VLC media player, herontdekt
VLC media player is een van de populairste in zijn soort – en heus niet alleen omdat die gratis is. Er zijn namelijk weinig mediaspelers die zonder extra codecs zo veel verschillende mediaformaten afspelen. En wie de moeite neemt de minder bekende opties en mogelijkheden van het programma te ontdekken, heeft snel door dat zelfs een omschrijving als ‘flexibele mediaspeler’ de tool onrecht aandoet.
Tip 01: Download
Heb je VLC media player nog niet op je computer staan, zorg dan dat je die van de officiële website downloadt. Het zou niet de eerste keer zijn dat derden een geïnfecteerde versie van de tool op een andere site aanbieden. De meest recente versie op het moment van dit schrijven is 3.0.6. Normaal gesproken detecteert de site je besturingssysteem en zal die de overeenkomstige versie ter download aanbieden.
Je kunt desgewenst andere versies ophalen via het pijltje naast Download VLC; het programma is namelijk voor diverse platformen beschikbaar, waaronder Windows 32- en 64-bits, macOS, Linux en de mobiele platformen Windows Phone, Android en iOS. Klik je hier op Andere systemen, dan kun je uit diverse Linux-distributies en uit ‘exotische’ omgevingen als OpenBSD, OS/2 en Solaris kiezen. Langs deze weg kun je trouwens ook een portable Windows-versie downloaden, in zip- of 7zip-formaat.
Schuw je het experiment niet, dan kun je zelfs voor een van de ‘nightly builds’ gaan. Op dit moment staat bijvoorbeeld al versie 4.0.0 in de steigers, en die kun je op de site van Videolan ophalen. Besef wel dat deze versie de installatie van je oudere versie ongedaan maakt.
©PXimport
Tip 02: Interface
Je kunt het uitzicht van VLC media player (verder afgekort als VLC) op verschillende manieren aanpassen. Wanneer je het menu Extra / Interface aanpassen kiest, kun je zelf de volgorde van de elementen voor diverse menubalken instellen, waaronder de Hoofdwerkbalk en de Tijdwerkbalk. Je kunt deze elementen gewoon met de muis verslepen. Via de knop Nieuw Profiel kun je de knoppenlay-out dan onder een eigen naam bewaren.
Kijk zeker ook even bij Extra / Voorkeuren / Interface. Hier kun je allerlei aspecten van de interface wijzigen. De meest ingrijpende visuele aanpassing verkrijg je echter door een ander thema oftewel skin te gebruiken. Je vindt op de site van Videolan meer dan honderd skins, waar je ze overigens ook in één keer kunt downloaden. Daarna hoef je alleen maar het zip-bestand uit te pakken. Om zo’n skin toe te passen, ga je naar Extra / Voorkeuren / Interface en stip je Aangepast thema gebruiken aan, waarna je via Kiezen naar een geschikt vlt-bestand verwijst. Bevestig je keuze met Opslaan. Vind je niet meteen iets geschikts in dit toch wel ruime aanbod, dan kun je zelfs je eigen skin ontwerpen met behulp van de VLC media player Skin Editor.
©PXimport
Met behulp van skins geef je VLC meteen een compleet ander uiterlijk
-
Tip 03: Instellingen
De meeste gebruikers vinden al snel de weg naar het instellingenmenu van VLC: druk op Ctrl+P of ga naar Extra / Voorkeuren. Op het tabblad Sneltoetsen krijg je meteen een handig overzicht van de beschikbare sneltoetsen (zie ook VLChelp). Met een dubbelklik kun je die trouwens aanpassen.
Veel gebruikers zijn zich er echter niet van bewust dat ze ook een uitgebreider instellingenmenu kunnen oproepen. Om daar te komen, kun je linksonder, bij Weergave-opties, de optie Alles aanstippen. Het menu ziet er op slag totaal anders uit. In het linkerpaneel verschijnt een overzicht met de rubrieken Afspeellijst, Audio, Geavanceerd, Interface, Invoer/codecs, Streamuitvoer en Video. Elke rubriek bevat diverse subrubrieken en de bijbehorende items verschijnen vervolgens in het rechterpaneel. Erg handig is dat je in deze modus over een zoekbalk beschikt. Tik je hier bijvoorbeeld ondertitel in, dan krijg je in één keer alle onderdelen te zien die daarmee te maken hebben.
©PXimport
Tip 04: Afstandsbediening
Als je VLC op een mediacenter-pc draait, kan het handig zijn om het programma op afstand te bedienen, bijvoorbeeld vanaf een browser op je laptop of smartphone. Om deze functie in te schakelen open je Extra / Voorkeuren en stel je Weergave-opties in op Alles, zoals beschreven in de vorige tip. Klik op de rubriek Hoofdinterface, zorg dat de Interfacemodule in het rechterpaneel staat ingesteld op Standaard en plaats een vinkje bij Web. Klik nu op het pijltje naast de rubriek Hoofdinterface en selecteer Lua. Rechts, bij Lua-interfaceconfiguratie, vul je een Wachtwoord in. Bevestig met Opslaan en herstart VLC.
