ID.nl logo
11 tips voor je oude smartphone of tablet
© PXimport
Huis

11 tips voor je oude smartphone of tablet

Bijna iedereen heeft wel een oude smartphone of tablet die momenteel stof ligt te happen in huis. Toch zijn er genoeg leuke dingen die je met bijvoorbeeld een oude iPhone, Galaxy Tab of HTC Tattoo kunt doen. In dit artikel geven je een paar leuke opties.

Tip 01: Oude technologie?

De ontwikkelingen in smartphone- en tablet-land gaan razendsnel en als je de trend of je abonnement volgt, heb je elke twee jaar heb je een nieuw apparaat in je handen. Wat te doen met al je oude elektronica? Verkopen of weggeven is een optie, maar er zijn heel veel andere handige dingen die je ermee kunt doen. Lees ook: 13 tips voor een nieuw leven van je oude pc.

Je hoeft natuurlijk niet per se een oude smartphone of tablet te gebruiken, je kunt ook een simpele tablet kopen om een bepaalde functie te vervullen. Een Android-tablet van veertig euro is misschien niet de beste keuze om games mee te spelen, maar als digitale klok kun je hem prima gebruiken! Of jouw smartphone of tablet geschikt is voor elke tip in dit artikel, hangt erg af van de specificaties. Vaak kun je op erg oude apparaten niet meer de recentste versies van iOS of Android installeren en dit betekent dat sommige apps hier niet op zullen draaien.

©PXimport

Tip 01 Een oude Samsung-smartphone kun je nog prima gebruiken voor verschillende dingen in huis.

Tip 02: Wekker

Je smartphone of tablet op het nachtkastje leggen, is niet voor iedereen een goed oplossing. Je wordt te veel afgeleid en bent misschien geneigd om voor het slapen gaan 'nog even' je Facebook te checken of een filmpje te kijken. Een oude tablet of smartphone kun je gebruiken als digitale wekker. Je kunt deze bijvoorbeeld in een houder bouwen.

Je kunt de interne wekfunctie van je apparaat gebruiken, maar er zijn ook een aantal interessante apps verkrijgbaar die van je smartphone of tablet een mooi nachtklokje maken. Night Clock is een simpele wekker-app voor Android. De app zorgt ervoor dat het scherm aan blijft staan als de app draait, uiteraard is het noodzakelijk dat je je toestel aan de stroom hebt liggen. Met een tik op het scherm kun je vervolgens een wekker instellen. Een iets uitgebreidere wekker maak je met de app Nightstand Central. Deze app is voor iOS verkrijgbaar en biedt naast de tijdsweergave ook opties om in slaap te vallen met ruis of andere geluiden en je te wekken met je favoriete muziek. Handig is bovendien dat je kunt instellen dat de zaklampfunctie van je iPhone wordt geactiveerd als je het apparaat schudt. Bovendien kun je kiezen uit verschillende achtergronden en kan de app zelfs het weer tonen.

©PXimport

Tip 02 Een iPhone met Nightstand Central is een prachtige wekker. Met een veegbeweging naar beneden dim je het scherm.

Tip 03: Afstandsbediening

Je smartphone of tablet kan een handige afstandsbediening voor je multimedia-apparaten zijn. De apparaten die je wilt besturen, moeten dan wel over een bluetooth- of wifi-verbinding beschikken. Een Chromecast of Apple TV bestuur je eenvoudig met je iPhone of Android-apparaat via je wifi-netwerk met de desbetreffende apps van Google of Apple. Een geweldige app voor Android is SURE Universal Remote, hiermee bestuur je gemakkelijk allerlei apparaten in je huis. Je hebt hiervoor wel een smartphone of tablet nodig die een IR-blaster heeft en dus via infrarood kan communiceren, aangezien de meeste apparaten in je huishouden over een infrarood-ontvanger beschikken.

Smartphones met een IR-blaster zijn bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S4 en nieuwer, LG G2 en nieuwer en de HTC One M7 en nieuwer. iPhones zijn helaas niet met een IR-Blaster uitgerust, hiervoor zal je een apart accessoire moeten kopen voordat je IR-apparatuur kunt aansturen. Er is een aantal oplossingen, Peel Smart Remote is één van de bekendste. Je moet dan een Pronto-kastje aanschaffen voor vijftig dollar. Of Peel Smart Remote goed werkt bij jou thuis, hangt af van je apparaten. Sommige gebruikers zijn erg tevreden, anderen klagen over dat bepaalde apparaten niet ondersteund worden.

