Smartphone als webcam met DroidCam

© PXimport

Smartphone als webcam met DroidCam

Smartphone & tablet

Geplaatst: 10 januari 2021 - 13:09

Aangepast: 25 november 2022 - 10:43

Gertjan Groen

We verschijnen vanwege het toegenomen thuiswerken vaker dan ooit met onze neus voor de camera. Heb je geen webcam? Dan kun je ook je smartphone als webcam inzetten. Daar zit immers ook een camera op! Zo kun je videochatten zonder prijzige webcam maar mét het comfort van je pc. We gebruiken hiervoor de app DroidCam voor Android en iOS.

DroidCam is een van de plezierigst werkende apps voor wie een smartphone als webcam wil gebruiken. We gebruiken de gratis versie die vaak meer dan toereikend is, al is de resolutie wat beperkt en mis je enkele extra camerafeatures die we verderop toelichten.

Je kunt DroidCam zonder extra software als ip-camera gebruiken, maar om de camera ook in toepassingen als Skype of Zoom te kunnen inzetten, heb je wel extra software nodig. Die kun je voor deze specifieke app downloaden via dev47apps.com. Met de software wordt in feite een virtuele camera gecreëerd die je vervolgens direct als ‘echte’ camera kunt gebruiken in genoemde toepassingen.

Bij dit artikel gebruiken we een pc met Windows, maar de software is ook voor Linux beschikbaar.

DroidCam als ip-camera

Start je DroidCam op de smartphone, dan zie je een ip-adres, poortnummer en twee internetadressen. De internetadressen kun je openen met een browser op een pc in hetzelfde netwerk. Op deze manier kun je de smartphone als eenvoudige ip-camera gebruiken.

© PXimport

© PXimport

Behalve vanaf een pc kun je de video-feed natuurlijk ook vanaf een andere smartphone of tablet in het netwerk bekijken.

Het eerste internetadres geeft overigens het camerabeeld plus wat extra knoppen voor bijvoorbeeld autofocus, in- en uitzoomen en het aan- of uitzetten van de led-flitser. Het tweede internetadres (eindigend op /video) bevat alleen de ‘rauwe’ video-feed en kun je gebruiken in een toepassing als VLC media player, maar is ook nog steeds gewoon via een browser benaderen.

Een al dan niet tijdelijke opstelling als ip-camera lijkt ons praktisch, bijvoorbeeld als babycamera op vakantie. Let er wel op dat maar één gebruiker tegelijkertijd naar de video-feed kan kijken.

DroidCam als webcam

Om DroidCam als webcam te gebruiken, met bijvoorbeeld Skype of Zoom, heb je zoals gezegd de DroidCam Client-software op de pc nodig. Zorg dat je zowel deze software als de app start. Neem dan het ip-adres en poortnummer, zoals weergegeven op het verbindingsscherm van de app, precies zo over in de DroidCam Client op de pc.

Op de pc kun je eventueel met een vinkje nog kiezen of behalve video ook de audio (het microfoongeluid van de smartphone) moet worden overgedragen. Heb je al een microfoon bij de pc, dan raden we aan om die te gebruiken. Een koptelefoon (met ingebouwde microfoon) geeft vaak de beste resultaten.

© PXimport

© PXimport

Als de kleuren wat dof zijn of niet kloppen, kan het helpen om de witbalans aan te passen. Dat kan met de app, via het menu linksboven, waar je ook nog enkele andere opties kunt wijzigen. Gebruik je de betaalde Pro-versie dan is de witbalans samen met enkele andere opties ook eenvoudig via een knoppenbalk in de DroidCam Client aan te passen.

Standaard gebruikt DroidCam de camera op de achterkant van de smartphone. Maar je kunt ook de selfiecamera aan de voorkant selecteren. Op het verbindingsscherm van de app klik je daarvoor op het icoontje rechtsboven. Op wat oudere toestellen en budgetmodellen geeft de camera aan de achterkant vaak een betere kwaliteit, bij nieuwere toestellen maakt het minder uit.

Je ziet in het menu (via de drie puntjes) ook een optie Instellingen. Daarin kun je bijvoorbeeld aangeven dat het toestel ‘wakker’ moet blijven, wat bij veel toestellen nodig is om wifi en de camera actief te houden. Ook kun je het scherm automatisch laten dimmen.

Evengoed zul je bij langere sessies merken dat het slim is de smartphone op te laden tijdens het gebruik van DroidCam. Het vraagt namelijk veel van de accu. Verder kun je nog een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven voor het gebruik als ip-camera, zodat niet iedereen zomaar het beeld op kan vragen.

Pro-versie

DroidCam heeft een uitgebreidere Pro-versie (4,99 euro) genaamd DroidCamX Pro. Die is vrij van advertenties en biedt enkele extra features. Zo kun je een hogere resolutie kiezen en heb je meer controle over de instellingen van de camera. Bij de gratis versie is de resolutie beperkt tot 480p.

In de praktijk geeft dat al een prima beeld, zolang het niet op een groot scherm wordt uitgerekt. Een hogere resolutie is daarom niet direct nodig en kan zelfs nadelig zijn, met neveneffecten als een vertraagd beeld.

DroidCam is overigens niet de enige app om een smartphone tot ip-camera of webcam om te toveren. Andere bekende voorbeelden zijn IP Webcam en EpocCam. Ook deze apps bieden doorgaans een betaalde versie die advertenties verwijdert of extra functies toevoegt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000