ID.nl logo
11 tips voor je oude smartphone of tablet
© PXimport
Huis

11 tips voor je oude smartphone of tablet

Bijna iedereen heeft wel een oude smartphone of tablet die momenteel stof ligt te happen in huis. Toch zijn er genoeg leuke dingen die je met bijvoorbeeld een oude iPhone, Galaxy Tab of HTC Tattoo kunt doen. In dit artikel geven je een paar leuke opties.

Tip 01: Oude technologie?

De ontwikkelingen in smartphone- en tablet-land gaan razendsnel en als je de trend of je abonnement volgt, heb je elke twee jaar heb je een nieuw apparaat in je handen. Wat te doen met al je oude elektronica? Verkopen of weggeven is een optie, maar er zijn heel veel andere handige dingen die je ermee kunt doen. Lees ook: 13 tips voor een nieuw leven van je oude pc.

Je hoeft natuurlijk niet per se een oude smartphone of tablet te gebruiken, je kunt ook een simpele tablet kopen om een bepaalde functie te vervullen. Een Android-tablet van veertig euro is misschien niet de beste keuze om games mee te spelen, maar als digitale klok kun je hem prima gebruiken! Of jouw smartphone of tablet geschikt is voor elke tip in dit artikel, hangt erg af van de specificaties. Vaak kun je op erg oude apparaten niet meer de recentste versies van iOS of Android installeren en dit betekent dat sommige apps hier niet op zullen draaien.

©PXimport

Tip 01 Een oude Samsung-smartphone kun je nog prima gebruiken voor verschillende dingen in huis.

Tip 02: Wekker

Je smartphone of tablet op het nachtkastje leggen, is niet voor iedereen een goed oplossing. Je wordt te veel afgeleid en bent misschien geneigd om voor het slapen gaan 'nog even' je Facebook te checken of een filmpje te kijken. Een oude tablet of smartphone kun je gebruiken als digitale wekker. Je kunt deze bijvoorbeeld in een houder bouwen.

Je kunt de interne wekfunctie van je apparaat gebruiken, maar er zijn ook een aantal interessante apps verkrijgbaar die van je smartphone of tablet een mooi nachtklokje maken. Night Clock is een simpele wekker-app voor Android. De app zorgt ervoor dat het scherm aan blijft staan als de app draait, uiteraard is het noodzakelijk dat je je toestel aan de stroom hebt liggen. Met een tik op het scherm kun je vervolgens een wekker instellen. Een iets uitgebreidere wekker maak je met de app Nightstand Central. Deze app is voor iOS verkrijgbaar en biedt naast de tijdsweergave ook opties om in slaap te vallen met ruis of andere geluiden en je te wekken met je favoriete muziek. Handig is bovendien dat je kunt instellen dat de zaklampfunctie van je iPhone wordt geactiveerd als je het apparaat schudt. Bovendien kun je kiezen uit verschillende achtergronden en kan de app zelfs het weer tonen.

©PXimport

Tip 02 Een iPhone met Nightstand Central is een prachtige wekker. Met een veegbeweging naar beneden dim je het scherm.

Tip 03: Afstandsbediening

Je smartphone of tablet kan een handige afstandsbediening voor je multimedia-apparaten zijn. De apparaten die je wilt besturen, moeten dan wel over een bluetooth- of wifi-verbinding beschikken. Een Chromecast of Apple TV bestuur je eenvoudig met je iPhone of Android-apparaat via je wifi-netwerk met de desbetreffende apps van Google of Apple. Een geweldige app voor Android is SURE Universal Remote, hiermee bestuur je gemakkelijk allerlei apparaten in je huis. Je hebt hiervoor wel een smartphone of tablet nodig die een IR-blaster heeft en dus via infrarood kan communiceren, aangezien de meeste apparaten in je huishouden over een infrarood-ontvanger beschikken.

Smartphones met een IR-blaster zijn bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S4 en nieuwer, LG G2 en nieuwer en de HTC One M7 en nieuwer. iPhones zijn helaas niet met een IR-Blaster uitgerust, hiervoor zal je een apart accessoire moeten kopen voordat je IR-apparatuur kunt aansturen. Er is een aantal oplossingen, Peel Smart Remote is één van de bekendste. Je moet dan een Pronto-kastje aanschaffen voor vijftig dollar. Of Peel Smart Remote goed werkt bij jou thuis, hangt af van je apparaten. Sommige gebruikers zijn erg tevreden, anderen klagen over dat bepaalde apparaten niet ondersteund worden.

Tip 04: Klok of schilderij

Je kunt een oude tablet ook aan de muur in je woonkamer hangen en hem als digitale klok gebruiken. The Clocks is een leuke app voor je iPad waarbij je je tablet ook kunt gebruiken om meerdere tijdzones weer te geven. Voor Android-tablets is Timely een goede keuze. Leuker dan een wandklok is wellicht de mogelijkheid om van je tablet een digitaal fotolijstje te maken.

Op de iPad zat deze functie altijd standaard ingebakken, maar Apple heeft dit er gek genoeg uitgehaald. Je moet nu een aparte app installeren, Picmatic - Digital Photo Frame is een goede keuze. Deze app geeft naast foto's ook de tijd weer en kan muziek afspelen door middel van veegbewegingen. Voor Android-tablets is er Dayframe, een app die zichzelf "socially connected" noemt. Je kunt foto's uit je Instagram-feed, je Facebook-profiel of Flickr-account weer laten geven. Vanuit de app heb je ook de mogelijkheid om foto's van andere bronnen te laten tonen. Selecteer gewoon één van de vele onderwerpen die Dayframe je aanbiedt.

©PXimport

Tip 04 Dayframe is een digitale fotolijst-app voor Android.

Tip 05: Kindertelefoon

Je smartphone of tablet is een geweldige eerste kennismaking met technologie voor je kinderen. Uiteraard is het geen goed idee om je kleuters met je enige smartphone te laten spelen, vandaar dat een oude smartphone een betere optie is om aan de kinderen te doneren. Het voordeel is bovendien dat je bepaalde functies kunt blokkeren zodat je kinderen niet per ongeluk berichten kunnen versturen of bepaalde internetinhoud zien. Op een iOS-apparaat ga je naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen om bepaalde inhoud en acties te blokkeren. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je kinderen geen in-app-aankopen kunnen doen, zet je de schuif achter Kopen vanuit apps uit.

Wil je dat je kinderen wel bepaalde websites kunnen bezoeken, maar geen inhoud voor volwassenen kunnen zien, tik dan op Websites, selecteer Alleen specifieke websites en voeg een website toe door op Voeg een website toe te tikken. Op een Android-apparaat installeer je het beste een aparte app. Kids Place - Parental Control is een goede keuze, hiermee kun je allerlei beperkingen instellen voordat je je smartphone of tablet aan je kind geeft. In Android kun je een bepaalde app vastzetten zodat je kind niet naar een andere app kan wisselen. Hiervoor ga je naar Instellingen / Beveiliging / Een scherm vastzetten en zet je de schuif op Aan. Tik op de overzichtsknop om al je geopende apps te zien en navigeer naar de app die je wilt vastzetten. Tik op de punaise en in het volgende scherm zet je een vinkje voor Vragen om pincode voordat items worden losgemaakt.

Tip 06: Spelcomputer

Op een oudere smartphone of tablet kun je prima bepaalde spellen spelen. Als je je nieuwe smartphone liever niet wilt bevuilen met gigabytes aan games, dan kun je een oud apparaat inrichten voor dit doel. Puzzelgames en andere simpele spelletjes zijn prima op je smartphone te spelen, maar actiongames komen beter uit op een groot scherm.

Met een Chromecast of Apple TV kun je natuurlijk inhoud draadloos naar je tv streamen, maar voor games is dit meestal niet snel genoeg. Een MHL-adapter is een handige oplossing als je je display van je smartphone wilt tonen op je tv. Aan de ene kant sluit je de usb-aansluiting op je smartphone aan en aan de andere kant plug je HDMI-stekker in je televisie. Voor Apple-producten heb je een Lightning-naar-HDMI-adapter nodig. Deze adapters zijn met vijftig euro wel schrikbarend duur. Wil je van je tablet helemaal een game-console maken, investeer dan in een speciale behuizing waar je je tablet in kunt schuiven. Vaak hebben zulke behuizingen ook knoppen om spelletjes mee te besturen.

©PXimport

Tip 06 Met deze behuizing maak je van je iPad een oud arcade-station.

Tip 07: Receptenboek

Een tablet kan een handige hulp in de keuken zijn, bijvoorbeeld om je recept op te tonen, of om snel hoeveelheden om te rekenen naar een andere eenheid. Wil je niet dat je tablet vies wordt, dan kun je een aparte hoes kopen zodat je scherm tegen vet-spetters en andere viezigheid beschermd wordt. Uiteraard zijn er ook speciale houders voor je tablet verkrijgbaar, sommige hebben een voetje, andere modellen maak je bijvoorbeeld vast aan je keukenkastjes of bevestig je aan je koelkast. Je kunt natuurlijk gewoon websites opzoeken voor recepten, maar er zijn ook een aantal goede apps te vinden. SideChef, Yummly en Cookpad zijn tips voor zowel Android als iOS.

©PXimport

Tip 07 De app Yummly is een handige recepten-app.

Tip 08: Weerstation

Er zijn talloze apps waarmee je kunt zien of het mooi weer wordt. Sommige apps, zoals SimpleWeather voor Android en CARROT Weather focussen op simpliciteit, maar andere apps zoals The Weather Channel en Weather Underground zitten boordevol functies. Je kunt van je smartphone of tablet ook een professioneel weerstation maken door accessoires eraan te hangen. In de meeste gevallen gaat dit overigens draadloos. Een slim product is het Netatmo Weerstation.

Dit is een alles-in-één-product dat naast de temperatuur en luchtvochtigheid ook de hoeveelheid fijnstof kan meten. Via de app kun je deze gegevens allemaal op je tablet inzien. Het volledige weerstation van Netatmo bestaat uit een binnen- en buitenmodule, maar je kunt modules ook los kopen, en je collectie uitbreiden met bijvoorbeeld regen- en windmeters. De producten van Netatmo zijn niet heel goedkoop, de twee basismodules kosten je al 170 euro. Een goedkopere optie is het Weather Station van ARCHOS. Deze set bestaat uit drie ronde modules en kost 80 euro. Voor binnenshuis heb je de beschikking over CO2-, temperatuur-, luchtvochtigheid- en luchtdrukgegevens. De buitensensor meet de temperatuur en luchtvochtigheid, de grondmeter levert vervolgens de grondtemperatuur en -vochtigheid.

©PXimport

Tip 08 Dit is één van de drie modules die je krijgt als je een ARCHOS Weather Station bestelt.

Tip 09: Bewakingscamera

Ook al heeft je oude smartphone geen perfecte camera, als bewakingscamera is het apparaat prima te gebruiken. Je moet je smartphone in een houder plaatsen en aan de wand bevestigen en hem natuurlijk ook aan de stroom hangen. Voor Android is de app Salient Eye (Huis alarm Beveiligingssysteem in de Play Store) beschikbaar. Salient Eye is geen webcam-app, maar detecteert beweging via de camera. De app neemt constant via de camera beelden op, maar bewaart deze niet. Het analyseert echter beweging en als het dit detecteert, maakt het veel foto's. Deze worden naar je e-mailadres gestuurd en als je wilt, kan de app een irritant alarm afspelen. Er is zelfs een app beschikbaar die je op een andere smartphone kunt installeren. Met deze app kun je je nieuw geïnstalleerde smartphone-bewakingscamera op afstand bedienen. Salient Eye is op dit moment alleen voor Android beschikbaar, er wordt aan een iOS-versie gewerkt.