Over naar je browser, (voorlopig) op dezelfde pc. Hier tik je localhost:8080 in de adresbalk in – mocht je firewall protesteren, geef dan aan dat het om bonafide verkeer gaat. Er wordt om het wachtwoord gevraagd (de gebruikersnaam laat je oningevuld) en meteen erna verschijnt een afstandsbediening voor VLC, met handige knopjes aan de linkerzijde.
Je hoeft nu alleen het interne ip-adres van de pc met VLC te kennen – het opdrachtregelcommando ipconfig vertelt je dit – om VLC ook vanaf een ander netwerkapparaat te kunnen bedienen. Je hoeft in die browser dan alleen <ip-adres>:8080 in te vullen.
©PXimport
Tip 05: Ondertiteling
De kans is groot dat er ook één of meer ondertitelsporen beschikbaar zijn als je in VLC een film of video bekijkt. Afhankelijk van het containerformaat zijn de ondertitels wellicht al in het videobestand opgenomen. Kijk dat na bij Ondertitels / Ondertitelspoor; mogelijk zijn hier zelfs verschillende sporen in diverse talen beschikbaar. Klik op zo’n spoor om het resultaat te zien.
Bij veel (gedownloade) films zit de ondertiteling echter in een afzonderlijk bestand, vaak met de extensie srt. Normaal gesproken pikt VLC de ondertitels automatisch op, als dat bestand zich tenminste met exact dezelfde naam in dezelfde map als het videobestand bevindt. Desnoods verwijs je vanuit VLC zelf naar het juiste ondertitelbestand via Ondertitels / Ondertitelbestand toevoegen.
Ben je nog op zoek naar het bijbehorende ondertitelbestand? Ook dat kan vanuit VLC zelf via de inmiddels ingebouwde plug-in VLSub. Open het menu Weergave en kies VLSub. Stel de gewenste taal in (zoals Dutch) en vul de titel van de film, serie of het specifieke seizoen in. Druk op Search by name, selecteer het gewenste ondertitelbestand, klik op Download selection en op de bijbehorende link, waarna je browser het bestand zal downloaden.
©PXimport
Tip 06: Synchronisatie
Is de synchronisatie tussen ondertitels en film niet optimaal en brengt een ander ondertitelbestand ook geen soelaas, dan kun je de hulp van VLC inroepen. Zo kun je de ondertitelvertraging stelselmatig iets verkleinen via de G-toets en vergroot je die juist met de H-toets. Meer opties vind je via Extra / Spoorsynchronisatie. Hier kun je tot op een duizendste seconde nauwkeurig de gewenste vertraging (via positieve waarden) of versnelling (via negatieve waarden) van het ondertitelspoor ingeven. Als ondertitels iets te laat doorkomen in verhouding tot de audio, dan kun je ook nog een geavanceerde synchronisatiemethode toepassen met behulp van tijdstempels. Zodra je een zin hoort die makkelijk herkenbaar is, druk je op Shift+H. Vervolgens druk je op Shift+J wanneer je de bijbehorende ondertitel ziet verschijnen. Om beide op elkaar af te stemmen, moet je vervolgens op Shift+K drukken. Je herstelt de originele audio- en ondertitelsynchronisatie weer met de sneltoets Ctrl+Shift+K.
©PXimport
Ondertitels opzoeken en synchroniseren doe je gewoon vanuit VLC zelf
-
Tip 07: Mediaconversie
VLC laat zich ook prima inzetten als mediaconverter. Laten we als voorbeeld een YouTube-filmpje nemen waarvan je alleen de audio wenst over te houden – meteen ook een illustratie hoe je zulke filmpjes rechtstreeks vanuit VLC kunt downloaden.
Je opent eerst de YouTube-video in je browser, waarvan je vervolgens het bijbehorende webadres selecteert en met Ctrl+C naar het klembord kopieert. In VLC ga je naar Media / Netwerkstream openen, plak je de url met Ctrl+V in het veld en druk je op Afspelen. Open het menu Extra en kies Codecinformatie. Er duikt een venster op waarin je het volledige webadres, onderaan bij Locatie, naar het klembord kopieert. Dat plak je nu weer in je browser; de video wordt direct afgespeeld. Klik het met de rechtermuisknop aan en kies Opslaan als. Even later is de video offline beschikbaar in mp4-formaat.
Omzetten naar mp3 gaat als volgt. Ga naar Media / Converteren/opslaan. Druk op de knop Toevoegen en verwijs naar het mp4-bestand. Klik op Converteren/opslaan en selecteer het profiel Audio – MP3. Eventueel klik je hier ook op de knop met de moersleutel: op het tabblad Audiocodec kun je nu de kwaliteit aanpassen en bijvoorbeeld een Bitrate van 192 kb/s instellen. Bevestig met Opslaan, geef een geschikte naam voor je mp3-bestand op en zet de conversie in gang met Start.
