Check je privacy-instellingen in Chrome
Google Chrome is een prachtige, slanke en snelle browser. Maar de maker ervan is natuurlijk geen liefdadigheidsinstelling. En dus loont het de moeite om even kritisch naar de privacy-instellingen in Chrome te kijken.
Google heeft met zijn browser Chrome een zeer populair stukje software uitgebracht. Die populariteit is vanzelfsprekend goed nieuws voor de zoekmachinegigant, want het betekent dat ze in potentie nog veel meer gebruikersgegevens kunnen binnenharken. En die gegevens zijn tegenwoordig goud geld waard. Wil je liever niet dat Google met al je web-avonturen meekijkt, dan is het zaak om een aantal zaken in de gaten te houden.
Koppel ten eerste je Google-account niet aan de browser. Dat maakt dat je een stuk anoniemer over het net surft. Het betekent dat je een heel klein stukje gemak moet missen betreffende bijvoorbeeld het synchroniseren van favorieten tussen Chrome op verschillende computers, maar of dat nou écht een probleem is? Hoe dan ook, als je de browser voor het eerst installeert, koppel dan het Google-account - als je die al hebt natuurlijk - niet aan Chrome als daarom gevraagd wordt. Heb je het account ooit wel gekoppeld, klik dan op de knop met de drie verticaal geplaatste puntjes rechtsboven in het browservenster. Klik in het geopende menu op Instellingen en vervolgens op de link Uitloggen bovenaan. Heb je meerdere gebruikersprofielen in gebruik, dan kan je die allemaal loskoppelen (ofwel uitloggen) van (bij) Google, geen slecht idee om dat te doen.
Meer privacygevoelige zaken
In Instellingen is meer te vinden betreffende privacy, helaas verstopt onder de noemer Geavanceerd (helemaal onderaan de pagina); klik hier dan ook op. Je ziet dan als eerste de categorie Privacy en beveiliging verschijnen; wat ons betreft had deze zéker niet onder Geavanceerd mogen vallen. De zaken die je wat ons betreft zonder meer uit mag schakelen zijn de volgende:
- Bepaalde systeeminformatie en paginacontent automatisch verzenden naar Google om te helpen bij de detectie van gevaarlijke apps en sites (al was het maar omdat het niet duidelijk is wat 'bepaalde systeeminformatie' precies inhoudt).
- Automatisch gebruiksstatistieken en crashrapporten naar Google verzenden
Afhankelijk van je bezwaren en limiteringen is het ook 't overwegen waard om de optie Een voorspellingsservice gebruiken om pagina's sneller te laden uit te schakelen. Staat deze aan, dan gaat Chrome op de achtergrond alvast pagina's laden waarvan het vermoeden bestaat dat jij op de links in de voor je staande pagina gaat klikken. Enerzijds is dat een mooi extraatje, anderzijds voegt het bij een snelle breedbandverbinding nauwelijks iets toe. En - veel erger - kost het bij verbindingen met een datalimiet (denk aan mobiel internet) alleen maar extra verkeer. Zonde dus. Check verder ook even de settings onder Instellingen voor content en Instellingen voor Automatisch aanvullen. De omschrijvingen aldaar spreken voor zichzelf. Let extra op bij zaken als webcam- en microfoongebruik. Vooraf toestemming vragen voor gebruik is natuurlijk het beste.
©PXimport
Achtergrondapps
Nog een laatste tipje tot slot - we zitten immers toch in Instellingen - is om onder het kopje Systeem de optie Achtergrondapps blijven uitvoeren wanneer Google Chrome is gesloten uit te schakelen. Het voorkomt dat een Chrome-app je systeem onnodig blijft belasten (en mogelijk stiekeme dingen doet) na het afsluiten van Chrome. Bovendien zorgt het voor duidelijkheid: apps draaien alleen binnen Chrome en nooit daarbuiten.
©PXimport