Welke standaardbrowsers kun je nu instellen in iOS 14?

© PXimport

Welke standaardbrowsers kun je nu instellen in iOS 14?

Geplaatst: 11 oktober 2020 - 05:36

Aangepast: 25 november 2022 - 10:35

Justin Doornekamp

In iOS 14 kun je eindelijk aangeven welke browser je standaard wilt gebruiken. Voorheen was Safari altijd de standaardbrowser, maar dat kun je nu eindelijk veranderen door je voorkeur aan te geven voor een browser van een derde partij, denk aan Chrome van Google of Edge van Microsoft. Je kunt ook je standaard e-mailapp aanpassen.

Beperkt aanbod

Helaas kun je niet alle browsers instellen als je standaardkeuze. De browser-ontwikkelaars moeten namelijk eerst hun apps updaten. Bovendien moeten de apps nog steeds draaien op de webbrowser engine WebKit van Apple. De werking en prestaties van alle individuele apps zullen dus in principe hetzelfde zijn. Je keuze voor een standaardbrowser hangt dan ook vooral af van welke interface je prettig vindt werken en niet zozeer van de manier waarop zij webpagina’s renderen, want dit is bij alle browsers dus hetzelfde.

Er is slechts een handjevol browsers dat je als standaardkeuze kunt instellen. Op dit moment worden enkel Chrome, Edge, Firefox en DuckDuckGo ondersteund. De iOS-versie van Brave is een opvallende afwezige in de lijst, maar de ontwikkelaar achter de browser zou al een update klaar hebben staan die Apple nog moet goedkeuren.

We zochten zelf nog enkele andere populaire browsers op als Opera Touch, Aloha en Tor, maar deze bieden ook geen mogelijkheid om ze als standaardkeuze aan te wijzen.

Niet zonder problemen

De keuze om je voorkeursbrowser aan te passen in het laatste besturingssysteem voor je iPhone werkt volgens berichten niet altijd goed. Sommige gebruikers maken melding van een bug in iOS 14, waardoor je standaardbrowser wordt teruggezet naar Safari, iedere keer als je je iPhone opnieuw opstart. Vermoedelijk zal deze bug pas met een volgende patch voor het besturingssysteem worden verholpen.

Bedenk ook dat toekomstige updates van browser-apps ervoor kunnen zorgen dat je standaardkeuze verloren gaat. Check nadat je een app updatet dan ook even of je favoriete browser nog steeds staat ingesteld als voorkeursbrowser.

Zo pas je je standaardbrowser aan

Om de keuze voor een standaardbrowser te veranderen, ga je naar de Instellingen-app en scrol je naar beneden tot je je favoriete browser hebt gevonden. Druk op de app en tik op Standaard browserapp. In dit venster zie je alle browsers die je als standaardkeuze kunt opgeven. Op deze manier kun je overigens ook je standaard e-mailapp aanpassen.

Als je voortaan bijvoorbeeld op een linkje klinkt vanuit een andere app, denk aan WhatsApp of Gmail, dan zal niet Safari meer openen, maar de browser die je als favoriet hebt ingesteld.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000