iPhone gehackt? Zo brengt Apple je op de hoogte

© CIDimport

iPhone gehackt? Zo brengt Apple je op de hoogte

Smartphone & tablet

Geplaatst: 7 december 2021 - 17:52

Aangepast: 22 december 2022 - 19:16

Justin Doornekamp

Apple gaat je op de hoogte brengen als je iPhone is gehackt of nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Uit een melding op de website van Apple valt op te maken dat gebruikers op de hoogte worden gesteld via mail en iMessage als het vermoedt dat hun apparaten zijn gehackt. Apple zal de contactgegevens gebruiken die zijn gekoppeld aan iemands Apple ID. In de zogenoemde dreigingsmeldingen valt ook te lezen welke actie je moet ondernemen om je smartphone weer te beschermen.

De veiligheidsmeldingen zijn vooral bedoeld voor het informeren en helpen van gebruikers die het doelwit zijn geworden van hackers die door overheden worden gesteund. Vooral in Aziatische landen als China gebeurt dit regelmatig, maar het komt ook in Europa voor. Eerder dit jaar werd bekend dat verschillende Franse journalisten en politici doelwit waren van spionage. Mogelijk gaat Apple de techniek ook inzetten om gebruikers te waarschuwen voor aanvallen van internetcriminelen. 

Niet waterdicht

Apple geeft wel de disclaimer mee dat sommige meldingen vals alarm kunnen zijn en dat sommige andere aanvallen niet worden ontdekt. Volgens Apple is het erg moeilijk om aanvallen op te sporen en te voorkomen.

Dat Apple-gebruikers actief wil waarschuwen voor hackers komt niet uit de lucht vallen. Het bedrijf is in de Verenigde Staten een rechtszaak gestart tegen spywareleverancier NSO Group wegens het bespioneren en aanvallen van Apple-gebruikers. Via de Pegasus-spyware van NSO Group is het mogelijk om slachtoffers via hun microfoon en camera te bespioneren en gesprekken van diverse apps af te luisteren en onderscheppen, alsmede de locatie te bepalen.

Naast de lopende rechtszaak wil Apple dus gebruikers nu dus zelf actief waarschuwen om het hackers moeilijk te maken. 

© PXimport

Zo kun je je beschermen

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen en dus geeft Apple ook wat tips mee om je apparaat veilig te houden. Zo wordt geadviseerd om je apparaten altijd bij te werken naar de nieuwste software, om beveiligingsrisico’s te voorkomen. Beveilig je apparaten altijd met een toegangscode en gebruik de twee-factor-authenticatie naast een sterk wachtwoord voor je Apple ID. Installeer apps bovendien altijd direct via de App Store, zo adviseert Apple.

In dit artikel geven we nog wat meer tips om de beveiliging en privacy-instellingen van je iPhone verder op te schroeven.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000