Laat je iPhone of iPad geluiden herkennen met iOS 14

© PXimport

Laat je iPhone of iPad geluiden herkennen met iOS 14

Geplaatst: 18 oktober 2020 - 10:45

Aangepast: 25 november 2022 - 10:36

Ronald Smit

iOS 14 en iPadOS 14 hebben tal van vernieuwingen aan boord. Grote dingen die direct in het oog springen, maar ook een scala aan meer verstopte aardigheden. Zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om bepaalde geluiden te herkennen en je een visuele waarschuwing te geven.

Een deel van de vernieuwingen in iOS en iPadOS 14 is primair bedoeld voor mensen met bepaalde handicaps. Maar dat wil niet zeggen dat je de opties daarom links moet laten liggen. Neem nu bijvoorbeeld slechthorendheid. Dat kan inderdaad een fysisch probleem zijn. Echter: sinds de halve mensheid met oordopjes en hoofdtelefoons over straat loopt, zijn we eigenlijk min of meer collectief doof. En dan komt een bijzonder nieuwigheidje in iOS en iPadOS 14 best van pas. Je kunt namelijk je toestel bepaalde geluiden laten herkennen en een visuele waarschuwing laten geven. Denk aan bijvoorbeeld wanneer een brandalarm afgaat, een blaffende hond aandacht probeert te trekken of een politie-sirene hoorbaar is.

Kies welke geluiden

Om herkenning van dergelijke geluiden te activeren, start je de app Instellingen. Tik dan op Toegankelijkheid en scroll dan naar beneden tot het kopje HOREN. Tik daaronder op Geluidsherkenning en zet de schakelaar achter de gelijknamige optie aan. Een nieuw onderdeel – Geluiden – verschijnt, tik daarop. Verdeeld over diverse categorieën zijn nu allerlei geluiden herkenbaar te maken, zet aan wat je wilt.

© PXimport

Melding bij onraad

Op het moment dat een van de geselecteerde geluiden als zodanig wordt herkend, zie je een melding in beeld verschijnen. Nu kleeft er wel één nadeel aan deze methode natuurlijk. Feitelijk moet je continu naar je scherm kijken om de meldingen te zien. Wat betekent dat je dankzij je koptelefoon al niks meer hoort, maar je nu ook niks meer van je omgeving ziet. Edoch, zeker bij dingen als brandalarmen en dergelijke is welke melding dan ook er nooit eentje teveel. Bovendien kun je je smartphone ook laten trillen bij een melding, wat het continu kijken dan weer voorkomt. Interessante mogelijkheid in ieder geval!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000