op door op je telefoon naar Instellingen / Applicaties te gaan en voor elke app waarvan je regelmatig notificaties ontvangt de schakelaar bij Spieden toestaan uit te zetten. Kost je even een paar minuutjes, maar dan heb je ook wat.

Icoontjes

Als je een fijne launcher hebt gevonden maar je bent niet weggeblazen door de kwaliteit van de icoontjes, hoef je niet meteen te switchen. Er zijn namelijk veel losse icon packs voor Android. Onthoud wel dat deze pakketjes handmatig door fans worden gemaakt en maar een bepaald aantal icons daadwerkelijk veranderen bij het installeren van zo’n pack. Gelukkig zet je de boel zo weer terug als je niet tevreden bent. Ook werkt niet elk pakket met elke launcher. Kwestie van uitproberen dus.

Heb je een leuk icon pack gevonden en gedownload? Ga dan naar de instellingen van je launcher, klik op Icon Packs (of iets soortgelijks) en selecteer het zojuist gedownloade pakket. Veel icon packs kun je ook in de native launcher van je Android-apparaat zetten, maar dat is zeer afhankelijk van je merk telefoon en het betreffende icon pack. Probeer vooral, je kunt altijd nog terug.

▼ Volgende artikel
Gezellig kerstdiner? Met funcooking bespaar je slim op de kosten!
© Sara Winter
Huis

Gezellig kerstdiner? Met funcooking bespaar je slim op de kosten!

De gezelligste periode van het jaar komt eraan: kerst! Een tijd om met familie of vrienden te genieten van uitgebreide diners en heerlijk eten. Maar met de stijgende kosten voor boodschappen en energie zoeken veel mensen naar manieren om het budget in toom te houden. Gelukkig hoeft een feestelijk kerstdiner niet duur te zijn. Lees hoe je met funcooking een betaalbaar én gezellig kerstdiner op tafel zet!

✨De donkerste maanden van het jaar nodigen uit tot het samen thuis gezellig maken. Wat is er dan fijner dan met zijn allen rond de tafel genieten van lekkere hapjes en elkaar gezelschap? In ons dossier Funcooking vind je inspiratie en tips voor samen koken en de apparaten die daarbij van pas komen.✨

Ook interessant:

Lees ook: Waar voor je geld: 5x betaalbaar funcooken met het hele gezin

Zelf pizza's maken met de pizzarette

Naar een Italiaans restaurant voor een Italiaanse kerst kan natuurlijk, maar je kunt ook zelf een beetje Italië in huis halen met de pizzarette. De pizzarette is relatief compact en daardoor snel klaar met voorverwarmen. De warmte blijft vervolgens in de keramische koepel hangen, waardoor-ie na een kwartier al rond de 200 graden zit. Maak deeg en tomatensaus zelf of haal het kant-en-klaar in de supermarkt. Verder kan iedereen z'n eigen pizza maken. Na ongeveer 10 minuten in de pizzarette is je mini-pizza klaar. Buona cena!

©Photographer: Grzegorz Krysmalski

🍕 Bekijk ook onze artikelen over pizzarettes:

Ouderwets fonduen

De fondue is een echte funcooking-favoriet die perfect past bij kerst. Je hebt verschillende opties: van de klassieke vleesfondue tot een Chinese variant of een heerlijke kaasfondue. Voor een traditionele vleesfondue verhit je druivenpitolie in de pan. Serveer er zelfgemaakte saus bij – een simpele maar smaakvolle combinatie van mayonaise met verse kruiden zoals peterselie, bieslook en kervel, plus peper en zout naar smaak. Natuurlijk kun je ook kiezen voor kant-en-klare sausjes uit de supermarkt. Qua vlees kun je alle kanten op: kies voor een luxe stuk rundvlees van de slager of houd het budgetvriendelijk met een voordeliger stuk uit de supermarkt.

Liever kaasfondue? De traditionele kazen hiervoor zijn beaufort en gruyère, verkrijgbaar bij zowel de kaasspecialist als de supermarkt. Een handige tip voor wie op de kleintjes let: kant-en-klare kaasfondue uit de supermarkt is vaak voordeliger dan losse kazen. Serveer er een knapperig stokbrood bij en wat verse groenten om te dippen, en je tafelgenoten kunnen direct aan de slag!

©stockcreations

Goedkoper is een Chinese fondue. Je hebt hier alleen rijstnoedels, ossenhaas, prei, spinazie, lente-ui, shiitake, eieren, sojasaus en kippenbouillon voor nodig. Je gasten garen vervolgens zelf vlees en groente in de bouillon.

Je hebt tegenwoordig fonduesets die ook op de inductiekookplaat kunnen. Als je een gasfornuis hebt, kies je voor een elektrische fonduepan. Hiermee kun je besparen: je hoeft 'm niet eerst op te warmen op een fornuis. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact in de buurt.

🥦 Bekijk ook deze artikelen over fonduen:

Sfeervol gourmetten met z'n allen

Gourmetten is nog zo'n funcooking-klassieker die perfect past bij de feestdagen. Het mooie van gourmetten is dat je zelf bepaalt hoe luxe of budgetvriendelijk je het maakt. Een slimme bespaartip: in plaats van duurdere kant-en-klaar gourmetschotels of vlees van de slager kun je ook zelf vlees uit de supermarkt in kleine stukjes snijden. Eventuele restjes bewaar je gemakkelijk voor de volgende dag of vries je in voor een andere keer.

Maak je gourmetavond compleet met verschillende bijgerechten. Denk aan vers stokbrood en pannenkoekenbeslag voor minipannenkoekjes – niet alleen lekker, maar ook lekker vullend, waardoor je minder vlees of vis nodig hebt. Vul de tafel aan met zelfgemaakte salades zoals een feestelijke koude schotel, pastasalade of aardappelsalade. Deze bijgerechten maken je gourmetmaaltijd niet alleen gevarieerder, maar helpen ook om de kosten beheersbaar te houden.

Lekker gourmetten

Kijk hier voor de ideale set bij jou thuis!

🍳 Bekijk ook deze artikelen over gourmetten:

Zelf wokken met de wokgourmet

Wil je een oosterse kerst vieren? Kies dan voor wokgourmetten. Iedereen krijgt z'n eigen wokpannetje waarmee je je eigen gerechten maakt. Zet oosterse sauzen, garnalen, kip, paksoi, sperzieboontjes, lente-ui, rijst, noedels, shiitake, wokolie, gekookte ham, biefstukreepjes, paprika, rode ui, kort gekookte broccoliroosjes en geschaafde witte kool op tafel. Haal ook kroepoek en seroendeng om het oosterse gevoel compleet te maken.

🍜 Bekijk ook onze andere artikelen over wokken:

Racletten: het beste van twee werelden

Racletten combineert het beste van kaasfondue en gourmetten. In kleine pannetjes smelt je kaas die je vervolgens over groenten of aardappelen laat lopen – een traditie die uit de Zwitserse keuken komt. De Nederlandse variant heeft een eigen draai gekregen: hier worden groenten, vlees of ei samen met de kaas in het pannetje verwarmd. Voor de échte raclette-ervaring gebruik je speciale raclettekaas, die je kant-en-klaar gesneden in de supermarkt vindt. Deze kaas is specifiek gekozen voor zijn smeltende eigenschappen en rijke smaak.

©beats_

Grillen op Tweede Kerstdag

Heb je ingrediënten over van het kerstdiner? Met een grillplaat tover je restjes om tot een heerlijke maaltijd voor Tweede Kerstdag. Van overgebleven gehakt maak je eenvoudig kleine, sappige burgertjes, groenterestjes krijgen een nieuw leven op de grill, en zelfs het stokbrood van gisteren wordt weer knapperig warm. Door slim in te kopen kun je direct voor twee dagen plannen – dat bespaart niet alleen geld, maar ook tijd.

De grillplaat is ideaal voor het bereiden van restjes: alles gaat op één plaat en is sneller klaar dan bij een gourmetstel. Natuurlijk kun je ook op Eerste Kerstdag al kiezen voor een gezellige grillsessie. Je kunt vrijwel alles op de grillplaat bereiden. Een budgetvriendelijke tip: kruid je gerechten zelf in plaats van kant-en-klare producten te kopen. Dat is niet alleen voordeliger, maar geeft je ook meer controle over de smaken.

Tips en de goedkoopste funcooking-optie

Kerst hoeft niet in je portemonnee te snijden als je slim plant en inkoopt. Begin op tijd met je voorbereidingen en spreid zo de kosten. Veel ingrediënten kun je prima vooraf kopen en invriezen, zoals vlees, vis en stokbrood. Kies daarnaast voor seizoensgroenten zoals wortelen en champignons – deze zijn niet alleen voordeliger, maar ook veel smaakvoller.

