ID.nl logo
Pixel 3A - No-nonsense smartphone
© PXimport
Huis

Pixel 3A - No-nonsense smartphone

Google maakt al jaren eigen smartphones in de Pixel-lijn. Helaas zijn deze nooit officieel in Nederland uitgebracht. Dat verandert met deze Pixel 3A smartphone, die ook hier beschikbaar komt. Met deze Pixel 3A zet Google in op een goede smartphone voor een vriendelijke prijs. Is dat Google gelukt?

Google’s Pixel-smartphones waren tot dusver niet heel erg de moeite waard. Ondanks dat de Pixels uitgerust zijn met fantastische camera’s en directe Android update-ondersteuning van Google zelf, prijsde Google ze een beetje de markt uit. Vooral voor wie een Pixel via duurdere grijze import koopt. Dat verandert met deze Pixel 3A, die niet alleen (eindelijk) ook officieel in Nederland verkocht gaat worden, maar ook nog eens dezelfde eerder genoemde voordelen biedt voor een scherpe prijs. De reguliere Pixel 3A kost 400 euro, de grotere Pixel 3A XL-uitvoering 480 euro. Dat is indrukwekkend, en ik hoop dat Google hiermee de gehele smartphone-markt op zijn kop gaat zetten. Overigens gelden deze prijzen op het moment van schrijven nog niet voor Nederlandse webshops, die het toestel nog moeten importeren.

©PXimport

©PXimport

No-nonsense

Wanneer je de Pixel 3A voor het eerst in handen krijgt, merk je meteen waarop Google heeft bezuinigd om de smartphone betaalbaarder te maken. De Pixel 3A is van plastic. Dat klinkt negatief, maar dat is het niet. Vrijwel alle fabrikanten zijn enkele jaren geleden overgestapt van plastic behuizingen naar metaal, omdat plastic te goedkoop aanvoelde. Metalen behuizingen en draadloos opladen gaan echter niet samen, waarna veel fabrikanten kozen voor een glazen achterkant. Het maakte smartphones kwetsbaarder dan ooit en dat hoogwaardige design wordt tenietgedaan door vette vingerafdrukken en hoognodige beschermhoesjes. Dat Google kiest voor plastic bij deze Pixel 3A is een welkome verrassing. Ik durf weer mijn smartphone zonder hoesje te gebruiken.

Een andere welkome verandering is de terugkeer van de koptelefoonpoort. Ten tijde van de aankondiging van de Google Pixel 2 in 2017 zette Google zichzelf volslagen voor schut door Apple’s beslissing om de koptelefoonpoort weg te halen te kopiëren, terwijl ze bij de introductie van de eerste Pixel-smartphone nog de spot dreven met deze zet van Apple. De Pixel 3A ziet weer de terugkomst van de koptelefoonpoort.

©PXimport

©PXimport

Trendbreuk

Maar ook andere trends worden genegeerd bij de Pixel 3A. De smartphone heeft schermranden, een reguliere beeldverhouding en een vingerafdrukscanner aan de achterzijde. Daarmee oogt de smartphone wellicht wat ouderwets, het doet weinig af aan de praktijkervaring. Moeilijke oplossingen als pop-upcamera’s en scherminkepingen voor de frontcamera zijn niet nodig en een vingerafdrukscanner aan de achterzijde is misschien wat minder prettig geplaatst, de fysieke scanner werkt nog altijd veel sneller en nauwkeuriger dan vingerafdrukscanners die achter het scherm geplaatst zijn.

Deze back-to-basics insteek van de Pixel 3A smartphone is zeer welkom, en het laat zien wat voor dubieuze keuzes de smartphone-industrie de laatste jaren gemaakt hebben. Toch is de Pixel 3A niet helemaal vrij van gimmicks. Zo beschikt de smartphone over de knijpfunctionaliteit, die we een paar jaar terug bij de HTC U11 ook zagen. Opgehemeld als de nieuwste bedieningsrevolutie, bleek het in praktijk maar weinig toe te voegen. Google heeft het echter voor elkaar gekregen om de knijpbediening nog minder functioneel te krijgen. In tegenstelling tot HTC’s smartphone kun je de knijpfunctie alleen gebruiken om de Google Assistent op te roepen. Je mag er geen andere actie aan koppelen, zoals het starten van de camera. Gebruik je de assistent niet (vaak), wat gezien zijn beperkte Nederlandse functionaliteit niet gek is, dan kun je de knijpbediening alleen maar uitschakelen.