Tip 10: Gps-tracker

Je oude smartphone kan ook een prima gps-tracker zijn voor je auto, motor of fiets. Leg de smartphone op een plek waar hij niet teveel opvalt, bijvoorbeeld onder de autostoel of in de bagagebak van je motor. Installeer de app Prey Anti Theft op de smartphone en meld je voor de dienst aan op deze website. Doordat de gps-module in je smartphone zijn locatie uitzendt, zie je op je computer waar je smartphone zich bevindt. Je smartphone moet wel via 3G/4G verbinding hebben met internet, maar je kunt hier natuurlijk een goedkope prepaid-internetbundel voor gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de batterij niet te snel leeg raakt, kun je een externe batterij aan je smartphone hangen. Op afstand kun je nu je auto, motor of fiets volgen, mocht deze ooit gestolen worden. Meer informatie vind je hier.

©PXimport

Tip 10 Op de computer zie je waar je oude smartphone zich bevindt.

Tip 11: Toch maar weg?

Als je na het lezen van al deze tips nog steeds denkt dat je oude smartphone of tablet geen functie kan vervullen, dan kun je het ding nog altijd verkopen via de bekende kanalen als Marktplaats, Speurders of eBay. Als je niet per se geld hoeft te ontvangen, overweeg dan om je smartphone of tablet te doneren. Veel instanties zullen erg blij zijn met jouw oude apparaat. Via deze website kun je je oude smartphone doneren aan een dakloze en via deze link doneer je je smartphone aan Unicef. Ook Stichting Aap is blij met jouw oude smartphone. Voor elk ingeleverd werkend mobieltje ontvangt de stichting 3 euro.

©PXimport

Tip 11 Via de website van Brainscape doneer je je oude smartphone aan Unicef.

▼ Volgende artikel
Meer dan een achtergrond: zo pas je Windows tot in detail aan
© efef4844
Huis

Meer dan een achtergrond: zo pas je Windows tot in detail aan

Ben je uitgekeken op die standaardwerkomgeving? Wij ook! In Windows kun je aan de slag met het maken van een eigen thema. Dat betekent werken in een omgeving die je volledig naar je hand zet, met onder meer een aangepast bureaublad, frisse vensters en strakke aanwijzers. Lastig? Zeker niet: een thema heb je zo gemaakt.

In dit artikel laten we zien hoe je je eigen Windows-thema maakt:

  • Pas je bureaubladachtergrond aan
  • Verander kleuren, accenten en transparantie-effecten
  • Wijzig muiscursors en systeempictogrammen
  • Personaliseer geluiden en voeg een aangepaste schermbeveiliging toe
  • Sla je thema op of zet alles terug naar de standaardinstellingen

Lees ook: 12 tips voor een overzichtelijk Bureaublad

Of je nu gebruikmaakt van Windows 10 of Windows 11: beide besturingssystemen hebben de mogelijkheid om een eigen omgeving te maken. Ben je na een grondige klusmiddag toch niet tevreden met de aangepaste werkomgeving? Dan kun je altijd nog de hulp inschakelen van externe programma’s, daarover vertellen we je straks meer.

In Windows vind je de belangrijkste opties om je eigen thema te maken in het instellingenvenster. Druk op Windows+I om dat te openen en kies voor Persoonlijke instellingen. Linksboven zie je het thema staan dat momenteel actief is. Rechts daarvan vind je een beknopte lijst met kant-en-klare thema’s. Deze kun je proberen door erop te klikken. Je kunt zo’n thema direct gebruiken, of je gebruikt het als een basis die je verder aanpast.

Windows biedt flink wat personalisatiemogelijkheden via het instellingenvenster.

Eigen thema

Natuurlijk maken wij een eigen Windows-thema. Kies voor Thema’s. Rechtsboven vind je de onderdelen waaruit een thema is opgebouwd, zoals achtergrond, kleuren en geluiden. Onder elk onderdeel staat de huidige instelling benoemd. Klik op een onderdeel om de achterliggende instellingen te openen en bepaal stap voor stap je thema verder.

Het tweede gedeelte van het themavenster geeft een overzicht van beschikbare thema’s. Met de volgende stappen passen we de verschillende onderdelen van het thema aan. Daarnaast zetten we andere onderdelen van Windows naar onze hand, die niet aan een thema zijn gekoppeld. Zodra we tevreden zijn over het resultaat, slaan we het thema op.

Een thema bestaat onder meer uit een achtergrond, kleuren en geluiden.

Wat hulp

Heb je zelf even geen inspiratie om een eigen thema te maken? Via de Microsoft Store haal je externe kant-en-klare thema’s binnen. In het instellingenvenster voor het thema klik je bij Meer thema’s uit de Microsoft Store downloaden op Bladeren door thema’s.

Achtergrond

Klik op Achtergrond en bedenk of je een vaste achtergrond of wisselende achtergronden wilt inzetten. Je kunt ook kiezen voor een effen kleur of een verrassingsafbeelding die regelmatig door Microsoft wordt ververst. Geef je de voorkeur aan meerdere afbeeldingen, dan maak je eerst een map aan waarin je de geselecteerde afbeeldingen plaatst. Keer terug naar het instellingenvenster en kies Diavoorstelling. Klik vervolgens op Bladeren en wijs de map aan.

Hierna stel je in hoe de diavoorstelling zich gedraagt. Kies bij Afbeelding wijzigen elke hoe snel de afbeeldingen verversen, bijvoorbeeld 6 uur of 1 dag. Voor de afwisseling activeer je de optie Volgorde van afbeeldingen in willekeurige volgorde weergeven. Via Afbeelding aanpassen zodat deze op uw bureaublad past geef je aan hoe je de afbeeldingen wilt tonen. Met Centreren voorkom je uitgerekte afbeeldingen.

Of ga voor wat meer sjeu: Bewegende bureaubladachtergrond: een kijkbuis op je computer

Kies voor een diavoorstelling die uit meerdere afbeeldingen bestaat.

Energiebewust

Gebruik je een laptop en werk je regelmatig op de accu? Blokkeer dan de diavoorstelling als je geen netstroom gebruikt. Zet bij Diavoorstelling zelfs uitvoeren als de batterij in gebruik is de schuif op Uit.

Kleuren

Nu wordt het tijd om de kleuren onder handen te nemen. Klik op Kleuren en bepaal (in het geval van Windows 11) of je de lichte of donkere modus wilt activeren (bij Kies de modus). Interessant is de optie Aangepast. Hiermee maak je voor de kleurmodus onderscheid tussen Windows en de apps. Zo kun je Windows in een donkere modus zetten, terwijl je de apps in een lichte modus houdt.

Ben je geen voorstander van doorzichtige vensters? Dan zet je de schuif op Uit bij Transparantie-effecten. In dit venster bepaal je ook een accentkleur die in het startmenu en de taakbalk worden getoond. Klap de gelijknamige sectie uit en kies de gewenste kleur. Je kunt de accentkleur op meerdere locaties binnen Windows laten terugkomen. Zet de schuif op Aan bij Accentkleur weergeven op Start en de taakbalk en bij Accentkleur weergeven op titelbalken en vensterranden.

Geluiden

Hoewel de populariteit van geluidseffecten in Windows de afgelopen jaren flink is afgenomen, kun je nog steeds geluiden toevoegen. Je maakt hiervoor gebruik van een geluidsschema. In het venster voor thema’s klik je bovenin op Geluiden. Neem het standaardschema van Windows als uitgangspunt: klik op Windows-standaard. In het vak Programmagebeurtenissen kies je een actie waaraan je een geluid wilt koppelen. Acties met een bestaand geluid herken je aan het pictogram van een megafoon. In het menu Geluiden kies je het gewenste geluid. Heb je een eigen geluid? Dat voeg je eenvoudig toe via de knop Bladeren. Windows ondersteunt hiervoor wav-bestanden. Andere formaten moet je eerst omzetten voordat je ze kunt gebruiken.

Je kunt aparte geluidseffecten voor verschillende activiteiten instellen.

Muiscursor

Ben je uitgekeken op de standaardmuisaanwijzer van Windows? Dan pakken we die toch ook aan. Klik in het venster van thema’s op Muiscursor en open de tab Aanwijzers. In de sectie Schema kun je kiezen uit een flinke hoeveelheid alternatieve aanwijzers. Een goed voorbeeld zijn de schema’s Extra groot, waarmee je de meeste aanwijzers een stuk groter maakt.

Wil je de zichtbaarheid van de aanwijzers verder verbeteren? Plaats dan een vinkje bij Aanwijzerschaduw inschakelen. Heb je eigen cursorbestanden, dan kun je deze ook gebruiken. Klik op Bladeren en wijs het bestand aan. Online vind je verschillende collecties met cursor- en muisbestanden. Deze bestaan uit een aantal afbeeldingen (al dan niet geanimeerd). Een goede bron hiervoor is DeviantArt. Bij elke collectie vind je de installatie-instructies.

Klik het venster van de muiscursor niet te snel weg. Werp ook eens een blik op de tab Opties voor de aanwijzer. Hier vind je mogelijkheden om de weergave verder te verbeteren. Zo kun je in de sectie Zichtbaarheid een aanwijzerspoor activeren, zodat je de muis beter ziet. Ben je de muisaanwijzer soms kwijt, dan kun je deze snel vinden via de optie Locatie van de aanwijzer weergeven als ik op CTRL druk. In het vak Beweging kun je nog bepalen hoe snel de aanwijzer over het scherm beweegt.

Uiteraard nemen we geen genoegen met de standaardaanwijzers van Windows.

Is het tijd voor een nieuwe muis?

Kies dan in ieder geval voor een ergonomische versie

Schermbeveiliging

Mogelijk heb je ze al enige tijd niet meer gebruikt, maar Windows beschikt nog steeds over schermbeveiligingen. Inmiddels hebben ze minder functionele waarde dan voorheen op ouderwetse crt-beeldschermen. Alhoewel oledschermen weer baat hebben bij wat hulp om inbranden tegen te gaan. Desondanks is een schermbeveiliging nog steeds leuk. Open het Startmenu en typ Schermbeveiliging. Kies Schermbeveiliging wijzigen. Kies de gewenste schermbeveiliging in het bovenste vak. Klik op Instellingen om specifieke opties van de beveiliging in te stellen, zoals de tekst of snelheid. Bepaal de wachttijd bij het vak Wacht en plaats een vinkje bij Aanmeldingsscherm weergeven bij hervatten voor extra bescherming.

Gelukkig zijn ze er nog: de schermbeveiligingen van Windows.

Pictogrammen

In Windows kun je afscheid nemen van de standaardpictogrammen en kiezen voor een eigen set. Deze optie zit wel wat verborgen. Klik op Persoonlijke instellingen / Thema’s. Onderin het venster ga je naar Instellingen voor bureaubladpictogrammen. In het vak Bureaubladpictogrammen geef je aan welke pictogrammen het bureaublad moet krijgen. Standaard is dit de prullenbak, maar je kunt ook kiezen voor de documentenmap (Bestanden van gebruiker) en het thuisnetwerk (Netwerk).

Via hetzelfde venster kun je de standaardpictogrammen vervangen. Kies het pictogram dat je wilt aanpassen en klik op Ander pictogram. Een nieuw venster met beschikbare pictogrammen opent. Standaard toont Windows het pictogrambestand Imageres.dll, maar er zijn ook andere pictogrammen. Ben je niet tevreden over Imageres.dll, dan maak je het invoervak bovenin leeg en druk je op Enter. Windows toont vervolgens de pictogrammen uit het bestand Shell32.dll. Handig!

