Review Oppo Reno8 Pro - Onopvallend goed

© PXimport

Review Oppo Reno8 Pro - Onopvallend goed

Geplaatst: 15 september 2022 - 09:49

Aangepast: 23 oktober 2023 - 09:48

Joris Peterse

De Reno-serie van Oppo staat altijd garant voor een degelijke smartphone zonder poespas. Met de Oppo Reno8 Pro wordt dezelfde koers gevaren. Je leest er meer over in deze Oppo Reno8 Pro review.

Het recept van de Oppo Reno-serie is inmiddels bekend. De smartphones delen ontzettend veel eigenschappen van de iPhone en ondanks dat er weinig aan te merken valt aan de smartphones, zijn er ook weinig eigenschappen die het toestel positief laten opvallen. Ook bij deze Oppo Reno8 Pro is dat hetzelfde verhaal.

Oppo Reno8 Pro

© PXimport

Oppo Reno8 Pro

© PXimport

Oppo Reno8 Pro

© PXimport

Oppo Reno8 Pro

© PXimport

Ontwerp

De Oppo Reno8 Pro heeft een ontwerp dat het een en ander weg heeft van de iPhone 12. Met als opmerkelijk verschil dat de Oppo-smartphone opvallend lichter is. Het formaat en het ontwerp met de metalen rand rondom de smartphone lijken echter behoorlijk op de iPhone. Op de achterzijde zijn de camera’s net even anders geplaatst in een aflopende verhoging. Met een hoesje eromheen zie je dat echter niet, wat het iPhone-gevoel houdt. Iets waar Oppo een handje van heeft, want veel producten dat het merk maakt is teveel afgekeken van Apple. Van de smartwatch tot de in-ears. Er is zelfs een tablet die de Oppo Pad Air heet.

Wat ook van Apple overgenomen wordt zijn de prijzen, want helaas zijn de adviesprijzen van het merk te hoog ingezet. Dat is ook het geval bij deze Oppo Reno8 Pro: 749 euro. Een prijsklasse waarin je ook een topklasse Samsung Galaxy-smartphone of iPhone kunt krijgen.

Oppo kijkt teveel af van Apple

-

Hardware: genoeg voor razendsnelle ervaring

Op specificatiegebied rechtvaardigt Oppo het prijskaartje nog. Je hebt beschikking over een smartphone die razendsnel aanvoelt. En met snel bedoel ik ook snel als OnePlus in goede dagen van weleer-snel. Je vliegt door menu’s en apps. De MediaTek Dimensity 8100-chipset lijkt ten volste te worden benut, door de software-afstelling en de hoge verversingssnelheid van het scherm (maximaal 120 hertz).

Naast de verversingssnelheid is de weergavekwaliteit van dat scherm ook dik in orde. Kleuren zijn opvallend fel en helder weergegeven. Ook in zonlicht kun je het scherm daardoor prima aflezen. Achter het scherm zit een van de snelste vingerafdrukscanners van zijn soort.

De accucapaciteit is wat je kunt verwachten en de accuduur is vrij goed. Zo’n anderhalf à twee dagen met een volle accu is haalbaar. Is deze leeg, dan zorgt de meegeleverde snellader met een laadvermogen van maximaal 80 watt dat je binnen enkele minuten alweer tot een procentje of dertig gevuld bent. Draadloos opladen zit er niet in. Ook ontbreken een geheugenkaartslot en audiopoort.

Software: Android 12 ColorOS

De Oppo Reno8 draait op Android 12, met daarover de ColorOS-interface. Oppo heeft de software zo geoptimaliseerd dat het systeem zuinig en razendsnel werkt, alhoewel er wel achtergrond-apps worden onderbroken hiervoor. Hierdoor kun je meldingen en functionaliteit van apps missen. Toch oogt en voelt alles een stuk beter dan Androidskins van veel andere Chinese merken. Alhoewel een slechte uitlijning of vertaling nog altijd onnodig slordig oogt.

Er is wat bloatware te vinden, zoals apps van Amazon, Facebook, Microsoft en TikTok. De hoeveelheid onnodige voorgeïnstalleerde apps valt echter reuze mee. Bovendien zijn veel apps te verwijderen als je ze niet nodig hebt.

Het verbeterpunt zit ‘m voor Oppo met name in de update-ondersteuningsduur. Met twee beloofde Androidversie-updates en drie jaar beveiligingsupdates loopt Oppo mijlenver achter op de merken waar Oppo de concurrentie mee aangaat.