Tip 04: Klok of schilderij

Je kunt een oude tablet ook aan de muur in je woonkamer hangen en hem als digitale klok gebruiken. The Clocks is een leuke app voor je iPad waarbij je je tablet ook kunt gebruiken om meerdere tijdzones weer te geven. Voor Android-tablets is Timely een goede keuze. Leuker dan een wandklok is wellicht de mogelijkheid om van je tablet een digitaal fotolijstje te maken.

Op de iPad zat deze functie altijd standaard ingebakken, maar Apple heeft dit er gek genoeg uitgehaald. Je moet nu een aparte app installeren, Picmatic - Digital Photo Frame is een goede keuze. Deze app geeft naast foto's ook de tijd weer en kan muziek afspelen door middel van veegbewegingen. Voor Android-tablets is er Dayframe, een app die zichzelf "socially connected" noemt. Je kunt foto's uit je Instagram-feed, je Facebook-profiel of Flickr-account weer laten geven. Vanuit de app heb je ook de mogelijkheid om foto's van andere bronnen te laten tonen. Selecteer gewoon één van de vele onderwerpen die Dayframe je aanbiedt.

©PXimport

Tip 04 Dayframe is een digitale fotolijst-app voor Android.

Tip 05: Kindertelefoon

Je smartphone of tablet is een geweldige eerste kennismaking met technologie voor je kinderen. Uiteraard is het geen goed idee om je kleuters met je enige smartphone te laten spelen, vandaar dat een oude smartphone een betere optie is om aan de kinderen te doneren. Het voordeel is bovendien dat je bepaalde functies kunt blokkeren zodat je kinderen niet per ongeluk berichten kunnen versturen of bepaalde internetinhoud zien. Op een iOS-apparaat ga je naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen om bepaalde inhoud en acties te blokkeren. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je kinderen geen in-app-aankopen kunnen doen, zet je de schuif achter Kopen vanuit apps uit.

Wil je dat je kinderen wel bepaalde websites kunnen bezoeken, maar geen inhoud voor volwassenen kunnen zien, tik dan op Websites, selecteer Alleen specifieke websites en voeg een website toe door op Voeg een website toe te tikken. Op een Android-apparaat installeer je het beste een aparte app. Kids Place - Parental Control is een goede keuze, hiermee kun je allerlei beperkingen instellen voordat je je smartphone of tablet aan je kind geeft. In Android kun je een bepaalde app vastzetten zodat je kind niet naar een andere app kan wisselen. Hiervoor ga je naar Instellingen / Beveiliging / Een scherm vastzetten en zet je de schuif op Aan. Tik op de overzichtsknop om al je geopende apps te zien en navigeer naar de app die je wilt vastzetten. Tik op de punaise en in het volgende scherm zet je een vinkje voor Vragen om pincode voordat items worden losgemaakt.

Tip 06: Spelcomputer

Op een oudere smartphone of tablet kun je prima bepaalde spellen spelen. Als je je nieuwe smartphone liever niet wilt bevuilen met gigabytes aan games, dan kun je een oud apparaat inrichten voor dit doel. Puzzelgames en andere simpele spelletjes zijn prima op je smartphone te spelen, maar actiongames komen beter uit op een groot scherm.

Met een Chromecast of Apple TV kun je natuurlijk inhoud draadloos naar je tv streamen, maar voor games is dit meestal niet snel genoeg. Een MHL-adapter is een handige oplossing als je je display van je smartphone wilt tonen op je tv. Aan de ene kant sluit je de usb-aansluiting op je smartphone aan en aan de andere kant plug je HDMI-stekker in je televisie. Voor Apple-producten heb je een Lightning-naar-HDMI-adapter nodig. Deze adapters zijn met vijftig euro wel schrikbarend duur. Wil je van je tablet helemaal een game-console maken, investeer dan in een speciale behuizing waar je je tablet in kunt schuiven. Vaak hebben zulke behuizingen ook knoppen om spelletjes mee te besturen.

©PXimport

Tip 06 Met deze behuizing maak je van je iPad een oud arcade-station.

