Review: WoonVeilig Alarmsysteem

© PXimport

Review: WoonVeilig Alarmsysteem

Geplaatst: 15 juli 2013 - 10:57

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Robin Smit

Eigen haard is goud waard. Om die reden wil je er ook voor zorgen dat anderen niet zomaar bij jouw waardevolle eigendommen kunnen komen. Uiteraard zijn er al vele jaren alarmsystemen op de markt die je hierbij kunnen helpen. Wat echter een stuk meer van deze tijd is, zijn de alarmsystemen die je via internet altijd en overal volledige controle over jouw huis geven. Om hier eens van te proeven ben ik aan de slag gegaan met een alarmsysteem van WoonVeilig.

Het systeem waar ik mee aan de slag ben gegaan bestond uit het WoonVeilig basisalarmsysteem aangevuld met een optionele nachtzicht camera en een slimme stekker. Onder het basisalarmsysteem vallen een huiscentrale, twee bewegingsmelders, een deur/raamcontact, een afstandsbediening en het bedieningspaneel. Eventueel is dit pakket ook uit te breiden met bijvoorbeeld lekkage- of rookmelders.

 

© PXimport

Het systeem waarmee ik aan de slag ben gegaan.

Installatie

bij het uitpakken van het basisalarmsysteem viel me direct op dat de producten in de doos erg hoogwaardig aanvoelen. Bij de producten is een stapsgewijze handleiding gevoegd die het eenvoudig maakt om het hele systeem aan te sluiten. Alle producten in de doos zijn namelijk vooraf al met elkaar gekoppeld, waardoor je zelf alleen de huiscentrale hoeft aan te melden via internet en vervolgens alle producten een plek in je huis moet geven.

Voor het alarmsysteem bij mij thuis werd bezorgd had ik alvast de accu van mijn boor opgeladen, aangezien ik had verwacht de nodige gaten te moeten boren. Bij het openen van de doos kwam ik er echter achter dat voor alle onderdelen dubbelzijdige tape met klittenband aanwezig was in de doos. Aangezien alle onderdelen ook nog eens draadloos zijn was het monteren ervan ongeveer net zo eenvoudig als het plakken van magneten op een koelkast.

De optionele camera en slimme stekker die bij de set werden geleverd, waren nog niet gekoppeld met het de huiscentrale. Dit moest ik zelf nog doen via de website van WoonVeilig. Voor de camera heeft dit de nodige problemen opgeleverd, aangezien het internet in mijn hele huis plat ging wanneer ik deze aansloot op het internet. Het gebruiken van een andere router heeft dit probleem opgelost, maar het was wel even een omschakeling in vergelijking met de eenvoud waarmee ik het basisalarmsysteem heb kunnen installeren.

Abonnement

Voor het gebruik van het WoonVeilig systeem is een abonnement vereist. Om standaard gebruik te maken van het systeem sluit je een abonnement af van 8,95 euro per maand. Hiervoor krijg je toegang tot het beheer van je systeem via internet en krijg je geautomatiseerde meldingen op je telefoon of e-mail. Het basisabonnement is uit te breiden met een abonnement voor video of een verbinding met de meldkamer. De kosten van het basisabonnement vind ik erg schappelijk voor wat je hiervoor krijgt. Wel vind ik het jammer dat het beveiligingssysteem zonder dit abonnement nagenoeg onbruikbaar wordt. Zo kun je zonder het abonnement het systeem alleen nog aansturen via het bedieningspaneel of de afstandsbediening. Het beheer van het systeem is dan niet meer toegankelijk.

Thuisgebruik

Voor het gebruik van het alarmsysteem worden er een bedieningspaneel en een afstandsbediening meegeleverd. Voor het bedieningspaneel is het mogelijk om verschillende toegangscodes in te stellen die vervolgens kunnen worden toegewezen aan specifieke personen. Het systeem slaat af- en aanmeldingen van het systeem op, zodat je precies kunt zien wie er op welk tijdstip in huis is geweest. Erg handig voor wanneer je bijvoorbeeld de schilder tijdelijk toegang wil geven tot je huis. Dit kan echter ook nog eenvoudiger met behulp van de afstandsbediening die je tijdelijk aan iemand kunt uitlenen.

