In 3 stappen WhatsApp op je pc, laptop of tablet

© Sylvain Robin/S ROBIN/OceanProd - stock.adobe.com

In 3 stappen WhatsApp op je pc, laptop of tablet

Geplaatst: 23 juni 2023 - 14:00

Redactie ID.nl

De meeste mensen zullen WhatsApp gebruiken op hun telefoon, maar wist je dat de populaire chatdienst ook beschikbaar is voor je pc, laptop of tablet? Wij leggen uit waarom je WhatsApp Web wilt gebruiken en ook hoe de chatdienst in je browser werkt.

Hoe gebruik ik WhatsApp op mijn laptop?

Waarom Whatsapp op je pc?

Er zijn veel redenen te bedenken waarom je WhatsApp Web wilt gebruiken. Zo tik je je berichten gemakkelijk op je toetsenbord, hetgeen ongetwijfeld een stuk fijner werkt dan via het scherm van je smartphone. Zeker bij lange berichten.

Bovendien kun je gemakkelijker schakelen tussen je gesprekken en als je aan het werk bent kun je WhatsApp gewoon op je computer open laten staan.

Een ander voordeel is dat je direct toegang hebt tot bestanden op je pc. Wil je foto's of video's versturen die op je pc staan, dan kun je dat dus direct via de desktopversie van de chat-app doen. En andersom geldt hetzelfde: de video's en foto's die jij ontvangt van anderen, kun je meteen opslaan op je pc of laptop.

Je kunt via WhatsApp Web tot vier apparaten gebruiken. Je telefoon hoeft dan niet online te zijn om WhatsApp te blijven gebruiken. De optie om vier apparaten te onthouden is nog wel in béta op dit moment.

Sinds vorig jaar kun je ook (video-)bellen in de computerversie van WhatsApp. Dit kan nu nog alleen een-op-een, maar later zul je ook groepsgesprekken kunnen voeren, zoals nu al mogelijk is op de mobiele versie van de app. Bovenin het scherm vind je nu twee icoontjes, een camera en een telefoontje, waarmee je direct kunt bellen.   

WhatsApp Web is bovendien nóg veiliger geworden. In samenwerking met Cloudfare heeft de populaire chatdienst recent een browserextensie gepresenteerd, genaamd Code Verify. Code Verify is een extra beveiligingslaag die gebruikmaakt van de subresource integrity van een browser. Dat onderdeel controleert of de middelen die een browser binnenhaalt niet op wat voor manier dan ook aangepast en dus veilig voor gebruik zijn. In een ander artikel gaan we uitgebreid in op Code Verify

In 3 stappen WhatsApp op je pc, laptop of tablet-18708316

© PXimport

Stap 01: Koppelen

Controleer in eerste instantie of je de meest recente versie van WhatsApp op je telefoon hebt en voer eventueel een update uit. Open vervolgens de browser op je Windows- , Linux- of Mac-computer en ga naar https://web.whatsapp.com. Let wel, enkel Google Chrome, Firefox, Edge en Opera worden momenteel ondersteund. Om je computer en telefoon aan elkaar te koppelen, genereert WhatsApp een QR-code. Gebruik de groene knop Klik om QR-code te herladen om de code te zien. Ga op je telefoon naar WhatsApp / Menu / Gekoppelde apparaten (voorheen WhatsApp Web) en scan de code. Vervolgens krijg je onmiddellijk een lijst van de laatste gesprekken op je computer te zien.

In 3 stappen WhatsApp op je pc, laptop of tablet-18708317

© PXimport

Stap 02: Versturen via apparaat

WhatsApp Web maakt verbinding met je telefoon om berichten te synchroniseren. Dat wil zeggen dat de eerste keer dat je inlogt, je telefoon sowieso in de buurt moet zijn, ingeschakeld moet blijven en verbonden moet zijn met internet via wifi of een mobiel netwerk. In principe werkt WhatsApp Web net zoals de app. In de linkerkolom kies je een gesprek of start je een nieuwe chat. Je kunt gewoonweg typen of gebruikmaken van emoji. Door toegang te geven tot de microfoon van je apparaat kun je zelfs gesproken berichten opnemen en versturen. Hiervoor klik je op de knop met het microfoontje rechts onderaan in beeld. Met de knop met de paperclip bovenaan kun je foto's versturen of de webcam starten.

Nieuw voor WhatsApp Web is dat je tot vier laptops of andere apparaten (en één telefoon) zou kunnen onthouden. Zodra je een apparaat gekoppeld hebt hoeft je telefoon niet meer online te zijn als je WhatsApp wilt gebruiken op je computer.

In 3 stappen WhatsApp op je pc, laptop of tablet-18708318

© PXimport

Stap 03: Bureaubladmeldingen

Dankzij WhatsApp Web kun je (ook op het werk!) ongestoord chatten zonder de hele tijd op je telefoon te zitten tokkelen. Als je ook nog bureaubladmeldingen inschakelt, kan je smartphone zelfs in je tas of broekzak blijven zitten. Kies links bovenaan in de browser voor Bureaubladmeldingen inschakelen en klik in het pop-upvenster op OK, begrepen. Klik vervolgens op Toestaan bovenaan in de balk om meldingen te ontvangen. Je kunt de browser nu gewoon minimaliseren. Zodra er een nieuw bericht is, krijg je een subtiele melding op je bureaublad.

In 3 stappen WhatsApp op je pc, laptop of tablet-18708319

© PXimport

WhatsApp beveiligen

Bonustip: meerdere accounts en meerdere pc's

Je kunt met WhatsApp Web ook op meerdere pc's tegelijk ingelogd zijn. Ga op de pc die je wil koppelen naar web.whatsapp.com en druk op je mobiel in het venster met al je chats weer op de Menu- of Instellingenknop. Klik nu op het +-teken rechtsbovenin je telefoonscherm, kies Gekoppelde apparaten en scan de QR-code op je pc. Je bent nu op allebei de pc's ingelogd. Let op: je kan maar een van de twee (of meer) pc's daadwerkelijk tegelijkertijd gebruiken.

Andersom is ook mogelijk: je kan twee telefoonnummers tegelijkertijd in WhatsApp gebruiken, maar dan heb je wel twee verschillende browsers nodig. Twee versies van de desktopversie gebruiken kan helaas niet, tenzij je het op meerdere accounts op je pc of Mac installeert. De desktopversie naast WhatsApp Web gebruiken is dan weer wel mogelijk. Zo kun je zelfs met jezelf appen!

WhatsApp desktop of web.whatsapp.com?

WhatsApp Web kan dus op twee verschillende manieren. Via de browser of een applicatie. De werking van beide varianten is redelijk gelijk. Welke variant moet je kiezen? Het beste kun je de WhatsApp-applicatie op je pc installeren als je op je eigen desktop of laptop werkt. Maak je gebruik van een openbare pc, of de computer van een ander, kies dan voor de webvariant. Vergeet natuurlijk niet uit te loggen wanneer je klaar bent. Mocht je dat vergeten zijn, dan kan dat ook gewoon via de app op je smartphone. Druk op de drie puntjes in de rechterbovenhoek, kies Gekoppelde apparaten, zoek het apparaat op, klik erop en klik vervolgens op Uitloggen.

WhatsApp op pc en Mac

WhatsApp is inmiddels ook beschikbaar als officieel programma voor pc's (met Windows 8, Windows 10 en Windows 11) en Macs. Via whatsapp.com/download kun je de desktopversie downloaden. Let wel: in principe werkt de versie op je pc hetzelfde als de webversie: je moet dus alsnog je smartphone koppelen en je hebt altijd een internetverbinding op je telefoon nodig.

0

Powered by

logo

De toekomst van WhatsApp

Eigenlijk is je WhatsApp-account je telefoonnummer. Dat zal niet zo snel veranderen, want het is een redelijk veilige manier om accounts te verifiëren. Toch kun je kleine veranderingen verwachten. WhatsApp gaat namelijk met accounts werken, die ondanks dat ze nog altijd gekoppeld zijn aan een telefoonnummer te gebruiken zijn zonder dat je telefoon actief is. Tevens is het mogelijk om met één WhatsApp-account op meerdere telefoons te werken.

In 3 stappen WhatsApp op je pc, laptop of tablet-43544294

Eén WhatsApp op meerdere telefoons.

Inmiddels heeft WhatsApp er ook voor gezorgd dat de app ook te installeren valt op je tablet. Dankzij je telefoonnummer kun je je account activeren op je iPad of Android tablet. Je haalt de app gewoon uit de App Store of Google Play Store.

Lees ook: Eén WhatsApp-account op meerdere smartphones, zo doe je dat

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten