WhatsApp Web wordt veiliger: alles over Code Verify

© PXimport

WhatsApp Web wordt veiliger: alles over Code Verify

Software

Geplaatst: 26 maart 2022 - 09:27

Aangepast: 25 november 2022 - 11:32

Wesley Akkerman

WhatsApp Web binnen je browser gebruik kan al redelijk veilig, maar voortaan kan het nòg veiliger. In samenwerking met Cloudfare presenteert de populaire chatdienst een browserextensie genaamd Code Verify. Zo weet je zeker dat het gebruik van de (web)dienst altijd veiliger is.

We weten dat WhatsApp, op het web en als app, voorzien is van eind-tot-eind-versleuteling. Dat betekent dat berichten niet onderschept kunnen worden en dat alleen de verzender en ontvanger de berichten kunnen lezen. Echter, wanneer je WhatsApp Web gebruikt, dan moet je er rekening mee houden dat het net even anders gesteld is met de online veiligheid. Browsers werken namelijk anders dan apps. Browsers kunnen op allerlei manieren verzwakt worden; problemen waar mobiele besturingssystemen en apps niet tegenaan lopen.

Daarom is het goed om te zien dat WhatsApp nu met Code Verify komt. Andere (chat)diensten kunnen dezelfde veiligheid aanbieden, omdat het bedrijf de software opensource maakte. Je bekijkt de broncode nu via het populaire platform GitHub.

WhatsApp Web en Code Verify

Code Verify is een extra beveiligingslaag die gebruikmaakt van de subresource integrity van een browser. Dat onderdeel controleert of de middelen die een browser binnenhaalt niet op wat voor manier dan ook aangepast en dus veilig voor gebruik zijn. Dat geldt normaliter voor enkele bestanden van een webpagina, maar Code Verify controleert dit voor een complete pagina.

© PXimport

WhatsApp werkt hiervoor samen met Cloudfare. Dat bedrijf heeft een cryptografische waarheidssleutel gekregen van de chatdienst, die vergeleken kan worden met de JavaScript-code van WhatsApp Web om te bepalen of alles nog goed gaat. Wanneer beide broncodes overeenkomen, dat dus via de browserextensie Code Verify gecontroleerd wordt, dan is het veilig om Web te gebruiken.

Download Code Verify voor Chrome

Download Code Verify voor Firefox

Download Code Verify voor Edge

In een recent gepubliceerd blogbericht schrijft WhatsApp dat de browserextensie geen data logt. Geen enkele data dus, waardoor er ook niets opgeslagen of doorgespeeld kan worden. Berichten die je verstuurd, worden dus niet alsnog ergens opgeslagen of gelezen. Meta, het moederbedrijf van WhatsApp, meldt verder dat het niet eens weet of iemand Code Verify als extensie installeerde.

Wanneer je de browserextensie installeert, dan draait die rustig op de achtergrond. Wanneer je WhatsApp Web opent, dan doet die zijn werk automatisch. In real-time checkt het systeem of er iets misgaat. En als dat het geval is, dan krijg je daar vanzelf melding van. Je kunt de tool vastmaken aan de browserbalk, maar kunt hem ook gewoon verbergen – de meldingen zie je alsnog wanneer nodig.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000