⚠️ Wat moet je in huis hebben om voorbereid te zijn op een ramp?

© Olga Yastremska, New Africa, Afr

⚠️ Wat moet je in huis hebben om voorbereid te zijn op een ramp?

Geplaatst: 17 mei 2024 - 10:29

José Mast

De Nederlandse overheid raadt iedereen aan een noodpakket in huis te hebben met onder andere water, houdbaar voedsel, een radio en een zaklamp. Wil je je nog beter voorbereiden, dan zijn er allerlei handige hebbedingetjes die ook op een avontuurlijke vakantie goed van pas komen. Check dit lijstje en bepaal wat je nodig hebt.

Ook interessant voor jou: NL-Alert gemist? Zo krijg je hem voortaan binnen op je telefoon

Als je nog nooit een ramp hebt meegemaakt, is het misschien lastig om je voor te stellen op welke situaties je je moet voorbereiden. Misschien denk je aan een overstroming, en dat is in bepaalde delen van het land inderdaad een reëel risico. Of je huis een grote kans loopt om te overstromen, kun je nagaan op de website Overstroomik.nl. De website Risicokaart.nl laat ook andere risico’s zien op straatniveau. De overheid noemt op de website Denkvooruit.nl ook extreem weer, een storing in de stroom- of watervoorziening en een aanslag als mogelijke risico’s.

Straten die blank staan

© Mikhail

❗❗ Noodpakket

Het is onmogelijk om je op alle mogelijke risico’s voor te bereiden. Toch noemt de overheid een aantal dingen die iedereen huis zou moeten hebben bij wijze van noodpakket:

☐ Zes liter water per persoon in flessen. Dat is genoeg voor 2 dagen.
☐ Houdbaar voedsel, zoals noten, groente in blik en gedroogd fruit.
☐ Radio op batterijen, smartphone met powerbank.
☐ Zaklamp met extra batterijen, kaarsen en lucifers.
☐ EHBO-doos met gebruiksaanwijzing.
☐ Dekens om warm te blijven.
☐ Fluitje om hulpdiensten te laten weten waar je bent.
☐ Contant geld.
☐ Gereedschap, zoals hamer, zaag en kniptang.
☐ Desinfecterende gel, wc-papier, natte doekjes, maandverband, tandpasta en tandenborstel.
☐ Kopieën van identiteitsbewijzen en een lijstje met belangrijke telefoonnummers.
☐ Reservesleutels van huis en auto.
☐ Waterdichte rugzak, zodat je je noodpakket makkelijk kunt meenemen als je plotseling moet evacueren.

Waterafstotende rugzakken

(Ook handig voor op vakantie)

❗ Geen ramp? Toch handig!

Bij (gespecialiseerde) outdoorwinkels vind je nog veel meer handige tools die bij een ramp goed van pas komen. Maar misschien hoef je ze niet ongebruikt in je waterdichte rugzak te laten zitten. Ook bij survivallen, op vakantie en bij avontuurlijke wandelingen en fietstochten kun je veel plezier hebben van bepaalde gadgets.

Jerrycan

Kampeerders kennen de (opvouwbare) jerrycan, waarmee je gemakkelijk vijf of tien liter water tapt voor later gebruik. Als je ver van de bewoonde wereld bent, kan een opvouwbare jerrycan goede diensten bewijzen. Ook in je noodpakket thuis hoort een jerrycan thuis, zodat je snel een grote hoeveelheid water kunt opslaan.

Jerrycan

© ronstik

Waterfilter

Ben je gewend om altijd een flesje water bij je te hebben, dat je steeds bijvult met kraanwater? Reuze handig in Nederland, want een kraan met drinkbaar water is nooit ver weg. Maar wat nu als er een storing is in het waterleidingsysteem? Of als je een lange wandeling maakt of wildkampeert in het buitenland? Je hebt dan misschien wel water in de buurt, maar kun je dat ook veilig drinken? Wel als je het oppervlaktewater filtert met een waterfilter met actieve koolstof. Een goed waterfilter haalt praktisch alle bacteriën en andere onzuiverheden uit het water, zodat het veilig is om te drinken. Als je ernstig vervuild water gebruikt, bijvoorbeeld uit een grote rivier, dan is het verstandig om na het filteren nog een waterzuiveringstablet toe te voegen. Let er bij het kopen van een waterfilter op hoe lang het filter meegaat, met andere woorden: hoeveel liter water je ermee kunt filteren. Verder kunnen er verschillen zijn in de schadelijke stoffen die het filter tegenhoudt.

Handwarmers

Je zal maar lange tijd buiten of in een onverwarmde ruimte moeten bivakkeren terwijl de temperatuur daalt. Warme kleren en dekens horen in ieder noodpakket thuis, maar soms is dat niet genoeg. Dan is het fijn om handenwarmers te hebben, te koop bij outdoorwinkels. Er zijn handwarmers die werken op aanstekerbenzine, andere zijn oplaadbaar. Ze geven zes tot tien uur warmte af. Er zijn ook wegwerphandwarmers. Dat zijn zakjes waar je in kunt knijpen om de warmteafgifte te activeren. Erg handig, maar de houdbaarheid is beperkt.

Glowsticks

In een noodsituatie heb je soms vooral licht nodig om zelf gezien te worden, bijvoorbeeld als je niet meer verder kunt en gevonden wilt worden om hulp te kunnen krijgen. Wil je in zo’n situatie zuinig zijn met je zaklamp of zijn je batterijen op? Dan ben je blij als je een voorraadje glowsticks bij je hebt. Deze hoef je maar te breken en ze geven tot twaalf uur lang licht. Glowsticks of breekstaafjes zijn te koop in verschillende neonkleuren. Je kunt een glowstick ook gebruiken om je tent makkelijk terug te kunnen vinden in het donker of gewoon als versiering.

Glowsticks

© bluesnote

Draagbaar zonnepaneel

Het geeft een prettig gevoel om je eigen energievoorziening bij je te hebben. Een draagbaar zonnepaneel werkt niet overal en altijd, maar kan goede diensten bewijzen als je buiten bent op een zonnige dag en je powerbank net leeg is. Je kunt er ook rechtstreeks je telefoon mee opladen. Er zijn wel grote capaciteits- en kwaliteitsverschillen tussen draagbare zonnepanelen. Laat je dus goed adviseren.

Lees ook: ☀️ Zonnepanelen op je camper: altijd en overal energie op zak

Draagbare zonnepanelen

© Xenlumen

Multitool of multifunctioneel zakmes

De overheid raadt gereedschap aan in je noodpakket, maar hoe realistisch is het dat je een hamer, zaag en kniptang in een rugzak klaarzet? Een multitool is makkelijker mee te nemen, zelfs zonder rugzak. Natuurlijk kun je er niet hetzelfde mee als met een complete gereedschapskist, maar wel heel veel. Multitools hebben uiteenlopende onderdelen, zoals verschillende messen, tangen, schroevendraaiers en draadknippers, een fles- en blikopener, een vijl, een priem, een zaag en een karabijnhaak. Punten van aandacht bij het kopen van een multitool zijn het gebruiksgemak (werken de scharnieren soepel en kun je snel het gereedschap van je keuze uitklappen?) en de scherpte van messen en knippers.


0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten