© PXimport

Uitrol Android 13 gestart

Geplaatst: 17 augustus 2022 - 12:03

Aangepast: 14 december 2022 - 09:43

Joris Peterse

Sinds dinsdag is Google begonnen met de uitrol van de nieuwste Androidversie: Android 13. De nieuwste Androidversie is voorlopig alleen beschikbaar als update voor Google Pixel-toestellen, later komt Android 13 ook voor een aantal andere toestellen en nieuwe modellen beschikbaar.

Na een testperiode van enkele maanden is Android 13 officieel uitgerold. Dat is sneller verlopen dan Androidversies 11 en 12. Die verschenen respectievelijk in september 2020 en oktober 2021. Wellicht is het vrijgeven van Android 13 eerder dan de vorige Androidversies omdat de update niet zulke grote veranderingen brengt.

Er wordt vooral voortgeborduurd op de nieuwe visuele stijl ‘Material You’, die Android 12 ingrijpend veranderde. Zo worden systeemkleuren aangepast op basis van jouw persoonlijke voorkeur en achtergrond. In Android 13 is dat iets verder uitgewerkt, met meer beschikbare palletkleuren en gestijlde icoontjes. Alhoewel op het moment van schrijven alleen Google-apps icoontjes hebben die aangepast worden aan je persoonlijke voorkeur.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Opvallend zijn ook de nieuwe afspeelnotificaties. En over notificaties gesproken: iedere app die je installeert moet je nu toestemming vragen om notificaties te mogen sturen. Wel zo prettig. Vanuit de snelle instellingen kun je een QR-codescanner starten (een functie die Samsung Galaxy-gebruikers al jaren kennen) en het klembord is veranderd. Kopieer je bijvoorbeeld tekst, dan kun je deze bijwerken voordat je het plakt. Tenslotte is er een handige mogelijkheid toegevoegd om per app de taal te bepalen.

© PXimport

© PXimport

Het vernieuwde klembord.

Andere functies zorgen voor betere samenwerking met een Chromebook, bijvoorbeeld door berichten te synchroniseren. Bluetooth Low Energy wordt ondersteund en zal in de toekomst meer mogelijk maken, met name voor draadloze audio. Meer over de nieuwe functies van Android 13 lees op je de site van Android of in ons Android 13-artikel.

Beschikbaarheid Android 13

Vooralsnog is Android 13 alleen beschikbaar voor Google Pixel-smartphones van de vierde, vijfde en zesde generatie. Deze smartphones zijn officieel niet beschikbaar in Nederland. De uitrol voor Pixel-smartphones verloopt niet zoals bij iPhones, waarbij alle apparaten gelijktijdig de update krijgen. Androidsmartphones krijgen deze gefaseerd uitgerold. Beschik je over een Pixel-smartphone en is de update nog niet verschenen, dan kun je deze forceren door je Pixel in te schrijven voor het Android betàprogramma (en je vervolgens weer uit te schrijven).

Bezit je een Androidsmartphone van een ander merk, nog even geduld moeten hebben voordat Android 13 uitgerold wordt en de fabrikant bekendmaakt welke toestellen wanneer een update krijgen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000