Geef iemand anders toegang tot je Gmail-account

© PXimport

Geef iemand anders toegang tot je Gmail-account

Geplaatst: 25 januari 2021 - 09:00

Aangepast: 14 december 2022 - 10:39

Dirk Schoofs

In Gmail is het mogelijk om andere gebruikers toegang tot jouw account te geven. Dat komt van pas wanneer een e-mailadres door meerdere mensen wordt gebruikt. Zij kunnen dan onder jouw naam mail lezen, versturen en verwijderen. Uiteraard zijn er enkele voorwaarden en beperkingen.

Voorwaarden

Beheer je met enkele mensen een secretariaat, of gebruik je om een andere reden hetzelfde e-mailadres binnen de familie of voor een gemeenschappelijk project? Je kunt eenzelfde account wel degelijk delen met anderen op voorwaarde dat zij uiteraard ook een Google-account hebben. Bovendien kan degene die de volmacht ontvangt geen enkele instelling wijzigen van jouw Gmail-account. Ten derde kun je aan maximaal tien personen zo’n volmacht geven. Gemachtigden kunnen ook nooit namens jou chatten met mensen. Om een andere gebruiker toegang te verlenen, gebruik je het tandwieltje en vanaf daar ga je naar Alle instellingen bekijken zodat je bij het tabblad Accounts en import kunt. Achter de optie Toegang verlenen tot je account klik je dan op de optie Nog een account toevoegen.

© PXimport

Toestemming

Er opent dan een pop-up waarin je het e-mailadres invult van degene die je toegang wilt verlenen. Dit moet dus een Gmail-account zijn. Klik daarna op Volgende stap. Hierna volgt er een bevestiging en zal Gmail vragen of het een e-mail mag versturen naar het e-mailadres dat je hebt ingevoerd. De ander moet dit op zijn beurt accepteren voordat hij of zij toegang krijgt tot je mailbox. In die mail staan twee verschillende links waarmee de ontvanger deze machtiging kan accepteren of weigeren. Wanneer de machtiging is geaccepteerd kan het maximaal een half uur duren voordat de verificatie is afgerond.

© PXimport

Schakelen

Log daarna eerst even uit bij Gmail en log daarna opnieuw in. Er verschijnt namelijk een sleuteltje en het woord Gemachtigd naast het account van de volmachtgever. Door hierop te klikken komt de gevolmachtigde in een venster om de mails van dit gedeelde account te beheren. Daarna is het gemakkelijk schakelen tussen de verschillende Gmail-accounts. Als eigenaar kun je de machtiging op ieder moment weer intrekken. Hiervoor ga je naar de instellingen om daar de gebruikersnaam van de ander te selecteren en daarna klik je op Verwijderen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000