Tip 07: Receptenboek

Een tablet kan een handige hulp in de keuken zijn, bijvoorbeeld om je recept op te tonen, of om snel hoeveelheden om te rekenen naar een andere eenheid. Wil je niet dat je tablet vies wordt, dan kun je een aparte hoes kopen zodat je scherm tegen vet-spetters en andere viezigheid beschermd wordt. Uiteraard zijn er ook speciale houders voor je tablet verkrijgbaar, sommige hebben een voetje, andere modellen maak je bijvoorbeeld vast aan je keukenkastjes of bevestig je aan je koelkast. Je kunt natuurlijk gewoon websites opzoeken voor recepten, maar er zijn ook een aantal goede apps te vinden. SideChef, Yummly en Cookpad zijn tips voor zowel Android als iOS.

©PXimport

Tip 07 De app Yummly is een handige recepten-app.

Tip 08: Weerstation

Er zijn talloze apps waarmee je kunt zien of het mooi weer wordt. Sommige apps, zoals SimpleWeather voor Android en CARROT Weather focussen op simpliciteit, maar andere apps zoals The Weather Channel en Weather Underground zitten boordevol functies. Je kunt van je smartphone of tablet ook een professioneel weerstation maken door accessoires eraan te hangen. In de meeste gevallen gaat dit overigens draadloos. Een slim product is het Netatmo Weerstation.

Dit is een alles-in-één-product dat naast de temperatuur en luchtvochtigheid ook de hoeveelheid fijnstof kan meten. Via de app kun je deze gegevens allemaal op je tablet inzien. Het volledige weerstation van Netatmo bestaat uit een binnen- en buitenmodule, maar je kunt modules ook los kopen, en je collectie uitbreiden met bijvoorbeeld regen- en windmeters. De producten van Netatmo zijn niet heel goedkoop, de twee basismodules kosten je al 170 euro. Een goedkopere optie is het Weather Station van ARCHOS. Deze set bestaat uit drie ronde modules en kost 80 euro. Voor binnenshuis heb je de beschikking over CO2-, temperatuur-, luchtvochtigheid- en luchtdrukgegevens. De buitensensor meet de temperatuur en luchtvochtigheid, de grondmeter levert vervolgens de grondtemperatuur en -vochtigheid.

©PXimport

Tip 08 Dit is één van de drie modules die je krijgt als je een ARCHOS Weather Station bestelt.

Tip 09: Bewakingscamera

Ook al heeft je oude smartphone geen perfecte camera, als bewakingscamera is het apparaat prima te gebruiken. Je moet je smartphone in een houder plaatsen en aan de wand bevestigen en hem natuurlijk ook aan de stroom hangen. Voor Android is de app Salient Eye (Huis alarm Beveiligingssysteem in de Play Store) beschikbaar. Salient Eye is geen webcam-app, maar detecteert beweging via de camera. De app neemt constant via de camera beelden op, maar bewaart deze niet. Het analyseert echter beweging en als het dit detecteert, maakt het veel foto's. Deze worden naar je e-mailadres gestuurd en als je wilt, kan de app een irritant alarm afspelen. Er is zelfs een app beschikbaar die je op een andere smartphone kunt installeren. Met deze app kun je je nieuw geïnstalleerde smartphone-bewakingscamera op afstand bedienen. Salient Eye is op dit moment alleen voor Android beschikbaar, er wordt aan een iOS-versie gewerkt.

Tip 10: Gps-tracker

Je oude smartphone kan ook een prima gps-tracker zijn voor je auto, motor of fiets. Leg de smartphone op een plek waar hij niet teveel opvalt, bijvoorbeeld onder de autostoel of in de bagagebak van je motor. Installeer de app Prey Anti Theft op de smartphone en meld je voor de dienst aan op deze website. Doordat de gps-module in je smartphone zijn locatie uitzendt, zie je op je computer waar je smartphone zich bevindt. Je smartphone moet wel via 3G/4G verbinding hebben met internet, maar je kunt hier natuurlijk een goedkope prepaid-internetbundel voor gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de batterij niet te snel leeg raakt, kun je een externe batterij aan je smartphone hangen. Op afstand kun je nu je auto, motor of fiets volgen, mocht deze ooit gestolen worden. Meer informatie vind je hier.

©PXimport

Tip 10 Op de computer zie je waar je oude smartphone zich bevindt.

Tip 11: Toch maar weg?

Als je na het lezen van al deze tips nog steeds denkt dat je oude smartphone of tablet geen functie kan vervullen, dan kun je het ding nog altijd verkopen via de bekende kanalen als Marktplaats, Speurders of eBay. Als je niet per se geld hoeft te ontvangen, overweeg dan om je smartphone of tablet te doneren. Veel instanties zullen erg blij zijn met jouw oude apparaat. Via deze website kun je je oude smartphone doneren aan een dakloze en via deze link doneer je je smartphone aan Unicef. Ook Stichting Aap is blij met jouw oude smartphone. Voor elk ingeleverd werkend mobieltje ontvangt de stichting 3 euro.

©PXimport

Tip 11 Via de website van Brainscape doneer je je oude smartphone aan Unicef.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal

De Samsung Galaxy A26 is bedoeld voor wie op zoek is naar een degelijke smartphone zonder toeters en bellen. Het toestel combineert een moderne uitstraling met een stevig updatebeleid, maar kent ook duidelijke beperkingen.

Goed
Conclusie

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.

Plus- en minpunten
  • Prachtig scherm
  • Redelijke processor
  • Prima batterijduur
  • Fijne hoofdcamera
  • Beperkt gebruik van AI-functies
  • Sterk updatebeleid
  • Andere twee lenzen
  • Processor is al oud
  • Monospeaker
  • Geen koptelefoonaansluiting
  • Achterhaalde standaarden
  • Vingerafdrukken en stof

De Samsung Galaxy A26 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 299 euro en wordt geleverd met 128 GB aan opslagruimte en 6 GB aan werkgeheugen. We hoeven niemand voor de gek te houden: dit komt allerminst in de buurt van de S-lijn. Maar voor de prijs valt dit allemaal binnen de verwachtingen. We zullen het toestel niet aan onnodig hoge standaarden houden en willen gewoon eens kijken wat het biedt voor de prijs en wat je kunt met de specs.

©Wesley Akkerman

Solide bouw, maar met concessies

Qua bouwkwaliteit zien we dat Samsung stappen vooruit gezet heeft. Zo heeft het toestel bijvoorbeeld een IP67-classificatie voor stof- en waterbestendigheid. De glazen panelen aan voor- en achterkant – beschermd met Corning Gorilla Glass Victus+ – geven het toestel iets meer allure mee. Het is dan wel jammer dat dat glas gevoelig is voor stof en vingerafdrukken, dus de kans is groot dat je het sobere ontwerp alsnog onder een hoesje verstopt.

Het frame is nog steeds van kunststof, maar de A26 is met 7,7 mm wat slanker dan zijn voorganger en is met zo'n 200 gram lekker licht. Een opvallend minpunt, zeker ten opzichte van eerdere modellen in de lijn, is dat de 3,5mm koptelefoonaansluiting is verdwenen. Er zijn ook geen stereoluidsprekers meer; de A26 heeft nu een monoluidspreker. Audio uit die speaker klinkt al snel plat, kil en soms nodeloos scherp.

©Wesley Akkerman

Scherm en processor

Voorop zit een lekker groot amoled-scherm van 6,7 inch, met dezelfde hoge resolutie als we vorig jaar ook zagen op de Samsung Galaxy A25. De verversingssnelheid van 120 Hz en een maximale helderheid van 1000 nits zorgen voor een prettige kijkervaring. Kleuren ogen levendig en details zijn scherp. Waarom een budgettoestel dit scherm nodig heeft, kun je je afvragen – maar prettig is het wel.

Als we onder de motorkap kijken, zien we de Exynos 1380-chipset. Die levert prestaties die voldoende zijn voor alledaags gebruik en ook geschikt zijn voor gaming, maar verwacht er niet te veel van. Dit is overigens dezelfde processor als in de Galaxy A35 uit 2024 (dus niet de eerder geteste A36 dit jaar), waardoor je dus wel degelijk een prestatieboost merkt. De software draait er verder prima op. We hebben minimaal gestotter ervaren in de afgelopen twee weken.

©Wesley Akkerman

Riant updatebeleid, maar…

Samsung levert de A26 met Android 15 en One UI 7 en belooft zes jaar aan upgrades en beveiligingsupdates. Voorlopig ben je dus verzekerd van goede software. Tegelijk is de gebruikte chipset in 2025 al twee jaar oud. Dat betekent dat hij in 2031 acht jaar oud is en de vraag is of hij het allemaal kan blijven bijbenen. Dit vormt dus een klein risico, maar gezien de prijs kunnen we er niet te zwaar aan tillen. Het is wel iets om even rekening mee te houden.

Net zoals bij de duurdere Galaxy's wordt ook de Samsung Galaxy A26 geleverd met AI. Samsung noemt dat voor dit toestel Awesome Intelligence, omdat het niet precies hetzelfde AI-pakket is als op bijvoorbeeld de S25-lijn. De AI-ervaring is op dit toestel kernachtig, en dat kun je zowel positief als negatief ervaren. Heb je niets met al die AI-dingen, dan past de A26 prima in leven. Wil je juist meer met AI gaan doen, dan kun je wellicht beter verder kijken.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Macrolens.

