Zowel in de ochtend als de avond gebeurt er rondom zonsopgang en zonsondergang iets bijzonders met het licht. Het verandert naar een warme kleurtint: het gouden uur. Perfect voor fotografie!

Op een zonnige dag - waarbij er best eens een wolkje aanwezig mag zijn - zie je in de vroege ochtenduren en - praktischer voor de meeste mensen - avonduren het licht van kleurtint veranderen. In ieder geval kan je genieten van een omgeving die in goud-roze licht gezet wordt. Dat levert vaak schitterende foto's op. En niet alleen als het gaat om landschappen, maar ook in steden. Daarbij krijg je dan als bonus ook nog eens een mooi schaduwspel van gebouwen gratis en voor niks bijgeleverd.

Nu is een menselijke eigenschap dat we bepaalde zaken vergeten. Zeker die gouden uren, omdat ze vaak net rond etenstijd vallen. Of gewoon omdat we dan in slaap verzonken zijn. De iPhone komt ook nu weer eens goed van pas. Download om te beginnen de gratis app Magic Hour.

Op tijd gewaarschuwd

Zodra je de app start zie je een scherm met daarin een aftellende timer. Je raadt het al: zodra deze op nul staat begint het qua licht en fotograferen erg interessant te worden. Een en ander hangt vanzelfsprekend samen met het weer; bij een zwaarbewolkte hemel zal er weinig kleurrijks te beleven zijn. Tenzij de zon ineens tijdens het ondergaan onder de wolkenlaag door schijnt. Maar dat zijn zeldzaam (mooie) momenten. Hoe dan ook, de app meldt je dus precies wanneer het gouden uur begint. Nog handiger is het als je notificaties instelt. Tik daarvoor op de knop helemaal linksboven in beeld en vervolgens op Notifications and Alerts. Zet de gewenste schakelaars aan.

Heb je er geen behoefte aan om elke dag gewekt te worden door een alarm van Magic Hour, schakel dan vooral niets onder het kopje Sunrise Alerts (waarschuwingen bij zonsopgang) in. De schakelaars onder Sunset Alerts produceren éénmaal ingeschakeld een waarschuwing bij een naderend gouden uur en bijbehorende zonsondergang. Pas de waarschuwingstijd eventueel aan en verhoog of verlaag de standaard 60 minuten naar wens. Voor de liefhebbers kan er ook een waarschuwing bij volle maan gegevens worden (Full Moon Alert). Ook dan zijn mooie foto's te produceren, zeker in combinatie met langere sluitertijden en een statief.

© PXimport

Toekomst kijken

Zo uit de doos fungeert Magic Hour voor de meeste mensen prima. Mocht je wat meer planmatig aangelegd zijn, dan kan via een in-app aankoop a €1,09 de mogelijkheid tot het bekijken van gouden uren op data in de toekomst toegevoegd worden. Ook zijn daarmee andere locaties toe te voegen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000