Thema bewaren

Ben je tevreden over hoe Windows er na je inspanningen uitziet? Je kunt je eigen thema nu opslaan. Ga naar Persoonlijke instellingen / Thema’s. Rechtsboven zie je wederom de onderdelen waaruit een thema bestaat en je eigen instellingen die je in de stappen hiervoor hebt aangegeven. Klik op Opslaan. Geef het thema vervolgens een naam en klik weer op Opslaan. Het thema wordt nu toegevoegd aan de lijst in het vak eronder.

Heb je meerdere computers of wil je het thema graag met anderen delen? Gelukkig hoef je het thema niet telkens opnieuw op te bouwen. In het overzicht met thema’s klik je met de rechtermuisknop op het thema dat je wilt delen. Kies voor Thema voor delen opslaan. Een nieuw venster opent. Geef het thema een naam en bepaal waar je het bewaart (bijvoorbeeld op een externe schijf). Je kunt het thema op een andere computer toepassen door op het bestand te dubbelklikken.

Handig: exporteer het thema voor andere computers of om te delen.

Vergrendelingsscherm

We gaan voor een volledig gepersonaliseerde Windows-omgeving, dus uiteraard passen we ook het vergrendelingsscherm aan. Kies in de Windows-instellingen voor Vergrendelingsscherm. Kies bij Uw vergrendelingsscherm personaliseren hoe je je het scherm eigen wilt maken. Kies voor Afbeelding om een eigen foto op het scherm te tonen. Je kunt ook online afbeeldingen tonen die elkaar regelmatig afwisselen. Kies dan voor Windows-spotlight. Wij kiezen ervoor om onze afbeelding op zowel het vergrendelingsscherm als het aanmeldingsscherm te tonen: zet de schuif op Aan bij De achtergrondafbeelding voor het vergrendelingsscherm weergeven op het aanmeldingsscherm.

Op het moment van schrijven kun je in Windows 11 één app op het vergrendelingsscherm plaatsen. Deze app geeft beknopte informatie over het weer (Weer), binnengekomen e-mail (Mail) of aankomende afspraken (Agenda). Je vindt ze bij de optie Status van vergrendelingsscherm.

Een app voegt extra informatie toe aan het vergrendelingsscherm.

Meer eigen foto’s

Interessant aan het vergrendelingsscherm is de mogelijkheid om meerdere eigen foto’s te selecteren en aan te geven wanneer je die wilt zien. Kies voor Diavoorstelling. Geef aan welke fotomap je hiervoor wilt gebruiken: klik op Bladeren en wijs de map aan. Je kunt meerdere mappen toevoegen, die je later altijd kunt uitschakelen via een klik op Verwijderen. Haal in dezelfde sectie het vinkje weg bij Leuke weetjes, tips en trucs en meer op uw vergrendelingsscherm weergeven, zodat het scherm opgeruimd blijft, en vooral ook reclamevrij.

Open hierna de sectie Geavanceerde instellingen voor diavoorstelling. Wil je voorkomen dat afbeeldingen worden uitgerekt, dan kies je voor Alleen afbeeldingen gebruiken die goed op mijn scherm passen. Standaard schakelt Windows de diavoorstelling uit als je gebruikmaakt van accustroom, bijvoorbeeld bij een laptop. Wil je dat de diavoorstelling altijd wordt gebruikt, dan plaats je ook een vinkje bij Een diavoorstelling afspelen als er batterijstroom wordt gebruikt.

Laat het vergrendelingsscherm foto’s van meerdere bronnen tonen.

Ook OneDrive-foto’s

Mogelijk sla je je foto’s automatisch op in de fotomap van OneDrive. Ook deze kun je als bron inzetten voor de diavoorstelling van het vergrendelingsscherm. In de sectie Geavanceerde instellingen voor diavoorstelling plaats je een vinkje bij De camera-albums van deze pc en OneDrive opnemen.