Welke AI wel en welke AI niet?

Maar wat kun je dan precies verwachten? De meest geavanceerde Galaxy AI-functies, zoals Now Bar en Now Brief, ontbreken op de A26. Wat je wél krijgt is Google's Circle to Search, waarmee je objecten op afbeeldingen kunt opzoeken of tekst kunt kopiëren.

Daarnaast kan de Galaxy A26 suggesties doen voor foto's en met je meedenken welke aanpassingen nodig zijn om de foto beter te maken. Ook is er de magische gum, waarmee je objecten en personen uit foto's kunt knippen. Het systeem vult de digitale gaten dan op met soms twijfelachtige invullingen, maar ook dat ligt (helaas) binnen de verwachtingen. Tot slot zijn er allerlei fotofilters waarmee je kunt spelen.

©Wesley Akkerman

2x.

©Wesley Akkerman

1x.

Camera's op de Samsung Galaxy A26: wisselend beeld

De hoofdcamera van 50 megapixel is voorzien van optische beeldstabilisatie. Bij goed licht levert die degelijke foto’s met genoeg detail en verzadiging voor social media. Dat is precies wat je van een toestel als dit mag verwachten. De ultragroothoeklens van 8 en de macrocamera van 2 megapixel vallen duidelijk tegen. De eerstgenoemde levert vaak in op kleur en detail, terwijl de macrovariant niet eens zijn basale taak kan uitvoeren. Scherpstellen lukt niet altijd even goed, en je kunt bovendien niet heel dicht op je onderwerp zitten. Vaak moet je drie tot vijf centimeter afstand houden, waardoor het lastig wordt om het gewenste detail goed in beeld te krijgen.

©Wesley Akkerman

0,5x.

©Wesley Akkerman

0,5x.

Batterij en connectiviteit: voldoende, niet vooruitstrevend

De accu van 5000 mAh houdt het met gemak een dag vol. Aangezien je op dit toestel waarschijnlijk niet heel veel gaat gamen, is dat ruim voldoende. Het opladen gaat met een maximaal vermogen van 25W (bedraad). Draadloos laden is helaas niet mogelijk. Ook moet je er rekening mee houden dat er geen oplader in de doos zit.

Op het vlak van connectiviteit zie je hier en daar veroudering. Zo heeft de A26 alleen wifi 5, geen e-simondersteuning en werkt de usb-c-poort op usb 2.0-snelheden. Bluetooth 5.3 is wel aan boord, en dat volstaat voor de meeste draadloze toepassingen.

©Wesley Akkerman

1x.

©Wesley Akkerman

2x.

Samsung Galaxy A26 kopen?

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.

▼ Volgende artikel
Laat je laptop langer leven
© Denys Prykhodov
Huis

Laat je laptop langer leven

Met je laptop wil je zo lang mogelijk werken, ook als je niet in de buurt bent van een stopcontact. Hoe maak je optimaal gebruik van de accucapaciteit? En als je batterij bijna leeg is: welke stappen kun je dan nemen om de laatste energie uit je laptop te persen?

In dit artikel laten we zien hoe je de accuduur van je laptop maximaliseert en de levensduur van je batterij verlengt:

  • Schakel energiebesparing in
  • Laat het scherm automatisch uitschakelen bij inactiviteit
  • Pas schermhelderheid aan of automatiseer deze op basis van omgevingslicht
  • Gebruik de slaapstand strategisch om energie te besparen
  • Analyseer je batterijgezondheid met het verborgen Windows-hulpprogramma
  • Pas energiebeheerschema’s aan en maak gebruik van fabrikantspecifieke tools
  • Maak gebruik van de optimalisaties in Edge en Chrome

Lees ook: Batterij leeg? Met deze tips houdt jouw smartphone het de hele dag vol!

Met een paar slimme ingrepen haal je meer plezier uit de accu van je laptop. Daardoor kun je langer met je computer doorwerken en verleng je ook nog eens de technische levensduur van je laptop. In dit artikel nemen we je mee langs de stappen voor het beste resultaat. Deze gelden voor zowel Windows 10 als Windows 11. Waar de instellingen tussen de Windows-versies onderling afwijken, vermelden we dit.

De ondersteuning van Windows 10 stopt in oktober 2025, dus vergeet niet op tijd over te stappen naar Windows 11: Windows upgraden of herstellen? Zo maak je een installatiestick

Besparing inschakelen

In Windows kun je de nodige stappen nemen om de accu van de laptop optimaal te gebruiken en de levensduur ervan te verlengen. Ben je draadloos aan het werk en raakt de batterij bijna leeg? Dan kun je Windows automatisch niet-essentiële onderdelen laten uitschakelen, zodat je langer met de accu kunt doorwerken.

In Windows 10 open je hiervoor het instellingenvenster en kies je voor Systeem / Batterij. Zet de schuif op Aan bij Batterijbesparing. Geef eronder aan vanaf welk batterijpercentage de functie moet activeren. Wij kiezen voor 20%. Plaats ook een vinkje bij De helderheid van het scherm verminderen als batterijbesparing is ingeschakeld.

Voor Windows 11 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Aan/uit en accu. Klap de sectie Energiebesparing uit. Zet een vinkje bij Altijd energiebesparing gebruiken en geef in het vak eronder aan bij welk batterijpercentage dit gebeurt, bijvoorbeeld 20%. Activeer ook de optie Helderheid van het scherm verlagen bij het gebruik van energiebesparing.

Wanneer mag de besparing van jou actief worden?

Geen stopcontact in de buurt?

Een powerbank voor je laptop biedt uitkomst

Scherm onder controle

Gebruik je de laptop enige tijd niet, dan bespaar je relatief veel energie door het ingebouwde scherm uit te schakelen. Bij Windows 10 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Aan/uit en slaapstand. Kies een korte duur (bijvoorbeeld 2 minuten) bij Batterijvoeding, uitschakelen na.

In Windows 11 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Aan/uit en accu. Klap de sectie Time-outs voor scherm, slaapstand en sluimerstand open. Het gaat ons om de sectie Op batterijstroom. Kies bij Mijn scherm uitschakelen na de gewenste tijd, bijvoorbeeld 2 minuten.

Usb-apparaten

Je kunt usb-apparaten ook laten slapen zodra het scherm uitschakelt. Hiermee bespaar je eveneens de nodige energie. In het instellingenvenster van Windows 11 kies je Bluetooth en apparaten / USB / USB-batterijbesparing.

Je kunt ook je usb-apparaten laten slapen en zo energie besparen.

Slaapstand vervroegen

Door de computer bij inactiviteit sneller in de slaapstand te zetten, bespaar je ook kostbare energie. In Windows 10 kies je voor Systeem / Energiebeheer en slaapstand. Bij Slaapstand selecteer je de gewenste tijd onder Bij gebruik van batterijstroom slaapstand van pc inschakelen na.

In Windows 11 kies je in het venster Aan/uit en Accu wederom voor Time-outs voor scherm, slaapstand en sluimerstand. In de sectie Op batterijstroom bepaal je hoelang Windows inactief mag zijn bij Mijn apparaat in slaapstand laten gaan na.

Gezondheid

Wil je weten hoe het is gesteld met de gezondheid van je batterij? In Windows vind je een verborgen hulpje dat een gezondheidsrapport van de accu opstelt. Open het startmenu en typ Opdrachtprompt. Typ vervolgens op de opdrachtregel: Powercfg /batteryreport. Druk op Enter. Windows maakt een rapport en plaatst dit in de map C:\Gebruikers\<Gebruikersnaam>. Het bestand heet Battery-report.html en je opent het in de browser.

Bovenin lees je met welke capaciteit de batterij uit de fabriek kwam (bij Design Capacity). Bij Full Charge Capacity lees je hoeveel capaciteit de batterij nu maximaal aanbiedt. Dit getal neemt af naarmate je de accu langer in gebruik hebt. De blokken erna geven informatie over de details van de batterij. Bij Recent Usage lees je hoe de batterij de afgelopen drie dagen heeft gefunctioneerd.

De grafiek en de tabel eronder tonen hoe de batterijlading is afgenomen in de afgelopen zeven dagen. In de tabel Usage History lees je de verhouding af tussen het gebruik van de accu en het gebruik van het stroomnet.

Ook de rubriek Battery Capacity History is interessant. Hier zie je hoe de beschikbare capaciteit zich in de loop van de maanden en jaren ontwikkelt. Bij Battery Life Estimates lees je een inschatting van de tijd die de accu het volhoudt. In het laatste blok van het rapport zie je een inschatting van de batterijduur op basis van alle verzamelde gegevens. Je kunt het rapport uiteraard meerdere keren laten opmaken, bijvoorbeeld elk half jaar. Zo houd je een goed overzicht van de gezondheid van je accu.

