Dit zijn de beste AirTag-alternatieven voor Android
Met de Apple AirTag raak je nooit meer je sleutels, tas of portemonnee kwijt. Hoewel de AirTag in principe ook compatibel is met Android-telefoons via de NFC-reader, werkt de tracker verreweg het beste in combinatie met een Apple-apparaat zoals je iPhone of iPad. Android-gebruikers die een tracker willen voor hun sleutels, kunnen beter op zoek gaan naar AirTag-alternatieven. Wij zetten de beste voor je op een rijtje.
Wat gaan we doen?
In dit artikel leggen we je enkele alternatieven voor Apple's AirTag voor die je kunt gebruiken met een Android-smartphone.
- Zo werken AirTags
- Beperkt voor Android-gebruikers
- Alternatieven
- Wil je toch een AirTag koppelen aan je Android-smartphone, lees dan: Zo kun je de AirTag gebruiken op een Android-smartphone
Een AirTag van Apple is een handig apparaatje om niets uit het oog te verliezen. Een AirTag is ongeveer zo groot als een sleutelhanger, en kan daarom makkelijk in een tas worden gestoken, aan de sleutelbos of zelfs aan de halsband van je huisdier. Via de Zoek Mijn-app op je Mac, iPhone of iPad kun je vervolgens de AirTag tot op de meter nauwkeurig lokaliseren. De AirTag is voorzien van een batterijtje dat ongeveer een jaar mee moet gaan en daarna makkelijk vervangen kan worden.
Om dit mogelijk te maken gebruikt Apple het Find My-netwerk. Hier zijn bijvoorbeeld alle iPhones mee gekoppeld. Wanneer een willekeurige iPhone in de buurt van zo'n AirTag komt geeft deze zijn locatie door aan Apple, zodat de AirTag-eigenaar kan zien waar de AirTag connectie maakte. Dat kan bijzonder nauwkeurig door de locatiebepaling van de iPhone die werkt met GPS en wifi.
De connectie tussen de AirTag en het voorbijkomende Apple-apparaat verloopt via bluetooth. De bluetooth Low Energy (bluetooth LE)-verbinding zorgt voor de lange accuduur bij Airtags. Het bluetooth-signaal van de AirTag wordt opgepikt door bijvoorbeeld de voorbijkomende iPhone. Voorzien van een locatie en doorgestuurd naar Apple, zodat de AirTag-gebruiker kan zien waar zijn AirTag is in de Zoek Mijn-app.
Superhandig. Ook omdat de AirTag-technologie ook ingebakken zit in bijvoorbeeld AirPods, zodat je die makkelijk terugvindt. Maar er zijn een paar keerzijdes. Zo is AirTag-stalking echt een probleem. Een ander probleem is dat AirTags natuurlijk naadloos passen in het ecosysteem van Apple-apparatuur. Maar gebruik je een apparaat dat niet van Apple is, dan heeft Apple het systeem dermate dichtgetimmerd dat functionaliteit beperkt is.
Wat wel de mogelijkheden zijn lees je in ons artikel: Zo kun je een AirTag gebruiken op een Android-smartphone
Helaas is een AirTag dermate gemankeerd voor niet-Apple apparaten dat je beter op zoek kunt gaan naar alternatieven. Deze alternatieven maken echter geen gebruik van het enorme Zoek Mijn-netwerk waar Apple wel mee werkt.
Galaxy SmartTag
Zoals we Samsung kennen waren ze er als de kippen bij om Apple's technologie na te maken. Niet alleen de positieve punten worden gekopieerd, ook de negatieve. Zo heeft Samsung met Galaxy Find Network een identiek netwerk als Apple's Zoek Mijn-netwerk opgetuigd. Maar net als Apple wordt functionaliteit moedwillig beperkt door functionaliteit te beperken: Galaxy SmartTags werken alleen met Samsung Galaxy-apparaten. Zo lijkt Samsung net als Apple meer prioriteit te geven aan de eigen belangen dan aan het terugvinden van je tag.
Tile Pro
De Tile Pro is een van de bekendste bluetooth-trackers voor je sleutels. Het bedrijf achter de Tile was dan ook niet te spreken over de AirTag van Apple en beticht het bedrijf van oneerlijke concurrentie. De Tile Pro blinkt uit als sleuteltracker, al is het alleen al vanwege het bereik van 120 meter. Dat is meer dan de 100 meter van de AirTag en ook veel andere bluetoothtrackers halen dit bereik niet. Bovendien is de batterij vervangbaar, waardoor de tracker lang meegaat.
Tile Slim
Ben je op zoek naar een tracker voor je portemonnee, dan kun je het beste kiezen voor de Tile Slim. Deze dunne tracker past perfect in je portemonnee en de batterij gaat maar liefst drie jaar mee, hetgeen twee jaar langer is dan de batterij in de Tile Pro. Het grote nadeel is dat de batterij niet vervangbaar is. Bovendien mist de tracker een gaatje, waardoor je deze niet aan je sleutelbos kunt hangen. De Tile Slim is dus echt puur voor in je portemonnee.
Chipolo One
De Chipolo One is met een adviesprijs van rond 24 euro wat aantrekkelijker geprijsd dan de Tile Pro, dat een prijskaartje heeft van 39 euro. Een aanzienlijk verschil. Bovendien maakt de gps-tracker van Chipolo een enorm luid geluid, zodat je je sleutelbos gemakkelijk kunt terugvinden. Ook handig is de optie dat het alarm van de tracker vanzelf afgaat als de afstand tussen je telefoon en de tracker te groot wordt. Zo voorkom je dat je belangrijke spullen, zoals je sleutels of portemonnee, ergens laat liggen.
©PXimport
Nut 4 Focus
De Nut 4 heeft ten opzichte van zijn voorganger een verbeterd geluidssignaal en ziet er bovendien wat strakker uit. De tracker is voorzien van een handige antidiefstalfunctie: als je telefoon te ver uit de buurt van de Nut 4 is, dan geeft je smartphone een alarmsignaal af. Het bereik is met 50 meter wel beperkt ten opzichte van andere trackers. Via Google Maps en de gps-functie van je smartphone kun je wel zien waar de verbinding tussen de Nut en de telefoon verbroken is.