11 tips voor je oude smartphone of tablet

© PXimport

11 tips voor je oude smartphone of tablet

Smartphone & tablet

Geplaatst: 5 juli 2016 - 06:32

Aangepast: 24 november 2022 - 12:02

Richard Veenstra

Bijna iedereen heeft wel een oude smartphone of tablet die momenteel stof ligt te happen in huis. Toch zijn er genoeg leuke dingen die je met bijvoorbeeld een oude iPhone, Galaxy Tab of HTC Tattoo kunt doen. In dit artikel geven je een paar leuke opties.

Tip 01: Oude technologie?

De ontwikkelingen in smartphone- en tablet-land gaan razendsnel en als je de trend of je abonnement volgt, heb je elke twee jaar heb je een nieuw apparaat in je handen. Wat te doen met al je oude elektronica? Verkopen of weggeven is een optie, maar er zijn heel veel andere handige dingen die je ermee kunt doen. Lees ook: 13 tips voor een nieuw leven van je oude pc.

Je hoeft natuurlijk niet per se een oude smartphone of tablet te gebruiken, je kunt ook een simpele tablet kopen om een bepaalde functie te vervullen. Een Android-tablet van veertig euro is misschien niet de beste keuze om games mee te spelen, maar als digitale klok kun je hem prima gebruiken! Of jouw smartphone of tablet geschikt is voor elke tip in dit artikel, hangt erg af van de specificaties. Vaak kun je op erg oude apparaten niet meer de recentste versies van iOS of Android installeren en dit betekent dat sommige apps hier niet op zullen draaien.

© CIDimport

Tip 01 Een oude Samsung-smartphone kun je nog prima gebruiken voor verschillende dingen in huis.

Tip 02: Wekker

Je smartphone of tablet op het nachtkastje leggen, is niet voor iedereen een goed oplossing. Je wordt te veel afgeleid en bent misschien geneigd om voor het slapen gaan 'nog even' je Facebook te checken of een filmpje te kijken. Een oude tablet of smartphone kun je gebruiken als digitale wekker. Je kunt deze bijvoorbeeld in een houder bouwen.

Je kunt de interne wekfunctie van je apparaat gebruiken, maar er zijn ook een aantal interessante apps verkrijgbaar die van je smartphone of tablet een mooi nachtklokje maken. Night Clock is een simpele wekker-app voor Android. De app zorgt ervoor dat het scherm aan blijft staan als de app draait, uiteraard is het noodzakelijk dat je je toestel aan de stroom hebt liggen. Met een tik op het scherm kun je vervolgens een wekker instellen. Een iets uitgebreidere wekker maak je met de app Nightstand Central. Deze app is voor iOS verkrijgbaar en biedt naast de tijdsweergave ook opties om in slaap te vallen met ruis of andere geluiden en je te wekken met je favoriete muziek. Handig is bovendien dat je kunt instellen dat de zaklampfunctie van je iPhone wordt geactiveerd als je het apparaat schudt. Bovendien kun je kiezen uit verschillende achtergronden en kan de app zelfs het weer tonen.

© CIDimport

Tip 02 Een iPhone met Nightstand Central is een prachtige wekker. Met een veegbeweging naar beneden dim je het scherm.

Tip 03: Afstandsbediening

Je smartphone of tablet kan een handige afstandsbediening voor je multimedia-apparaten zijn. De apparaten die je wilt besturen, moeten dan wel over een bluetooth- of wifi-verbinding beschikken. Een Chromecast of Apple TV bestuur je eenvoudig met je iPhone of Android-apparaat via je wifi-netwerk met de desbetreffende apps van Google of Apple. Een geweldige app voor Android is SURE Universal Remote, hiermee bestuur je gemakkelijk allerlei apparaten in je huis. Je hebt hiervoor wel een smartphone of tablet nodig die een IR-blaster heeft en dus via infrarood kan communiceren, aangezien de meeste apparaten in je huishouden over een infrarood-ontvanger beschikken.

Smartphones met een IR-blaster zijn bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S4 en nieuwer, LG G2 en nieuwer en de HTC One M7 en nieuwer. iPhones zijn helaas niet met een IR-Blaster uitgerust, hiervoor zal je een apart accessoire moeten kopen voordat je IR-apparatuur kunt aansturen. Er is een aantal oplossingen, Peel Smart Remote is één van de bekendste. Je moet dan een Pronto-kastje aanschaffen voor vijftig dollar. Of Peel Smart Remote goed werkt bij jou thuis, hangt af van je apparaten. Sommige gebruikers zijn erg tevreden, anderen klagen over dat bepaalde apparaten niet ondersteund worden.

