🚨 Niet schrikken! Dit NL-Alert is een testbericht!

© NL-Alert | crisis.nl

🚨 Niet schrikken! Dit NL-Alert is een testbericht!

Geplaatst: 3 juni 2024 - 08:33

Redactie ID.nl

Ieder half jaar, op de eerste maandag van juni en december, zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit. Op maandag 3 juni 2024 wordt het volgende testbericht verstuurd. Krijg je het, dn weet je dus dar er niets aan de hand is. Krijg je het niet, dan moet je juist wél even actie ondernemen.

De overheid maakt gebruik van NL-Alert om tijdens dreigende noodsituaties berichten te sturen naar mensen die zich in de buurt van het incident bevinden. Deze berichten bevatten informatie en instructies. De dienst wordt bijvoorbeeld ingezet bij branden, noodweer of dreigende overstromingen. Twee keer per jaar, in juni en in december, wordt NL-Alert getest. Dat gebeurt altijd op de eerste maandag van de maand en op hetzelfde tijdstip: rond 12.00 uur. Wanneer je het testbericht ontvangt, hoef je niets te doen. Want nogmaals: het is een test. Dat staat er ook duidelijk in:

“NL-Alert 03-06-2024 12.00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required.”

🎧 💡 Gebruik je oordopjes of een koptelefoon? Dan kan het testbericht kan hard klinken. Tip: doe net voor 12.00 uur je koptelefoon af of doe je oordopjes uit.

Zo werkt NL-Alert

Noodsituatie bij jou in de buurt (of landelijk?). Dan waarschuwt de overheid je en krijg je NL-Alert op je mobiele telefoon. Dat het niet een gewoon appje of belletje is, hoor je: het alarmgeluid klinkt écht anders dan een normaal bericht. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel aanstaan, verder hoef je niets in te stellen. NL-Alert is gratis en anoniem; je telefoonnummer blijft onbekend. Kijk voor meer informatie op www.nl-alert.nl.

Geen NL-Alert gekregen?

Volgens de overheid ontvangt 92 procent van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder het testbericht. NL-Alert niet gekregen? Lees dan ons artikel: NL-Alert gemist? Zo krijg je hem voortaan binnen op je telefoon.

P.S. Vandaag ging het om een testbericht, maar wanneer er een echt NL-Alert wordt uitgestuurd en er is echt iets ernstigs aan de hand, dan kan het nooit kwaad om een beetje voorbereid te zijn. Lees daarvoor ⚠️ Wat moet je in huis hebben om voorbereid te zijn op een ramp?

Smartphones waar je iets aan hebt

Populair én minder dan 600 euro

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten