Google Pixel 7 - De slimste smartphone-keuze

Google Pixel 7 - De slimste smartphone-keuze

Smartphone & tablet

Geplaatst: 12 november 2022 - 08:29

Aangepast: 25 november 2022 - 11:52

Joris Peterse

Google’s zevende generatie Pixel-smartphones bestaat uit twee toestellen. Deze Pixel 7 en de Pro-variant. Tevens zijn het de eerste Google Pixel smartphones die officieel in Nederland op de markt zijn. Waarom deze smartphone zo de moeite waard is lees je in deze Google Pixel 7 review.

9,0

ONS OORDEEL

Google Pixel 7

Pluspunten

Beste van Android

Camera

Prettig formaat

Minpunten

Kwetsbaar ontwerp

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

De smartphone met de beste prijs-kwaliteitsverhouding is met afstand de Pixel 7, het is momenteel de beste koop die je kunt maken. Vooral omdat je het beste van Android krijgt, aangevuld met slimme functies, snelle updates en een waanzinnige camera, springt de Google Pixel 7 er positief uit. Minpunten van vorig jaar, zoals de vingerafdrukscanner en vele bugs, zijn weggepoetst. Het enige wat we nog missen is een iets minder kwetsbaar ontwerp dat schreeuwt om een hoesje en de mogelijkheid om sneller te laden....
Lees meer

In totaal brengt Google drie Pixel-smartphones op de Nederlandse markt. De budgetvriendelijke Pixel 6A, deze Pixel 7 en de Pixel 7 Pro, die we onlangs uitgebreid hebben getest. Met de komst van de Pixel-smartphone op de Nederlandse markt is er wel degelijk een interessant alternatief voor Samsung en Apple verschenen. Niet alleen blinken de Pixels uit met hun camera’s, ook is de software-ervaring en update-ondersteuning in orde. Dat zijn drie belangrijke punten waar andere smartphone-merken die de concurrentie aan gaan met Apple en Samsung niet in mee kunnen komen.

Bovendien zijn Pixel smartphones een stuk interessanter geprijsd dan iPhones en de topsmartphones van Samsung. Dat bleek al uit de Pixel 7 Pro review, dit is het duurste en uitgebreidste model uit de serie (vanaf 899 euro). De reguliere Pixel 7 doet echter maar weinig onder voor de Pro uitvoering, maar is wel een stuk schappelijker geprijsd: vanaf 649 euro. De concessies die je maakt zijn klein: camera, formaat, werkgeheugen en scherm.

De voorzijde van de Google Pixel 7.

En de achterzijde van de smartphone.

Eigenzinnig ontwerp

De Pixel 7 borduurt voort op het ontwerp van de vorige generatie, met een eigenzinnige balk aan de achterzijde waarin de camera’s geplaatst zijn. Het is een ontwerp wat snakt naar een hoesje, want de Pixel 7 voelt kwetsbaar aan door zijn glazen behuizing. Een hoesje houdt de camera, die flink uit de behuizing steekt ook binnen boord.

Ten opzichte van de Pixel 7 Pro is het formaat een stuk handzamer, een ideaal smartphoneformaat als je het mij zou vragen. Bovendien beschikt de Pixel 7 over een vlak scherm en geen rond aflopende schermranden zoals bij de Pro-uitvoering. Misschien iets minder mooi, maar wel zo praktisch. Hoewel dat natuurlijk ook een persoonlijke voorkeur is.

Het scherm is zoals je mag verwachten: het is helder genoeg om te gebruiken in zonlicht, en scherp en snel genoeg: full-HD met een 90 hertz verversingssnelheid. Achter het scherm zit een vingerafdrukscanner. Bij de Google Pixel 6 van vorig jaar was deze scanner nagenoeg onbruikbaar door zijn inaccurate scans. Fijn is dat Google hiervan heeft geleerd: de vingerafdrukscanner van de Pixel 7 werkt snel en accuraat genoeg. Daarbij heeft Google ook gezichtsherkenning toegevoegd voor toestelontgrendeling, voor wie een beetje veiligheid durft op te offeren voor gebruiksgemak.

Slimme functies van de Pixel 7

Met een smartphone van Google, dat ook besturingssysteem Android ontwikkelt, kun je verwachten dat je het beste van Android krijgt. Allereerst loop je vooraan met de uitrol van nieuwe versies en updates. Bovendien krijg je redelijk lange update-ondersteuning van vijf jaar. Dat is bijna even lang als Apple. Ten tweede heb je ook geen last van bloatware; onnodige voorgeïnstalleerde apps zoals extra applicatiewinkels, virusscanners en de applicaties van bijvoorbeeld Facebook, Amazon of TikTok.

Ander pluspunt is dat ik tijdens het testen van de Pixel 7 geen bugs tegengekomen ben. Dat is iets waar de Pixel 6 van vorig jaar wel door geplaagd werd. Google had meerdere updates nodig om veel bugs glad te strijken. Bovendien lijken ze tot op de dag van vandaag niet allemaal verholpen, ook niet op mijn eigen Google Pixel 6.