Tip 04: Klok of schilderij

Je kunt een oude tablet ook aan de muur in je woonkamer hangen en hem als digitale klok gebruiken. The Clocks is een leuke app voor je iPad waarbij je je tablet ook kunt gebruiken om meerdere tijdzones weer te geven. Voor Android-tablets is Timely een goede keuze. Leuker dan een wandklok is wellicht de mogelijkheid om van je tablet een digitaal fotolijstje te maken.

Op de iPad zat deze functie altijd standaard ingebakken, maar Apple heeft dit er gek genoeg uitgehaald. Je moet nu een aparte app installeren, Picmatic - Digital Photo Frame is een goede keuze. Deze app geeft naast foto's ook de tijd weer en kan muziek afspelen door middel van veegbewegingen. Voor Android-tablets is er Dayframe, een app die zichzelf "socially connected" noemt. Je kunt foto's uit je Instagram-feed, je Facebook-profiel of Flickr-account weer laten geven. Vanuit de app heb je ook de mogelijkheid om foto's van andere bronnen te laten tonen. Selecteer gewoon één van de vele onderwerpen die Dayframe je aanbiedt.

© CIDimport

Tip 04 Dayframe is een digitale fotolijst-app voor Android.

Tip 05: Kindertelefoon

Je smartphone of tablet is een geweldige eerste kennismaking met technologie voor je kinderen. Uiteraard is het geen goed idee om je kleuters met je enige smartphone te laten spelen, vandaar dat een oude smartphone een betere optie is om aan de kinderen te doneren. Het voordeel is bovendien dat je bepaalde functies kunt blokkeren zodat je kinderen niet per ongeluk berichten kunnen versturen of bepaalde internetinhoud zien. Op een iOS-apparaat ga je naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen om bepaalde inhoud en acties te blokkeren. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je kinderen geen in-app-aankopen kunnen doen, zet je de schuif achter Kopen vanuit apps uit.

Wil je dat je kinderen wel bepaalde websites kunnen bezoeken, maar geen inhoud voor volwassenen kunnen zien, tik dan op Websites, selecteer Alleen specifieke websites en voeg een website toe door op Voeg een website toe te tikken. Op een Android-apparaat installeer je het beste een aparte app. Kids Place - Parental Control is een goede keuze, hiermee kun je allerlei beperkingen instellen voordat je je smartphone of tablet aan je kind geeft. In Android kun je een bepaalde app vastzetten zodat je kind niet naar een andere app kan wisselen. Hiervoor ga je naar Instellingen / Beveiliging / Een scherm vastzetten en zet je de schuif op Aan. Tik op de overzichtsknop om al je geopende apps te zien en navigeer naar de app die je wilt vastzetten. Tik op de punaise en in het volgende scherm zet je een vinkje voor Vragen om pincode voordat items worden losgemaakt.

Tip 06: Spelcomputer

Op een oudere smartphone of tablet kun je prima bepaalde spellen spelen. Als je je nieuwe smartphone liever niet wilt bevuilen met gigabytes aan games, dan kun je een oud apparaat inrichten voor dit doel. Puzzelgames en andere simpele spelletjes zijn prima op je smartphone te spelen, maar actiongames komen beter uit op een groot scherm.

Met een Chromecast of Apple TV kun je natuurlijk inhoud draadloos naar je tv streamen, maar voor games is dit meestal niet snel genoeg. Een MHL-adapter is een handige oplossing als je je display van je smartphone wilt tonen op je tv. Aan de ene kant sluit je de usb-aansluiting op je smartphone aan en aan de andere kant plug je HDMI-stekker in je televisie. Voor Apple-producten heb je een Lightning-naar-HDMI-adapter nodig. Deze adapters zijn met vijftig euro wel schrikbarend duur. Wil je van je tablet helemaal een game-console maken, investeer dan in een speciale behuizing waar je je tablet in kunt schuiven. Vaak hebben zulke behuizingen ook knoppen om spelletjes mee te besturen.

© CIDimport

Tip 06 Met deze behuizing maak je van je iPad een oud arcade-station.

Tip 07: Receptenboek

Een tablet kan een handige hulp in de keuken zijn, bijvoorbeeld om je recept op te tonen, of om snel hoeveelheden om te rekenen naar een andere eenheid. Wil je niet dat je tablet vies wordt, dan kun je een aparte hoes kopen zodat je scherm tegen vet-spetters en andere viezigheid beschermd wordt. Uiteraard zijn er ook speciale houders voor je tablet verkrijgbaar, sommige hebben een voetje, andere modellen maak je bijvoorbeeld vast aan je keukenkastjes of bevestig je aan je koelkast. Je kunt natuurlijk gewoon websites opzoeken voor recepten, maar er zijn ook een aantal goede apps te vinden. SideChef, Yummly en Cookpad zijn tips voor zowel Android als iOS.

