Review Google Pixel 7 Pro - Dé slimste smartphone
Het heeft veel te lang moeten duren, maar de zevende generatie van de Google Pixel smartphones is de eerste generatie die eindelijk ook in Nederland verkrijgbaar is. Google weet wel meteen indruk te maken met de smartphone. Lees er meer over in onze review van de Google Pixel 7 Pro.
De Google Pixel 7 Pro is de beste keuze als je een topsmartphone koopt. Het is vanwege de prijs-kwaliteitsverhouding en cameramogelijkheden een verstandiger keuze dan de iPhone 14 Pro en Samsung Galaxy S22 Ultra. Bovendien is de Pixel de slimste smartphone die je momenteel kunt krijgen. Toch zijn er ook kritiekpunten. De accuduur en het snelladen kunnen beter, de gezichtsherkenning werkt niet altijd en de smartphone voelt enorm kwetsbaar zonder hoesje.
- Camera en -mogelijkheden
- Beste Android-ervaring
- Scherm
- Prestaties
- Accuduur
- Kwetsbaar ontwerp
Al ver voordat de Pixel 7 Pro werd geïntroduceerd als eerste Pixel-smartphone die officieel in Nederland verkrijgbaar is, hadden Pixel-smartphones hier al een gering marktaandeel verworven. Sommige mensen waren zelfs bereid een trip naar het buitenland te maken of extra importkosten te betalen.
Nu Google officieel zelf de smartphones aanbiedt in Nederland, probeert Google zichzelf onterecht een bescheiden rol als uitdager van de smartphonemarkt aan te meten. Google is immers een van de grootste techgiganten en ontwikkelt zelf besturingssysteem Android. De Pixel is daarmee een goed alternatief voor de Samsung-Apple-duopolie. Pixel-smartphones kunnen immers meekomen op belangrijke twee gebieden waar andere concurrenten in achterlopen: de beste camera’s en langdurige update-ondersteuning. Bovendien is een Pixel-smartphone de enige Android-serie die direct updates binnenkrijgt en een besturingssysteem biedt zonder bloatware.
Smarterphone
Pixel-smartphones zijn vooral zo goed vanwege de software. Deze software draagt ook bij aan de kwaliteit van de camera’s, die dankzij de slimme algoritmes beeld van alle drie de camera’s doorlopend verwerken tot de optimale foto. Ook nadat de sluiter zijn werk heeft gedaan, maakt de camera een waanzinnige indruk. Bijvoorbeeld de Magische Gum, die objecten van foto’s kan verwijderen, of de optie om wazige foto’s te herstellen. Dat foefje werkt zelfs met oude foto’s.
Ook op andere gebieden maakt de software indruk: de recorder-app, die gesprekken perfect omzet naar tekst en hierbij zelfs personen onderscheidt. Natuurlijk is er ook ruimte voor de spraakassistent en kun je met routines op je Pixel je toestel en andere verbonden apparaten automatiseren.
Pixel 7 vs. Pixel 7 Pro vs. Pixel 6-serie
De Pixel 7-serie bestaat op dit moment uit twee smartphones: de Pixel 7 en deze Pixel 7 Pro. Het eerstgenoemde toestel biedt vooral een goede prijs-kwaliteitverhouding, zonder dat er wordt uitgesloofd zoals bij de Pixel 7 Pro het geval is. Wel bieden beide smartphones dezelfde Android-ervaring, een eigen chipset en ontwerp. De Pixel 7 Pro heeft een extra camera, groter, een beter scherm en wat meer werkgeheugen. Dat maakt de Pro-uitvoering zeker interessanter. Vooral de cameramogelijkheden zijn indrukwekkend dankzij de extra periscopische camera. Maar het prijsverschil is fors: 300 euro.
Qua ontwerp is de Pixel 7 Pro een voortzetting van de vorige generatie. De camera’s zitten verwerkt in een rand die over de volle breedte van de achterzijde loopt. Een eigenzinnig ontwerp dat Pixel-smartphones onderscheidt van de rest. Nieuw is dat deze rand van metaal is gemaakt; de rest van de achterzijde is van glas. Door de gewichtsverdeling en gladheid van het toestel is een hoesje trouwens wel echt aan te bevelen. De smartphone voelt sowieso behoorlijk kwetsbaar aan.