De grootste besparing maak je met vegetarische gerechten. Of je nu gaat voor grillen, fonduen of pizza's – ook zonder vlees of vis creëer je een feestelijke maaltijd. Wil je toch vlees of vis serveren? Kies dan voor de supermarkt in plaats van de specialist. Het diepvriesschap biedt vaak voordelige opties, vooral voor vis en schaaldieren. Ook de weekmarkt is een uitstekende plek om betaalbare groenten te scoren.

De meest budgetvriendelijke keuze voor een gezellig samenzijn is de pizzarette. Met zelfgemaakt deeg en een selectie van je favoriete toppings maak je heerlijke minipizza's die niet alleen voordelig zijn, maar ook nog eens goed vullen. Bovendien zorgt het samen pizza's maken voor extra gezelligheid aan tafel. 

▼ Volgende artikel
Review Sony MDR-M1 – Heeft meer dan 30 jaar op zich laten wachten
© Wesley Akkerman
Huis

Review Sony MDR-M1 – Heeft meer dan 30 jaar op zich laten wachten

De Sony MDR-M1 mag dan wel een hoofdtelefoon voor professioneel gebruik zijn, dat betekent niet dat de gewone consument er niet van kan genieten. De koptelefoon volgt de MDR-7506 op, die in, let op, 1991 op de markt kwam. Die was wel toe aan een update.

Fantastisch
Conclusie

De Sony MDR-M1 klinkt minder kleurrijk dan je zou willen. Het doel van deze koptelefoon is dat het geluid zo natuurgetrouw als mogelijk over te brengen, zoals de maker dat bedoeld heeft. En zodat muziekmakers heel goed kun mix kunnen afstellen, omdat ze goed onderscheid kunnen maken tussen alle lagen. In beide gevallen slaagt de koptelefoon wat ons betreft, en hebben we het hier over een waardige opvolger van de 7506 uit 1991. Dat geldt voor muziekproducten (in spe) en algemene muziekliefhebbers op zoek naar een fijne koptelefoon.

Plus- en minpunten
  • Comfort
  • Audioweergave
  • Afneembare kabels
  • Repareerbaar
  • Warmteontwikkeling
  • Minder kleurrijk

Als iets niet kapot is, moet je het niet maken. Dat mantra hangt al jarenlang boven het bed van de Sony-ontwerper die de Sony MDR-7506 maakte. Die koptelefoon is jarenlang de populaire keuze onder professionals geweest in de audiowereld. Meer dan dertig jaar om precies te zijn, aangezien het model in 1991 op de markt verscheen. Goede isolatie, inmiddels een prijs van onder de 100 euro, het neutrale geluid, brede frequentiebereik en de comfortabele fit hebben allemaal bijgedragen aan dat succes. Maar nu is het tijd aan zijn opvolger: de Sony MDR-M1.

Tussentijds zijn er natuurlijk meerdere koptelefoons voor professionals uitgekomen uit de stallen van Sony. Zo verscheen vorig jaar nog de MDR-MV1, een koptelefoon die overtuigt met een accurate geluidsproductie, comfortabele kussens voor lang luisterplezier en een uitzonderlijk frequentiebereik. Met zijn prijskaartje van 400 euro ligt de hoofdtelefoon soms net buiten het bereik van (beginnende) producenten. Maar met de Sony MDR-M1 kan de Japanse audioproduct daar wat aan doen. Deze bedrade koptelefoon kost namelijk 250 euro (tijdens de lancering).

©Wesley Akkerman

Dit is de Sony MDR-M1

Voor dat bedrag krijg je een koptelefoon met twee verwijderbare kabels: één van 1,2 meter lang voor verbinding met een telefoon of speler, en nog één van pakweg 2,3 meter, bedoeld voor studiowerk. Je schroeft de kabel echt in de koptelefoon vast, zodat die niet losschiet wanneer je beweegt. Houd daar wel rekening mee wanneer je de kabel in een laptop plugt, of ander apparaat dat van een bureau kan schuiven tijdens het opstaan. Verder kunnen we het waarderen dat de koptelefoon repareerbaar is: je kunt de oorkussens gemakkelijk zelf vervangen.