Het gezondheidsrapport geeft je meer inzicht.

Helderheid aanpassen

De schermhelderheid heeft een relatief grote invloed op het uithoudingsvermogen van je accu. Wil je meer tijd halen uit de laptopaccu, dan verlaag je de schermhelderheid. Gebruik hiervoor de toetsen op het toetsenbord (als je laptop die heeft) of pas het aan via Windows. Of klik op het batterijpictogram in de Windows Taakbalk. Verschuif de schuif bij de optie Helderheid (herkenbaar aan het pictogram van de zon).

In Windows 10 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Beeldscherm / Helderheid automatisch wijzigen wanneer verlichting verandert. In Windows 11 kies je Systeem / Beeldscherm. Klap de sectie Helderheid uit en activeer Helderheid automatisch aanpassen als het licht verandert. In Windows 11 heb je bovendien de optie om de helderheid te optimaliseren op basis van wat er wordt getoond: kies Helderheid wijzigen op basis van inhoud.

De schermhelderheid heeft grote invloed op je batterij.

Hulp van buitenaf

Afhankelijk van het merk en model laptop, kun je mogelijk gebruikmaken van externe hulp. Sommige fabrikanten bieden apps aan waarmee je nog meer controle over de accu houdt. Een goed voorbeeld hiervan is de Power Manager van Dell en de Power Manager van HP. Via deze apps kun je aangeven hoe je de laptop gebruikt.

Op basis van het gebruikersprofiel past de app de batterij-instellingen aan. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je de laptop grotendeels met stekker gebruikt. De app stelt de accu dan in dat deze niet boven de 80 procent of 85 procent wordt opgeladen. Heb je juist altijd alle capaciteit nodig, dan kies je ervoor om de accu altijd voor de volle 100 procent op te laden.

Sommige fabrikanten leveren aanvullende batterijhulpjes mee.

Achtergronden

Sommige instellingen zijn eenvoudig te veranderen, maar hebben een flinke impact op de batterijduur. Zo bespaar je energie door gebruik te maken van een donkere bureaubladachtergrond. Klik met rechts op het bureaublad, kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen en selecteer een donkere achtergrond. Voor het beste resultaat kies je ook een donker thema. Je verandert deze instellingen in de sectie Thema’s.

Vliegtuigstand

Mogelijk ken je de truc van de telefoon, maar deze werkt ook op de laptop: het inschakelen van de vliegtuigstand om energie te besparen. Als je geen gebruik hoeft te maken van draadloze verbindingen (zoals wifi en bluetooth), dan activeer je deze modus. Klik in de taakbalk op de knop van de batterij, zodat het actiecentrum verschijnt en klik op Vliegtuigstand.

Energiebeheerschema

Met een energiebeheerschema bepaal je hoe Windows omgaat met de accu. Een bekend energiebeheerschema is het besparingsschema. Klik in Windows Taakbalk op de batterij en kies voor Energiebesparing. Er bestaan meerdere standaardschema’s. In de Windows-instellingen kies je Systeem Aan/uit en accu. Kies het schema bij Energiemodus: Windows maakt onderscheid tussen Aangesloten op netstroom en Op batterijstroom. Voor het beste uithoudingsvermogen kies je voor Beste energie-efficiëntie.

Je kunt de energiebeheerschema’s ook aanpassen. Open het startmenu en typ Energiebeheerschema. Kies Energiebeheerschema bewerken. Kies Geavanceerde energie-instellingen bewerken.

Een energiebeheerschema bepaalt hoe Windows omgaat met de accu.

Apps optimaliseren

Welke apps je gebruikt, heeft eveneens invloed op het energieverbruik van je laptop. In Windows 11 heb je hierover verregaande controle. In het instellingenvenster kies je voor Systeem / Aan/uit en accu / Accuverbruik. Een overzicht verschijnt van het batterijverbruik per app. Via het zoekvenster kun je bovendien op zoek gaan naar specifieke apps, als je wilt weten wat hiervan het verbruik is.

Rechtsboven vind je het filter Sorteren op. Standaard toont Windows het totale gebruik, maar interessanter is de optie Op achtergrond. Hiermee zie je welke apps op de achtergrond energie verbruiken.

