Ondersteuning oude Android-telefoons stopt

© PXimport

Ondersteuning oude Android-telefoons stopt

Smartphone & tablet

Geplaatst: 6 september 2021 - 08:40

Aangepast: 25 november 2022 - 11:08

Justin Doornekamp

Google heeft besloten de ondersteuning voor oudere Android-toestellen stop te zetten. Wat betekent dit voor jou?

Heb je een smartphone die nog draait op Android 2.3.7, oftewel de laatste versie van Gingerbread, of ouder? Dan kun je vanaf 27 september op je toestel niet meer inloggen op je Google-account. Dit blijkt uit een nieuwe hulppagina van Google.

“Als onderdeel van onze continue pogingen gebruikers een veilige omgeving te bieden, heeft Google besloten dat gebruikers met apparaten die draaien op Android 2.3.7 vanaf 27 september niet meer kunnen inloggen”, aldus het bedrijf. Als je na deze datum probeert in te loggen dan zul je een foutmelding krijgen bij Google-diensten als Gmail, YouTube en Google Maps.

Sommige diensten zullen nog wel te gebruiken zijn in de browser van je apparaat, maar om welke diensten het gaat is vooralsnog onbekend. Alle toestellen met Android 3.0 (Honeycomb) zullen dus geen problemen ondervinden met het stopzetten van de ondersteuning van oudere versies. Mocht je je oudere Android-toestel kunnen updaten naar die versie, dan is dat dus aan te raden. 

Updatebeleid van smartphones vergeleken

© PXimport

Jelly Bean 

Inmiddels beginnen ook Android 3.0 en Android 4.3 (Jelly Bean) snel te verouderen. Sinds augustus worden apparaten met Jelly Bean niet meer voorzien van Play Services APK-updates, wat in de praktijk betekent dat bepaalde apps geen updates meer ontvangen.

De kans is overigens klein dat er veel Android-gebruikers getroffen worden door het besluit van Google om de ondersteuning terug te schroeven voor oudere apparaten. Android 2.3.7 werd bijna tien jaar geleden gelanceerd, terwijl Jelly Bean negen jaar geleden verscheen. Volgens Google gebruikt nog maar een heel klein percentage gebruikers Jelly Bean. Het zou om minder dan een procent gaan van alle actieve Android-smartphones. Bij oudere apparaten zal dit percentage vermoedelijk nog lager zijn.

Inmiddels is Android 11 alweer een tijdje uit en wordt er druk gewerkt aan een opvolger

Oude telefoon nieuw leven inblazen

Wil je je oude telefoon niet wegdoen, dan blijven er nog genoeg leuke dingen over die je met bijvoorbeeld een oude Samsung Galaxy of HTC Tattoo kunt doen. Want hoewel veel functionaliteiten van je oude toestel wegvallen met het stopzetten van de ondersteuning van oudere toestellen, blijven de basisfuncties van verouderde besturingssystemen nog wel werken. Gebruik je smartphone bijvoorbeeld als digitale wekker, afstandsbediening of schilderij. In dit artikel geven we 11 tips voor je oude smartphone.  

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000