Handleiding: Wijzig de iconen van apps, mappen en bestanden op de Mac

© PXimport

Handleiding: Wijzig de iconen van apps, mappen en bestanden op de Mac

Smartphone & tablet

Geplaatst: 20 juni 2013 - 11:27

Aangepast: 16 november 2022 - 10:03

Wouter Hoeffnagel

Iedere app, map of bestand die je op je Mac plaatst is voorzien van een eigen icoon. Apps hebben doorgaans een uniek en duidelijk herkenbaar icoon. Mappen en bestanden zijn meestal echter voorzien van een nietszeggende icoon die je met grote regelmaat op je Mac tegenkomt. Wist jij dat je echter zelf kunt bepalen van welk icoon content is voorzien? Vind uit hoe je de iconen van apps, mappen en bestanden op de Mac geheel naar eigen wens kunt wijzigen.

Gebruik jij een bepaalde map met grote regelmaat? Dan is het handig dat je deze direct in één oogopslag kunt herkennen. Nagenoeg alle mappen zijn op de Mac echter van hetzelfde icoon voorzien, waardoor de mappen alleen aan hun bestandsnaam herkenbaar zijn. Je zult dus altijd even op moeten letten en de bestandsnamen moeten lezen. Niet handig!

OS X biedt je gelukkig de mogelijkheid mappen, bestanden en zelfs apps te voorzien van een ander logo. Ieder icoon dat jij maar wilt kan hiervoor worden gebruikt. Je kunt simpelweg een logo downloaden van internet, maar ook je creativiteit loslaten op een zelf ontworpen logo. Dit logo kan vervolgens in slechts enkele stappen worden ingesteld als icoon voor iedere map, app of bestand naar keuze.

Aan de slag

Wil jij het icoon van een bepaalde map, app of bestand wijzigen? Zoek dan allereerst op internet een afbeelding op die je als icoon wilt gebruiken of ontwerp zelf een icoon. Sla het icoon op een eenvoudig terug te vinden locatie op. In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat je het icoon van een map wilt wijzigen. Je kunt door dezelfde stappen te volgen echter ook het icoon van een app of bestand wijzigen.

Open de app Voorvertoning via het dock of de map Programma's. Ga in de menubalk van de app naar het menu Archief en kies de optie Open. Ga nu naar de locatie waar jij het icoon hebt opgeslagen en selecteer de afbeelding. Klik op Open om de afbeelding te openen. Open nu in de menubalk het menu Wijzig en kies de optie Selecteer alles. Open nu opnieuw het menu Wijzig en kies de optie Kopieer. De afbeelding wordt nu op je klembord geplaatst zodat je deze straks op de gewenste locatie kunt plakken.

© PXimport

Open de afbeelding in Voorvertoning en kopieer deze naar het klembord

Informatiemenu openen

Start nu de Finder en zoek de map op waarvan jij het icoon wilt wijzigen. Open het context-menu door met de Control-toets ingedrukt te houden op de map te klikken. Kies de optie Toon info. Je krijgt een overzicht te zien van alle informatie die over de map beschikbaar is. Aan de bovenzijde van dit informatievenster wordt links naast de naam van de map en de tekst 'Bewerking:' het icoon getoond.

© PXimport

Open het informatiemenu om het icoon te kunnen wijzigen

Selecteer het icoon door op de afbeelding te klikken. Open in de menubalk van Finder het menu Wijzig en kies de optie Plak. Het nieuwe icoon dat je eerder naar het klembord had gekopieerd wordt nu over het oude exemplaar heen geplakt en direct vervangen. Sluit vervolgens het informatiemenu weer af door op het rode knop in de linkerbovenhoek van het venster te klikken.

© PXimport

Klik op het icoon om deze te selecteren en plak de nieuwe afbeelding op deze plek

Wil je het icoon weer terugwijzigen naar het oorspronkelijke icoon? Download deze afbeelding dan van internet en herhaal de bovenstaande stappen om de afbeelding als icoon in te stellen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000