Wat is de LiDAR-scanner in de iPhone 12 Pro?

© PXimport

Wat is de LiDAR-scanner in de iPhone 12 Pro?

Geplaatst: 22 oktober 2020 - 10:35

Aangepast: 25 november 2022 - 10:36

Justin Doornekamp

Apple heeft afgelopen maand eindelijk de iPhone 12-serie onthuld, inclusief de specificaties van alle toestellen. Op de achterkant van alle nieuwe Pro-telefoons, in het vlak waar ook de cameralenzen en flitser te vinden zijn, is de zogenoemde LiDAR-scanner geplaatst. Wat kan deze scanner eigenlijk?

LiDAR staat voor Light Detection and Ranging en is al te vinden op de iPad Pro, die dit jaar uitkwam, maar komt dus ook naar de iPhone 12 Pro en de Pro Max. De sensor maakt gebruik van kleine onzichtbare lasers om afstand en diepte te bepalen. Vooral in zelfrijdende auto’s wordt de techniek momenteel gebruikt, om wandelaars of fietsers te herkennen, en ook veel robotstofzuigers zijn voorzien van de LiDAR-technologie.

In de afgelopen jaren is er flink gesleuteld aan de techniek, die daardoor kleiner, goedkoper en accurater is geworden en mede hierdoor de intrede heeft gemaakt op enkele telefoons en tablets.

Vooral voor augmented reality (AR) zal de sensor een grote rol gaan spelen en in mindere mate ook voor de foto’s die je maakt.

Augmented reality

Het blijft echter nog even de vraag wat de LiDAR-scanner precies zal betekenen voor de iPhone 12 Pro, maar we hebben op basis van de mogelijkheden van de dit jaar verschenen iPad Pro wel wat ideeën over de manier waarop de nieuwe smartphone de LiDAR-sensor kan gebruiken.

Zo zal de sensor vermoedelijk in de eerste instantie worden gebruikt voor AR-gaming en AR-shopping. Apple liet al wat specifieke LiDAR-applicaties zien die we later dit jaar kunnen verwachten, waaronder de game Hot Lava. In dit spel verander je je eigen woonkamer in een speelveld vol met lava. Het ligt voor de hand dat er nog veel meer games komen voor je iPhone, die slim gebruik maken van de sensor.

© PXimport

Ook lijkt de sensor handig om je interieur op de schop te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld in de IKEA-app diverse digitale meubels in je eigen woonkamer zetten, zodat je precies kunt zien hoe die nieuwe bank uiteindelijk in de kamer past. Met de nieuwe geavanceerde Studio Mode richt je nu ook je hele huis in.

Mogelijkheden beperkt

Verder zijn de mogelijkheden van LiDAR voor consumenten nog beperkt. Natuurlijk zijn er nog de apps van Apple zelf, zoals de Meten-app die gebruikmaakt van de sensor om nog nauwkeuriger te meten, maar de bal ligt nu eigenlijk bij ontwikkelaars om met de nieuwe technologie aan de slag te gaan.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000