© CIDimport

iPhone 11 versus iPhone XR

Geplaatst: 19 september 2019 - 13:32

Aangepast: 24 november 2022 - 13:42

Justin Doornekamp

Apple heeft eerder deze maand de nieuwe iPhone 11 aangekondigd. Wat is er nieuw ten opzichte van de iPhone van vorig jaar, de iPhone XS?

Apple kondigde eerder deze maand drie nieuwe iPhones aan, de iPhone 11, iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max. De eerstgenoemde telefoon is de goedkoopste van de drie aangekondigde modellen en is in die zin de opvolger van de iPhone XR, die vorig jaar verscheen. De iPhone 11 Pro en Pro Max kunnen dan weer gezien worden als de opvolger van de iPhone XS en iPhone XS Max.

Scherm en design

Apple heeft op het gebied van het scherm en design geen radicale veranderingen doorgevoerd met de iPhone 11 ten opzichte van de iPhone XR, met uitzondering van de camera’s op de achterkant, waarover later meer. Zowel de iPhone XR als de iPhone 11 heeft een 6,1-inch LCD Liquid Retina HD-scherm met een schrikbarend lage resolutie van 1792x828 pixels.

Processor

Grote veranderingen vinden we wel aan de binnenkant van het toestel. De XR kwam vorig jaar met een A12 Bionic-chipset. Dit jaar heeft Apple gekozen voor de A13 Bionic-chipset, omdat deze een 20% snellere CPU en GPU zou bieden ten opzichte van de A12.

© PXimport

Verbeterde batterij

De iPhone XR werd geprezen om de lange batterijduur, iets waar iPhones in het verleden nooit bekend om hebben gestaan. De iPhone XR zou tot anderhalve dag mee kunnen, voordat deze compleet leeg is. Volgens Apple zal de batterij van de iPhone 11 nog beter zijn. Apple heeft niet specifiek aangegeven welke batterijen er in de nieuwe telefoons zitten, maar liet wel weten dat de iPhone 11 Pro vier uur langer mee moet gaan dan die van de iPhone XS, terwijl de iPhone 11 Pro Max vijf uur langer meegaat dan die van de iPhone XS Max. De iPhone 11 kan volgens Apple een uur langer mee dan de batterij in de iPhone XR.

OS

De iPhone XR kwam met iOS 12. Het besturingssysteem bood onder meer een slimmere Siri, de nieuwe functie Schermtijd en een slimmere verwerking van foto’s. Bovendien gingen de notificaties op de schop. De iPhone 11 zal draaien op iOS 13, dat veel verbeteringen zal doorvoeren op het gebied van de privacy van gebruikers. Ook komt de donkere modus naar de toestellen van Apple.

© PXimport

Beter beschermd tegen water

De iPhone 11 is bovendien iets beter beschermd tegen spatwater en is IP68 gecertificeerd, wat aangeeft dat de smartphone stof- en waterdicht is. De XR moest het doen met de verouderde IP67-standaard.

Speakers

Apple voerde ook wat verbeteringen door aan de speakers van de iPhone 11. Apple spreekt van een betere surround sound-ervaring, mede dankzij de ondersteuning van Dolby Atmos. Deze technologie is niet te vinden in de iPhone XR.

Camera

Het grootste verschil tussen de iPhone XR en iPhone 11 vind je mogelijk in de camera’s, zowel aan de voorkant als de achterkant. Wat meteen opvalt is dat de camera’s op de nieuwe iPhone in een vierkant blok zijn geplaatst.

Waar de XR een 12MP groothoekcamera heeft met een digitale zoom van 5x, heeft de iPhone 11 een 12MP groothoekcamera én een 12MP ultragroothoekcamera. De groothoekcamera heeft een digitale zoom van 5x en de ultragroothoekcamera een optische zoom van 2x. Bovendien is er een speciale nachtmodus, waardoor het gemakkelijker moet worden om foto’s te maken in ruimtes met beperkt licht.

© PXimport

Aan de voorkant vinden we op de iPhone 11 een 12MP lens, waar de iPhone XR een 7MP camera heeft. Je kunt nu ook 4K-video’s en slowmotionvideo’s maken met de camera’s aan de voorkant van het toestel. Ook wordt het gemakkelijker om je telefoon te ontgrendelen door middel van gezichtsherkenning. Op de XR moest je je gezicht nog recht voor de camera houden om je telefoon te ontgrendelen. Nu kan dat vanuit diverse hoeken.

Nieuwe kleuren

De iPhone XR kwam in zes verschillende kleuren, te weten zwart, wit, rood, geel, blauw en koraal. Dit jaar kun je de telefoon ook krijgen in paars en groen. Blauw en koraal zijn niet meer van de partij.

© PXimport

Prijs: iPhone 11 kopen?

Apple lanceerde de iPhone XR vorig jaar met een prijskaartje vanaf 749 dollar in de Verenigde Staten en 859 euro in Nederland. Verrassend genoeg zal de opvolger van de iPhone XR goedkoper zijn met een prijs vanaf 699 dollar in de Verenigde Staten en 809 euro in Nederland.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000