Op afstand

Wat mij persoonlijk het meeste aanspreekt aan het beveiligingssysteem is de mogelijkheid om het aan te sturen vanaf mijn smartphone. De app is beschikbaar voor Android, iPhone en iPad. Zelf heb ik de app getest op mijn iPhone.

Met behulp van de app heb je onder andere de mogelijkheid om het alarmsysteem aan of uit te zetten, meldingen te bekijken, live beelden van eventuele camera’s op te vragen en slimme stekkers te beheren. Met deze app op mijn telefoon had ik echt het idee dat ik dag en nacht totale controle had over wat er in mijn huis gebeurde. Dit geeft een veilig gevoel. Wel vond ik de werking van de app wat omslachtig. Zo moet je bij elk gebruik opnieuw inloggen en kan het lang duren voor bijvoorbeeld een in- of uitschakeling is doorgevoerd. Dit neemt niet weg dat alle functies wel gewoon werken en dat is toch het belangrijkste in het geval van een beveiligingssysteem.

 

© PXimport

Zowel in lichte als donkere situaties laat de camera je zien wat er in huis gebeurt.

Een van de leukste functies aan de app is de mogelijkheid om live beelden van je huis te bekijken, wanneer je een of meerdere camera’s op je beveiligingssysteem hebt aangesloten. De beelden zijn niet heel scherp, maar ruim voldoende om te zien wat er in huis gebeurt. Ook ‘s nachts zijn de beelden duidelijk genoeg door de infraroodfunctie.

Meldingen

Misschien wel een van de belangrijkste functies van een alarmsysteem is dat het systeem meldingen geeft bij mogelijke problemen. Het systeem van WoonVeilig doet dit bij het basisabonnement niet naar een meldkamer, maar naar opgegeven contactpersonen. Zo kun je zelf instellen wie er meldingen moeten krijgen bij calamiteiten.

In de praktijk blijkt dit prima te werken. Zo ben ik mijn huis binnen gegaan, terwijl het alarmsysteem was ingeschakeld. Zodra ik in het zicht kwam van de eerste bewegingssensor, begon de huiscentrale te piepen en nog geen twee seconden later ging mijn telefoon af. Een geautomatiseerde stem vertelde me vervolgens precies in welke kamer er een melding was geweest. Wil je dat er bij een melding ook direct een beveiliger naar je huis komt, dan zul je ook de WoonVeilig BeveiligerAanHuis service moeten afsluiten. Het mindere hieraan is, dat hiermee wel het grote voordeel van de lage maandelijkse kosten weg is.

 

© PXimport

De app vond ik wat omslachtig

Conclusie

Het WoonVeilig alarmsysteem is een kwalitatief goed systeem dat over het algemeen erg eenvoudig is te installeren. Met een relatief goedkoop abonnement is het mogelijk het systeem volledig via een online omgeving aan te sturen. Wel jammer is dat het systeem zonder dit abonnement nagenoeg onbruikbaar is. Ook is de app voor deze aansturing iets omslachtig, maar dit neemt niet weg dat de app voldoende functionaliteit biedt om met een veilig gevoel je huis te verlaten. Mocht er toch nog iemand in huis willen komen, dan ben je daar binnen enkele seconden van op de hoogte met het systeem.

WoonVeilig Alarmsysteem

Prijs

Basispakket: 299 euro

Camera: 199 euro

Slimme stekker: 54,95 euro

Abonnement vanaf: 8,95 euro per maand

App iPad, iPhone, iPod touch (met iOS 4.0 of later) en Android (2.2 of later)

Pluspunten

- Eenvoudige installatie

- Lage maandelijkse kosten

- Kwalitatief hoogwaardig

- Altijd en overal zicht op je huis

Minpunten

- Systeem zonder abonnement nagenoeg onbruikbaar

- App is omslachtig

SCORE: 8/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000