 Google heeft ook unieke features toegevoegd aan Android voor zijn Pixel smartphones. Hiermee probeert Google de Pixels zo slim mogelijk te maken. Natuurlijk met Google Assistent-integratie, die eindelijk wat minder opgedrongen voelt. Beeldherkenning speelt hierbij een grotere rol dan ooit. Natuurlijk zorgt dit ervoor dat je met een Pixel voorop loopt met de beste smartphone-camera, maar ook bewerkingsfunctionaliteit maakt indruk. Zo kun je met de magische gum objecten en personen van foto’s verwijderen, tekst van een foto automatisch omzetten in een bewerkbaar document en kun je zelfs oude foto’s weer scherp maken. Hiervoor gebruikt de Pixel 7 de rekenkracht van zijn eigen chipset.

Zelfs een oude mobiele telefoon-foto met lage resolutie kan opgepoetst worden.

De Google Pixel 7 (links) heeft een camera minder dan de Pro-uitvoering.

Camera’s: minder veelzijdig, nog altijd indrukwekkend

Hiermee maken we meteen een mooi bruggetje naar de camera’s zelf. Dankzij de slimme beeldherkenning en eigen chipset weet Google alles uit de kleine cameralensjes te persen.

De Pixel 7 Pro maakte diepe indruk met zijn camera’s. De fotomogelijkheden zijn divers, qua fotografie loopt de smartphone zelfs wat voor op de iPhone 14 Pro en Samsung Galaxy S22 Ultra niet. Alleen videokwaliteit lijkt beter op de iPhone.

Dat gaat in zekere zin ook op voor de Google Pixel 7. De reguliere en groothoekcamera is namelijk hetzelfde als bij de Pixel 7 Pro. Alleen de geavanceerde zoomlens van de Pro-uitvoering is niet aanwezig op de Pixel 7. Die reguliere camera maakt diepe indruk, zelfs als je 2x zoom gebruikt (waarmee in feite ingezoomd wordt op het beeld van de hoofdcamera). Deze camera maakt waanzinnig scherpe, kleurechte en gedetailleerde foto’s. Zelfs wanneer de lichtomstandigheden moeilijk zijn door tegenlicht of een gebrek aan licht.

Dat gaat voor de groothoekcamera helaas wat minder op. Het dynamisch bereik, detail en lichtsterkte zijn veel minder indrukwekkend. Toch is het een fijne toevoeging die je net even wat meer mogelijkheden geeft zaken vast te leggen. Maar bij twijfel: kies altijd de hoofdcamera (1x of 2x zoom).

Ook de portretfunctie werkt indrukwekkend goed, dankzij de enorme rekenkracht en slimme beeldherkenning. Ongeacht je nu een camera aan de achterzijde of de frontcamera gebruikt.

Moeilijke lichtomstandigheden, veel kleur: de Google Pixel 7 weet er raad mee.

Chips, opslaan en opladen

De Pixel 7 draait de tweede generatie van Google’s eigen chipset, waarmee het bedrijf de camera- en software-optimalisatie tot in de puntjes afstelt. De chipset zet in benchmarks echter geen snelheidsrecords. Qua energiezuinigheid lijkt de Pixel 7 het beter te doen. In praktijk doe ik zo’n anderhalve dag met een opgeladen accu. Dat is gek. De Pro-uitvoering had een minder lange accuduur.

Over snelheidsrecords gesproken: deze worden ook niet gebroken als het aankomt op oplaadsnelheid. Wel is het mogelijk de Pixel 7 draadloos op te laden.

Het standaardmodel van de Pixel 7 beschikt over 128GB opslaggeheugen. Dit kun je niet uitbreiden, mocht dit niet voldoende zijn is er ook een model beschikbaar met 256GB opslag. Deze kost honderd euro meer. Naast een geheugenkaartslot ontbreken ook een adapter en een audio-aansluiting.

Alternatieven voor de Pixel 7

De grote alternatieven voor de Pixel 7 zijn Samsung’s Galaxy S22 Plus en de iPhone 14. Om eerlijk te zijn: de Pixel 7 is eigenlijk de beste keuze. Bij al deze smartphones is de update-ondersteuning op orde, waardoor veel Android-alternatieven van andere merken als OnePlus en Xiaomi afvallen. De Google Pixel 7 is echter beter geprijsd en beschikt over een betere camera dan zowel de Samsung- als Apple-alternatieven.

Natuurlijk, iOS voor de iPhone 14 maakt die smartphone toegankelijker en het ontwerp van de Samsung Galaxy S22 Plus is wellicht wat aansprekender. Mochten dat belangrijke factoren zijn, dan zijn dit ook nog altijd veilige keuzes.

Conclusie: Google Pixel 7 kopen?

De smartphone met de beste prijs-kwaliteitsverhouding is met afstand de Pixel 7, het is momenteel de beste koop die je kunt maken. Vooral omdat je het beste van Android krijgt, aangevuld met slimme functies, snelle updates en een waanzinnige camera, springt de Google Pixel 7 er positief uit. Minpunten van vorig jaar, zoals de vingerafdrukscanner en vele bugs, zijn weggepoetst. Het enige wat we nog missen is een iets minder kwetsbaar ontwerp dat schreeuwt om een hoesje en de mogelijkheid om sneller te laden.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000