Zo gebruik je RCS, de opvolger van sms, op je telefoon

© PXimport

Zo gebruik je RCS, de opvolger van sms, op je telefoon

Geplaatst: 8 december 2020 - 04:07

Aangepast: 14 december 2022 - 10:41

Justin Doornekamp

Google heeft de opvolger van sms, genaamd Rich Communication Services (RCS), wereldwijd uitgerold. Met RCS wil Google sms’jes naar hetzelfde niveau tillen als berichten die je verstuurt via bekende chatapps als iMessage en WhatsApp. Vooral de toevoeging van end-to-end-encryptie maakt RCS een veel veiliger alternatief dan sms. Hoe kun je RCS op je telefoon gebruiken?

Hoewel velen ongetwijfeld vooral de bekende chatapps gebruiken om berichten te versturen, is er weleens een situatie waarin je liever een sms verstuurt. Wellicht gebruik je een andere chatapp dan je vrienden of wil je het contact zakelijk houden. Google biedt sinds kort ondersteuning aan de opvolger van de sms, te weten RCS, met veel meer mogelijkheden. Naast het feit dat een RCS versturen veiliger is door de end-to-end-encryptie, heb je ook veel meer mogelijkheden om je bericht vorm te geven. Zo kun je meerdere foto’s tegelijk versturen, stickers of video’s toevoegen, groepsgesprekken starten of zien wanneer iemand iets typt. Dergelijk functies heeft sms nooit gekend.

Google voert al jaren gesprekken met providers over de hele wereld om RCS te implementeren, maar veel providers voelen daar niets voor. Als gevolg besloot de internetreus zelf de touwtjes in handen te nemen, waardoor je nu op iedere Android-telefoon een RCS kan versturen via de Berichten-app.

smsende man

© PXimport

RCS aanzetten

Om RCS aan te zetten tik je in de Berichten-app op je Android-smartphone op de drie puntjes rechts bovenin het scherm. Ga naar Instellingen en vervolgens naar Chatfuncties. Hier kun je bij Chatfuncties inschakelen RCS inschakelen.

Overigens zal end-to-end-encryptie voor RCS nog niet direct voor iedereen beschikbaar zijn, omdat Google deze beveiligingsfunctie aan het testen is onder gebruikers en de functie langzaam wordt uitgerold. Het kan nog tot ergens volgend jaar duren, voordat al je RCS-berichten via end-to-end-encryptie worden verstuurd. Je kunt je wel als bètatester opgeven om de beveiligingsfunctie alvast te testen in één op één berichten.

 

© PXimport

RCS op iPhone niet mogelijk

RCS is nog niet beschikbaar op de iPhone. Apple liet een tijd geleden weten naar de mogelijkheden ervan te kijken, maar lijkt daar geen haast mee te maken. RCS zou dan geïmplementeerd moeten worden in iMessage, terwijl Apple erom bekendstaat dat het niet staat te springen om toepassingen of standaarden van andere partijen toe te laten. Apple wil het liefst alle touwtjes in handen houden. Niet voor niks heeft het jaren geduurd voordat het mogelijk was om een andere standaardbrowser dan Safari te kiezen op iOS-toestellen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten