Review: Samsung Galaxy S8 en S8+

Review: Samsung Galaxy S8 en S8+

Smartphone & tablet

Geplaatst: 12 mei 2017 - 08:54

Aangepast: 26 augustus 2022 - 17:31

Het is voorjaar en dat betekent tijd voor een nieuwe Samsung Galaxy S. Na het debacle van de Galaxy Note 7 die vorig najaar werd geïntroduceerd, is Samsung er veel aan gelegen om de nieuwe telefoon tot een groot succes te maken. En daarvoor heeft het Koreaanse merk alles uit de kast gehaald.

De nieuwe Galaxy S8 en de grotere S8+ hebben een scherm dat vrijwel geheel de voorzijde van de toestellen beslaat. De S8 en S8+ zijn technisch gelijk, buiten het feit dat de S8+ een 6,2inch-scherm heeft (15,7 centimeter), waar de S8 het met een 5,8inch-scherm (14,7 centimeter) moet doen. Die schermen hebben overigens een nieuwe beeldverhouding waarbij het scherm ruim tweemaal zo hoog is als het breed is.

De Galaxy S8-modellen hebben aan beide kanten aflopende randen waardoor het scherm aan de zijkanten dus ook licht gebogen is, en bijna tot de rand van het toestel doorloopt. Ook aan de boven- en onderzijde heeft Samsung de randen tot een minimum beperkt. Hierdoor lijkt de Galaxy S8 optisch vrijwel geheel uit scherm te bestaan.

Geen homeknop

Om de dunne schermranden mogelijk te maken, heeft Samsung wel afscheid moeten nemen van de fysieke homeknop en de capacitieve back- en task-switcher-knoppen. Deze zijn nu dus vervangen door virtuele knoppen onderaan het scherm, net als bij praktisch alle andere Android-telefoons. Samsung heeft er wel voor gezorgd dat de virtuele homeknop altijd beschikbaar is, óók wanneer een app fullscreen weergegeven worden. Het scherm is op de plek van de homeknop namelijk drukgevoelig, en door juist op dit stukje harder op te drukken, wordt u altijd naar het homescreen teruggeleid. Het vergt even gewenning, maar werkt – zo is onze ervaring – in de praktijk prima.

Bixby

Samsung levert de Galaxy S8 met Android 7 en zijn eigen TouchWiz-interface. Deze is een heel stuk minder uitgesproken dan voorheen, en tijdens de installatie van de telefoon kunt u er nu ook voor kiezen om specifieke Samsung-software zoals een eigen browser wel of niet te installeren. Wat u sowieso altijd krijgt is Bixby, Samsung nieuwe virtuele assistent die u op meerdere manieren kan helpen. Via spraakgestuurde commando’s kan Bixby helpen uw telefoon te bedienen, maar Bixby is bijvoorbeeld ook ingebouwd in de camera-app, waardoor u eenvoudig qr-codes kunt scannen en zelfs objecten kunt herkennen, waarna u er extra informatie over krijgt of kunt zien wat een product kost. Helaas was Bixby op het moment dat wij de telefoon testten nog niet (geheel) operationeel, en de spraakherkenning is bovendien alleen Engelstalig. Met voldoende ontwikkeling kan Bixby echter een waardevolle toevoeging worden, zo is onze inschatting.

Camera en prestaties

De camera van de Galaxy S7 was érg goed, en Samsung gebruikt dezelfde 12megapixel-camera dan ook (vrijwel) ongewijzigd in de Galaxy S8. Dankzij de hogere processorkracht kan de nieuwe camera-app nog wat slimme trucjes uithalen die ook bij veel beweging voor scherpere foto’s zorgen, maar de verschillen zijn klein. Dankzij de nieuwe eightcore processor zijn de Galaxy S8 en S8+ bovendien onder alle omstandigheden watervlug, terwijl ook de werktijd op de accu dik in orde is.

Prijzig

Eigenlijk hebben we maar één punt van kritiek op de Galaxy S8 en dat is de prijs. De normale Galaxy S8 heeft een adviesprijs van 799 euro, terwijl de grotere S8+ zelfs 899 euro kost. Hoewel beide toestellen er prachtig uitzien en uitstekend presteren, is dat wel behoorlijk aan de prijs.

Conclusie

Prachtige smartphones met bijna apparaat-vullend scherm en zeer goede prestaties, maar helaas ook hoge prijzen.

Pluspunten
Zeer fraai design, goede bouwkwaliteit, grootbeeldscherm in relatief kleine behuizing, prestaties, camera.
Minpunten
Prijs.

Adviesprijs: € 799,– / € 899,–

Voor meer informatie: www.samsung.nl

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000