Oppo Reno8 Pro

© PXimport

Oppo Reno8 Pro

© PXimport

Oppo Reno8 Pro

© PXimport

Camera: Twee bruikbare camera’s achterop

Oppo wil al jaren meedoen met de grote jongens als het aankomt op camerakwaliteit. De grote zwarte cirkels om de lens, die doen lijken alsof de sensor groter is dan ‘ie in werkelijkheid is, weerspiegelt hoe het in feite is. In praktijk is het meer marketing dan een camera-ervaring die gelijkligt aan Samsung-, Google- en Apple-smartphones. Dat ze een eigen beeldverwerkingschip ‘MariSillicon’ hebben ontwikkeld merk je in praktijk niks van. Ook staat het leuk in specificatielijsten dat er vier verschillende lenzen zijn, maar in praktijk is één ervan een dieptesensor en een ander een twee megapixel-macrocamera die op veel smartphones van het moederbedrijf BBK-Electronics te vinden zijn, hieronder vallen ook merken als OnePlus, Vivo en Realme. Die macrocameralens wordt al jaren gebruikt en is vanaf dag één al een waardeloze ervaring: ruis, donkerte, onscherpte. Hopeloos. Oppo weet dit ongetwijfeld zelf ook. De macrofunctie zit diep verscholen in de camera-instellingen en op de site van Oppo staan opvallend weinig lenseigenschappen van de macrolens.

Dikke zwarte randen rondom de camera's en een mini-macrocamera in de kleine zwarte cirkel.

© PXimport

Laat je dus niet afleiden door de specificaties: de Oppo Reno8 heeft twee bruikbare camera’s aan de achterzijde. Een groothoeklens en een primaire. Er zijn drie zoomniveau’s die direct beschikbaar zijn in de camera-app: groothoek, regulier en 3x zoom. Dat zoomen gebeurt door af te snijden van de primaire lens.

Deze twee camera’s staan hun mannetje. Dat Samsung, Apple en Google in dezelfde prijsklasse camera’s maken die net even wat meer detail vastleggen in uitdagende lichtomstandigheden, maakt nog niet dat er iets mis is met Oppo’s camera’s. Integendeel. De primaire camera maakte in alle lichtomstandigheden goede foto’s. De groothoekcamera heeft iets meer moeite met moeilijk licht, bijvoorbeeld schaduwvlakken en donkere omgevingen.

Oppo Reno 8 Pro foto

© PXimport

Oppo Reno 8 Pro foto

© PXimport

Oppo Reno 8 Pro foto

© PXimport

De drie zoomniveau's van de Oppo Reno8 Pro, waarbij de zoomfunctie inzoomt op de primaire lens.

Alternatieven voor de Oppo Reno8 Pro

De Oppo Reno8 Pro bevalt prima. In gebruik waren er geen nadelen opmerkbaar, en het enige kritiekpunt is dat de update-support onvoldoende is. Dat Oppo veel afkijkt bij Apple hoeft niet als nadeel gerekend te worden, meer als kritiek.

Dat houdt niet in dat er geen goede alternatieven zijn voor de Oppo Reno8 Pro. Dat heeft met name te maken met de adviesprijs van 749 euro. Voor dat geld kun je smartphones kopen die beter zijn, met name op cameragebied en ondersteuning. Denk hierbij aan een Samsung Galaxy S22 of een Pixel 6. Ook een iPhone 13 verschilt niet bijster veel in prijs.

Conclusie: Oppo Reno8 Pro kopen?

De Oppo Reno8 Pro is een smartphone waar weinig op aan te merken valt. De smartphone is razendsnel en er valt niks aan te merken op de schermkwaliteit, primaire en groothoekcamera’s en rekenkracht. De Reno8 is alleen wat te hoog geprijsd, en fabrikanten als Samsung, Google en Apple bieden voor vergelijkbare prijzen betere smartphones die door hun langere update-ondersteuning duurzamere en betere alternatieven zijn.

7,0

Oppo Reno8 Pro

Pluspunten

Bouwkwaliteit en gewicht

Razendsnel

Beeldkwaliteit

Minpunten

Uit de markt geprijsd

Update-ondersteuning

Overbodige macrocamera

Conclusie

**Adviesprijs** vanaf € 749,- **Kleuren** Zwart, groen **OS** Android 12 (ColorOS) **Scherm** 6,7 inch amoled (2412x1080, 120 hertz) **Processor** 2,85 GHz (MediaTek Dimensity 8100) **RAM** 8 GB **Opslag** 256 GB (niet uitbreidbaar) **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 50, 8, 2 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,1 x 7,4 x 0,8 cm **Gewicht** 183 gram **Overig** Usb-c (80 watt snellader) **Website** [www.oppo.com/nl]( https://www.oppo.com/nl/smartphones/series-reno/reno8-pro-5g/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000