Ook zijn er andere verschillen ten opzichte van de Pixel 6-generatie. Dat toestel werd geplaagd door diverse bugs: van een vingerafdrukscanner die vaak dienst weigerde tot camera-bugs en gemiste notificaties. Op deze Pixel 7 Pro ben ik tot dusver geen bugs tegengekomen die hinderlijk genoeg zijn om te vermelden. Alles, inclusief de camera en vingerafdrukscanner, werkt foutloos. En hij is snel genoeg. Hoewel de Tensor 2-chipset, die door Google zelf is ontwikkeld, geen snelheidsrecords breekt, is hij vlot genoeg om de smartphone soepel te laten draaien.
De vingerafdrukscanner werkt zo snel dat de nieuwe gezichtsontgrendelingsmogelijkheid er niet zo toe doet. Omdat deze alleen werkt met de selfiecamera (en dus geen diepte kan uitlezen) heeft deze ontgrendeling meer tijd nodig en werkt het niet zo goed in het donker. In tegenstelling tot de vingerafdrukscanner achter het scherm.
Grote accu, hoog verbruik
Qua rekenkracht scoort de chipset dus optimaal. Qua energieverbruik helaas niet. Hoewel de accucapaciteit met 5.000 mAh op papier relatief hoog ligt, vertaalt zich dat niet in een indrukwekkende accuduur. Na een volle dag houdt het wel op als je het toestel wat vaker gebruikt. Bij zuinig gebruik is zo’n anderhalve dag haalbaar, maar dat is het dan ook wel. Dat is bovendien met een testtoestel zonder accuslijtage. Na verloop van tijd wordt de accuduur vanzelf steeds iets korter.
Qua oplaadtechnologieën is het fijn dat er een mogelijkheid is om langzaam te laden als je de Pixel de hele nacht aan de lader hebt hangen. Snelladen hoeft dan niet en langzaam laden zorgt voor minder warmte, en dus minder accuslijtage. Wil je wel snelladen, dan loopt Google niet voorop met laadsnelheden. Toch heb je binnen een halfuur je toestel al een procentje of 40 geladen. Draadloos laden is trouwens ook mogelijk.
Camera’s: de beste smartphone-foto’s
Zoals ik eerder in deze review al verklapte: de Pixel 7 Pro maakt fantastische foto’s. Niet alleen is het resultaat indrukwekkend, hetzelfde kan worden gezegd van de mogelijkheden. De drie lenzen werken samen om geweldige foto’s te schieten: van macrofotografie tot 30x zoom.
Wanneer het licht wat schaarser wordt, leveren de macro-, groothoekfoto- en de zoom-stand (boven de 5x) wat ruiziger foto's op. In die gevallen kun je beter de reguliere lens blijven gebruiken, die tussen de 1x en 4,9x zoom verzorgt. Met de nachtmodus van de Pixel 7 Pro loop je voorop. Over het algemeen denk ik dat de Pixel 7 Pro betere foto’s maakt dan de iPhone 14 Pro en bovendien meer mogelijkheden biedt.
Qua videomogelijkheden loopt de iPhone echter weer voorop. De Pixel 7 Pro heeft, net als de iPhone, ook een cinematografische modus. Deze vervaagt de achtergronden van het onderwerp tijdens de opname. Toch weet de Pixel hiermee minder indruk te maken. Randen zijn niet altijd even goed meegenomen en de stabilisatie is eveneens wat minder goed.
Alternatieven voor de Pixel 7 Pro
De Pixel 7 Pro biedt een goede ervaring qua software, ondersteuning en camera. Hiermee maakt Google de smartphone een betere keuze dan al die Chinese merken, zoals Oppo, OnePlus en Motorola in dezelfde prijsklasse. Hoewel de Pixel 7 Pro niet goedkoop is, is de smartphone wel goedkoper dan de Galaxy S22 Ultra en iPhone 14 Pro. En mijns inziens is de Pixel 7 Pro de slimmere keuze. De enorme meerprijs van de iPhone 14 Pro valt echt niet recht te praten, tenzij de beste videomogelijkheden voor jou onmisbaar zijn.
Conclusie: Google Pixel 7 Pro kopen?
De Google Pixel 7 Pro is de beste keuze als je een topsmartphone koopt. Het is vanwege de prijs-kwaliteitsverhouding en cameramogelijkheden een verstandiger keuze dan de iPhone 14 Pro en Samsung Galaxy S22 Ultra. Bovendien is de Pixel de slimste smartphone die je momenteel kunt krijgen. Toch zijn er ook kritiekpunten. De accuduur en het snelladen kunnen beter, de gezichtsherkenning werkt niet altijd en de smartphone voelt enorm kwetsbaar zonder hoesje.