Klik op Meer opties bij een app en kies Activiteit op de achtergrond beheren. Bij Machtigingen voor achtergrond-app kies je voor Stroom geoptimaliseerd. Hierbij beperkt Windows zoveel mogelijk het energieverbruik van de app, maar kan de app nog steeds functioneren. Kies voor Nooit als je energie wilt besparen: de app wordt flink beperkt en mag niet meer op de achtergrond draaien en energie verbruiken.

Optimaliseer het gedrag van de apps en bespaar hiermee kostbare energie.

Nog meer inzicht

Via taakbeheer in Windows 11 heb je ook inzicht in het energieverbruik van verschillende programma’s. Open Windows Taakbeheer met de toetscombinatie Ctrl+Alt+Esc. Klik op de tab Processen. In de kolom Status zie je een groen blaadje bij apps die zich in de efficiëntiemodus bevinden, daarover heb je in de vorige stap gelezen.  Klik op Status om alle programma’s in de efficiëntiemodus in één keer te zien.

Via taakbeheer kun je de efficiëntiemodus ook afdwingen voor een programma. Klik op het betreffende programma. De knop Efficiëntiemodus rechtsboven verschijnt: klik hierop en kies OK in het bevestigingsvenster.

Taakbeheer toont voor welke apps de energiemodus is ingeschakeld.

Extra aanbevelingen

We hebben de belangrijkste stappen uitgevoerd. Kies in Windows 11 in het venster Aan/uit en accu voor Aanbevelingen voor energie. Hier vind je een lijst met aanbevelingen om nog meer energie te besparen. Er zijn tien stappen en een balk geeft aan hoeveel stappen je al hebt uitgevoerd. Klik op de suggesties die je wilt doorvoeren.

Energiezuinig met Edge

Maak je gebruik van Edge, dan kun je deze browser ook laten helpen met het behoud van de accu. Zo kan de browser ongebruikte tabbladen in een slaapstand plaatsen, zodat ze minder beslag op het systeem leggen. Klik op de knop Instellingen en meer (rechtsboven in het Edge-venster) en kies Instellingen / Systeem en prestaties. In de sectie Prestaties optimaliseren zorg je dat de optie Efficiëntiemodus ingeschakeld is.

Standaard gebruikt Edge de modus Gebalanceerde besparingen. Wil je voor maximaal resultaat gaan, dan kies je voor Maximale besparingen. De modus wordt alleen gebruikt wanneer de laptop gebruikmaakt van een accu, maar je kunt de modus ook gebruiken als je een stekker gebruikt: kies De efficiëntiemodus inschakelen wanneer deze is aangesloten op netstroom.

Je kunt ongebruikte tabbladen in een slaapstand plaatsen.

Meer Edge-optimalisaties

In Edge heb je controle over het in slaap brengen van ongebruikte tabbladen. In het instellingenvenster kun je de slaapstand volledig uitschakelen, als je dit niet op prijs stelt. Zet de schuif op Uit bij Bronnengebruik beperken met sluimerstandtabbladen. Maak je wel gebruik van de slaapstand voor de tabbladen, dan kun je bepalen na hoeveel tijd een tab in slaap moet worden gebracht. Kies de gewenste tijd bij Slaapstand inschakelen voor inactieve tabbladen na de opgegeven tijdsduur. Heb je tabbladen die je nooit in een slaapstand wilt brengen? Sluit deze uit. Klik op Toevoegen bij Deze sites nooit in slaapstand zetten.

Optimalisaties in Chrome

In Googles browser Chrome kun je ook een paar slimme instellingen wijzigen om het maximale uit je batterij te halen. Open de instellingen via de knop met de drie puntjes, rechtsboven in het venster en ga naar Instellingen / Prestaties. Bij Voeding zorgt de optie Energiebesparing voor de batterijbesparing. Schakel deze in als dat nog niet is gebeurd.

Kies vervolgens voor Alleen aanzetten als je batterijlading 20% of minder is of voor Aanzetten als je computer niet is aangesloten. Die tweede optie gaat daarmee nóg zuiniger om met de batterij. Wil je dat niet-gebruikte tabbladen niet meer geheugen gebruiken, dan zet je de schuif op Aan bij Geheugenbesparing. Pas wanneer je de tab weer opent, kent Chrome opnieuw geheugen toe.

Het gevolg is soms een stroperige browser, zo los je het op: Trage Chrome? Zet de efficiëntiemodus uit!

Laat Chrome je ook helpen bij het besparen van energie.

Watch on YouTube