Handleiding: Accounts voor meerdere gebruikers op één Mac aanmaken

© PXimport

Handleiding: Accounts voor meerdere gebruikers op één Mac aanmaken

Smartphone & tablet

Geplaatst: 4 maart 2013 - 11:43

Aangepast: 16 november 2022 - 10:06

Wouter Hoeffnagel

Maak jij samen met anderen gebruik van dezelfde Mac? Dan kan het erg handig zijn je documenten, voorkeuren, en andere gegevens gescheiden te houden. Dit kan door gebruikersaccounts aan te maken, waarmee iedere gebruiker een eigen ruimte krijgt op de Mac. In deze handleiding leggen we je uit hoe je nieuwe gebruikersaccounts aanmaakt en bestaande accounts beheert.

Waarom meerdere gebruikersaccounts gebruiken?

De Mac probeert standaard allerlei informatie voor je te onthouden waardoor je sneller met de machine kunt werken. Zo vult de Mac automatisch informatie aan die je regelmatig invult in invoervelden, onthoudt het apparaat wachtwoorden en kan je met behulp van voorkeuren allerlei aspecten van de machine naar eigen wens aanpassen. Dit systeem werkt echter niet goed als je met meerdere mensen één Mac gebruikt. Hoe moet OS X in dit geval immers weten welke informatie bij welke gebruiker hoort?

Met gebruikersaccounts scheidt je de omgevingen waarin verschillende gebruikers werken. OS X kan hierdoor eenvoudig een scheiding aanmaken tussen de gebruikers en per gebruiker voorkeuren, instellingen, wachtwoorden en informatie onthouden. Iedere gebruiker krijgt hierdoor dus zijn eigen werkomgeving op de Mac.

Nieuw gebruikersaccount aanmaken

Iedere Mac bevat standaard tenminste één account, die je tijdens de installatie van de machine hebt aangemaakt. Dit account heeft beheerdersrechten op de Mac en is daarom in staat accounts voor andere gebruikers aan te maken. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren en open het menu Gebruikers en groepen. Je krijgt nu een overzicht te zien van alle accounts die op dit moment op je Mac aanwezig zijn.

© PXimport

Maak nieuwe gebruikers aan via het menu ‘Gebruikers en groepen’ in de ‘Systeemvoorkeuren’

Wil je een nieuw account aanmaken? Ontgrendel dan eerst de instellingen door op het hangslot in de linkeronderhoek van het scherm te klikken en het wachtwoord van je account in te voeren. Klik vervolgens op de + aan de linkerkant van het venster. Geef aan wat voor soort account je wilt aanmaken. Je hebt hierbij de keuze uit de opties Beheerder, Standaard, Beheerd met ouderlijk toezicht, Alleen delen of Groepen.

Een beheerder heeft beheerdersrechten en kan dus zelf instellingen wijzigen aan de Mac. Een standaard-gebruiker is niet in staat instellingen te wijzigen en moet hiervoor de hulp van de beheerder inschakelen. Een account dat wordt beheerd met ouderlijk toezicht is gericht op kinderen en kan worden voorzien van allerlei beperkingen. Denk hierbij aan een tijdslot, waardoor kinderen niet te lang met de computer kunnen werken. Met een ‘alleen delen’-account kunnen gebruikers enkel data delen en dus bijvoorbeeld niet verwijderen. Groepen zijn alleen interessante als je grote hoeveelheden gebruikers aanmaakt op één Mac.

© PXimport

Vul alle informatie in en klik op ‘Maak gebruiker aan’ om het nieuwe account aan te maken

Vul vervolgens een gebruikersnaam en wachtwoord voor de gebruiker in. Het is mogelijk een aanwijzing voor het wachtwoord toe te voegen, waardoor de gebruiker aan zijn wachtwoord wordt herinnert. Heb je alle informatie ingevuld? Klik dan op Maak gebruiker aan om het nieuwe account aan te maken. Het nieuwe account wordt in het overzicht weergegeven zodra het aanmaken is afgerond.

Gebruikersaccounts beheren

OS X biedt gebruikers met beheerdersrechten de mogelijkheid de gebruikersaccounts op een Mac te beheren. Is een andere gebruiker bijvoorbeeld zijn of haar wachtwoord kwijt? Dan kan een beheerder het wachtwoord wijzigen.

Gebruikersaccounts beheren kan door in de Systeemvoorkeuren naar het menu Gebruikers en groepen te gaan. Ontgrendel vervolgens het menu door op het hangslot in de linkeronderhoek van het venster te klikken en in te loggen op je account. Selecteer vervolgens het account dat je wilt beheren.

Je kunt nu een aantal instellingen van het account wijzigen. Zo is het mogelijk de volledig naam van de gebruiker of het wachtwoord opnieuw in te stellen. Daarnaast kunnen gebruikers een Apple ID koppelen aan een gebruiker, zodat deze gegevens voor de gebruiker standaard worden ingevuld. Heb je een Apple ID aan een gebruiker gekoppeld? Dan is het mogelijk de gebruiker toestemming te geven het wachtwoord van zijn of haar account te wijzigen met behulp van zijn of haar Apple ID. De gebruikers hoeft hierdoor niet langer de beheerder in te schakelen als het wachtwoord van zijn of haar account is kwijtgeraakt.

© PXimport

Verwijder een account door op het – aan de linkerzijde van het venster te klikken

Het is ook mogelijk ouderlijk toezicht op een later moment aan een account toe te voegen of aan te geven dat een gebruikers de computer wel of juist niet mag beheren. Wil je een account in zijn geheel verwijderen? Selecteer dan het account en klik op de - aan de linkerkant van het venster.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000