Galaxy Upcycling: blaas je oude Galaxy-smartphone nieuw leven in

© PXimport

Galaxy Upcycling: blaas je oude Galaxy-smartphone nieuw leven in

Smartphone & tablet

Geplaatst: 15 mei 2021 - 11:04

Aangepast: 14 december 2022 - 10:28

Justin Doornekamp

Ben je toe aan een nieuwe telefoon, maar vind je het zonde om je oude Galaxy-smartphone zomaar bij het grofvuil te gooien? Gelukkig kun je je telefoon binnenkort nieuw leven inblazen dankzij Galaxy Upcycling. Wat moet je erover weten? 

Het Galaxy Upcycling-programma gaat al een tijdje mee en richt zich op het gebruiken van oude smartphones voor handige toepassingen. Zo worden oude, “geupcyclede” Galaxy-telefoons bijvoorbeeld gebruikt als medische diagnoseapparatuur in achtergestelde gemeenschappen. Maar begin dit jaar kondigde Samsung ook Galaxy Upcycling at Home aan, waarmee je je oude telefoon kunt hergebruiken voor toepassingen in huis. Met een simpele software-update tover je je Galaxy S, Note of Z-toestel met Android 9 of hoger om tot bijvoorbeeld een babyfoon.

Samsung heeft inmiddels een betaversie van Upcycling at Home gelanceerd in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Korea en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat het programma ook wordt uitgerold in Nederland. 

Zo werkt het

Allereerst moet je de SmartThings-app op je telefoon hebben staan. Dit is de app van Samsung waarmee je je huis kunt automatiseren en ondersteunde apparaten kunt bedienen en controleren. Vervolgens zijn er twee manieren waarop je je oude telefoon kunt inzetten: als geluidssensor of als lichtsensor.

In de geluidssensormodus kan je oude telefoon omgevingsgeluiden oppikken en filteren. Vervolgens kun je aangeven bij welke geluiden je telefoon alarm moet slaan. Herkent je telefoon bijvoorbeeld het geluid van een huilende baby, dan kun je instellen dat je daar een melding van krijgt op je nieuwe telefoon. Vervolgens kun je dat geluid afspelen om te bepalen of je in actie moet komen. Op deze manier werkt je oude telefoon dus als een soort babyfoon (of eventueel als een monitor voor je huisdieren). 

© PXimport

Lichtsensor

Met de lichtsensor kan je oude Galaxy-telefoon het licht in de kamer registreren. Wanneer er een bepaald lichtniveau is bereikt, kan je telefoon automatisch een van je slimme apparaten aan het werk zetten. Wordt het te donker in je kamer, dan kan je telefoon bijvoorbeeld een seintje naar je slimme lampen geven, die dan vervolgens aan gaan. 

© PXimport

Efficiënter batterijgebruik

Omdat je oude telefoon in het Upcycling-programma eigenlijk altijd aanstaat, loopt je smartphone mogelijk snel leeg. Waarschijnlijk is de accu al niet meer zo goed als toen je de telefoon kocht. Daar heeft Samsung ook iets op bedacht met een software-update die het gebruik van de accu moet optimaliseren zodra je telefoon bijna leeg is.

Op dit moment worden alleen de microfoon en de lichtsensoren van de telefoon gebruikt, maar in theorie zou de camera ook gebruikt kunnen worden. In dat geval kun je je smartphone bijvoorbeeld inzetten als beveiligingscamera. Zover is het helaas nog niet, maar het ligt voor de hand dat Samsung het Upcycling at Home-programma verder blijft ontwikkelen.   

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000