Externe hulp

Niet tevreden over het ingebouwde startmenu van Windows? Met Start11 zet je het startmenu volledig naar je hand. Zo kun je het klassieke menu uit Windows 7 kiezen en de Windows-taakbalk onder handen nemen. Prettig is dat je ook onderdelen uit het startmenu kunt verwijderen die normaal gesproken niet kunnen worden verwijderd.

Betere zichtbaarheid

Heb je een verminderd zicht, dan kun je Windows hiermee rekening laten houden. Open het Startmenu en typ Contrast. Klik op Een contrastthema kiezen. Je kunt nu kiezen uit vier thema’s met kleuren die sterk verschillen, zodat je schermtekst en apps beter zichtbaar maakt. Elk van de thema’s kun je verder aanpassen.

Kies een thema en klik op Bewerken. Pas het thema naar eigen inzicht aan, kies Opslaan als en geef het thema een naam. Naast het gebruik van een thema, kun je ook losse onderdelen van de Windows-omgeving verbeteren op het gebied van zichtbaarheid. In de Windows-instellingen kies je voor Toegankelijkheid. De sectie Gezichtsvermogen bevat aanvullende opties, zoals kleurfilters.

Een contrastthema is handig bij een verminderd gezichtsvermogen.

 

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Tapo komt met centrale oplossing voor slimme huisbeveiliging
Zekerheid & gemak

Tapo komt met centrale oplossing voor slimme huisbeveiliging

De Tapo H500 is een nieuwe HomeBase die beveiliging centraliseert, gegevens beschermt en het beheer van het slimme huis vereenvoudigt. Dit apparaat biedt volgens Tapo een oplossing voor wie worstelt met het beheren van meerdere camera's, beperkte opslagruimte en onbetrouwbare detectiesystemen.

Het systeem slaat alle opnames lokaal op via 16GB ingebouwde opslag, die uitbreidbaar is tot 16TB met een 2,5" HDD of SSD. Dit zorgt niet alleen voor bescherming van belangrijke beelden, maar biedt ook een alternatief voor cloudopslag zonder maandelijkse abonnementskosten. De privacy wordt gewaarborgd door AES-128- en RSA-1024-versleuteling tijdens overdracht en opslag.

Bediening via app

De bijbehorende app heeft verschillende functionaliteiten voor camerabeheer. Het gezichtsbeheersysteem maakt een database van gezichten die door camera's zijn vastgelegd. De gezichtsvolging toont hoe personen zich verplaatsen door verschillende camerabeelden binnen één scène, wat nuttig is voor het monitoren van bewegingen en het herkennen van verdachte activiteiten. Deze functie komt beschikbaar in mei 2025 via een software-update. Met gebeurtenis inzichten kunnen gebruikers zoeken naar specifieke voorvallen zoals 'onbekende personen' op meerdere camera's tegelijk.

AI-besturing

De Tapo H500 gebruikt AI-gestuurde detectie en herkenning met een nauwkeurigheid van 99,9%. Het systeem kan onbekenden detecteren en beschikt over een 110dB-alarm. Daarnaast herkent het voertuigen, pakketjes en huisdieren, en stuurt het realtime meldingen.

Als centrale hub ondersteunt de Tapo H500 tot 16 Tapo-camera's, 64 Tapo-sensoren en meerdere IoT-apparaten. Via de app is er een overzicht van alle camera's en apparaten. Het apparaat werkt ook als extra deurbel voor aangesloten Tapo deurbellen. De H500 heeft een tabletstandaard en ondersteunt HDMI-uitvoer voor vier camera's tegelijkertijd. Het systeem is compatibel met de Matter-standaard en krijgt ONVIF-ondersteuning via een update in de zomer van 2025.

De Tapo H500 is nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129 euro.