Pixelcamera

Tot dusver doet de Pixel 3A smartphone me denken aan de Nexus-smartphones van weleer, deze no-nonsense smartphones werden eveneens door Google zelf onderhouden, waarmee ze direct de nieuwe Android- en veiligheidsupdates kregen. Tevens sprongen de Nexus-smartphones er net als de Pixel 3A uit dankzij een scherpte prijs. Toch is er een troef die de Pixel 3A voor iedere gebruiker heel interessant maakt: de camera. Die net als de duurdere Pixel-smartphones indrukwekkend goed is.

Opvallend is dat de Pixel 3A aan de achterzijde slechts over één camera beschikt, terwijl de meeste smartphones tegenwoordig uitgerust zijn met soms wel drie of vier camera’s aan de achterzijde. Deze extra lenzen worden bijvoorbeeld ingezet voor dieptebepaling, waardoor je bijvoorbeeld portretfoto’s maakt met een onscherpe achtergrond of voor zoomfunctionaliteit, door groothoek- en macrolenzen in te zetten. Google heeft echter krachtige software ontwikkeld, waarmee met één lens indrukwekkend goede foto’s gemaakt worden. Zelfs portretfoto’s doen met de enkele camera van de Pixel niet onder voor portretfoto’s van smartphones met twee (of meer) camera’s. Geavanceerde functionaliteit, zoals optisch zoomen, ontbreekt helaas wel. Dat valt softwarematig niet op te lossen.

Daarentegen heb je dus wel een camera die in alle omstandigheden indrukwekkend goede foto’s schiet, waarbij alle concurrenten in dezelfde prijsklasse op grote afstand gezet worden. Wanneer de beschikbare hoeveelheid licht erg gering wordt kun je bovendien een beroep doen op de nachtmodus, die nog opvallend veel meer vastlegt. Maakt de Pixel 3A de allerbeste foto’s? Nee, de Huawei P30 Pro weet toch meer indruk te maken, vooral met zijn nachtmodus.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Midrange specificaties

Met een prijskaartje van 400 en 480 euro concurreert de Pixel 3A met de Xiaomi Mi 9, een toestel dat nu de ultieme topper is als je kijkt naar wat je krijgt voor de prijs. De Pixel 3A heeft niet de moderne eigenschappen en krachtige specs van Xiaomi. Integendeel: een Snapdragon 670, met 4GB aan werkgeheugen breekt bepaald geen snelheidsrecords. Het is echter genoeg om de smartphone zonder haperingen vlot te laten werken, dat is wellicht vooral te danken aan de schone versie van Android 9.0, waar geen ingrijpende skin als molensteen aan de chipset hangt. Dat is namelijk wel het geval bij de Xiaomi Mi 9, dat Android meerdere stappen terug zet qua functionaliteit, overbodige apps en stabiliteit met MIUI op Android.

Toch baart de 4GB aan werkgeheugen me wel zorgen. Dat is wel erg karig. Hoewel het nu in praktijk weinig uit lijkt te maken, kan het problemen opleveren met toekomstige Androidversies, nieuwe apps of de fanatieke multitasker. Ook is het jammer dat de Pixel 3A niet over een geheugenkaartslot beschikt. Dat had geen overbodige luxe geweest. De beschikbare 64GB is in principe voldoende, maar het houdt niet over voor wie veel apps, afspeellijsten en foto’s opslaat.

De Pixel 3A is daarnaast uitgerust met een accucapaciteit van 3.000 mAh, de XL-versie heeft 3.700 mAh. Erg opvallend is de accuduur niet. Een dag houdt de Pixel 3A het wel uit met een opgeladen accu, maar de dag daarna moet er toch echt opgeladen worden. Hoe lang de accu van de XL-versie meegaat kunnen we echter niet zeggen, omdat we de reguliere 3A te testen hadden.

Beeldscherm

Ook het beeldscherm is niet de beste in zijn prijsklasse. Op papier is er weinig aan te merken aan een full-HD oledpaneel van 5,6 inch (of 6 inch bij de Pixel 3A XL-variant). De weergavekwaliteit is dan ook prima in orde. Desondanks had ik wat problemen met het aflezen van het scherm in direct zonlicht. Dat komt omdat de maximale helderheid die het scherm kan produceren, die is niet erg hoog.

Android 9.0

De tweede troef van de Pixel 3A is dat de smartphone door Google zelf ondersteund wordt. Dat betekent dat je voorop loopt met de uitrol van nieuwe Androidversies, zoals Android Q zometeen. Hetzelfde geldt voor veiligheidsupdates, die je direct op je Pixel smartphone ontvangt. De ondersteuning van de Pixel 3A zou twee jaar moeten zijn, maar langer is niet ondenkbaar.

Bovendien staat er een schone Androidversie op de Pixel 3A: geen overbodige virusscanners, dubbele apps of reclame-apps. Desondanks wordt je door Google’s Android natuurlijk wel opgezadeld met alle Google-diensten en -Assistent.

©PXimport

©PXimport

Alternatieven voor de Pixel 3A

De Pixel 3A en Pixel 3A XL zijn met afstand de beste smartphones die je kunt kopen in hun prijsklasse. Zelfs als je budget voor een nieuwe smartphone wat hoger ligt en je in de markt bent voor bijvoorbeeld een OnePlus 7 of Galaxy S10e is het echt niet zo gek om eens naar de Pixel 3A te kijken. Wie echter in de markt is voor een smartphone met een luxer voorkomen, krachtigere specificaties en een beter scherm kan beter andere opties overwegen. Zoals de eerder genoemde twee smartphones, of de Xiaomi Mi 9 en Zenfone 6. Je doet echter weer concessies op de prijs, schone Android en camera met deze alternatieven. Wie juist een iets goedkopere smartphone zoekt dan de Pixel 3A, kan de Motorola One Vision overwegen. Op de camera na is deze smartphone redelijk vergelijkbaar met de Pixel 3A, mede dankzij de Android One-software.

Conclusie: Google Pixel 3A kopen?

Het is back to basics met de Pixel 3A. De smartphone heeft een goede camera, goede software en een waanzinnige prijs-kwaliteitsverhouding. Nadeel is dat je het moet doen met een wat ouderwets ogend ontwerp en een wat tegenvallende schermhelderheid.

Met dank aan Belsimpel.nl voor het beschikbaar stellen van een review-exemplaar.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief!

* Door op bovenstaande knop te klikken ga je akkoord met het privacy-statement van Reshift Digital B.V. en melden we je aan voor onze nieuwsbrief en aanbiedingen van Computer!Totaal. Je kunt je voorkeuren na inschrijven op elk moment aanpassen via de persoonlijke link in elke mailing van Computer!Totaal.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** € 399,- € 479,- (Pixel 3A XL) **Kleuren** Zwart, wit **OS** Android 9.0 **Scherm** 5,6 inch oled (2220 x 1080) 6 inch oled (2160 x 1080) **Processor** 2 Ghz octacore (Snapdragon 670) **RAM** 4GB **Opslag** 64GB **Batterij** 3.000 mAh 3.700 mAh **Camera** 12 megapixel (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,1 x 7 x 0,8 cm 16 x 7,6 x 0,8 cm **Gewicht** 147 gram 167 gram **Overig** 3,5 mm-jack **Website** [https://store.google.com](https://store.google.com/?srp=/product/pixel_3a)

Plus- en minpunten
  • Prijs-kwaliteit
  • Pure Android
  • Camera
  • Lage maximale schermhelderheid
  • Gedateerd ontwerp
  • Weinig werkgeheugen
▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.