In de basis zie je het er nog steeds van af dat de Sony MDR-M1 in dezelfde lijn valt als de 7506 en eerdergenoemde MV1. Ze hebben alle drie duidelijk dezelfde designtaal. Enerzijds wellicht een beetje achterhaald, maar anderzijds ook erg tof dat Sony het simpel houdt. De M1 oogt meer opgefrist ten opzichte van het eerdere model, maar heeft nog steeds geen overbodige fratsen. Alleen die blauwe sticker vinden we jammer. Die hebben we dan ook proberen te verwijderen, maar die missie slaagde niet echt. Nu zit er moeilijk verwijderbare stickerresidu op een cup.

©Wesley Akkerman

In het teken van comfort

Dat kleine smetje daargelaten zijn we louter positief over het basale doch effectieve ontwerp, omdat het helemaal in het teken staat van comfort. De koptelefoon beschikt over zachte, dikke oorkussens. Bovendien is er een evenzo zachte band die op het hoofd rust. De band trekt niet aan je haar en zet ook geen overbodige druk op je schedel. Het gesloten design van de Sony MDR-M1 zorgt logischerwijs voor wat warmteontwikkeling bij de oren, maar echt oncomfortabel wordt het nooit. Je kunt de koptelefoon tot slot plat opvouwen en zodoende makkelijk meenemen.

Die zachte oorkussen bevatten de dynamische drivers van 40 millimeter, die voorzien zijn van een zogeheten neodymiummagneet. Dat laatste moet ervoor zorgen dat de Sony MDR-M1 een hogere gevoeligheid heeft (hij kan harder spelen met hetzelfde vermogen), verbeterde basweergave en minder vervorming. Sony meldt een gevoeligheid van 102 decibel; het frequentiebereik gaat van 5 Hz tot 80 kHz, waardoor er meer ruimte is voor diepere bas en detail in hogere tonen. Dat is breder dan wat standaard koptelefoons aanbieden. Die houden het meestal op 20 Hz tot 20 kHz.

©Wesley Akkerman

 Geluidsgolven krijgen alle ruimte

Bij dit soort specificaties is het altijd nog maar de vraag wat je daar daadwerkelijk van meekrijgt. Het menselijk oor pakt de geluidsgevolgen aan de uiterste kanten van het genoemde spectrum niet op. Bovendien is de kwaliteit van de audiobron ook van belang. Als die geen muziek in hogere resoluties ondersteunt, heb je vrij weinig aan al dat extra bereik. Het grote voordeel van dat brede spectrum is dat muziek niet afgemeten wordt. De golven, zowel hoog als laag, krijgen alle ruimte om te bewegen, waardoor de muziek ontzettend neutraal klinkt.

De gesloten koptelefoon zal nooit echt geschikt zijn voor het meest wijde of dimensionale geluid, maar voor de meeste genres zal dit echt wel van hoog niveau. We bekijken dit voornamelijk vanuit het perspectief van de gemiddelde consument, die op zoek is naar een goede, bedrade koptelefoon. De nadruk van de Sony MDR-M1 ligt echter op het midden, het centrum, van de audio. Het product kan goed onderscheid maken tussen de verschillende kanalen, en biedt daardoor een duidelijke, schone en effectieve presentatie van het stereoveld aan.

©Wesley Akkerman

De baslaag heeft wat opvallende elementen. Hoewel de Sony MDR-M1 redelijk diep kan gaan, en daar ook verschil aanbrengt in lagen, vinden we de weergave tegelijkertijd te neutraal om echt bijzonder te zijn. Begrijp ons niet verkeerd: het klinkt voortreffelijk, maar hier merk je enigszins dat je iets minder betaalt dan voor bijvoorbeeld de MV1. In de hogere regionen merken we vooral soepelheid op. Je hoort geen scherpte in s-geluiden. Over het algemeen klinkt de MDR-M1 helder, gedetailleerd en gebalanceerd; maar minder kleurrijk dan we zouden willen.

Sony MDR-M1 kopen?

De Sony MDR-M1 klinkt minder kleurrijk dan je zou willen. Het doel van deze koptelefoon is dat het geluid zo natuurgetrouw als mogelijk over te brengen, zoals de maker dat bedoeld heeft. En zodat muziekmakers heel goed kun mix kunnen afstellen, omdat ze goed onderscheid kunnen maken tussen alle lagen. In beide gevallen slaagt de koptelefoon wat ons betreft, en hebben we het hier over een waardige opvolger van de 7506 uit 1991. Dat geldt voor muziekproducten (in spe) en algemene muziekliefhebbers op zoek naar een fijne koptelefoon.