ID.nl logo
11 tips voor je oude smartphone of tablet
© PXimport
Huis

11 tips voor je oude smartphone of tablet

Bijna iedereen heeft wel een oude smartphone of tablet die momenteel stof ligt te happen in huis. Toch zijn er genoeg leuke dingen die je met bijvoorbeeld een oude iPhone, Galaxy Tab of HTC Tattoo kunt doen. In dit artikel geven je een paar leuke opties.

Tip 01: Oude technologie?

De ontwikkelingen in smartphone- en tablet-land gaan razendsnel en als je de trend of je abonnement volgt, heb je elke twee jaar heb je een nieuw apparaat in je handen. Wat te doen met al je oude elektronica? Verkopen of weggeven is een optie, maar er zijn heel veel andere handige dingen die je ermee kunt doen. Lees ook: 13 tips voor een nieuw leven van je oude pc.

Je hoeft natuurlijk niet per se een oude smartphone of tablet te gebruiken, je kunt ook een simpele tablet kopen om een bepaalde functie te vervullen. Een Android-tablet van veertig euro is misschien niet de beste keuze om games mee te spelen, maar als digitale klok kun je hem prima gebruiken! Of jouw smartphone of tablet geschikt is voor elke tip in dit artikel, hangt erg af van de specificaties. Vaak kun je op erg oude apparaten niet meer de recentste versies van iOS of Android installeren en dit betekent dat sommige apps hier niet op zullen draaien.

©PXimport

Tip 01 Een oude Samsung-smartphone kun je nog prima gebruiken voor verschillende dingen in huis.

Tip 02: Wekker

Je smartphone of tablet op het nachtkastje leggen, is niet voor iedereen een goed oplossing. Je wordt te veel afgeleid en bent misschien geneigd om voor het slapen gaan 'nog even' je Facebook te checken of een filmpje te kijken. Een oude tablet of smartphone kun je gebruiken als digitale wekker. Je kunt deze bijvoorbeeld in een houder bouwen.

Je kunt de interne wekfunctie van je apparaat gebruiken, maar er zijn ook een aantal interessante apps verkrijgbaar die van je smartphone of tablet een mooi nachtklokje maken. Night Clock is een simpele wekker-app voor Android. De app zorgt ervoor dat het scherm aan blijft staan als de app draait, uiteraard is het noodzakelijk dat je je toestel aan de stroom hebt liggen. Met een tik op het scherm kun je vervolgens een wekker instellen. Een iets uitgebreidere wekker maak je met de app Nightstand Central. Deze app is voor iOS verkrijgbaar en biedt naast de tijdsweergave ook opties om in slaap te vallen met ruis of andere geluiden en je te wekken met je favoriete muziek. Handig is bovendien dat je kunt instellen dat de zaklampfunctie van je iPhone wordt geactiveerd als je het apparaat schudt. Bovendien kun je kiezen uit verschillende achtergronden en kan de app zelfs het weer tonen.

©PXimport

Tip 02 Een iPhone met Nightstand Central is een prachtige wekker. Met een veegbeweging naar beneden dim je het scherm.

Tip 03: Afstandsbediening

Je smartphone of tablet kan een handige afstandsbediening voor je multimedia-apparaten zijn. De apparaten die je wilt besturen, moeten dan wel over een bluetooth- of wifi-verbinding beschikken. Een Chromecast of Apple TV bestuur je eenvoudig met je iPhone of Android-apparaat via je wifi-netwerk met de desbetreffende apps van Google of Apple. Een geweldige app voor Android is SURE Universal Remote, hiermee bestuur je gemakkelijk allerlei apparaten in je huis. Je hebt hiervoor wel een smartphone of tablet nodig die een IR-blaster heeft en dus via infrarood kan communiceren, aangezien de meeste apparaten in je huishouden over een infrarood-ontvanger beschikken.

Smartphones met een IR-blaster zijn bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S4 en nieuwer, LG G2 en nieuwer en de HTC One M7 en nieuwer. iPhones zijn helaas niet met een IR-Blaster uitgerust, hiervoor zal je een apart accessoire moeten kopen voordat je IR-apparatuur kunt aansturen. Er is een aantal oplossingen, Peel Smart Remote is één van de bekendste. Je moet dan een Pronto-kastje aanschaffen voor vijftig dollar. Of Peel Smart Remote goed werkt bij jou thuis, hangt af van je apparaten. Sommige gebruikers zijn erg tevreden, anderen klagen over dat bepaalde apparaten niet ondersteund worden.

Tip 04: Klok of schilderij

Je kunt een oude tablet ook aan de muur in je woonkamer hangen en hem als digitale klok gebruiken. The Clocks is een leuke app voor je iPad waarbij je je tablet ook kunt gebruiken om meerdere tijdzones weer te geven. Voor Android-tablets is Timely een goede keuze. Leuker dan een wandklok is wellicht de mogelijkheid om van je tablet een digitaal fotolijstje te maken.

Op de iPad zat deze functie altijd standaard ingebakken, maar Apple heeft dit er gek genoeg uitgehaald. Je moet nu een aparte app installeren, Picmatic - Digital Photo Frame is een goede keuze. Deze app geeft naast foto's ook de tijd weer en kan muziek afspelen door middel van veegbewegingen. Voor Android-tablets is er Dayframe, een app die zichzelf "socially connected" noemt. Je kunt foto's uit je Instagram-feed, je Facebook-profiel of Flickr-account weer laten geven. Vanuit de app heb je ook de mogelijkheid om foto's van andere bronnen te laten tonen. Selecteer gewoon één van de vele onderwerpen die Dayframe je aanbiedt.

©PXimport

Tip 04 Dayframe is een digitale fotolijst-app voor Android.

Tip 05: Kindertelefoon

Je smartphone of tablet is een geweldige eerste kennismaking met technologie voor je kinderen. Uiteraard is het geen goed idee om je kleuters met je enige smartphone te laten spelen, vandaar dat een oude smartphone een betere optie is om aan de kinderen te doneren. Het voordeel is bovendien dat je bepaalde functies kunt blokkeren zodat je kinderen niet per ongeluk berichten kunnen versturen of bepaalde internetinhoud zien. Op een iOS-apparaat ga je naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen om bepaalde inhoud en acties te blokkeren. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je kinderen geen in-app-aankopen kunnen doen, zet je de schuif achter Kopen vanuit apps uit.

Wil je dat je kinderen wel bepaalde websites kunnen bezoeken, maar geen inhoud voor volwassenen kunnen zien, tik dan op Websites, selecteer Alleen specifieke websites en voeg een website toe door op Voeg een website toe te tikken. Op een Android-apparaat installeer je het beste een aparte app. Kids Place - Parental Control is een goede keuze, hiermee kun je allerlei beperkingen instellen voordat je je smartphone of tablet aan je kind geeft. In Android kun je een bepaalde app vastzetten zodat je kind niet naar een andere app kan wisselen. Hiervoor ga je naar Instellingen / Beveiliging / Een scherm vastzetten en zet je de schuif op Aan. Tik op de overzichtsknop om al je geopende apps te zien en navigeer naar de app die je wilt vastzetten. Tik op de punaise en in het volgende scherm zet je een vinkje voor Vragen om pincode voordat items worden losgemaakt.

Tip 06: Spelcomputer

Op een oudere smartphone of tablet kun je prima bepaalde spellen spelen. Als je je nieuwe smartphone liever niet wilt bevuilen met gigabytes aan games, dan kun je een oud apparaat inrichten voor dit doel. Puzzelgames en andere simpele spelletjes zijn prima op je smartphone te spelen, maar actiongames komen beter uit op een groot scherm.

Met een Chromecast of Apple TV kun je natuurlijk inhoud draadloos naar je tv streamen, maar voor games is dit meestal niet snel genoeg. Een MHL-adapter is een handige oplossing als je je display van je smartphone wilt tonen op je tv. Aan de ene kant sluit je de usb-aansluiting op je smartphone aan en aan de andere kant plug je HDMI-stekker in je televisie. Voor Apple-producten heb je een Lightning-naar-HDMI-adapter nodig. Deze adapters zijn met vijftig euro wel schrikbarend duur. Wil je van je tablet helemaal een game-console maken, investeer dan in een speciale behuizing waar je je tablet in kunt schuiven. Vaak hebben zulke behuizingen ook knoppen om spelletjes mee te besturen.

©PXimport

Tip 06 Met deze behuizing maak je van je iPad een oud arcade-station.

Tip 07: Receptenboek

Een tablet kan een handige hulp in de keuken zijn, bijvoorbeeld om je recept op te tonen, of om snel hoeveelheden om te rekenen naar een andere eenheid. Wil je niet dat je tablet vies wordt, dan kun je een aparte hoes kopen zodat je scherm tegen vet-spetters en andere viezigheid beschermd wordt. Uiteraard zijn er ook speciale houders voor je tablet verkrijgbaar, sommige hebben een voetje, andere modellen maak je bijvoorbeeld vast aan je keukenkastjes of bevestig je aan je koelkast. Je kunt natuurlijk gewoon websites opzoeken voor recepten, maar er zijn ook een aantal goede apps te vinden. SideChef, Yummly en Cookpad zijn tips voor zowel Android als iOS.

©PXimport

Tip 07 De app Yummly is een handige recepten-app.

Tip 08: Weerstation

Er zijn talloze apps waarmee je kunt zien of het mooi weer wordt. Sommige apps, zoals SimpleWeather voor Android en CARROT Weather focussen op simpliciteit, maar andere apps zoals The Weather Channel en Weather Underground zitten boordevol functies. Je kunt van je smartphone of tablet ook een professioneel weerstation maken door accessoires eraan te hangen. In de meeste gevallen gaat dit overigens draadloos. Een slim product is het Netatmo Weerstation.

Dit is een alles-in-één-product dat naast de temperatuur en luchtvochtigheid ook de hoeveelheid fijnstof kan meten. Via de app kun je deze gegevens allemaal op je tablet inzien. Het volledige weerstation van Netatmo bestaat uit een binnen- en buitenmodule, maar je kunt modules ook los kopen, en je collectie uitbreiden met bijvoorbeeld regen- en windmeters. De producten van Netatmo zijn niet heel goedkoop, de twee basismodules kosten je al 170 euro. Een goedkopere optie is het Weather Station van ARCHOS. Deze set bestaat uit drie ronde modules en kost 80 euro. Voor binnenshuis heb je de beschikking over CO2-, temperatuur-, luchtvochtigheid- en luchtdrukgegevens. De buitensensor meet de temperatuur en luchtvochtigheid, de grondmeter levert vervolgens de grondtemperatuur en -vochtigheid.

©PXimport

Tip 08 Dit is één van de drie modules die je krijgt als je een ARCHOS Weather Station bestelt.

Tip 09: Bewakingscamera

Ook al heeft je oude smartphone geen perfecte camera, als bewakingscamera is het apparaat prima te gebruiken. Je moet je smartphone in een houder plaatsen en aan de wand bevestigen en hem natuurlijk ook aan de stroom hangen. Voor Android is de app Salient Eye (Huis alarm Beveiligingssysteem in de Play Store) beschikbaar. Salient Eye is geen webcam-app, maar detecteert beweging via de camera. De app neemt constant via de camera beelden op, maar bewaart deze niet. Het analyseert echter beweging en als het dit detecteert, maakt het veel foto's. Deze worden naar je e-mailadres gestuurd en als je wilt, kan de app een irritant alarm afspelen. Er is zelfs een app beschikbaar die je op een andere smartphone kunt installeren. Met deze app kun je je nieuw geïnstalleerde smartphone-bewakingscamera op afstand bedienen. Salient Eye is op dit moment alleen voor Android beschikbaar, er wordt aan een iOS-versie gewerkt.

Tip 10: Gps-tracker

Je oude smartphone kan ook een prima gps-tracker zijn voor je auto, motor of fiets. Leg de smartphone op een plek waar hij niet teveel opvalt, bijvoorbeeld onder de autostoel of in de bagagebak van je motor. Installeer de app Prey Anti Theft op de smartphone en meld je voor de dienst aan op deze website. Doordat de gps-module in je smartphone zijn locatie uitzendt, zie je op je computer waar je smartphone zich bevindt. Je smartphone moet wel via 3G/4G verbinding hebben met internet, maar je kunt hier natuurlijk een goedkope prepaid-internetbundel voor gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de batterij niet te snel leeg raakt, kun je een externe batterij aan je smartphone hangen. Op afstand kun je nu je auto, motor of fiets volgen, mocht deze ooit gestolen worden. Meer informatie vind je hier.

©PXimport

Tip 10 Op de computer zie je waar je oude smartphone zich bevindt.

Tip 11: Toch maar weg?

Als je na het lezen van al deze tips nog steeds denkt dat je oude smartphone of tablet geen functie kan vervullen, dan kun je het ding nog altijd verkopen via de bekende kanalen als Marktplaats, Speurders of eBay. Als je niet per se geld hoeft te ontvangen, overweeg dan om je smartphone of tablet te doneren. Veel instanties zullen erg blij zijn met jouw oude apparaat. Via deze website kun je je oude smartphone doneren aan een dakloze en via deze link doneer je je smartphone aan Unicef. Ook Stichting Aap is blij met jouw oude smartphone. Voor elk ingeleverd werkend mobieltje ontvangt de stichting 3 euro.

©PXimport

Tip 11 Via de website van Brainscape doneer je je oude smartphone aan Unicef.

▼ Volgende artikel
Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!
© andrey
Huis

Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!

Hoewel koken op gas voorlopig nog mag, is duidelijk dat de toekomst elektrisch is. Veel mensen stappen nu al over op elektrisch koken – vaak in combinatie met inductie. Ben jij toe aan een nieuwe kookplaat of wil je van het gas af? Dan is het goed om te weten hoe je zo’n elektrische kookplaat aansluit, waar je op moet letten en wanneer je beter een professional kunt inschakelen.

Na het lezen van dit artikel weet je:
  • Dat er 1-, 2- en 3-fase-aansluitingen en -kookplaten zijn
  • Hoe je met de multimeter bepaalt wat voor aansluiting jij hebt
  • Hoe je de elektrische kookplaat aansluit

Dit vind je vast ook interessant: Wat voor soort kookplaten zijn er?

Eén, twee of drie fasen: wat betekent dat?

In tegenstelling tot een gaskookplaat, die je simpelweg aan een gasaansluiting koppelt, is een elektrische kookplaat net iets technischer. Zo'n kookplaat kan worden aangesloten op één, twee of drie elektrische fasen. Welke van de drie je nodig hebt, hangt af van het vermogen van je kookplaat én van de aansluiting in je keuken.

Een 1-fase kookplaat is het eenvoudigst. Die werkt op een gewone stekker met twee pinnen, precies zoals je gewend bent van andere apparaten in huis. Deze modellen hebben een beperkt vermogen – maximaal 3680 watt – maar zijn vaak krachtig genoeg voor wie niet al te fanatiek kookt. Aansluiten is simpel: stekker erin en je kunt aan de slag.

Voor een 2-fase kookplaat heb je een zogenoemde perilex-stekker nodig, met vijf pinnen. Die zie je vooral bij iets krachtigere inductiekookplaten. Meestal worden dit soort kookplaten zonder stekker geleverd, en is het slim om een elektricien in te schakelen voor de installatie. Het benodigde vermogen ligt tussen de 3681 en 7360 watt.

Een 3-fase kookplaat vraagt nog meer stroom en werkt op krachtstroom. Ook hier gebruik je een perilex-stekker met vijf pinnen, maar je moet wel eerst controleren of je meterkast daar op is voorbereid. De aansluitwaarde ligt boven de 7360 watt en het is belangrijk dat de aansluiting klopt – anders werkt de kookplaat niet of loop je zelfs risico op overbelasting. Laat dit daarom bij voorkeur aan een vakman over.

©vectorizer88 - stock.adobe.com

Een kookplaat voor 1- en 2-fase

Je kunt ook kiezen voor een kookplaat met powermanagement. Dat is een kookplaat die je op een normaal stopcontact of op een perilex-stopcontact aansluit. Deze kookplaat kun je in de toekomst uitbreiden, als je dat wilt, maar hiervoor hoef je nu nog niet meteen de aanpassingen in de meterkast en aansluiting door te voeren. Als je wel de aanpassingen in de meterkast laat doen, heb je profijt van de kracht van een 2-fase kookplaat.

Hoe weet je welke kookplaat bij je keuken past?

Wat je kunt aansluiten, hangt af van het type stopcontact in je keuken. Heb je een standaard wandcontactdoos met twee gaten? Dan past daar alleen een 1-fase kookplaat op. Die worden meestal geleverd met stekker en snoer, zodat je hem meteen kunt gebruiken.

Zie je een perilex-stopcontact (met vijf gaten)? Dan is je keuken in principe geschikt voor een 2- of 3-fase kookplaat. Alleen weet je dan nog niet of je meterkast daadwerkelijk drie fasen aankan. Dat kun je op twee manieren controleren: met een multimeter of door in je meterkast te kijken.

Zo check je de aansluiting met een multimeter

Heb je een multimeter in huis? Dan kun je precies meten hoeveel fasen je aansluiting ondersteunt. Teken op een papier het patroon van het perilex-stopcontact en noteer per gat wat je meet. Prik met één pin in het middelste gat (de aarde) en meet met de andere pin de overige vier. Krijg je twee keer 230 volt en twee keer 0? Dan heb je een 2-fase aansluiting. Meet je drie keer 230 volt en één keer 0? Dan is het een 3-fase aansluiting. Label de gaten met ‘L’ voor stroom en ‘N’ voor nul, zodat je straks precies weet wat waar hoort.

©Dmitriy

Voordat je een kookplaat aanschaft, check je eerst de nismaat van je aanrechtblad. Meet met een rolmaat eerst de nis op in het aanrechtblad. Doe dit voor de breedte, de diepte en de hoogte. Komen de afmetingen niet overeen met de kookplaat die je graag wilt? Kijk dan of je het aanrechtblad kunt aanpassen.

Geen multimeter? Kijk in de meterkast

Heb je geen meetapparatuur? Dan kun je in de meterkast zien hoeveel fasen er beschikbaar zijn. Bij een 2-fase aansluiting zie je twee gekoppelde groepen met een hendel ertussen. Zie je vier gekoppelde groepen? Dan is er krachtstroom aanwezig en kun je dus ook een 3-fase kookplaat aansluiten – mits het stopcontact daar geschikt voor is.

©auremar

Zelf een kookplaat aansluiten

Ga je zelf aan de slag? Dan is het belangrijk dat je weet wat je doet. Elektriciteit is geen speelgoed, dus bij twijfel: bel een vakman. Heb je een 1-fase kookplaat met powermanagement die je op een normaal stopcontact wilt aansluiten? Dan moet je deze eerst correct instellen.

Leg om te beginnen een stuk piepschuim onder de kookplaat, zodat je hem veilig kunt omdraaien zonder krassen of barsten. Plak daarna de afdichtband rondom het apparaat, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de glasrand. Begin aan de achterkant, zodat de naad niet in het zicht valt.

Open het aansluitcompartiment onder de kookplaat en controleer het aansluitschema dat daar staat. Gebruik de bijgeleverde bruggetjes om de juiste verbindingen te maken. Sluit het snoer aan: bruin op L, blauw op N en geelgroen op aarde. Zet het snoer vast met trekontlasting en sluit het klepje.

Draai nu de kookplaat weer om en steek de stekker in het stopcontact. Leg de kookplaat op z’n plek in het aanrechtblad. Houd de pauzeknop vijf seconden ingedrukt om het menu te openen. Zoek via de plusknop naar het onderdeel ‘PO’ (power) en stel het vermogen in op 3.7 in plaats van 7.4. Bevestig dit door de pauzeknop nog eens vijf seconden ingedrukt te houden. Je kookplaat is nu geschikt voor een standaard aansluiting.

Houd de stekker op de juiste positie tijdens het meten met de multimeter. Kijk hoe je de stekker in het getekende stopcontact zou steken, zodat je de juiste kleuren van de draden noteert op je tekening.

Een 2-fase kookplaat aansluiten: zo werkt het

Heb je een 2-fase kookplaat? Dan moet je eerst bepalen welke kleur draad bij welk contact hoort. Meet het snoer door met een multimeter, op de piepstand of op de Ohm-stand. Noteer welke draad bij welke stekkerpin hoort en gebruik die info bij het aansluiten.

Open vervolgens het aansluitvak onder de kookplaat en kijk welk aansluitschema je moet gebruiken. L1 en L2 koppel je aan de juiste stroomdraden, 01 en 02 aan de juiste nuldraad. Maak de trekontlasting los, sluit de draden aan zoals je eerder hebt gemeten, en zet alles weer stevig vast.

Steek daarna de stekker in het stopcontact en plaats de kookplaat netjes in het blad. Dankzij de afdichtband blijft alles goed op z'n plek. Zet vervolgens de kookplaat aan en test of alle kookzones werken. Krijg je een foutmelding? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan bij het aansluiten. Geen foutmelding? Dan is je kookplaat klaar voor gebruik.

©S.Engels

Het is gebruikelijk dat de pannen een licht tikkend of zoemend geluid maken tijdens het koken. Dit heeft te maken met het magnetisch veld van de kookplaat. Ruik je een vreemde geur na het installeren van de kookplaat? Dit is ook gebruikelijk en de geur trekt uiteindelijk weg.

▼ Volgende artikel
⛈️ Wat te doen bij onweer: thuis, buiten en op de camping
© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Huis

⛈️ Wat te doen bij onweer: thuis, buiten en op de camping

Vooral in de zomer is het vaak raak: code geel of code oranje wegens onweer. Weet jij wat je wél en juist níet moet doen als er een onweersbui nadert? Thuis kun je veel risico's beperken, maar juist buitenshuis – en zeker op de camping – is het opletten geblazen. In dit artikel lees je hoe je jezelf en anderen beschermt, of je nu binnen, buiten of aan het kamperen bent.


In het kort:

⚡ Onweer & thuis ⚡ Onweer & buiten ⚡ Onweer en kamperen: 🏕️ Tent 🚐 Caravan

Lees ook: Regen, regen en nog eens regen … zo voorkom je wateroverlast

Thuis tijdens onweer: veilig, maar niet zonder risico's

In huis ben je relatief goed beschermd tegen blikseminslag, zeker als het gebouw voorzien is van een goede bliksemafleider. Toch zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die je serieus moet nemen. Gebruik bij onweer liever geen apparaten die verbonden zijn met het stroomnet of met leidingen. Denk aan de wasmachine, een vaste telefoon of een bedrade computer. Bliksem kiest daarbij meestal de makkelijkste route naar de grond, en dat zijn vaak metalen onderdelen in huis zoals koperdraden of waterleidingen.

Trek bij voorkeur de stekkers uit het stopcontact van kwetsbare apparatuur zoals computers, tv's of de router. Een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging biedt wel wat bescherming, maar niet bij een directe inslag. Ga liever ook niet douchen of in bad, want waterleidingen kunnen de elektrische spanning van een blikseminslag geleiden.

Ramen kun je gewoon dicht houden, en als je wilt kijken naar het natuurgeweld, doe dat dan vanaf een veilige plek binnenshuis. Zorg dat huisdieren binnen zijn en zet het alarmsysteem even uit als dat storingsgevoelig is bij blikseminslag.

Buiten bij onweer: voorkom dat je zelf bliksemafleider bent

Ben je onderweg of buiten als het begint te donderen, dan is het zaak om snel te handelen.

Onthoud: als je de bliksem ziet en binnen 10 seconden de donder hoort, zit je binnen de gevarenzone. Zoek dan zo snel mogelijk een veilige schuilplek.

De veiligste plek is een gebouw met muren en een dak – bijvoorbeeld een winkel, huis of station. Een auto met metalen carrosserie is ook een prima optie. Die werkt als een kooi van Faraday en geleidt de stroom om je heen in plaats van door je heen.

Vermijd tijdens onweer open velden zoals weilanden of sportterreinen, want daar ben je letterlijk het hoogste punt. Ook hooggelegen plekken zoals duinen of heuveltoppen vormen een risico. Zoek geen beschutting onder een boom die in z'n eentje op een veld staat – dat is juist een bliksemmagneet. Blijf verder uit de buurt van metalen objecten zoals hekken, masten of fietsen, en houd afstand van water – of dat nu een meer, sloot of zwembad is.

Kun je nergens heen? Maak jezelf dan zo klein mogelijk: hurk neer op je voetzolen, houd je voeten tegen elkaar en wikkel je armen om je knieën. Ga niet liggen; zo vergroot je je contactoppervlak met de grond, wat het risico op aardstroom vergroot.

©ID.nl

Kamperen met onweer: extra opletten in tent of caravan

Kamperen geeft een gevoel van vrijheid, maar bij onweer ben je juist extra kwetsbaar. Een tent biedt geen enkele bescherming tegen bliksem, hoe stevig het doek ook is. Het metalen frame vergroot het risico juist, vooral als je op een open veld kampeert of vlak bij een losse boom staat.

Als er onweer op komst is, zoek dan zo snel mogelijk een veilig onderkomen. Een stenen sanitairgebouw, de receptie of je auto bieden veel meer bescherming dan een tent. Zit je in een camper of caravan met een metalen buitenkant? Dan ben je redelijk veilig, mits je ramen en deuren gesloten houdt en geen contact maakt met metalen delen. Stacaravans met een houten of kunststof omhulsel bieden die bescherming niet: het klopt dat ze geen stroom geleiden, maar ze voeren die ook niet af. Daardoor kan een blikseminslag via leidingen of metalen onderdelen binnen alsnog gevaarlijk uitpakken. Tijdens onweer blijf je dus beter uit de buurt van dat soort constructies.

Laat ook je elektronische spullen niet in de tent of aan opladers zitten. Berg ze los op, zonder kabels of contact met de grond.

Staan er bomen op de camping? Zorg dat je tent daar niet direct onder staat. Bij inslag kunnen takken afbreken of kan de bliksem via de wortels naar de grond doorslaan. Ook op campings in de bergen of aan open water is het risico op blikseminslag extra hoog – check bij aankomst wat de aanbevolen schuilplaatsen zijn.

En hoe zit het met de tentstokken?

Metalen tentstokken zijn niet per definitie gevaarlijk, maar ze kunnen wel extra risico opleveren bij onweer. Omdat tenten vrijwel altijd met metalen haringen in de grond staan, is er al snel sprake van een geleidende verbinding met de bodem. Bij een blikseminslag kan de stroom zich dan via het frame en de haringen verspreiden, met risico voor wie zich in de tent bevindt. Daarom blijft het advies: verlaat bij onweer de tent en zoek een écht veilige plek op.

Tot slot: een goede voorbereiding helpt

Kijk altijd naar de weersvoorspelling voordat je op pad gaat. Veel weerapps geven een melding bij onweerskansen, vaak met een tijdsindicatie en locatie. Op de camping is het handig om bij aankomst al te weten waar je naartoe kunt bij slecht weer.

Zorg ook dat je zaklamp, powerbank en radio of noodaccu paraat hebt als je kampeert, voor het geval de stroom uitvalt. En vooral: blijf rustig. Onweer is gevaarlijk, maar met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen voorkom je ongelukken.

🔦 Voor als de stroom uitvalt

Licht in de duisternis!