Oude apps worden verborgen in de Google Play Store

© PXimport

Oude apps worden verborgen in de Google Play Store

Geplaatst: 7 april 2022 - 07:13

Aangepast: 16 november 2022 - 09:37

Joris Peterse

Android-apps in de Google Play Store die al twee jaar geen updates hebben ontvangen, worden verborgen in de applicatiewinkel. De nieuwe maatregel gaat vanaf één november 2022 in.

Google verwacht dat app-ontwikkelaars hun apps op z’n minst ieder jaar bijwerken, om zo mee te gaan met de nieuwe functies die Androidversie-updates bieden. Zo waarborgt Google dat apps die ten tijde van een oudere Androidversie ontwikkeld zijn, ook blijven werken met de recentste versie.

Zo beschikt de recente Androidversie bijvoorbeeld over de mogelijkheid om de locatie-, camera- of microfoonpermissie eenmalig toe te kennen aan een aan. Bijvoorbeeld om een QR-code te scannen om de app te koppelen aan een account. Verouderde apps, waarin deze Androidfunctie niet in verwerkt zit, kunnen hierdoor mogelijk niet goed werken omdat de app verwacht altijd of nooit cameratoegang te krijgen.

De nieuwe regels voor app-ontwikkelaars in de Play Store.

© PXimport

Beleidsverandering

In een blogpost maakte Google bekend dat oudere apps worden verborgen in de Play Store. Niet alleen zijn ze niet meer vindbaar, ook zijn ze niet meer te installeren door gebruikers. Hiermee dwingt Google dat ontwikkelaars hun apps onderhouden, met een extra jaar ‘coulance’.

Vanaf één november worden de nieuwe regels nageleefd door Google. Wanneer een app langer dan twee jaar niet is bijgewerkt, kunnen de ontwikkelaars de bestaande app gewoon updaten. Deze blijft immers aanwezig in de Play Store, aangezien de app wordt verborgen voor gebruikers.

Naar verwachting zal deze beleidsverandering geen grote gevolgen hebben voor de meeste bekende apps. Die worden actief bijgehouden door de ontwikkelaars. Het kan echter voorkomen dat een app die je graag gebruikt vanaf november opeens onvindbaar wordt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000