©PXimport
Tip 08: Recorder
VLC is niet alleen een mediaspeler; je kunt de tool ook inzetten om allerlei media op te nemen. Zo is het programma uitstekend geschikt om snapshots van een video te maken. Dat kan via het menu Video / Snapshot maken of met de sneltoets Shift+S (Windows, Linux) of Cmd+Alt+S (macOS).
VLC kan ook live webcambeelden opnemen. Probeer het eerst als volgt. Ga naar Media / Opnameapparaat openen. In het uitklapmenu bij Opnamemodus kies je DirectShow, waarna je bij Video-apparaatnaam je webcam selecteert en bij Audio-apparaatnaam het gewenste apparaat (Geen behoort ook tot de mogelijkheden). Klik op het pijltje naast Afspelen en kies Stream. Druk op Volgende, controleer of Bestand is geselecteerd bij Nieuw doel, klik op Toevoegen en vul de gewenste bestandsnaam en extensie in. Deze laatste moet dan wel overeenkomen met het Profiel dat je selecteert nadat je op Volgende hebt gedrukt; bijvoorbeeld de bestandsnaam webcam.mp4 met als profiel Video – H.264 + MP3 (MP4). Druk opnieuw op Volgende en start de opname met Stream. Druk op de Stop-knop om de opname te beëindigen.
Lukt het niet op die manier, ga dan als volgt te werk. Selecteer opnieuw het gewenste video- en audioapparaat zoals hierboven beschreven. Klik op Geavanceerde opties en stel de Video-invoer beeldsnelheid bijvoorbeeld in op 30,00. Bevestig met OK en klik op Afspelen. Ga naar Weergave en selecteer Geavanceerde bediening, zodat onderaan in beeld ook een rode opnameknop beschikbaar komt. Hiermee kun je de beelden opnemen. Druk nogmaals op de knop om de opname te stoppen.
©PXimport
VLC heeft zich tot een veelzijdige mediarecorder ontpopt
-
Tip 09: Logo
Met VLC kun je je audio of video natuurlijk rechttoe, rechtaan afspelen, zonder enige franje, maar wie wel houdt van een gimmick op z’n tijd, kan terecht in een uitgebreide effectenbak. Open een videobestand en kies Extra / Effecten en filters. Een dialoogvenster opent zich en op het tabblad Audio-effecten zie je al meteen een grafische Equalizer. Die moet je desgewenst wel eerst nog even inschakelen; je kunt hier trouwens uit een hele reeks ‘presets’ kiezen.
Stel, je wilt je video graag afspelen met een klein logo van je vereniging in beeld. Nu kun je zo’n logo weliswaar in de beelden zelf inbranden (bijvoorbeeld met het gratis Avidemux), maar met VLC kan het ook minder ingrijpend. Bij Effecten en filters open je het tabblad Video-effecten. Je ziet hier verschillende onderliggende tabbladen, zoals Bijsnijden, Kleuren en Geometrie. Voor het logo klop je echter aan bij het tabblad Overlay. Hier plaats je dan een vinkje bij Logo toevoegen en haal je het gewenste afbeeldingsbestand op. Bij Boven en Links geef je (in aantal pixels) aan hoever het logo zich van de videorand moet bevinden en met de schuifknop bij Dekking stel je de transparantiegraad van je logo in – op deze manier kun je dus ook een watermerk in je video tonen. Bevestig met Opslaan.
Het is trouwens perfect mogelijk om meerdere audio- en video-effecten tegelijk te activeren. Let wel: als je de knop Opslaan indrukt, blijven de ingestelde effecten bij volgende afspeelsessies – ook bij andere video’s – actief.
©PXimport
Uitbreidingen
VLC ondersteunt ook plug-ins en extensies waarmee je de functionaliteit van het programma nog verder kunt uitbreiden. Die bereik je via het menu Extra / Plugins en extensies. Op het tabblad Addon-beheerder klik je vervolgens op Online meer addons zoeken en op Alles. In het rechterpaneel verschijnen nu de beschikbare uitbreidingen. Dat blijken echter vooral thema’s te zijn die zich met één druk op de knop laten installeren. De rubriek Extensies is vooralsnog dunner bezaaid en bevat slechts een handvol items, waarvan er een paar inmiddels standaard in VLC zijn ingebakken, zoals de mogelijkheid om media af te spelen waar die de vorige keer was gestopt en de functie om ondertitels op te halen (zie tip 5).
©PXimport
Opdrachtregel
VLC beschikt weliswaar over een grafische interface, maar het kan soms ook handig zijn om het programma vanuit de opdrachtregel aan te sturen, temeer omdat je zulke commando’s dan ook in een script of batchbestand kunt opnemen. Goed om weten is in elk geval dat je met het commando vlc --help het tekstbestand vlc-help.txt genereert, met daarin een overzicht van alle opdrachtregelopties. Een nog veel uitgebreider tekstbestand krijg je met vlc -H (met hoofdletter). Krijg je het txt-bestand niet te zien, start de Opdrachtprompt dan als administrator op en probeer het opnieuw. Het resulterende tekstbestand kun je bijvoorbeeld via Wordpad bekijken; je zult snel merken dat VLC in een indrukwekkend arsenaal aan parameters voorziet.
©PXimport