© CIDimport

Tip 07 De app Yummly is een handige recepten-app.

Tip 08: Weerstation

Er zijn talloze apps waarmee je kunt zien of het mooi weer wordt. Sommige apps, zoals SimpleWeather voor Android en CARROT Weather focussen op simpliciteit, maar andere apps zoals The Weather Channel en Weather Underground zitten boordevol functies. Je kunt van je smartphone of tablet ook een professioneel weerstation maken door accessoires eraan te hangen. In de meeste gevallen gaat dit overigens draadloos. Een slim product is het Netatmo Weerstation.

Dit is een alles-in-één-product dat naast de temperatuur en luchtvochtigheid ook de hoeveelheid fijnstof kan meten. Via de app kun je deze gegevens allemaal op je tablet inzien. Het volledige weerstation van Netatmo bestaat uit een binnen- en buitenmodule, maar je kunt modules ook los kopen, en je collectie uitbreiden met bijvoorbeeld regen- en windmeters. De producten van Netatmo zijn niet heel goedkoop, de twee basismodules kosten je al 170 euro. Een goedkopere optie is het Weather Station van ARCHOS. Deze set bestaat uit drie ronde modules en kost 80 euro. Voor binnenshuis heb je de beschikking over CO2-, temperatuur-, luchtvochtigheid- en luchtdrukgegevens. De buitensensor meet de temperatuur en luchtvochtigheid, de grondmeter levert vervolgens de grondtemperatuur en -vochtigheid.

© CIDimport

Tip 08 Dit is één van de drie modules die je krijgt als je een ARCHOS Weather Station bestelt.

Tip 09: Bewakingscamera

Ook al heeft je oude smartphone geen perfecte camera, als bewakingscamera is het apparaat prima te gebruiken. Je moet je smartphone in een houder plaatsen en aan de wand bevestigen en hem natuurlijk ook aan de stroom hangen. Voor Android is de app Salient Eye (Huis alarm Beveiligingssysteem in de Play Store) beschikbaar. Salient Eye is geen webcam-app, maar detecteert beweging via de camera. De app neemt constant via de camera beelden op, maar bewaart deze niet. Het analyseert echter beweging en als het dit detecteert, maakt het veel foto's. Deze worden naar je e-mailadres gestuurd en als je wilt, kan de app een irritant alarm afspelen. Er is zelfs een app beschikbaar die je op een andere smartphone kunt installeren. Met deze app kun je je nieuw geïnstalleerde smartphone-bewakingscamera op afstand bedienen. Salient Eye is op dit moment alleen voor Android beschikbaar, er wordt aan een iOS-versie gewerkt.

Tip 10: Gps-tracker

Je oude smartphone kan ook een prima gps-tracker zijn voor je auto, motor of fiets. Leg de smartphone op een plek waar hij niet teveel opvalt, bijvoorbeeld onder de autostoel of in de bagagebak van je motor. Installeer de app Prey Anti Theft op de smartphone en meld je voor de dienst aan op deze website. Doordat de gps-module in je smartphone zijn locatie uitzendt, zie je op je computer waar je smartphone zich bevindt. Je smartphone moet wel via 3G/4G verbinding hebben met internet, maar je kunt hier natuurlijk een goedkope prepaid-internetbundel voor gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de batterij niet te snel leeg raakt, kun je een externe batterij aan je smartphone hangen. Op afstand kun je nu je auto, motor of fiets volgen, mocht deze ooit gestolen worden. Meer informatie vind je hier.

© CIDimport

Tip 10 Op de computer zie je waar je oude smartphone zich bevindt.

Tip 11: Toch maar weg?

Als je na het lezen van al deze tips nog steeds denkt dat je oude smartphone of tablet geen functie kan vervullen, dan kun je het ding nog altijd verkopen via de bekende kanalen als Marktplaats, Speurders of eBay. Als je niet per se geld hoeft te ontvangen, overweeg dan om je smartphone of tablet te doneren. Veel instanties zullen erg blij zijn met jouw oude apparaat. Via deze website kun je je oude smartphone doneren aan een dakloze en via deze link doneer je je smartphone aan Unicef. Ook Stichting Aap is blij met jouw oude smartphone. Voor elk ingeleverd werkend mobieltje ontvangt de stichting 3 euro.

© CIDimport

Tip 11 Via de website van Brainscape doneer je je oude smartphone aan Unicef.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000