WhatsApp Web wordt veiliger: alles over Code Verify
WhatsApp Web binnen je browser gebruik kan al redelijk veilig, maar voortaan kan het nòg veiliger. In samenwerking met Cloudfare presenteert de populaire chatdienst een browserextensie genaamd Code Verify. Zo weet je zeker dat het gebruik van de (web)dienst altijd veiliger is.
We weten dat WhatsApp, op het web en als app, voorzien is van eind-tot-eind-versleuteling. Dat betekent dat berichten niet onderschept kunnen worden en dat alleen de verzender en ontvanger de berichten kunnen lezen. Echter, wanneer je WhatsApp Web gebruikt, dan moet je er rekening mee houden dat het net even anders gesteld is met de online veiligheid. Browsers werken namelijk anders dan apps. Browsers kunnen op allerlei manieren verzwakt worden; problemen waar mobiele besturingssystemen en apps niet tegenaan lopen.
Daarom is het goed om te zien dat WhatsApp nu met Code Verify komt. Andere (chat)diensten kunnen dezelfde veiligheid aanbieden, omdat het bedrijf de software opensource maakte. Je bekijkt de broncode nu via het populaire platform GitHub.
WhatsApp Web en Code Verify
Code Verify is een extra beveiligingslaag die gebruikmaakt van de subresource integrity van een browser. Dat onderdeel controleert of de middelen die een browser binnenhaalt niet op wat voor manier dan ook aangepast en dus veilig voor gebruik zijn. Dat geldt normaliter voor enkele bestanden van een webpagina, maar Code Verify controleert dit voor een complete pagina.
©PXimport
WhatsApp werkt hiervoor samen met Cloudfare. Dat bedrijf heeft een cryptografische waarheidssleutel gekregen van de chatdienst, die vergeleken kan worden met de JavaScript-code van WhatsApp Web om te bepalen of alles nog goed gaat. Wanneer beide broncodes overeenkomen, dat dus via de browserextensie Code Verify gecontroleerd wordt, dan is het veilig om Web te gebruiken.
Download Code Verify voor Chrome
Download Code Verify voor Firefox
Download Code Verify voor Edge
In een recent gepubliceerd blogbericht schrijft WhatsApp dat de browserextensie geen data logt. Geen enkele data dus, waardoor er ook niets opgeslagen of doorgespeeld kan worden. Berichten die je verstuurd, worden dus niet alsnog ergens opgeslagen of gelezen. Meta, het moederbedrijf van WhatsApp, meldt verder dat het niet eens weet of iemand Code Verify als extensie installeerde.
Wanneer je de browserextensie installeert, dan draait die rustig op de achtergrond. Wanneer je WhatsApp Web opent, dan doet die zijn werk automatisch. In real-time checkt het systeem of er iets misgaat. En als dat het geval is, dan krijg je daar vanzelf melding van. Je kunt de tool vastmaken aan de browserbalk, maar kunt hem ook gewoon verbergen – de meldingen zie je alsnog wanneer nodig.